Oezbekistan

De Reis

B UZB0731In de Oezbeekse steppen liggen pastelkleurige oasesteden als Chiva, Boechara en Samarkand. Ze worden bekroond door de blauwe en gele koepels van oude Koranscholen, tomben en moskeeën. De vruchtbare Fergana-vallei contrasteert met de steppen en biedt een heel ander perspectief op het land. Het gebied ‘achter de Oxus’ en aan de Zijderoute trok vele veroveraars aan. Alexander de Grote overheerste het; de Arabieren vestigden er de islam en brachten invloedrijke geleerden voort; de Chinezen roofden er de gewilde Fergana-paarden; en de Russen deden een vergeefse poging er het socialisme te vestigen. Aan de hand van de sporen die elk volk achterliet, leert u de geschiedenis en de huidige situatie van dit deel van de Zijderoute kennen.

Programma

dag 1, wo 02-10

Per Turkish Airlines vliegen we van Amsterdam naar Istanbul, waar overstap op de vlucht naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent.

dag 2, do 03-10

Te Tasjkent. In de loop van de ochtend rustige verkenning van deze modern ogende, maar zeker 2300 jaar oude stad. De parken en typisch Oezbeekse patronen en kleuren in de architectuur doen prettig aan en contrasteren met de Sovjet-flats. Rond de oude bazaar getuigen de medresse Koekeldasj, de mausolea en de blauwe koepels van de hamam van het feit dat Tasjkent eeuwenlang een belangrijk handelsknooppunt was. We komen hier aan het einde van de reis terug voor een uitgebreidere kennismaking.

dag 3, vr 04-10

Ochtendvlucht naar Termiz in het uiterste zuiden van het land, een van de oudste steden van Centraal-Azië. De stad ligt aan de Amoe Darja, de Oxus-rivier, die in bijna ieder historisch verhaal een rol speelt. Hier liggen ook veel unieke tempelcomplexen uit de boeddhistische Koesjan-periode, waarvan wij er enkele bezoeken. In de namiddag bekijken we de ruïnes van Kampyr-Tepe, dat wij kennen als Alexandria-aan-de-Oxus. Overnachting in Termiz.

dag 4, za 05-10

In de stad en omgeving zijn  veel vondsten gedaan uit de Grieks-Bactrische periode. In het Archeologisch Museum zijn veel van deze vondsten tentoongesteld. Ook zijn er prachtige boeddhabeelden te zien uit de tempels die we gisteren bezochten. In het mausoleum van Hakim at-Termizi – een van de grootste schrijvers van het soefisme en oprichter van de orde van de derwisjen – zien we prachtige voorbeelden van steendecoraties uit de vijftiende eeuw. Onderweg naar Sachrisabz maken we enkele interessante stops. We rijden eerst langs de Vriendschapsbrug, die Oezbekistan met Afghanistan verbindt. Over deze brug viel het Sovjetleger dat land binnen, zogenaamd als vrienden. Noordwaarts van Termiz staat de bijzondere, taps toelopende Jarkoergan minaret. Overnachting in Sachrisabz.

dag 5, zo 06-10

Sachrisabz: Deze ‘groene stad’ heeft een geschiedenis van zo’n 2700 jaar en staat op de Werelderfgoedlijst. Het is de stad van generaal Ptolemaeus en Timoer. De ruïnen van het voor Timoers tijd megalomane paleis wijzen op poorten die 65 meter hoog waren. Het mozaïekwerk is schitterend. Na een bezoek aan de markt rijden we in de namiddag met auto’s door fraai beboste bergen en de door steppe naar Samarkand.

dag 6, ma 07-10

Iedereen die van islamitische architectuur houdt, moet Samarkand hebben gezien! Er zijn gebouwen uit de vijftiende tot de zeventiende eeuw, de tijd waarin de Timoeriden hun uitgestrekte rijk opbouwden. Het bekendst is de magistrale Registan met zijn bontgekleurde medressen. Maar ook de grote begraafplaats Shah-i-Zinda met haar blauwe tegelwerk schittert in de zon. De geleerde Oeloeg Beg baarde opzien met zijn grote astronomische observatorium. Ook bevindt zich hier het mausoleum van Timoer Lenk.

