Oezbekistan

De Reis

B UZB0731In de Oezbeekse steppen liggen pastelkleurige oasesteden als Chiva, Boechara en Samarkand. Ze worden bekroond door de blauwe en gele koepels van oude koranscholen, tomben en moskeeën. De vruchtbare Fergana-vallei contrasteert met de steppen en biedt een heel ander perspectief op het land. Het gebied ‘achter de Oxus’ en aan de Zijderoute trok vele veroveraars aan. Alexander de Grote overheerste het; de Arabieren vestigden er de islam en brachten invloedrijke geleerden voort; de Chinezen roofden er de gewilde Fergana-paarden; en de Russen deden een vergeefse poging er het socialisme te vestigen. Aan de hand van de sporen die elk volk achterliet, leert u de geschiedenis en de huidige situatie van dit deel van de Zijderoute kennen.

Programma

dag 1, wo 02-10

Per Turkish Airlines vliegen we van Amsterdam naar Istanbul, waar overstap op de vlucht naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent.

dag 2, do 03-10

Te Tasjkent. In de loop van de ochtend rustige verkenning van deze modern ogende, maar zeker 2300 jaar oude stad. De parken en typisch Oezbeekse patronen en kleuren in de architectuur doen prettig aan en contrasteren met de Sovjet-flats. Rond de oude bazaar getuigen de medresse Koekeldasj, de mausolea en de blauwe koepels van de hamam van het feit dat Tasjkent eeuwenlang een belangrijk handelsknooppunt was. We komen hier aan het einde van de reis terug voor een uitgebreidere kennismaking.

dag 3, vr 04-10

Ochtendvlucht naar Termiz in het uiterste zuiden van het land, een van de oudste steden van Centraal-Azië. De stad ligt aan de Amoe Darja, de Oxus-rivier, die in bijna ieder historisch verhaal een rol speelt. Hier liggen ook veel unieke tempelcomplexen uit de boeddhistische Koesjan-periode, waarvan wij er enkele bezoeken. In de namiddag bekijken we de ruïnes van Kampyr-Tepe, dat wij kennen als Alexandria-aan-de-Oxus. Overnachting in Termiz.

dag 4, za 05-10

In de stad en omgeving zijn ook veel vondsten gedaan uit de Grieks-Bactrische periode. In het Archeologisch Museum zijn veel van deze vondsten tentoongesteld. Ook zijn er prachtige Boeddhabeelden te zien uit de tempels die we gisteren bezochten. In het mausoleum van Hakim at-Termizi – een van de grootste schrijvers van het Soefisme en oprichter van de orde van de derwisjen – zien we prachtige voorbeelden van steendecoraties uit de vijftiende eeuw. Onderweg naar Sachrisabz maken we enkele interessante stops. We rijden eerst langs de Friendship Bridge, die Oezbekistan met Afghanistan verbindt. Over deze brug viel het Sovjetleger dat land binnen, zogenaamd als vrienden. Noordwaarts van Termiz staat de bijzondere, taps toelopende Jarkoergan minaret. Overnachting in Sachrisabz.

dag 5, zo 06-10

Sachrisabz: Deze ‘groene stad’ heeft een geschiedenis van zo’n 2700 jaar staat op de Werelderfgoedlijst. Het is de stad van generaal Ptolemaeus en Timoer. De ruïnen van het voor Timoers tijd megalomane paleis wijzen op poorten die 65 meter hoog waren. Het mozaïekwerk is schitterend. Na een bezoek aan de markt rijden we in de namiddag met auto’s door fraai beboste bergen en de steppen naar Samarkand.

dag 6, ma 07-10

Iedereen die van islamitische architectuur houdt, moet Samarkand hebben gezien! Er zijn gebouwen uit de vijftiende tot de zeventiende eeuw, de tijd waarin de Timoeriden hun uitgestrekte rijk opbouwden. Het bekendst is de magistrale Registan met zijn bontgekleurde medressen. Maar ook de grote begraafplaats Shah-i-Zinda met haar blauwe tegelwerk schittert in de zon. De geleerde Oeloeg Beg baarde opzien met zijn grote astronomische observatorium. Ook bevindt zich hier het mausoleum van Timoer Lenk.

dag 7, di 08-10

We voltooien ons bezoek aan Samarkand met het mausoleum van Sint-Daniël. Mogelijk rest ons ook nog tijd voor de Russische wijk en het Kalantarov-museum. Aansluitend vertrek naar Boechara. Onderweg bekijken we de Vabkent-minaret uit 1198. Hij was onderdeel van de medresse en moskee van een beroemde Boechaarse familie van theologen.

