Namibië en Botswana

De Reis

C BWA3989

Het is goed reizen in het dunbevolkte Namibië: de zon schijnt vrijwel altijd, regen is zeldzaam, de accommodatie in orde en de mensen zijn prettig. Iedere dag is anders. Er is een grote verscheidenheid aan landschappen. Bergketens met diepe dalen worden afgewisseld met uitgestrekte savannen en woestijnen, maanlandschappen en zandduinen. Voor geologisch geïnteresseerden is Namibië een paradijs. De vegetatie varieert van droogtebestendige welwitschia tot papyrus in de wetlands van de Okavango-delta. Een groot deel van de Afrikaanse fauna geeft acte de présence. Deze reis biedt nog meer afwisseling dan de gebruikelijke Namibië-programma’s. Na een tocht langs vele hoogtepunten in Namibië rijden we via de Caprivi-strook naar delen van de waterrijke Okavango-delta, om bij de Victoria Falls te eindigen. Deze rondreis geeft een caleidoscopisch beeld van dit deel van Afrika. Het ambitieuze programma biedt veel, maar garandeert desondanks de nodige rust doordat in de meeste lodges tweemaal overnacht wordt.

Programma

Namibie Botswana kaartje

dag 1, zo 16-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar de Namibische hoofdstad Windhoek.

dag 2, ma 17-09

Landing rond het middaguur. Ons hotel ligt aan de belangrijkste winkelstraat in het hart van de kleine stad. 's Middags maken we een korte stadsrondrit.

dag 3, di 18-09

Vertrek van Windhoek via Solitaire naar Sossusvlei. Gaandeweg krijgt het vrijwel onbewoonde landschap een bergachtig karakter. Zoals de naam doet vermoeden, is Solitaire is een eenzaam plaatsje. We zullen er de beroemde appeltaart proeven. Twee overnachtingen in Sossusvlei bij het nationale park Namib-Naukluft.

dag 4, wo 19-09

Sossusvlei is een van de absolute highlights van Namibië. Eindeloze verten met zandduinen zover het oog reikt. De stilte en de warme kleuren maken een onvergetelijke indruk. Er leven onder meer bergzebra's en struisvogels. We hopen natuurlijk iets van het wild te zien. Niet ver weg ligt de Sesriem-kloof. Deze is slechts dertig meter diep en een kilometer lang, maar is niettemin indrukwekkend door de scherpe insnijding die de rivier daar in een ver verleden veroorzaakt heeft. Voor vroegere reizigers was deze kloof een van de weinige plaatsen in de wijde omgeving waar water te vinden was. De steile wanden maakten het onmogelijk af te dalen in de vallei. Om water te putten moesten er zes riemen aan elkaar geknoopt worden. Vandaar de naam Sesriem.

dag 5, do 20-09

Vertrek van Sossusvlei naar Swakopmund. Het eerste stuk van de route ligt in de overgangszone tussen het nationale park en het bergachtige landschap ten oosten daarvan. Nu eens rijden we door de zandduinen, dan weer door de uitlopers van het Khomas-gebergte. Na een pas daalt de bochtige weg geleidelijk af naar de Kuiseb-kloof. Dit is een verbazingwekkend dal voor een rivier die slechts één of enkele dagen per jaar water heeft. In deze dorre omgeving groeit de welwitschia mirabilis. Dit is een bijzondere plant die meer dan 1000 jaar oud kan worden. In het Afrikaans heet hij daarom tweeblaarkanniedoodnie. Nog verder naar het westen komen we in de Maanvallei. De Swakop-rivier heeft hier een sterk versneden, zwart en kaal landschap teweeggebracht. Zo moet het er op de maan ook uitzien. Als we de kust naderen, daalt de temperatuur aanmerkelijk. De Antarctische Benguela-stroom met koud en voedselrijk water houdt een smalle kuststrook opmerkelijk koel. Hij zorgt ook voor een nachtelijke mist, zonder welke de vegetatie hier niet zou overleven. In Swakopmund twee overnachtingen in het Swakopmund Hotel, gevestigd in het prachtig gerenoveerde oude spoorwegstation.

dag 6, vr 21-09

Het oude deel van de stad doet heel plezierig aan. Er is nog opmerkelijk veel Duitse invloed. U kunt de dag op eigen gelegenheid doorbrengen. Er zijn interessante monumenten, waaronder het Woermannhaus, dat te bezichtigen is, en het Hohenzollernhaus. Het kleine museum laat u kennismaken met de geschiedenis van Namibië. Maar u kunt ook deelnemen aan een optionele excursie: met een catamaran op zoek naar dolfijnen, pelsrobben, schildpadden, flamingo’s en pelikanen in de Walvisbaai of een helikoptervlucht langs de verlaten Skeleton Coast.

