Piramiden en mastaba's

De Reis

C EGY0729Zoals de titel doet vermoeden, staan de grafbouwwerken uit het Oude Rijk centraal in deze reis. Wat de reis zo interessant maakt, zijn de plaatsen die niet of nauwelijks door toeristen worden bezocht. Naast de bekende grafvelden van Gizeh, Sakkara en Dasjoer maakt u kennis met de verloren gewaande piramide Lepsius 1 te Aboe Rowasj. Daarnaast zullen de vaak wat lastig te bereiken piramiden van de farao’s uit het Middenrijk worden opgezocht. Zo komen we in de omgeving van de Fayoem terecht in de plaatsen El-Lisjt, El-Lahoen en Hawara. Aan het einde van de reis gaan we met terreinwagens de woestijn in op zoek naar de kleine piramide van Seila.

Nota bene

Het betreft een reis die in samenwerking met scholingsinstituut Huub Pragt Egyptoloog georganiseerd wordt. Derhalve verschilt deze reis in sommige opzichten van onze andere reizen. Let hierbij op hetgeen onder 'Reisgegevens' als inclusief dan wel exclusief staat vermeld. Graag wijzen we u er specifiek op dat de meeste maaltijden en fooien niet zijn inbegrepen.

Programma

dag 1, vr 16-02

In de namiddag vliegen we vanuit Amsterdam direct naar Caïro. Transfer naar het Steigenberger Cairo Pyramids Hotel, waar we de gehele reis verblijven.

dag 2, za 17-02

We beginnen met een bezoek aan de even ten noorden van Gizeh gelegen plaats Aboe Rowasj. Eerst gaan we aan de rand van een woonwijk op zoek naar de uit tichelsteen opgetrokken piramide Lepsius I. Daarna rijden we naar het hoger gelegen kalksteenplateau met de piramide van Djedefra. Deze is onvoltooid gebleven. Het grafbouwwerk zou met een basis van 106 meter een hoogte hebben moeten krijgen van 67 meter. Aan het einde van de ochtend rit naar het dicht bij Gizeh gelegen dorpje Zawiyet el-Aryan. Daar bekijken we de restanten van twee kleine piramiden, hoogstwaarschijnlijk van de koningen Chaba en Nebka uit de derde dynastie.

dag 3, zo 18-02

Deze ochtend gaan we naar het plateau van Gizeh, waar we de Grote Piramide van koning Choefoe (ook bekend als Cheops) zien, evenals de imposante zonneboot die in een bootput aan deze farao was meegegeven. De mastaba van koningin Meresanch III, de echtgenote van koning Chafra, is fraai gedecoreerd. Hierna bewonderen we de daltempel en een deel van de processieweg die leidt naar de piramide van Chafra. Het uitzicht op de beroemde sfinx van Gizeh is prachtig.

dag 4, ma 19-02

Op de begraafplaats Sakkara vinden we het Imhotep Museum en het oudste stenen bouwwerk ter wereld, de trappenpiramide van Djoser. Aansluitend bezoeken we de piramide van Oenas met de oudst bekende piramideteksten. Langs de processieweg van Oenas liggen het 'slagersgraf' van Iroekaptah en het dubbelgraf van Nyanchchnoem en Chnoemhotep. In de mastaba’s van Ti, Ptahhotep, Mereroeka en Kagemni zijn scènes uit het dagelijks leven te bewonderen. Aan het einde van de ochtend dalen we af tot in de grafkamer van de piramide van farao Teti uit de zesde dynastie.

dag 5, di 20-02

Zuid-Sakkara. Een groot deel van het programma wordt vandaag te voet afgelegd. We wandelen langs palmbomen en door de nauwe steegjes van het dorpje om zo de woestijnrand te bereiken. We struinen door het woestijnzand naar de piramiden van Djedkara-Isosi, Pepi I en Merenra. Een doorsteek naar het zuiden door het gecultiveerde land brengt ons bij de enige piramide die we kennen uit de achtste dynastie van Qakara Ibi. Wandeling over de processieweg naar de piramide van Pepi II en de daaromheen gelegen piramiden voor zijn koninginnen Neith, Ipoet II en Wedjebten. Tot slot bezichtigen we de mastaba van Sjepseskaf, Mastabat Faraoen.

dag 6, wo 21-02

In de ochtend maken we te Aboe Goerob een wandeling van ongeveer een kilometer langs de rand van de woestijn. We lopen tot aan het indrukwekkende zonneheiligdom van Nyoeserra. Hierna rijden we door naar Aboesir, waar we de piramiden van Sahoera, Nyoeserra, Neferirkara en Neferefra aan de buitenkant bezichtigen. In de schitterende dodentempels is een groot aantal kostbare steensoorten gebruikt. Op het plateau ligt ook een bijzonder privégraf, de mastaba van Ptahsjepses, die we uitgebreid bekijken.

dag 7, do 22-02

In Dasjoer liet koning Snofroe twee piramiden bouwen. We beginnen met een wandeling langs de restanten van de processieweg. Die leidt naar wat is overgebleven van de daltempel van de knikpiramide. We wandelen vervolgens rondom de knikpiramide en maken kennis met een goed bewaard gebleven satellietpiramide aan de zuidzijde. De rode piramide ligt een kilometer naar het noorden en wordt aan de binnenkant bekeken. In de middag bezoeken we de grotendeels ingestorte piramide van Hoeni te Meidoem. Deze is gebouwd in lagen van naar binnen hellende stenen. De afwerking van de piramide heeft zeker plaatsgevonden tijdens de regering van de zoon van Hoeni, koning Snofroe. Verscheidene kalkstenen bouwblokken die als mantelstenen hebben gediend, dateren uit zijn tijd. In Meidoem besteden we ook aandacht aan mastaba 17.

dag 8, vr 23-02

Wederom een uitdagend programma. Vroeg in de ochtend vertrek in terreinwagens om de moeilijk te bereiken piramiden van de farao’s uit het Middenrijk op te sporen. Zo komen we eerst terecht in El-Lisjt, waar we de noordelijke piramide van Amenemhat I en de zuidelijke piramide van diens zoon en opvolger Senwosret I bezichtigen. Vervolgens gaan we naar de Fayoem. Bij El-Lahoen zien we de piramide van Senwosret II, waarna we doorrijden naar de piramide van zijn kleinzoon Amenemhat III te Hawara. In de namiddag gaan we de woestijn in, op zoek naar de raadselachtige kleine piramide van Seila. Afscheidsdiner in het hotel.

dag 9, za 24-02

In de ochtend directe lijnvlucht van Caïro naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Caïro en vice versa per Egypt Air.
De vluchttijden zijn:
16-02-2018: Amsterdam - Caïro,15.00 - 20.30 uur
24-02-2018: Caïro - Amsterdam, 09.55 - 14.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Egypte is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

Het verblijf zal plaatsvinden in het comfortabele vijfsterren Steigenberger Cairo Pyramids Hotel met zwembad. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning. Het afscheidsdiner vindt plaats in het hotel.

Praktisch

Reisleiding

drs. Huub Pragt

drs. Huub Pragt

Studeerde egyptologie aan de Universiteit Leiden en was werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. In 2001 richtte hij zijn eigen scholingsinstituut Huub Pragt Egyptoloog op. Hij heeft twee romans op zijn naam staan. Tevens verzorgt hij cursussen en lezingen. Reisde vele malen naar Egypte.

Samenwerking

Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte. Zie ook zijn website egyptologie.nl