dag 7, di 08-10

We voltooien ons bezoek aan Samarkand met het mausoleum van Sint-Daniël. Mogelijk rest ons ook nog tijd voor de Russische wijk en het Kalantarov-museum. Aansluitend vertrek naar Boechara. Onderweg bekijken we de Vabkent-minaret uit 1198. Hij was onderdeel van de medresse en moskee van een beroemde Boechaarse familie van theologen.

dag 8, wo 09-10

De Zijderoute leeft voort in de monumenten van de bijzondere stad Boechara. De Ark was eeuwenlang de vesting van de machthebbers. Bij de bronvijver Lyabi Hauz begint de oude joodse wijk. Speciale vermelding verdienen de fijn versierde Kalyan-minaret, het symbool van de stad, en de Charminar met zijn vier blauwe koepels. De Kosj-medresse heeft een bijzondere baksteenversiering.

dag 9, do 10-10

Excursie naar het mausoleum van Bakhautdin Naqshbandi en het zomerpaleis van de vroegere emir, Sitorai Mokhi-Khosa. De Chor-Bakr necropolis wordt maar weinig bezocht door toeristen, maar is een prachtige, serene plek. In de middag is er tijd voor de grote bazaar. Onder elke koepel wordt andere waar verhandeld.

dag 10, vr 11-10

Vroeger nam de reis van Boechara naar Chiva een maand in beslag, maar wij hebben genoeg aan een uur of zeven. We doorkruisen de Kyzylkoem ofwel Rode Woestijn. Onderweg wordt verteld over het koninkrijk Chorasmië, maar ook over de kamelen en de nomadententen die we onderweg zien.

dag 11, za 12-10

We besteden de hele dag aan Chiva. De oude stad ofwel Itsjan Kala staat met haar citadel, koranscholen, moskeeën, mausolea en paleizen uiteraard op de Werelderfgoedlijst. Een prachtige plaats om de architectuur van Oezbekistan te leren doorgronden. U waant zich werkelijk in de sprookjes van Duizend-en-een-nacht!

dag 12, zo 13-10

's Ochtends rijden we door deze verlaten, wat bizarre landstreek naar Noekoes, waar we eenmaal overnachten. Onderweg bezoeken we Toprak Kala, rond de vierde eeuw een koninklijke residentie in het bloeiende Chorasmië. De site is bekend vanwege zijn bijzondere vorm en de vele archeologische vondsten.

dag 13, ma 14-10

In Noekoes is een van de wonderlijkste musea ter wereld gevestigd, met dank aan Igor Savitsky. Hij heeft hier een unieke collectie avantgardistische kunst weten te redden van vernietiging door de Sovjets. Ook is er een prachtige Centraal-Aziatische archeologische verzameling. In de middag verkennen we de omgeving en zien de begraafplaats van Misdachan en de site van Gyaur Kala. In de avond terugvlucht naar Tasjkent.

dag 14, di 15-10

Tijd om de Oezbeekse hoofdstad grondiger te verkennen. Op het programma staan het kunstmuseum, enkele belangrijke moskeeën en medressen en eventueel het nieuwe museum ter nagedachtenis aan de Sovjet-repressie. Ook bekijken we de collectie van het Historisch museum.

dag 15, wo 16-10

In de ochtend nemen we de trein naar de Fergana-vallei. Het dal is vanouds een vruchtbaar landbouwgebied met rijke oogsten van groente en fruit. We bezoeken onder meer Andizan, het Baboer-museum, het Baboer-park, de moskee en de bazar.

dag 16, do 17-10

Een van de belangrijkste centra in de vallei is Kokand. Van de vroegere glorie als hoofdstad van het kanaat Kokand getuigen verschillende religieuze bouwwerken en de restanten van het Chan-paleis, aan het eind van de negentiende eeuw het grootste en rijkst versierde paleis van Centraal-Azië. Verder bekijken we hier de Djami-moskee, de Kamol-Kazy-medresse, Dachma-i-Sjachon en de necropolis Madirachan. In de middag gaan we naar Margilon, een keramiekstad die van oudsher bekend is om haar zijde.

