Peru • vijfduizend jaar beschaving

De Reis

E PER4471Peru is in cultureel en historisch opzicht uniek in Zuid-Amerika. In het noorden liggen fascinerende overblijfselen, zoals die van de Chachapoyas. Hun bouwwerken in Kuelap steken Machu Picchu naar de kroon. Van vóór de Inca’s dateren de culturen van Moche en Chimú. De goudvondst in het graf van de Heer van Sipán is vergelijkbaar met die van Toetanchamon. Caral is de spectaculaire, nog vrijwel onbezochte opgraving van het oudste civilisatiecentrum in Amerika. De grootsheid van de Inca’s ontvouwt zich vooral in en rond het gezellige Cuzco en in het fameuze Machu Picchu. Ook op culinair gebied heeft Peru een uitstekende naam.

De reis zal worden geleid door dr. Edward de Bock. Ter plaatse wordt hij geassisteerd door Engelssprekende gidsen.

Programma

Peru reisroute 2019

dag 1, za 05-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Lima, waar we tweemaal overnachten in de wijk Miraflores.

dag 2, zo 06-10

In Pachacamac staat een van de belangrijkste tempels van de Andes. De Inca’s bouwden er een eigen tempel naast. Het schitterende Museum Larco geeft een overzicht van de precolumbiaanse kunst. We zien er uniek aardewerk, een goud- en zilververzameling, een afdeling erotica en een textielcollectie. Ook krijgen we, vanuit de touringcar, een indruk van het centrum van Lima rondom de Plaza de Armas.

dag 3, ma 07-10

Onze rit naar het noorden vangt aan. Onderweg bezichtigen we de spectaculaire opgraving van Caral, de oudste stad van het Amerikaanse continent en een hoogtepunt op deze reis. Overnachting in Barranca.

dag 4, di 08-10

Lange rit langs de kust naar Trujillo. Onderweg doen we de archeologische vindplaats Cerro Sechín uit 1300 vóór Christus aan, met op de buitenmuren realistische afbeeldingen van mensenoffers. Drie overnachtingen in Trujillo.

dag 5, wo 09-10

Stadsbezichtiging met het archeologisch museum van de universiteit en de adobe piramide Huaca del Drágon. Tijdens de lunch in Huanchaco bieden de spitse, van riet vervaardigde boten op het strand een fraaie aanblik. Vervolgens bezoeken we Chan Chan, de hoofdstad van het Chimú-rijk, en een van de grootste oude steden van Zuid-Amerika. De tien koningspaleizen hebben prachtige reliëfs. In Kuelap, later tijdens de reis, worden we op verrassende wijze herinnerd aan Chan Chan.

dag 6, do 10-10

In de Moche-vallei symboliseren de beroemde Piramide van de Zon en de Piramide van de Maan op indrukwekkende wijze de macht van de Moche-cultuur. Bonte friezen tonen zeegoden, spingoden en krijgers met hun gevangenen. Het uitstekende museum toont onder meer tomben en verrassende keramiek. De middag is vrij.

dag 7, vr 11-10

Tijdig vertrek naar Chiclayo. We stoppen in El Brujo, waar overblijfselen van meer dan tien culturen zijn geteld. De grote tempelpiramide met kleurrijke muurreliëfs rijst ruim dertig meter op boven de woestijn. De recent in deze piramide ontdekte mummie van Señora de Cao wordt er bewaard. Het is een getatoeëerde dame van adel uit het jaar 450 na onze jaartelling. Dichtbij Chiclayo vinden we het museum van de koninklijke tomben van Sipán. De spectaculairste grafvondst ooit gedaan in Zuid-Amerika, die van de Heer van Sipán, is hier uitgestald.

dag 8, za 12-10

Dagexcursie naar het Sicán Museum, met schatten uit de ceremoniële begraafplaatsen van de Sicán-cultuur, en naar het archeologische complex van Túcume. Onder de 26 indrukwekkende piramiden en andere bouwwerken is de grootste adobeconstructie ter wereld.