dag 8, wo 09-10

De Zijderoute leeft voort in de monumenten van de bijzondere stad Boechara. De Ark was eeuwenlang de vesting van de machthebbers. Bij de bronvijver Lyabi Hauz begint de oude Joodse wijk. Speciale vermelding verdienen de fijn versierde Kalyan-minaret, het symbool van de stad, en de Charminar met zijn vier blauwe koepels. De Kosj-medresse heeft een bijzondere baksteenversiering.

dag 9, do 10-10

Excursie naar het mausoleum van Bakhautdin Naqshbandi en het zomerpaleis van de vroegere emir, Sitorai Mokhi-Khosa. De Chor-Bakr nekropolis wordt maar weinig bezocht door toeristen, maar is een prachtige serene plek. In de middag is er tijd voor de grote bazaar. Onder elke koepel wordt andere waar verhandeld.

dag 10, vr 11-10

Vroeger nam de reis van Boechara naar Chiva een maand in beslag, maar wij hebben genoeg aan een uur of zeven. We doorkruisen de Kyzylkoem ofwel Rode Woestijn. Onderweg wordt verteld over het koninkrijk Chorasmië, maar ook over de kamelen en de nomadententen die we onderweg zien.

dag 11, za 12-10

We besteden de hele dag aan Chiva. De oude stad ofwel Itsjan Kala staat met haar citadel, koranscholen, moskeeën, mausolea en paleizen uiteraard op de Werelderfgoedlijst. Een prachtige plaats om de architectuur van Oezbekistan te leren doorgronden. U waant zich werkelijk in de sprookjes van Duizend-en-een-nacht!

dag 12, zo 13-10

's Ochtends rijden we door deze verlaten, wat bizarre landstreek naar Noekoes, waar we eenmaal overnachten. Onderweg bezoeken we Toprak Kala, rond de vierde eeuw een koninklijke residentie in het bloeiende Chorasmië. De site is bekend vanwege zijn bijzondere vorm en de vele archeologische vondsten.

dag 13, ma 14-10

In Noekoes is een van de wonderbaarlijkste musea ter wereld gevestigd, met dank aan Igor Savitsky. Hij heeft een unieke collectie avantgardistische kunst weten te redden van vernietiging door de Sovjets. Ook is er een prachtige Centraal-Aziatische archeologische verzameling. In de middag verkennen we de omgeving en zien de begraafplaats van Misdachan en de site van Gyaur Kala. In de avond terugvlucht naar Tasjkent.

dag 14, di 15-10

Tijd om de Oezbeekse hoofdstad grondiger te verkennen. Op het programma staan het kunstmuseum, enkele belangrijke moskeeën en medressen en eventueel het nieuwe museum ter nagedachtenis aan de Sovjet-repressie. Ook bekijken we de collectie van het Historisch museum.

dag 15, wo 16-10

In de ochtend nemen we de trein naar de Fergana-vallei. Het dal is vanouds een vruchtbaar landbouwgebied met rijke oogsten van groente en fruit. We bezoeken onder meer Andizan, het Baboer-museum, het Baboer-park, de moskee en de bazar.

dag 16, do 17-10

Een van de belangrijkste centra in de vallei is Kokand. Van de vroegere glorie als hoofdstad van het kanaat Kokand getuigen verschillende religieuze bouwwerken en de restanten van het Chan-paleis, aan het eind van de negentiende eeuw het grootste en rijkst versierde paleis van Centraal-Azië. Verder bekijken we hier de Djami-moskee, de Kamol-Kazy-medresse, Dachma-i-Sjachon en de necropolis Madirachan. In de middag gaan we naar Margilon, een keramiekstad die van oudsher bekend is om haar zijde.

dag 17, vr 18-10

Met personenauto’s rijden we via de prachtige Kamtsjik-pas op 2267 meter hoogte terug naar Tasjkent. De rit zal vijf à zes uur vergen, met fotostops onderweg. De namiddag is vrij.

dag 18, za 19-10

Tasjkent heeft nog veel te bieden, dus vandaag besteden we nog een groot deel van de dag aan uiteenlopende bezienswaardigheden, waaronder de oudste koran ter wereld. We nemen ook een kijkje in opmerkelijke delen van de moderne stad en genieten van de dynamiek van de Tjorsoe-bazaar. De middag is vrij. Afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

dag 19, zo 20-10

Met Turkish Airlines vliegen we via Istanbul terug naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Meer informatie volgt spoedig.

Praktisch

Meer informatie volgt spoedig.

Reisleiding

dr. Peter van Nunen

dr. Peter van Nunen

Na een opleiding tot tolk-vertaler Russisch en Engels, en een studie theaterwetenschappen, slavistiek en germanistiek promoveerde hij op de Russische theater-regisseur Meyerhold. Sinds 1995 geeft hij leiding aan het MNM-Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich richt op de culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.