Peru • Vijfduizend jaar beschaving

De Reis

E PER3743Peru is in cultureel en historisch opzicht uniek in Zuid-Amerika. In het nog weinig bekende noorden liggen fascinerende overblijfselen van culturen van vóór de Inca’s, zoals die van Moche en Chimú. De goudvondst in het graf van de Heer van Sipán is vergelijkbaar met die van Toetanchamon. Caral is de spectaculaire, nog vrijwel niet bezochte opgraving van het oudste civilisatiecentrum in Amerika. De grootsheid van de Inca’s ontvouwt zich vooral in en rond het gezellige Cuzco en in het fameuze Machu Picchu. Een rondvlucht is de enige manier om de raadselachtige Nasca-lijnen aan de kust goed in ogenschouw te nemen. Op culinair gebied heeft Peru een uitstekende naam.

Programma

Peru kaartje

dag 1, ma 08-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Lima, waar we tweemaal overnachten in de wijk Miraflores.

dag 2, di 9-10

In Pachacamac staat een van de belangrijkste tempels van de Andes. De Inca’s bouwden er een eigen tempel naast. Het schitterende Museum Larco geeft een overzicht van de precolumbiaanse kunst. We zien uniek aardewerk, een goud- en zilververzameling, een afdeling erotiek en een textielcollectie. Onderweg krijgen we vanuit de bus een korte indruk van Lima’s centrum rond de Plaza de Armas.

dag 3, wo 10-10

Het Nationaal Museum voor Archeologie, Antropologie en Geschiedenis heeft een mooie verzameling voorwerpen van vóór de Inca-tijd. Middagvlucht naar Chiclayo in Noord-Peru voor twee overnachtingen.

dag 4, do 11-10

De Noord-Peruaanse regio is befaamd om de culturen van Moche en Chimú. Túcume kent een uitgestrekt archeologisch complex. Onder de 26 indrukwekkende piramiden en citadellen is de grootste adobeconstructie ter wereld. De schatten uit de ceremoniële begraafplaatsen van de Sicán-cultuur zijn tentoongesteld in het museum. De spectaculairste grafvondst ooit gedaan in Zuid-Amerika, de Heer van Sipán, is het pronkstuk van de collectie.

dag 5, vr 12-10

Tijdig vertrek naar Trujillo. We bezoeken de vindplaats van Sipán met tomben en reconstructies van ceremoniën. Op onze route ligt ook El Brujo, waar overblijfselen van meer dan tien culturen zijn geteld. Hier is een grote tempelpiramide met kleurrijke muurreliëfs. De recent ontdekte mummie van Señora de Cao wordt er bewaard, een getatoeëerde dame van adel uit het jaar 450.

dag 6, za 13-10

Chan Chan, de hoofdstad van het Chimú-rijk, is een van de grootste oude steden van Zuid-Amerika. De tien koningspaleizen hebben prachtige reliëfs. In Huanchaco kunnen we de caballitos del mar bewonderen, rieten boten. Ook staan de adobepiramide Huaca del Dragón en het museum op ons programma.

dag 7, zo 14-10

Bezoek aan de beroemde Piramiden van de Zon en de Maan uit de Moche-cultuur. Bonte friezen tonen zeegoden, spingoden en krijgers met hun gevangenen. Het museum is schitterend. De middag is vrij.

dag 8, ma 15-10

Lange rit langs de kust naar Barranca, waar we overnachten. We doen de archeologische vindplaats Cerro Sechín uit 1300 vóór onze jaartelling aan, met realistische afbeeldingen van mensenoffers op de buitenmuren.

dag 9, di 16-10

Onderweg naar Lima bezichtigen we de spectaculaire opgraving van Caral, de oudste stad van het Amerikaanse continent en een hoogtepunt op deze reis. Vlucht naar Cuzco in de Andes, waar we een week verblijven.

dag 10, wo 17-10

Volle dag voor Cuzco. De Coricancha of Zonnetempel met zijn legendarische goudschat was het centrum van het Inca-rijk. Op de overblijfselen staan een koloniale kerk en een klooster. De Plaza de Armas is sfeervol met haar colonnades en kathedraal. We bekijken de versterking - tempel? - Sacsayhuamán en gaan naar Tambomachay en Q’inqu.

dag 11, do 18-10

Excursie naar Machu Picchu, de beroemdste bezienswaardigheid van Zuid-Amerika. Vistadome-wagons bieden ons een fraai uitzicht tijdens de korte treinreis. Het bezoek aan Machu Picchu is sinds 2017 streng gereguleerd.

dag 12, vr 19-10

De Heilige Vallei wordt gekenmerkt door fantastische landschappen met terrassen en kleurige dorpen. De Inca’s meenden dat in deze vallei de regenboog geboren was. In Moray zien we gigantische terrassen in de vorm van een amfitheater, gebruikt voor de landbouw. Bij Maras liggen enorme zoutpannen, ook nu nog in gebruik.