dag 7, za 22-09

Bijtijds vertrek via Omaruru naar Okaukuejo aan de zuidkant van het nationale park Etosha. Etosha behoort tot de grote parken van Afrika, naast Kruger, Serengeti en Ruaha. De eerste nacht verblijven we in Okaukuejo, een van de drie pleisterplaatsen in het park zelf. Bij onze lodge is een grote drinkplaats, waar u ook na zonsondergang dieren kunt observeren. Er is een goede kans om neushoorns te zien.

dag 8, zo 23-09

Etosha bestaat uit ruim 22.000 vierkante kilometer savanne, bos en verzilte woestijn. Het bekendst is de Etosha Pan, het centrale, uitgestrekte gebied met een witte, zoute bodem. Hier komen veel fata morgana’s voor. Tegen deze welhaast spookachtige achtergrond zijn kudden wild op zoek naar het schaars wordende water. Etosha heeft een rijk dierenleven: er zijn olifanten, giraffen, een groeiende populatie zwarte neushoorns, antilopen, struisvogels, leeuwen, jachtluipaarden, jakhalzen en hyena’s, alle aangepast aan de droogte. Het park is behoedzaam opengelegd voor bezoek, om de natuur zo veel mogelijk te beschermen. Naast het wild heeft het park een interessante flora. Een groot deel van de dag rijden we door Etosha op weg naar onze lodge, die net buiten de oostpoort van het park ligt. Mushara Lodge is kleinschalig, een oase van rust vergeleken bij de kampen in het park. Mushara ontvangt liever geen groepen, maar voor ons maakt men een uitzondering. Het is een van de aangenaamste luxe lodges van Namibië, een familiebedrijf met sfeer en klasse. We verblijven er twee nachten.

dag 9, ma 24-09

Met safariwagens van de lodge maken we twee game drives in het Etosha-park.

dag 10, di 25-09

Via Tsumeb en Grootfontein reizen we naar Rundu. Onderweg ligt het Otjikoto-meer, een diep zinkgat met een interessante geschiedenis. Tsumeb was vroeger een bloeiend mijnbouwstadje, getuige de fraaie gebouwen uit die tijd. In het bescheiden museum wordt een goed beeld gegeven van de mijnbouwactiviteiten. We vervolgen onze route via Grootfontein, een verzorgingscentrum voor het omringende veeteeltgebied. Bij Rundu bereiken we de Okavango-rivier. De accommodatie in deze streek is schaars en wij overnachten in een eenvoudige lodge.

dag 11, wo 26-09

We trekken de Caprivi-strook in en volgen de Okavango tot de waterval bij Popa. Daarna gaat de rit zuidwaarts naar Botswana. De Okavango blijft ons vergezellen, maar nu als een brede trechtermond, de zogenaamde Panhandle. Twee overnachtingen in de Drotsky’s Cabins.

dag 12, do 27-09

Verkenning van de waterrijke omgeving. Er zijn diepe watergangen waar je tussen eindeloze papyrusvelden door vaart, op zoek naar nijlpaarden en krokodillen. De Panhandle is met zijn vele zandbanken een waar vogelparadijs. Hier kunnen we de Afrikaanse schaarbek verwachten, die met acrobatische vluchten vissen uit het water opduikt.

dag 13, vr 28-09

We rijden terug naar Namibië. De smalle Caprivi-strook is bijna in zijn geheel nationaal park. Waar de strook breder wordt, ligt langs de Kwando-rivier een ander nationaal park, Bwabwata.

dag 14, za 29-09

Onze lodge ligt in een extra beschermd gedeelte van het park, waar vele soorten groot- en kleinwild leven naast honderden vogelsoorten. Er zijn verhoogde wandelbruggen aangelegd om olifanten vrije doorgang te geven. De Kwando-rivier waaiert rustig door het landschap. Een boottocht biedt een ideale gelegenheid om het wild van dichtbij te zien.

dag 15, zo 30-09

Voorbij Katima Mulilo steken we bij Ngoma voor de tweede keer de grens met Botswana over naar het nationale park Chobe. De Bakwena lodge ligt op de zuidelijke oever van de Chobe-rivier. Bij tijdige aankomst maken we in de middag een korte game drive. Nergens zijn zoveel olifanten als in dit park.

dag 16, ma 01-10

Door de ligging van onze lodge kunnen we zowel het nationale park Chobe verkennen als kennismaken met het moeras- en waterrijke gebied waar de Chobe en de honderden meters brede Zambezi samenvloeien. De omgeving van de Chobe-rivier heeft de grootste concentratie wild ter wereld.

dag 17, di 02-10

Met de ferry steken we de Zambezi over naar Zambia. Het levendige en chaotische grensverkeer hier levert een uniek schouwspel op. Eenmaal in Zambia is het niet ver naar het luxe Toka Leya Camp, dat aan de noordoever van de Zambezi ligt. Iedere tent heeft zijn eigen verhoogde platform met uitzicht op de rivier.

