Abu Dhabi en Oman

De Reis

B OMN4460Let op: deze reis is in verband met een gewijzigd vluchtschema van KLM met een dag verlengd. De reissom is ongewijzigd gebleven.

Tijdens deze reis zien we zowel steden waar futuristische architectuur uit de grond schiet als onberoerde landschappen en samenlevingen die diepgeworteld zijn in eeuwenoude tradities.
Abu Dhabi wordt vaak in één adem genoemd met Dubai, maar het heeft een geheel ander karakter. Er zijn minder wolkenkrabbers en we bemerken een streven naar een duurzame toekomst. Met iconische musea, waaronder het pas geopende Louvre van Jean Nouvel, toont het emiraat zijn ambitie de culturele hoofdstad van de Arabische wereld te worden. Het sultanaat Oman is een leeg land van ruige bergketens, woestijnen met hoge zandduinen en een bewoonde kuststrook met vissersdorpen. De hoofdstad Muscat is modern met een oude soek en verkeersrotonden die ware staaltjes van tuinarchitectuur zijn. De open samenleving onderscheidt Oman zeer van zijn Arabische omgeving.

Programma

dag 1, do 14-11

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Abu Dhabi met aankomst in de vroege avond.

dag 2, vr 15-11

Kennismaking met Abu Dhabi, dat door zijn rijkdom een ongekende ontwikkeling heeft doorgemaakt. We rijden langs de Corniche en maken een rondrit door het moderne Abu Dhabi. In de middag bezoeken we de moderne en indrukwekkende Sheikh Zayed moskee en het Abu Dhabi Louvre in het nieuwe cultuurdistrict Saadiyat Island, waar ook het Guggenheim Museum en het Zayed National Museum van architect Foster zijn gepland.

dag 3, za 16-11

Door een afwisselend woestijngebied rijden we naar de oase van Al Ain, waar we pal op de grens met Oman overnachten. Het Nationaal Museum geeft een goed beeld van dit gebied, waar de sjeiks van Abu Dhabi hun wortels hebben. Naast de omvangrijke opgravingen van Hili vraagt het prachtig gerestaureerde Sultan Fort onze aandacht.

dag 4, zo 17-11

Na bezoek aan Fort Al Jahili rijden we Oman binnen. Onderweg naar Nizwa bekijken we Fort Ibri, de begraafplaats Ayn en Fort Bahla. Het oasedorp Bahla ligt idyllisch te midden van groene landouwen en is omgeven door hoge lemen muren. De sprookjes uit Duizend-en-een-nacht zouden zich hier kunnen afspelen. Er zijn traditionele pottenbakkers actief.

dag 5, ma 18-11

Nizwa was Omans hoofdstad toen in de zevende eeuw de islam zijn entree maakte. Wandeling over de soek naar de mooi gerestaureerde burcht, een toppunt van leem-architectuur. De stad is omgeven door plantages met dadelpalmen en bananen-, citrus- en mango-bomen. Rondom liggen talrijke bergdorpen en forten. Omans mooiste sultanspaleis Jabrin heeft schitterende plafondschilderingen en houtsnijwerk. Bij Misfah bekijken we het traditionele qanat-irrigatiesysteem.

dag 6, di 19-11

Voor de rit met terreinauto’s naar Muscat kiezen we een route dwars door het gebergte Jabal Akhdar. Het is een avontuurlijke tocht vol adembenemende vergezichten over ruige bergruggen en door een wadi. We zien schilderachtige dorpen met landbouwterrassen op steile hellingen. Deze tocht is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Onderweg zien we schilderachtige dorpen met landbouwterrassen op de steile hellingen.

dag 7, wo 20-11

Muscat strekt zich uit langs de kust. In de oude kern vinden we het sultanspaleis en diverse indrukwekkende handelshuizen. De binnenstad ligt schilderachtig aan de Golf van Oman, met aan weerszijden een hooggelegen fort. In nieuwere wijken is de Arabische villabouw de moeite van het bekijken waard. In het splinternieuwe Nationaal Museum zien we een fraaie collectie erfstukken, waaronder degens, Omaans zilver, cosmetica en kostuums. Diner in een bijzonder restaurant. Indien mogelijk één dezer dagen bezoek aan de Koninklijke Opera.

dag 8, do 21-11

Op weg van Muscat naar de Wahibi Sands rijden we door een landschappelijk interessant gebied met veel oasen, waar soms het traditionele waterverdeelsysteem nog wordt toegepast. We passeren forten, wachttorens en archeologische vindplaatsen in dit bergachtige gebied. Onderweg stop in Ibra met zijn authentieke soek. Met terreinauto’s leggen we het laatste stukje af. We overnachten in het geriefelijke Desert Nights Camp. De enorme zandduinen zorgen hier voor een sprookjesachtige sfeer.

dag 9, vr 22-11

Onderweg naar de havenstad Sur doorkruisen we een van de bezienswaardigste wadi´s in Oman, die vrijwel het hele jaar water voert en slechts via een steile pas bereikt kan worden. Met wat geluk hebben we toegang tot een bijzondere moskee uit de elfde eeuw. Als we op tijd in Sur zijn, bezoeken we daar het fort, de Corniche en de werf voor dhows, de traditionele houten handelsschepen.

dag 10, za 23-11

Van Sur rijden we naar Muscat langs de kust met zijn vele schilderachtige en diep ingesneden wadi’s. In Qalhat getuigt de ruïne van het Bibi Maryam Mausoleum van een bloeiend verleden. Het was een belangrijke handelsplaats voor de specerijenhandel met India. Het was een van de oudste steden van Oman, met een verleden dat teruggaat tot de tweede eeuw. Als de tijd het toelaat maken we onderweg een wandeling naar Wadi Tiwi of de steilere Wadi Shab bij het gelijknamige vissersplaatsje.

dag 11, zo 24-11

De stijlvolle Sultan Qaboos-moskee valt op door een interessante combinatie van eenvoud uitstralende architectuur met opulent materiaalgebruik en een inrichting waarbij kosten noch moeite zijn gespaard. Deze moskee en de Sjeik Zayed-moskee die we in Abu Dhabi bezochten, zijn architectonische hoogtepunten, modern, maar in harmonie met de Arabische bouwstijl. In de namiddag gebruiken we de thee in het Al Bustan Palace Hotel, dat diverse keren werd uitgeroepen tot het beste hotel in het Midden-Oosten. Het wordt onder meer voor gasten van de regering gebruikt. De ligging is majestueus: het heeft een eigen strand en wordt omringd door hoge bergen.

dag 12, ma 25-11

We krijgen een rondleiding door de Koninklijke Opera, naast de Qaboos-moskee een ander architecturaal hoogtepunt van Muscat. Niet ver van het centrum van de stad vinden we de Al Ansab Wetlands, waar door het jaar een bijna 300 soorten vogels hun toevlucht zoeken. De kans is groot dat we gieren kunnen spotten, die die hier doorgaans in november arriveren om te overwinteren.

dag 13, di 26-11

’s Morgens geen programma. Na de afscheidslunch proeven we bij Bidbid nog eenmaal de sfeer van een zonovergoten wadi waar een palmenbosje verkoeling brengt en waar een hooggelegen fort op een naburige bergtop aan Omans verleden herinnert. Daarna rijden we naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

dag 14, wo 27-11

Vroege aankomst in Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Abu Dhabi en van Muscat naar Amsterdam per KLM.
De vluchttijden zijn:
14-11-2019: Amsterdam - Abu Dhabi, 10.40 - 20.05 uur
26-11-2019: Muscat - Amsterdam, 23.25- 06.35 uur (aankomst 27-11)
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Abu Dhabi en Oman is het drie uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Abu Dhabi en Oman wordt uitgevoerd met moderne, ruime touringcars voorzien van airconditioning. Op de dagen 5, 6 en 8 maken we gedeeltelijk gebruik van comfortabele terreinwagens met airconditioning en drie deelnemers per auto.

Hotels en maaltijden

In Abu Dhabi kozen wij 5-sterrenhotels. In Nizwa en Muscat logeren we in uitstekende 4-sterrenhotels. Het minst is het hotel in Sur, dat 3 sterren heeft. In de Wahibi Sands hebben we gekozen voor een der beste woestijnkampen, met grote, luxe airconditioned tenten met normale bedden en privé- douche en toilet.
De menukaart is internationaal, met in Oman een voorliefde voor Aziatische (b.v. Libanese) gerechten en diverse vruchten. Met gebruikt onder meer limoen, geelwortel, kardamom, saffraan, abrikoos. Het dessert is veelal zoet. Veelal zijn de maaltijden in buffetvorm.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Abu Dhabi en Oman hebben een uitstekende infrastructuur en hotellerie. Het comfort is er zonder meer goed. Wel maken we op enkele dagen gebruik van terreinwagens, maar ook die zijn state of the art. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er gelden geen verplichte inentingen voor reizigers die uit West-Europa arriveren. U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Een malariaprofylaxe is niet nodig. Bij twijfel raadpleegt u uw huisarts of de GGD.
Drinkwater is redelijk veilig, maar het wordt aangeraden gebruik te maken van flessen mineraalwater. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

November een zeer geschikte periode voor een reis door Abu Dhabi en Oman. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 30 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl) en afkoeling tot 20-23 graden 's nachts. Er is een geringe kans op regen, en veel neerslag is dan niet te verwachten. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 25 mei 2020, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar. Voor Oman is een visum nodig.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Het visum voor Oman is inbegrepen in de reissom. Het visum kan online worden aangevraagd, waardoor het niet nodig is het paspoort af te staan voor de visumprocedure. Deelnemers ontvangen meer informatie.

Geld

In Abu Dhabi is de munteenheid de dirham, in Oman de rial. Pinautomaten zijn overal beschikbaar. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij banken wisselen.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Abu Dhabi en Oman. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Johan Borchert

drs. Johan Borchert

Sociaal geograaf. Was associate professor aan de faculteit geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij organiseerde vele reizen voor studenten, vakgenoten en andere geïnteresseerden, met name naar China. Leidde samen met zijn echtgenote reizen naar Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

dr. Joséphine Borchert-Ansinger

dr. Joséphine Borchert-Ansinger

Was presidente van de door haar opgerichte Universiteit Nimbas. Momenteel is zij werkzaam aan de School of Management, University of Bradford. Samen met haar man leidde ze reizen naar vele gebieden, waaronder het Midden-Oosten en Azië. Ze willen de reizigers een integrale kennismaking met land en volk bieden, met speciale aandacht voor landschap, archeologie, kunst en cultuur.