dag 13, za 20-10

Dagtocht naar het zuidoosten. In Andahuaylillas werd op een oude huaca een barokke kerk gebouwd met onverwacht fraaie fresco’s. Pikillaqta geldt als een van de best bewaarde steden van vóór de Inca’s. Het archeologische park laat zien hoezeer de plaats in de omgeving was geïntegreerd. Het volk der Wari blijkt uitstekende stadsplanners te hebben voortgebracht. Tot slot treffen we in Típon een staaltje van waterbouwkunde aan. We zien prachtige, weinig bezochte terrassen en overblijfselen van diverse bouwwerken.

dag 14, zo 21-10

’s Morgens gaan we naar het Museum voor Precolumbiaanse Kunst. Het beschikt over schitterende collecties. De middag is vrij.
U kunt dwalen door Cuzco, met zijn veelheid aan musea, kerken, kloosters, ruïnes en leuke hoekjes.

dag 15, ma 22-10

Ochtendvlucht naar Lima. We rijden zuidwaarts door de desolate maar prachtige kustwoestijn naar Paracas, waar we na 200 kilometer en voor het donker aankomen.

dag 16, di 23-10

De fameuze Nasca-lijnen in de bodem zijn zo'n 2000 jaar oud en werden onder meer voor processies gebruikt. Ze zijn alleen vanuit de lucht goed te zien. Daarom maken we vanuit het nabije Pisco een rondvlucht van anderhalf uur boven dit fenomeen. Deze vlucht wordt met kleine vliegtuigen uitgevoerd; of en wanneer wordt gevlogen is afhankelijk van de weersom-standigheden. Doorgaans worden de vluchten regulier uitgevoerd. In Paracas bezoeken we het recent geopende museum. ’s Avonds transfer naar de luchthaven van Lima en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

dag 17, wo 24-10

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Lima v.v. per KLM. De vluchttijden zijn:
08-10-2018: Amsterdam - Lima, 12.35 - 18.10 uur
23-10-2018: Lima - Amsterdam, 20.00 - 15.25 uur (de volgende dag)
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Peru is het zeven uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

We maken driemaal gebruik van een lokale vlucht plus een rondvlucht over de Nasca-lijnen. We reizen over de weg per moderne touringcar en naar Machu Picchu per Vistadome-trein, die grote ramen heeft en dus een goed zicht biedt op het berglandschap.

Hotels en maaltijden

De gekozen hotels hebben vier sterren. Sommige maken dit zonder meer waar, een enkel hotel zouden wij een fractie lager inschalen. De kamers hebben uiteraard een privé-toilet en bad en/of douche.
De Peruaanse keuken heeft een naam hoog te houden. In Chiclayo, Trujillo en Cuzco gebruiken we enkele maaltijden in specialiteitenrestaurants.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent, zodat u een rustig wandeltempo kunt bijhouden. Er wordt regelmatig over opgravingsterreinen gelopen, die soms oneffen zijn. Wat betreft de hoogte: zie hieronder bij 'Gezondheid'.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Cuzco ligt op een hoogte van circa 3300 meter. Dat is voor weinigen bezwaarlijk, maar raadpleegt u bij twijfel eerst uw arts.
Er gelden geen verplichte vaccinaties voor reizigers die uit West-Europa arriveren en er is weinig aanleiding die te nemen. U kunt een Havrix-vaccinatie tegen hepatitis en een DTP-vaccinatie overwegen. Een malariaprofylaxe is niet nodig. Bij twijfel raadpleegt u uw huisarts of de GGD.

Weer

U kunt doorgaans rekenen op blauwe luchten, al is er ’s morgens vroeg in de kuststrook altijd wat kans op mist en kan het in de bergen ook bewolkt zijn. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur rond 20 ˚C. In de bergen (Cuzco) kan het bij helder weer 's nachts afkoelen tot zo'n 3 ˚C. Neerslag aan de kust is zeldzaam; in de bergen is het regenseizoen nog niet begonnen, maar er kan een buitje vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Peru is geen visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na vertrek uit Peru geldig te zijn, dus t/m 23 april 2019.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Het betaalmiddel is de sol (PEN). U heeft geld nodig voor enkele maaltijden, drankjes en uitgaven van persoonlijke aard zoals souvenirs. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. Edward de Bock

dr. Edward de Bock

Kunsthistoricus en antropoloog. Coördinator wetenschap en conservator voor Amerika bij het Wereldmuseum in Rotterdam. Maakte diverse tentoonstellingen over zijn specialisatie: het ontcijferen van de iconografie van de schriftloze Andes-culturen.