dag 18, wo 03-10

We maken kort kennis met het stadje Livingstone, varen op de Zambezi en maken een wandeling om het fenomeen van de Victoria-watervallen te zien, die behoren tot de drie grootste ter wereld. Het is een droge periode, maar ook nu maken ze een onvergetelijke indruk. Aan het eind van de dag lijnvlucht van Livingstone via Nairobi naar Amsterdam.

dag 19, do 04-10

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Windhoek heen en van Livingstone via Nairobi naar Amsterdam terug per KLM in co-share met Kenya Airways. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er tijdens de overstap in Nairobi geen omkijken naar heeft.
De vluchttijden zijn de volgende:
16-09-2018: Amsterdam - Windhoek, 22.45 - 11.10 uur (de volgende dag)
03-10-2018: Livingstone - Nairobi, 18.05 - 22.10 uur
03-10-2018: Nairobi - Amsterdam, 23.55 - 07.10 uur (de volgende dag)
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Namibië is het even laat als in Nederland. In Botswana is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Vervoer ter plaatse

We gebruiken een moderne, stevige touringcar. Enkele malen maken we gebruik van safari-auto's. Er is weinig verkeer onderweg. Meer dan de helft van de reis wordt over gravelwegen gereden, de rest over verharde wegen. De wegen worden voortdurend onderhouden maar de afstanden zijn op enkele dagen behoorlijk.

Accommodatie en maaltijden

De accommodaties is over het algemeen uitstekend, schoon en van alle gemakken voorzien. Op dag 7 logeren we in een lodge in het Etoscha Park met uiteenlopende kamertypen en op dag 10, 11 en 12 maken we gebruik van de o.i. beste accommodatie die er beschikbaar is. Op dag 10 betekent dat een mooi gelegen maar simpele lodge, die nochtans kamers heeft met wc en douche. Op dag 10 is verblijven we één nacht in de lodge, verder overal twee nachten.
De maaltijden zijn internationaal met Afrikaanse accenten. In Namibië vinden we soms de invloed van de Duitse keuken terug en wordt het eten ook wel bereid op de braai of barbecue.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Deze reis is intensief in de zin dat de afstanden nu en dan groot zijn, maar anderzijds verblijven we bijna overal twee nachten.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er zijn geen inentingen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren. Er is slechts een gering malariarisico. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Kleding

Behalve zomerkleding zijn een fleecejack en sjaal raadzaam voor de dagen aan de kust en soms de vroege morgen. U kunt verder volstaan met sportieve vrijetijdskleding. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

Onze reisperiode valt in het voorjaar. In Namibië mogen we overdag rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur tussen 28 à 34 °C, maar het is droge warmte. ’s Nachts kan het afkoelen tot circa 12 à 15 °C. Aan de kust bij Swakopmund is het overdag circa 15 à 18 °C en koelt het ’s nachts weinig af. Ook in Botswana is de vochtigheid in deze tijd laag. De temperaturen liggen rond de 30 ºC op het warmst van de dag en rond de 20º of lager in de nachten. De zon hoort in dit jaargetijde vrijwel altijd te schijnen en neerslag valt er doorgaans niet. Het wild verzamelt zich bij de schaarse plekken waar nog water te vinden is, waardoor de dieren zich gemakkelijker laten zien. Er zijn tegenwoordig behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Een visum is voor Nederlanders alleen nodig voor Zambia. Uw paspoort moet tenminste geldig zijn tot en met zes maanden na terugkomst, oftewel t/m 3 april 2019, met minstens twee lege bladzijden.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Het visum voor Zambia wordt aan de grens afgegeven. De exacte procedure en visumkosten zijn nogal eens aan verandering onderhevig. De visumkosten zijn daarom niet inbegrepen in de reissom. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

Als betaalmiddel zijn in Namibië de Namibische dollar (NAD) en de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) gangbaar. In Botswana hanteert men de pula (BWP). Geld heeft u nodig voor een lunch, consumpties bij de maaltijden en voor uitgaven van persoonlijke aard, zoals het laten wassen van kleding en fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten. Reken op € 10,- à € 15,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de optionele excursies en entrees op dag 6. De deelnemers ontvangen nadere informatie over de excursies in de reisbescheiden.

Reisleiding

drs. Johan Borchert

drs. Johan Borchert

Sociaal geograaf. Was associate professor aan de faculteit geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij organiseerde vele reizen voor studenten, vakgenoten en andere geïnteresseerden, met name naar China. Leidde samen met zijn echtgenote reizen naar Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

dr. Joséphine Borchert-Ansinger

dr. Joséphine Borchert-Ansinger

Leidde, alleen en samen met haar man, reizen naar het Midden-Oosten, Azië en Afrika, waaronder naar Namibië en Botswana. Wil de reizigers een integrale kennismaking met het land en het volk bieden, met speciale aandacht voor landschap, archeologie, kunst en cultuur.