Naar het paleis van Zeus • rustig • Zesdaagse mythologiereis rond de Olympos

De Reis

Naar het paleis van zeus introOp de flank van de Olympos, door de dichter Homeros de zetel van de goden genoemd, vormt een zeer gerieflijk familiehotel onze basis op deze nieuwe reis. Vandaaruit worden dagelijks tochten ondernomen, terwijl in de namiddag een onderwerp uit de rijke mythologische Griekse literatuur aan de orde komt. Verhalen over goden, helden en gevaarlijke expedities, zoals de befaamde Argonautentocht, passeren de revue. Eén lezing is gereserveerd voor Alexander de Grote, die zich de zoon van Zeus durfde te noemen en als een van de eerste Grieken goddelijke allures aannam. We bezoeken zijn geboorteplaats en het veronderstelde mausoleum van zijn vader Philippos.

NB Deze reis valt in de categorie ‘rustig reizen’. Die onderscheidt zich binnen het aanbod van Labrys Reizen door de kalme dagprogramma's, het geringe aantal hotelwisselingen, een afgewogen selectie uit de veelheid van bezienswaardigheden en de beperkte wandelafstanden.

Programma

dag 1, di 02-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki en aansluitend rit per touringcar naar ons hotel in Litochoro op de helling van de Olympos. In dit hotel verblijven we alle nachten.

dag 2, wo 03-10

De mythologiereis wordt begonnen met een bezoek aan de opgraving en het museum van Dion. Hier, aan de voet van de Olympos, werden door de Macedonische koningen hun eigen spelen georganiseerd ter ere van de Olympische Zeus. Maar het is ook de plaats waar de zanger Orpheus na zijn terugkeer uit de onderwereld op gruwelijke wijze is vermoord. Een ontspannen wandeling brengt ons naar het klooster van Agios Dionysios, waar in de buurt een picknick wordt gebruikt. 's Middags wordt in het hotel een lezing gegeven over de Griekse goden, zoals Homeros die met al hun goddelijke én menselijke eigenschappen heeft beschreven.

dag 3, do 04-10

Vandaag rijdt de bus naar Volos, in de oudheid de haven van het nabijgelegen Iolkos. De laatste stad was vooral bekend vanwege de held Jason, de leider van de Argonauten die op zoek gingen naar het Gulden Vlies. We bezoeken het mooi ingerichte Archeologische Museum van Volos en rijden rond op de berg Pelion, de traditionele woonplaats van de vreeswekkende centauren. Daar wordt op een rustige locatie verteld en voorgelezen over de tocht van de Argonauten en het noodlottige gevolg ervan, de geschiedenis van de tovenares Medea, over wie Euripides zijn aangrijpende tragedie heeft geschreven.

dag 4, vr 05-10

Deze dag is uitgetrokken voor onder meer de koningsgraven van Vergina. We dalen af in de tumulus van Philippos, de vader van Alexander de Grote, met de adembenemende grafvondsten. De terugweg gaat weer door Piëria. Hier heeft Zeus in negen opeenvolgende nachten zijn negen muzikale dochters, de Muzen, verwekt en hier is ooit Orpheus als zoon van een van die Muzen geboren. De lezing van deze avond gaat over de Griekse godsdienst en de rol van goden en helden in de latere Griekse literatuur.

dag 5, za 06-10

De jonge Alexander de Grote staat vandaag centraal. Zijn geboorteplaats Pella, eertijds de residentie van de Macedonische koningen, wordt bezocht met het onlangs vakkundig gerestaureerde museum. Maar ook bekijken we de school waar hij in de leer is geweest bij de grote wijsgeer en wetenschapper Aristoteles. Niet ver daarvandaan zijn twee imposante Macedonische graven een bezichtiging meer dan waard. De namiddag is uitgetrokken voor een lezing over de jeugd en de eerste regeerjaren van Alexander. Tevens wordt de historie van het vroege Macedonië besproken aan de hand van de verhalen die de historicus Herodotos heeft overgeleverd.

dag 6, zo 07-10

Voordat we vanaf het vliegveld van Thessaloniki terugkeren, brengen we een bezoek aan het Archeologisch Museum van deze stad dat een fraaie collectie gouden voorwerpen bezit, maar ook een goed overzicht geeft van de Griekse en de Romeinse cultuur. Een passend besluit van een gevarieerde reis. Directe lijnvlucht Thessaloniki - Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Thessaloniki en vice versa per Transavia.
De vluchttijden zijn:
02-10-2018: Amsterdam - Thessaloniki, 09.40 - 13.30 uur
07-10-2018: Thessaloniki - Amsterdam, 14.15 - 16.20 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De ritten in Griekenland worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotel en maaltijden

We verblijven in Litochoro aan de voet van de Olympos in een charmant en rustig gelegen familiehotel. Het is gekozen om de locatie, de sfeer, de gastvrijheid en de authentieke keuken, gebaseerd op biologische producten. Het is een zeer kleinschalig hotel en alle kamers zijn anders; de indeling van de kamers geschiedt op volgorde van binnenkomst van de inschrijvingen. De meeste kamers zijn suites of studio’s. Gescheiden bedden zijn er niet; alle kamers hebben een tweepersoonsbed. Alle badkamers hebben een douchecabine.
Er is in het hotel één studio beschikbaar met twee aparte slaapkamers en een gedeelde badkamer; de mogelijkheid bestaat deze suite te delen met een medereiziger van hetzelfde geslacht. Indien u deze suite wenst te delen, dan hoeft u de eenpersoonskamertoeslag niet te betalen. Deze studio wordt toegekend aan de eerste twee inschrijvers van hetzelfde geslacht die een kamer willen delen. Zodra deze studio is bezet, is de eenpersoonskamerregeling niet langer van toepassing.
In het hotel is geen lift aanwezig. Uiteraard wordt uw koffer naar en van uw kamer gedragen. Zie voor meer informatie over het hotel de website: www.ktimafaki.gr

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Deze reis valt in de categorie 'rustig reizen' en er is daarom extra aandacht besteed aan de rust in het programma. Desalniettemin is het belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat er enkele opgravingsterreinen op het programma staan. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

Oktober is een zeer geschikte periode voor een reis in Griekenland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 21 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij de meeste musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 20,- p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotos-vertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond.