Oud en nieuw in Thessaloniki • Naar de geboortegrond van Alexander de Grote

De Reis

A GRC3842Deze reis rond de jaarwisseling staat in het teken van Alexander de Grote. Hij werd geboren in de zomer van het jaar 356 vóór Christus in Macedonië. Al gauw deden verhalen de ronde over zijn ouders, hun verliefdheid en ruzies, de vroegste levensjaren van hun zoon, diens opleiding en eerste optreden als koning. Onze standplaats Thessaloniki lag in het rijk van de Macedonische koningen. De plaats werd gesticht door koning Kassander, die het noemde naar zijn vrouw, een halfzuster van Alexander de Grote. Tijdens deze reis worden plaatsen bezocht die met de kindertijd, scholing en troonsbestijging van Alexander in verband staan. In Thessaloniki bewonderen we daarnaast ook Byzantijnse kerken vanaf de vroegchristelijke periode tot aan de inname van de stad door de Osmanen. Muurschilderingen en mozaïeken geven ons een beeld van de ontwikkelingen van de Byzantijnse kunst door de eeuwen heen.

Programma

dag 1, di 31-12

Een directe ochtendlijnvlucht Amsterdam - Thessaloniki. Transfer naar het Byzantijns museum voor een eerste blik in de wereld van de Byzantijnse tijd. Hier is er ook de gelegenheid om te lunchen. Na het bezoek aan het museum brengt de bus ons naar het hotel in het centrum van de stad, waar we gedurende de gehele reis verblijven. ’s Avonds sluiten we tijdens het oudjaarsdiner het jaar 2019 feestelijk af.

dag 2, wo 01-01

We maken een wandeling langs Byzantijnse godshuizen uit diverse perioden: de midden-Byzantijnse Panagia Chalkeon; de basilica van Agios Dimitrios, gewijd aan de heilige Demetrius, de schutspatroon van Thessaloniki; de laat-Byzantijnse Agia Aikaterini en de vroegchristelijke Osios David, waar een uniek mozaïek is te zien met het visioen van Ezechiël. Tevens bekijken we van buitenaf de resten van de Romeinse Agora. De dag wordt besloten met een panoramische blik vanaf de grote stadsmuren van de bovenstad.

dag 3, do 02-01

We bezoeken eerst Veroia voor een bezoek aan het fraaie Byzantijns museum en wandelen door de binnenstad naar de oude kathedraal met mooie fresco’s.
In Miëza had Philippos II, de vader van Alexander de Grote, de school gesticht waar naar verluidt de grote wijsgeer en geleerde Aristoteles onderricht gaf aan Alexander en diens leeftijdgenoten. Miëza was ooit een welvarende stad. Het theater getuigt hiervan, evenals de indrukwekkende graftomben, waarvan er twee worden bezocht. In Pella zijn Philippos II en Alexander geboren, Philippos in 382 en Alexander in 356 vóór onze jaartelling. Het enige jaren geleden fraai gerestaureerde museum bezit een rijkdom aan kiezelmozaïeken en bijzondere voorwerpen, zoals vaatwerk, beeldjes en sieraden.

dag 4, vr 03-01

Bezichtiging van de opgravingen van Stageira, de geboorteplaats van Aristoteles. Amphipolis was een Atheense kolonie, maar ook deze stad is later door Philippos II ingenomen. Hier staat het befaamde stenen leeuwenmonument. In de afgelopen jaren is er druk gegraven in Amphipolis en zijn er goed bewaarde fresco's uit de Macedonische tijd ontdekt. Een klein museum herbergt Romeinse en Byzantijnse vondsten.

dag 5, za 04-01

We brengen te voet een bezoek aan de Agia Sofia, een bijzondere Byzantijnse kerk met mozaïeken en de voormalige katholieke kathedraal. Hierna gaat de tocht langs het paleiscomplex van Galerius, zijn triomfboog en zijn mausoleum, de Rotonda. In de kloosterkerk Agios Nikolaos Orfanos zien we kleurrijke afbeeldingen uit het leven van Jezus. Na de lunch een uitgebreid bezoek aan het Archeologisch Museum.

dag 6, zo 05-01

Dion, gelegen aan de voet van de Olympos, was de stad die door het Macedonische vorstenhuis aan de oppergod Zeus was gewijd. Hij werd er vereerd met een tempel, sportwedstrijden en een theater. Hier heeft Alexander de goden geraadpleegd voordat hij aan zijn grote tocht tegen Perzië begon. Hij zou nooit terugkeren naar Griekenland. Aansluitend wordt Vergina bezocht. Daar bevindt zich de tumulus waarin Philippos II zou zijn begraven, plus het onderaardse museum met de schitterende en kostbare grafvondsten.

dag 7, ma 06-01

Transfer naar de luchthaven van Thessaloniki. Directe lijnvlucht terug naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Thessaloniki v.v. met Transavia.
De vluchttijden zijn:
31-12-2019: Amsterdam - Thessaloniki, 09.10 - 13.05 uur
06-01-2020: Thessaloniki - Amsterdam, 13.50 - 16.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De dagexcursies buiten Thessaloniki worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotel en maaltijden

U verblijft gedurende deze reis in een comfortabel viersterrenhotel in het centrum van Thessaloniki. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. De diners, waaronder het oudejaarsdiner, vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

Rond de jaarwisseling kunnen we in Thessaloniki rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 10 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een winterse bui is niet uit te sluiten.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotos-vertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond.