Het schilderachtige Normandië • rustig

De Reis

A FRA3888Normandië, met zijn glooiende landschap en zijn ruige kust is al sinds de negentiende eeuw geliefd bij reizigers. Het schilderen van momentopnames is begonnen onder de unieke hemel van dit deel van Frankrijk, waar het licht zo prachtig valt op het land, het water, de oevers en de weelderig groene valleien. We zien de landschappen die de impressionisten schetsmatig vastlegden.
De naam van regio verwijst naar de Noormannen die in de tiende eeuw dit gebied veroverden. Later in de middeleeuwen werden vanuit hier Engeland en grote delen van Zuid-Italië veroverd. De verovering van Engeland door Willem de Veroveraar werd vastgelegd in het beroemde Tapijt van Bayeux, een van de hoogtepunten van deze reis.

NB Deze reis valt in de categorie ‘rustig reizen’. Die onderscheidt zich binnen het aanbod van Labrys Reizen door de kalme dagprogramma's, het geringe aantal hotelwisselingen, een afgewogen selectie uit de veelheid van bezienswaardigheden en de beperkte wandelafstanden.

Programma

Normandie 2018dag 1, di 11-09

We vertrekken rond half tien ’s ochtends per luxe touringcar vanaf Utrecht en Breda naar Rouen, waar we twee nachten verblijven. Rouen was in de middeleeuwen al een grote stad. De vele vakwerkhuizen, fraaie zandstenen stadspaleizen en kerken in sierlijke, gotische stijl ademen nog steeds die sfeer. Een stadswandeling voert ons langs de in flamboyante stijl gebouwde kerk van Saint-Maclou, het Gros-Horloge en het Justitiepaleis. Op het pittoreske Place du Vieux Marché vond Jeanne d'Arc in 1431 de dood.

dag 2, wo 12-09

We bezichtigen de door Monet vereeuwigde gotische kathedraal Notre-Dame. Het ernaast gelegen bisschoppelijk paleis herbergt tegenwoordig het Historial van Jeanne d'Arc, waar haar proces in het Frans wordt nagespeeld (op eigen gelegenheid te bezoeken). Het Museum van Schone Kunsten herbergt een veelzijdige collectie uit de zestiende tot eenentwintigste eeuw. We vinden er werken van oude meesters als Rubens, Caravaggio en Velasquez, maar ook van impressionisten als Monet, Renoir en Sisley. Een deel van de middag is vrij.

dag 3, do 13-09

We rijden naar de abdij van Jumièges in de Seine-vallei. De abdij werd al in 654 gesticht. In de elfde eeuw werd een nieuwe, romaanse kerk gebouwd. Zelfs in ruïneuze staat is het witte gebouw met zijn hoge torens nog zeer indrukwekkend. In het nabijgelegen Caudebec-en-Caux vinden we het zogenaamde Tempeliershuis. Het werd in de dertiende eeuw gebouwd, mogelijk als dependance van de abdij van Jumièges. Aansluitend rijden we naar onze volgende overnachtingsplaats, Honfleur. We maken een stadswandeling door dit aangename plaatsje, waar schilders graag kwamen om te werken aan de monding van de Seine. Eugène Boudin leerde er de jonge Claude Monet schilderen in de openlucht. In het aan hem gewijde museum maken we kennis met zijn werk. De vele ateliers en galeries laten zien dat Honfleur nog steeds aantrekkelijk is voor kunstenaars.

dag 4, vr 14-09

Dagexcursie naar Étretat en Le Havre, beide onlosmakelijk verbonden met het impressionisme. Delacroix schilderde de krijtrotsen van Étretat al met de vlotte, losse penseelstreek die we van de impressionisten kennen. Na hem volgden vele anderen, betoverd door het bijzondere licht en de steeds wisselende kleuren. In Le Havre schilderde Monet het werk Impression, soleil levant. Hieraan ontleent het impressionisme zijn naam. Boerenschilder Millet legde in de omgeving het landelijk leven vast. Het MuMa heeft een interessante collectie met veel impressionisten, maar ook latere kunstenaars als Matisse, Vallotton en Redon.

dag 5, za 15-09

Caen was de favoriete stad van Willem de Veroveraar. We bezichtigen het dubbelklooster dat hij hier liet bouwen. De Vrouwenabdij is nog in puur romaanse stijl. In de Mannenabdij zien we de overgang naar de gotiek. Bayeux heeft zijn middeleeuwse karakter goed bewaard. Hier is het beroemde tapijt te zien dat de bisschop van Odon bestelde om het verhaal van de verovering van Engeland door zijn broer te verbeelden. Het leest als een modern stripverhaal. Uiteraard bezoeken we ook de kathedraal die door Willem is gesticht. Overnachting op weg naar Giverny.

dag 6, zo 16-09

We bekijken het woonhuis met atelier en tuinen van Claude Monet in Giverny. De bloemen in zijn tuin en de vijver met waterlelies waren decennialang zijn inspiratiebronnen. Tot slot bezoeken we het Musée des Impressionnismes. Na de lunch rijden we terug naar Nederland en komen we in de namiddag aan in Breda en Utrecht.

Vervoer en verblijf

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt. De touringcar vertrekt op de heenreis vanaf de Jaarbeurszijde bij het CS te Utrecht en maakt een tweede stop bij Breda P+R Prinsenbeek. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie.

Hotels en maaltijden

We verblijven in Rouen en in het hotel en route naar Giverny in comfortabele viersterrenhotels. In Honfleur verblijven we in een aangenaam driesterrenhotel. De hotels in Rouen en Honfleur zijn zeer centraal centraal gelegen. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. We dineren ‘s avonds in het hotel of een nabijgelegen restaurant.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens een groot deel van deze reis wordt gebruik gemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg via uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. De wandelingen tijdens deze rustige reis zijn niet al te lang en in een rustig tempo, met voldoende pauzes.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

De eerste helft van september is zeer geschikt voor een culturele reis naar de Normandië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het zal nog warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ˚C. Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden. Er kan af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Het op dag 2 genoemde Historial van Jeanne d'Arc wordt niet gezamenlijk bezocht, maar u kunt er in de vrije uren heen.

Reisleiding

drs. Marian van Caspel-van Til

drs. Marian van Caspel-van Til

Kunsthistorica. Vanuit haar bedrijf Kunst in Verbinding geeft ze lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst, waarbij ze graag het een met het ander verbindt.

drs. Raphaël Rijntjes

drs. Raphaël Rijntjes

Architectuur- en bouwhistoricus. Geeft lezingen, cursussen en rondleidingen over kunst en architectuur van de middeleeuwen. Hij ziet het als een uitdaging om deze periode, met een ons onbekend wereldbeeld, begrijpelijk te maken.