Oost-Pruisen • rustig

De Reis

A POL1023Blauw, wit en rood: de kleuren van de vlag van de Poolse provincie Ermland-Mazurië. Het zijn tevens de kleuren van het landschap: het diepe blauw van de talloze meren, het wit van de hoge wolkenluchten en de ooievaars, en het rood van de bakstenen burchten, kerken en stadspoorten.
De landstreek kent een gecompliceerde geschiedenis. In de middeleeuwen vochten de ridders van de Duitse Orde tegen oud-Pruisische stammen en de Polen. Noord-Duitse boeren en later Nederlandse mennonieten brachten de grond in cultuur. Danzig en Elbing waren machtige Hanzesteden aan de Oostzee, waar de burgerij uitgebreide handelsbetrekkingen onderhield met de rest van Europa. Dit gebied werd beheerst door de Duitse Orde, daarna het Koninkrijk Polen, vervolgens het Koninkrijk Pruisen en na 1871 het Duitse Rijk. De plichtsgetrouwe Pruisische adel diende de staat eeuwenlang vanuit zijn landhuizen en hield de Pruisische tradities in ere, totdat de Tweede Wereldoorlog en de opdeling van Duitsland deze eeuwenoude cultuur wegvaagde. Inmiddels zijn de steden als een feniks uit hun as herrezen en wordt dit culturele erfgoed zo veel mogelijk gekoesterd.

Tijdens onze reis ontdekken we op ontspannen wijze de vele verhalen uit de rijke geschiedenis van deze regio. Een verhaal over Duitse ridders, Pruisische landheren en Poolse koningen; over wetenschappers, filosofen en schrijvers; én over Nederlandse boeren en kooplieden.

NB Deze reis valt in de categorie ‘rustig reizen’. Die onderscheidt zich binnen het aanbod van Labrys Reizen door de kalme dagprogramma's, het geringe aantal hotelwisselingen, een afgewogen selectie uit de veelheid van bezienswaardigheden en de beperkte wandelafstanden. Zie ook www.labrysreizen.nl/rustigreizen.

Programma

dag 1, ma 08-04

Directe lijnvlucht naar Gdansk, vanwaar we door de Wisla-delta naar ons hotel in Elblag rijden. We maken een korte wandeling door de binnenstad en bekijken de middeleeuwse marktpoort en de Sint-Nicolaaskerk. De overgebleven burgerhuizen uit de Hanzetijd zijn sinds de oorlog gerestaureerd en doen sterk aan Nederland denken. De kerk van Sint-Dorothea van Montau is een prachtig voorbeeld van regionale vakwerkbouw. We dineren elke avond in ons hotel.

dag 2, di 09-04

Excursie naar Malbork, in de Duitse tijd Mariënburg geheten, het grootste middeleeuwse kasteel van Europa. Deze gotische burcht werd vanaf de dertiende eeuw gebouwd als hoofdzetel van de ridders van de Duitse Orde. We zien de kapittelzaal, het paleis van de grootmeester en de schatkamer met vele antieke voorwerpen van goud, zilver en barnsteen. In de Sint-Annakapel liggen de grootmeesters begraven. Gezamenlijke lunch in het kasteel. Op de terugweg naar Elblag korte stop in het dorpje Stogi, waar we een begraafplaats vinden van de Nederlandse mennonieten, die de Wisla-delta in de zeventiende eeuw hebben ingepolderd en in cultuur gebracht.

dag 3, wo 10-04

We bezoeken vandaag de historische Hanzestad Gdansk, ook bekend onder de Duitse naam Danzig. Door de strategische ligging aan de Oostzee groeide deze metropool uit tot een bijna onafhankelijke stadsstaat binnen het Poolse koninkrijk. De Hollanders onderhielden in de zeventiende en de achttiende eeuw uitgebreide handelscontacten met de stad. De culturele invloed van daarvan is nog steeds te zien. We volgen de Koninklijke Weg door de oude stad en zien de stadspoorten, de Mariakerk, het historische stadhuis en de vele prachtige koopmanshuizen. In de middag bezoeken we het museum Freie Stadt Danzig, dat door middel van alledaagse voorwerpen herinnert aan de korte periode van 1920 tot 1939, toen Danzig een onafhan-kelijke stadstaat was.