dag 17, vr 18-10

Met personenauto’s rijden we via de prachtige Kamtsjik-pas op 2267 meter hoogte terug naar Tasjkent. De rit zal vijf à zes uur vergen, met fotostops onderweg. De namiddag is vrij.

dag 18, za 19-10

Tasjkent heeft nog veel te bieden, dus vandaag besteden we een groot deel van de dag aan uiteenlopende bezienswaardigheden, waaronder de oudste koran ter wereld. We nemen ook een kijkje in opmerkelijke delen van de moderne stad en genieten van de dynamiek van de Tjorsoe-bazaar. De middag is vrij. Afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

dag 19, zo 20-10

Met Turkish Airlines vliegen we via Istanbul terug naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van lijnvluchten van Amsterdam naar Tasjkent v.v. per Turkish Airlines. Deze maatschappij biedt de comfortabelste verbinding. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
02-10-2019: Amsterdam - Istanboel, 11.10 - 15.40 uur
02-10-2019: Istanboel - Tasjkent, 18.20 - 00.50 uur (volgende dag)
20-10-2019: Tasjkent - Istanboel, 08.30 - 11.50 uur
20-10-2019: Istanboel - Amsterdam, 15.10 - 17.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Istanboel is het één uur later dan in Nederland en in Oezbekistan is het drie uur later.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

We maken tweemaal een korte binnenlandse vlucht met Oezbekistan Airlines en éénmaal nemen we de trein. We reizen over de weg per moderne touringcar en op de dagen 5 en 17 met auto's.

Hotels en maaltijden

Wij verblijven in de ons inziens meest geschikte hotels. In Tasjkent verblijven we in een zeer centraal gelegen viersterrenhotel. In de overige steden hebben de hotels drie sterren. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche en/of bad en toilet.
De lunches zijn in Oezbekistan meestal erg uitgebreid. Het diner is daarom niet inbegrepen, zodat deelnemers zelf kunnen kiezen of ze ’s avonds nog behoefte hebben aan een uitgebreide maaltijd. De reisleider zal een restaurant zoeken om met hen die dat wensen gezamenlijk te dineren.
Centraal-Azië is van oudsher beïnvloed door Oost en West en dat geldt ook voor de keuken. Het nationale gerecht is de plov (pilaf): een rijstschotel met schapenvlees, ui, wortel, rozijnen, enz. Sjasliek met sauzen, gevulde ravioli en soepen met schapenvlees of kip zijn bekende gerechten, net als salades met verse tomaten. De gerechten worden gekruid met munt, koriander, komijn, kaneel, walnootpasta, venkel en knoflook. Het lokale bier en uiteraard de verschillende wodkasoorten zijn het proberen waard. Groene en zwarte thee en mineraalwater zijn overal te krijgen.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Bovendien zijn het terrein soms behoorlijk oneffen. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er gelden geen verplichte inentingen voor reizigers die uit West-Europa arriveren. U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Een malariaprofylaxe is niet vereist. Bij twijfel raadpleegt u uw huisarts of de GGD. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

In oktober is de temperatuur in de door ons te bezoeken regio’s doorgaans zeer aangenaam met een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 ºC en een kleine kans op neerslag. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen.
Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Oezbekistan is een visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 20 april 2020.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Oezbekistan moet tevoren online door de reiziger een visum worden aangevraagd. Labrys Reizen voorziet de reiziger hierbij van advies en assisteert desgewenst. De kosten bedragen momenteel ca. € 25,- (wijzigingen voorbehouden).

Geld

De Oezbeekse munteenheid is de sum (UZS). Pinautomaten zijn in de grotere plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld te wisselen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen.
Geld heeft u nodig voor de diners, consumpties bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard, zoals het laten wassen van kleding en fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten.
Dranken aan tafel in het hotel kennen ongeveer dezelfde prijs als in Nederland. Reken op € 15,- à € 20,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. Peter van Nunen

dr. Peter van Nunen

Na een opleiding tot tolk-vertaler Russisch en Engels, en een studie theaterwetenschappen, slavistiek en germanistiek promoveerde hij op de Russische theater-regisseur Meyerhold. Sinds 1995 geeft hij leiding aan het MNM-Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich richt op de culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.