De magie van het oude Thebe

De Reis

C EGY2985Tijdens deze tiendaagse cultuurreis maakt u kennis met de monumentale hoogtepunten uit Thebe, de religieuze hoofdstad van Egypte tijdens het Nieuwe Rijk. We brengen een bezoek aan de tempel van Karnak en de Luxortempel. Het Dal der Koningen, het Ramesseum en de tempel van koningin Hatsjepsoet zullen uitgebreid worden bezocht. We zien schitterend gedecoreerde privégraven, maar het hoogtepunt van deze reis is het bezoek aan QV66, het graf van koningin Nefertari.

Nota bene

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Huub Pragt Egyptoloog. Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte. De inhoudelijke expertise van Huub Pragt komt ook op deze reis goed tot uiting.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden (lunches en de meeste diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Programma

dag 1, vr 22-11

We vliegen in de middag met Egyptair vanuit Amsterdam naar Caïro. Daar worden we opgewacht door de lokale agent, die assisteert bij de visumprocedure. We vliegen dezelfde avond nog door naar Luxor, waar we voor zeven nachten onze intrek nemen in het Luxor Steigenberger Hotel.

dag 2, za 23-11

We brengen vandaag de hele dag door op de Thebaanse westoever. Eerst wordt gestopt bij de Memnonkolossen. Een internationaal team van archeologen werkt momenteel aan het conserveren van de restanten van de dodentempel van Amenhotep III. Hierna bezoeken we drie graven op de heuvel van Qoernet Moerai. Daar bezichtigen we onder andere het graf TT40 van Amenhotep-Hoey. Hij was de onderkoning van Koesj tijdens de regering van Toetanchamon. We brengen vervolgens een bezoek aan het arbeidersdorp Deir el-Medina. Hier bezoeken we de schitterend gedecoreerde graven van Sennedjem TT1 en Inherchaoe TT359. Tevens worden de graven van Amennacht TT218, Nebenmaät TT 219 en Chaëmtore TT220 bewonderd. Na de lunch bezoeken we KV17, het graf van Sethy I en drie andere koningsgraven in het Dal der Koningen.

dag 3, zo 24-11

Deze ochtend en een deel van de middag bezoeken we de indrukwekkende tempel van Karnak. Aan het aan de god Amon gewijde heiligdom van Karnak hebben vrijwel alle grote farao's bouwwerken toegevoegd. De bouw van de indrukwekkende hypostyle-hal is begonnen onder Sethy I en werd voltooid door zijn zoon Ramses II. In het openluchtmuseum besteden we speciale aandacht aan de Witte Kiosk van Sesostris I en de Rode Kiosk van koningin Hatsjepsoet. Ook de albasten kapellen van Amenhotep I en Thoetmoses III worden uitgebreid bewonderd. Achterin het tempelcomplex van Karnak bezoeken we het tempeltje van Osiris-heka-djet met een voorstelling van de godsvrouw van Amon, Amenirdis. Direct ten zuiden van dit heiligdom bevindt zich de poort van Nectanebo I. Voorbij het heilige meer voltooide Horemheb de bouw van de negende pyloon. Aan de binnenzijde van deze toegangspoort zijn vele talatatblokken aangetroffen die afkomstig zijn van de gempaätontempel van Achnaton. De middag is ter vrije besteding.

dag 4, ma 25-11

Vandaag brengen we opnieuw de hele dag door op de Thebaanse westoever. In de ochtend gaan we naar het Dal der Koninginnen. Het absolute hoogtepunt van deze ochtend vormt een bezoek aan het schitterende graf van koningin Nefertari, de meest geliefde echtgenote van Ramses II. Na een koffiepauze bezichtigen we het tempelcomplex van Ramses III te Medinet Haboe. Daar worden de grafkapellen van de Godsvrouwen van Amon aan een uitgebreid onderzoek onderworpen. Na de lunch bezoeken we de Qoernatempel van Sethy I.

dag 5, di 26-11

Vandaag bezichtigen we de imposante tempel van koningin Hatsjepsoet te Deir el-Bahri. Later in de ochtend bezoeken we op het plateau van Assassif de graven van Pabasa genaamd Pabes (TT279), Cheroeëf (TT192) en Anchhor (TT414). Na de lunch bezoeken we in Dra Aboe el-Naga de schitterende graven van Roy (TT255) en Sjoeroy (TT13).