dag 4, do 11-04

Het stadje Frombork (Frauenburg) aan het Wislahaf was de hoofdstad van Ermland, een rooms-katholieke enclave omringd door het protestantse Oost-Pruisen. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Kathedraalheuvel met de veertiende-eeuwse Mariakerk, die hoog boven de stad uit torent. Hier ligt de astronoom Copernicus begraven. In het nabijgelegen Nicolaas Copernicus Museum kunnen we zijn observatorium, instrumenten en planetarium bewonderen. Op de terugweg naar Elblag komen we langs Kadyny, ooit gebouwd door de Duitse keizer Wilhelm II als modeldorp voor de werknemers van de majolica-fabriek en de paardenfokkerij die tot 1945 in bezit bleven van de Hohenzollern-familie.

dag 5, vr 12-04

Via Paslek, het vroegere Preussisch Holland, rijden we naar Kwitajny, het voormalige landgoed Quittainen van de Pruisische adelsfamilie Von Dönhoff. We bekijken het landgoed en horen het verhaal over de vlucht te paard van de bekende Duitse journaliste Marion Gravin Dönhoff voor het Sovjetleger in 1945. Het museum over de bekende schrijver en filosoof Johann Gottfried Herder is gevestigd in een voormalig kasteel van Teutoonse ridders dat tot landhuis werd verbouwd door de familie Zu Dohna. Het landhuis heeft nog mooie historische interieurs en een uitgebreide collectie schilderijen uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

dag 6, za 13-04

De kathedraal van Oliwa is de hoofdkerk van het aartsbisdom Gdansk en heeft een schitterend orgel. Een orgelconcert mag dan ook niet ontbreken. Aansluitend vertrek naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Gdansk en vice versa per KLM. De vluchttijden zijn:
08-04-2019: Amsterdam - Gdansk, 11.45 - 13.25 uur
13-04-2019: Gdansk - Amsterdam, 13.55 - 15.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De touringcarritten in Polen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De excursies zijn zo gekozen dat de ritten nooit langer dan 1,5 uur zullen zijn.

Hotels en maaltijden

We maken gebruik van goed viersterrenhotel in Elblag, dat centraal ligt ten opzichte van de excursies tijdens de reis. Houdt er rekening mee dat u in dit hotel een ander type stopcontact aan zult treffen dan u in Nederland gewend bent. De Eurostekker C (platte stekker) kan hiervoor worden gebruikt. Een wereldstekker biedt ook uitkomst.
De diners vinden plaats in het hotel. Daarnaast genieten we 1 lunch in kasteel Malbork alsmede 1 lunch in het plaatsje Morag (dag 5).

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. In kasteel Malbork kunt u bovendien met ongelijke vloeren en trappen te maken krijgen. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Alhoewel de kwaliteit van het kraanwater op de meeste plekken de afgelopen jaren sterk is verbeterd, wordt nog niet aangeraden in Polen kraanwater te drinken. Op verschillende plekken kunt u drinkwater in flessen kopen.

Weer

Half april is een geschikte periode voor een cultuurreis naar Polen. De winterkou is dan al grotendeels verdwenen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 10 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Poolse munteenheid is de zloty. Eén zloty is ongeveer € 0,23 (november 2018). Pinautomaten zijn in Polen op veel plaatsen aanwezig; uw reisleider kan u adviseren bij het op te nemen bedrag. Op enkele plekken kunt u in Polen ook met euro’s betalen, vaak echter niet tegen de gunstigste wisselkoersen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Polen. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Frederik Erens

drs. Frederik Erens

Historicus. Studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie Baltische twintigste-eeuwse geschiedenis. Ook heeft hij zich gespecialiseerd in art nouveau en art deco tussen 1880 en 1940.