dag 9, zo 13-10

Lange maar mooie rit van Chiclayo naar de vruchtbare vallei van Chachapoyas. In één dag doorkruisen we opeenvolgende ecologische zones. We rijden van de kustwoestijn via de kale Andestoppen naar het overgangsgebied tussen de bergen en het Amazoneregenwoud op de oostelijke hellingen. Overnachting in Chachapoyas.

dag 10, ma 14-10

De relatief laaggelegen streek rond Chachapoyas was welvarend vanwege zijn strategisch ligging tussen de oceaan, het Amazoneregenwoud en het hoogland. Het volk dat hier sinds de zesde eeuw woonde werd door de Inca's Chachapoyas genoemd. Het werd in de zestiende eeuw pas door het Inca-rijk ingelijfd en daarna door de Spanjaarden onderworpen. Kuelap was voor hen, maar ook voor de Inca's, het heilige en prestigieuze centrum van een dodencultus. Het lijkt weloverwogen gesitueerd in een werkelijk adembenemende omgeving en is pas recent weer bereikbaar. Kuelap wordt weleens vergeleken met Machu Picchu, maar uit recent onderzoek blijkt een interessant verband met Chan Chan, dat we eerder bezochten. We rijden door naar Leymebamba, waar één overnachting.

dag 11, di 15-10

Hoog op de hellingen van het noordelijke nevelwoud staan op de steile kliffen van Revash tomben van de Chachapoya-cultuur. Ze lijken op huizen en zijn beschilderd in rode en witte tinten. Ze vormen miniatuurdorpen langs de rotswanden. Het museum van Leymebamba bewaart de in 1997 ontdekte Chachapoya-mummies en hun grafgiften alsmede zeer gecompliceerde quipu’s, voorbeelden van het knopenschrift van de Andes-cultuur. Terug naar Chachapoyas voor onze laatste nacht in deze omgeving.

dag 12, wo 16-10

We rijden 's ochtends van Chachapoyas naar Jaen, waar we lunchen en vanwaar we in de middag naar Lima vliegen.

Zonder verlenging

dag 13, do 17-10

's Morgens geen programma. Na de afscheidslunch bezoeken we het Nationaal Museum voor Archeologie, Antropologie en Geschiedenis met zijn uitstekende verzameling voorwerpen van vóór de Inca-tijd. Na afloop transfer naar de luchthaven en vertrek van onze directe lijnvlucht naar Amsterdam.

dag 14, vr 18-10

Aankomst in Amsterdam.

Met verlenging

dag 13, do 17-10

's Morgens geen programma. Na de afscheidslunch bezoeken we het Nationaal Museum voor Archeologie, Antropologie en Geschiedenis met zijn uitstekende verzameling voorwerpen van vóór de Inca-tijd. Na afloop transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht naar Cuzco.

dag 14, vr 18-10

Gehele dag te Cuzco. De Koricancha of Zonnetempel met zijn legendarische goudschat was het centrum van het Inca-rijk. Op de overblijfselen staan een koloniale kerk en een klooster. De Plaza de Armas is sfeervol met haar colonnaden en kathedraal. We bekijken de versterking – tempel? – Sacsayhuamán en Tambomachay en Q’inqu.

dag 15, za 19-10

Excursie per trein naar het wereldberoemde en uitzonderlijk fraai gelegen Machu Picchu. Tijdens de treinreis hebben we vanuit de Vistadome-wagons een prachtig uitzicht. Sinds kort gelden in Machu Picchu nieuwe regels vanwege de grote bezoekersaantallen. Een bezoek mag per entree maximaal 4 uur duren; dit is in de praktijk voldoende. Misschien is niet te voorkomen dat de groep in tweeën wordt gesplitst, afhankelijk van het dan geldende maximum aantal personen per lokale gids. Uw reisleider zal zo goed mogelijk inspelen op de actuele situatie.

dag 16, zo 20-10

De Heilige Vallei kent schitterende landschappen met terrassen en kleurige dorpen. De Inca’s meenden dat in deze vallei de regenboog geboren was. In Moray zien we voor de landbouw gebruikte, gigantische terrassen in de vorm van een amfitheater. Bij Maras liggen enorme zoutpannen, waar ook nu nog zout gewonnen wordt.

dag 17, ma 21-10

’s Morgens geen programma. U kunt dwalen door Cuzco, met zijn veelheid aan musea, kerken, kloosters, ruïnen en leuke hoekjes. De reisleiding maakt u graag wegwijs. In de loop van de middag gaan we naar het Museum voor Precolumbiaanse Kunst met zijn spraakmakende collecties. Hier dineren we ook.

dag 18, di 22-10

Laatste ochtend ter vrije besteding in Cuzco. In de namiddag vliegen we naar Lima, vanwaar onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

dag 19, wo 23-10

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Lima v.v. per KLM. De vluchttijden zijn:
05-10-2019: Amsterdam - Lima, 12.35 - 18.05 uur
17 resp. 22-10-2019: Lima - Amsterdam, 19.55 - 15.20 uur (de volgende dag)
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Peru is het zeven uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Vervoer ter plaatse

We maken één- of, indien u kiest voor de verlenging, driemaal gebruik van een lokale vlucht. We reizen over de weg per moderne touringcar. De langste rit is die van Chiclayo naar Chachapoyas, zo'n 7 uur. Deze rit, overigens door prachtige landschappen, is onvermijdelijk, maar betekent ook dat het gebied nog weinig wordt bezocht.
Tijdens de verlenging bezoeken we Machu Picchu per Vistadome-trein, die grote ramen heeft en dus een goed zicht biedt op het berglandschap.

Hotels en maaltijden

De gekozen hotels in de steden hebben vier sterren. Sommige maken dit zonder meer waar, een enkel hotel zouden wij een fractie lager inschalen. In Chachapoyas en Leymebamba logeren we in sfeervolle middenklassehotels, o.i. de beste hotels ter plaatse. De kamers hebben uiteraard een privé-toilet en bad en/of douche.
De Peruaanse keuken heeft een naam hoog te houden. Een paar keer gebruiken we de maaltijd in een specialiteitenrestaurant.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent en een rustig wandeltempo kunt bijhouden. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Er wordt regelmatig over opgravingsterreinen gelopen, die soms oneffen zijn. Zie wat betreft de ritten 'Vervoer ter plaatse' en inzake de hoogte 'Gezondheid'.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor reizigers die uit West-Europa arriveren en er is weinig aanleiding die te nemen. U kunt een Havrix-vaccinatie tegen hepatitis en een DTP-vaccinatie overwegen. Een malariaprofylaxe is niet nodig.
De overnachtingsplaats Chachapoyas ligt op een hoogte van 2335 meter en Leymebamba op 2158 meter. Vandaar maken we excursies naar Kuelap, op circa 3000 meter, en Revash, op circa 2800 meter. Indien u opteert voor een verlenging komt u ook in Cuzco, waar u overnacht op een hoogte van circa 3300 meter. Deze hoogtes zijn voor weinigen bezwaarlijk, zeker omdat u in Chachapoyas al wende aan een zekere hoogte. Leeftijd is geen factor, hart- of longproblemen eventueel wel. Wanneer u twijfeld of u deze reis fysiek aankunt, raadpleeg dan eerst uw arts of de GGD.

Weer

U kunt doorgaans rekenen op blauwe luchten, al is er ’s morgens vroeg in de kuststrook altijd wat kans op mist en kan het in de bergen ook bewolkt zijn. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur rond 24 aan de kust en 20 ˚C in de bergen. Daar (Cuzco) kan het bij helder weer 's nachts afkoelen tot zo'n 3 ˚C. Neerslag aan de kust is zeldzaam; in de bergen is het regenseizoen nog niet begonnen, maar er kan een buitje vallen (bron: www.klimaatinfo.nu). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Peru is geen visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na vertrek uit Peru geldig te zijn, dus t/m 17 april resp. 22 april 2020.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Het betaalmiddel is de sol (PEN). U heeft geld nodig voor enkele maaltijden, drankjes en uitgaven van persoonlijke aard zoals souvenirs. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. Edward de Bock

dr. Edward de Bock

Kunsthistoricus en antropoloog. Coördinator wetenschap en conservator voor Amerika bij het Wereldmuseum in Rotterdam. Maakte diverse tentoonstellingen over zijn specialisatie: het ontcijferen van de iconografie van de schriftloze Andes-culturen.