dag 6, wo 27-11

In het Dal der Edelen bezichtigen we schitterend gedecoreerde graven van hooggeplaatste ambtenaren uit het Nieuwe Rijk. Het zijn de graven van Sennefer, Rechmira, Ramose, Chaëmhat en Oeserhat. Deze vijf graven liggen op wandelafstand van elkaar op de heuvel van Sjeich abd el-Qoerna. Het graf van burgemeester Sennefer wordt ook wel het 'druivengraf' genoemd, omdat het plafond voor een groot gedeelte is gedecoreerd met druiventrosjes. Na de lunch brengen we een bezoek aan het Ramesseum, de dodentempel van Ramses II. Hier zijn de voorstellingen te zien van de slag bij Kadesj die Ramses II in zijn vijfde regeringsjaar streed tegen de Hethieten.

dag 7, do 28-11

We beginnen onze dag met een bezoek aan het schitterend ingerichte Luxor Museum. Hier worden de mummies van de farao's Ahmose en Ramses I tentoongesteld. Aan het begin van de avond bezoeken we de sfeervol verlichte Luxortempel. Speciale aandacht gaat uit naar de voorstellingen die het Thebaanse Opetfestival belichten. Ook worden de interessante voorstellingen van de goddelijke geboorte van Amenhotep III besproken.

dag 8, vr 29-11

De ochtend is ter vrije besteding. We worden aan het einde van de middag per touringcar vanaf ons hotel naar de luchthaven van Luxor gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Caïro. We verblijven twee nachten in het Le Meridien Cairo Airport Hotel.

dag 9, za 30-11

Aan het einde van de ochtend begeven we ons naar het centrum van Caïro voor een uitgebreid bezoek aan het Egyptisch Museum. In de avond vindt een afscheidsdiner plaats in Le Meridien Cairo Airport Hotel.

dag 10, zo 01-12

Rechtstreekse terugvlucht naar Amsterdam, waar we in de middag aankomen.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Luxor en van Caïro naar Amsterdam met Egypt Air. Op de heenreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
De vluchttijden zijn:
22-11-2019: Amsterdam - Caïro, 15.00 - 20.30 uur
22-11-2019: Caïro - Luxor,  22.45 - 23.45 uur
01-12-2019: Caïro - Amsterdam, 10.00 - 14.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Egypte is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

Het verblijf zal plaatsvinden in comfortabele vijfsterrenhotels met zwembad. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning.
Op de laatste avond is er een afscheidsdiner in het Le Meridien Cairo Airport Hotel.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. De tempels, graven en opgravingsterreinen kennen vaak een ongelijk terrein en trappen en nauwe doorgangen kunnen aanwezig zijn. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Egypte worden bepaalde vaccinaties sterk aangeraden. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details.

Weer

November is qua temperatuur zeer geschikt voor een culturele reis naar Egypte. Het is er dan nog behoorlijk warm, maar we voorkomen de zomerhitte. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 25 ºC rond Caïro tot circa 28 ºC rond Luxor. ’s Nachts kan het afkoelen tot circa 12 ºC. De kans op neerslag is vrijwel nihil.

Grensdocumenten

Uw paspoort moet ten minste geldig zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer, dus tot en met 1 juni 2020.
NB Een identiteitskaart is niet voldoende! Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Egypte is een visum nodig, dat verkrijgbaar is op de luchthaven van Caïro. Kosten hiervoor bedragen circa € 25,-. Een lokale vertegenwoordiger zal assisteren bij de douane- en visumformaliteiten.

Geld

De Egyptische munteenheid is de pond. Op dit moment (maart 2019) is 1 Egyptische pond ongeveer € 0,05 waard. Op de meeste plaatsen worden ook euro's geaccepteerd. In of bij de hotels zijn pinautomaten aanwezig. Ook kunt u euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques inwisselen bij banken.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Huub Pragt

drs. Huub Pragt

Studeerde egyptologie aan de Universiteit Leiden en was werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. In 2001 richtte hij zijn eigen scholingsinstituut Huub Pragt Egyptoloog op. Hij heeft twee romans op zijn naam staan. Tevens verzorgt hij cursussen en lezingen. Reisde vele malen naar Egypte.

Samenwerking

Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte. Zie ook zijn website egyptologie.nl