Montenegro • rustig

De Reis

A MNE0563

Deze reis leidt ons door de geschiedenis van de kleine bergrepubliek Montenegro. We beginnen bij de kiem van de Montenegrijnse identiteit en eindigen bij het referendum van 2006, waarin een meerderheid zich uitsprak voor onafhankelijkheid.
Tijdens de reis worden de rijke historie en de schitterende landschappen verkend. De reisleider vertelt onderweg en tijdens lezingen de heroïsche verhalen van de eeuwenlange onafhankelijkheidsstrijd van dit land op de grens van oosterse en westerse grootmachten. De dappere Montenegrijnen wisten de soevereiniteit van hun land te bewaren en hebben zo een eeuwenoude Balkan-cultuur gewaarborgd. Het decor bij deze verhalen is adembenemend: de Middellandse Zee en het Meer van Skadar worden bekroond door de grillige bergen waarin de Montenegrijnen wonen.

NB Deze reis valt in de categorie ‘rustig reizen’. Die onderscheidt zich binnen het aanbod van Labrys Reizen door de kalme dagprogramma's, het geringe aantal hotelwisselingen, een afgewogen selectie uit de veelheid van bezienswaardigheden en de beperkte wandelafstanden.

Programma

dag 1, za 04-05

Indirecte lijnvlucht naar de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica, het voormalige Titograd. Het hotel waar we vier nachten verblijven won in de jaren tachtig diverse prijzen voor zijn gewaagde architectuur. Voorafgaand aan het diner is er een lezing waarin het centrale vraagstuk van deze reis wordt belicht: wat maakt Montenegro tot een natie?

dag 2, zo 05-05

Na een lezing over de Slavisch-orthodoxe geschiedenis van de Balkan nemen we de trein naar Mojkovac. Deze spectaculaire rit voert hoog langs de kloof van de rivier de Moraca. We gaan verder naar het Biogradsko-meer. Hier lunchen we in de natuur en genieten we van de wonderen van het nationale park en het prachtige, achtvormige meer. Op weg terug naar Podgorica bekijken we het Moraca-klooster. Vlak bij Podgorica zien we nog de Illyrisch-Romeinse stad Doclea.

dag 3, ma 06-05

Na een lezing over de naamgever van Montenegro en de stichting van Cetinje rijden we naar het havenstadje Virpazar. Hier schepen we in voor een prachtige rondvaart over het Meer van Skadar naar Rijeka Crnojevica. We bevaren de route waarlangs de Montenegrijnse stammen zich terugtrokken na de Ottomaanse opmars in de Balkan. Onderweg maken we kennis met het religieus erfgoed en het indrukwekkende landschap langs deze route.

dag 4, di 07-05

In de historische hoofdstad Cetinje staan het paleis van koning Nikola en het Biljarda, een museum gewijd aan Njegos, op het programma. Hij was 's lands grootste staatsman en dichter halverwege de negentiende eeuw. Lunch met een fraai uitzicht op het Meer van Skadar en de daarachter gelegen bergen van Prokletije.

dag 5, wo 08-05

Rit naar Njegusi, hoog in de bergen van Lovcen. In dit dorp werden alle heersers uit de Petrovic-dynastie geboren. Via het uitzichtpunt in Krstac dalen we af naar de Baai van Kotor. Bezoek aan het geboortehuis van Njegos in Njegusi. We rijden door naar Kotor, de hoofdstad van het gelijknamige fjord. Na een heerlijke vislunch maken we een stadwandeling. De Baai van Kotor is een kunststukje van moeder natuur. Rond de vlindervormige baai rijzen de bergwanden meer dan 1000 meter hoog op. Laatste twee overnachtingen in de jachthaven van Porto Montenegro (in Tivat).

dag 6, do 09-05

Na een lezing over Montenegro in de tijd van Joegoslavië varen we terug naar de Baai van Kotor en bezoeken we het stadje Perast en het eilandje pal voor de kust, waar de beroemde Zeevaarderskerk staat. Lunch in een fraai restaurant in Morinj en aansluitend een ontspannen vrije middag in Porto Montenegro.

dag 7, vr 10-05

Transfer naar de luchthaven met een koffiepauze bij het fameuze eiland Sveti Stefan. Indirecte lijnvlucht Podgorica-Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Podgorica per Austrian Airlines met zowel op de heen- als de terugreis een overstap in Wenen. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
De vluchttijden zijn:
04-05-2019: Amsterdam - Wenen, 10.10 - 12.00 uur en Wenen - Podgorica, 12.55 - 14.20 uur
10-05-2019: Podgorcia - Wenen, 15.10 - 16.40 uur en Wenen - Amsterdam, 17.20 – 19.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De reis door Montenegro wordt uitgevoerd met luxe taxi's. Op de soms smalle wegen kunnen we ons zo sneller verplaatsen. Tijdens de ritten kunt u genieten van mooie landschappen. Op dag 3 is er een boottocht over het Meer van Skadar en op dag 6 reist u per boot naar Morinj en Perast.

Hotels en maaltijden

In Podgorica verblijft u in een viersterrenhotel in het centrum op een mooie plek aan de rivier. In Tivat verblijft u in een prachtig vijfsterrenhotel aan het water. De lunches en de diners vinden plaats in lokale restaurants, veelal op idyllische locaties, en zijn een prettige mix van lokale keuken en internationale cuisine.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u tijdens de reis de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor Montenegro zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aanbevolen: vaccinatie tegen DTP en tegen Hepatitis A. Tevens wordt vaccinatie aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft gehad of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeënt. Overlegt u met uw huisarts voor een persoonlijk advies.
Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door mineraalwater uit flessen te drinken.

Weer

Begin mei is een mooie periode voor een cultuurreis door Montenegro. De temperatuur is doorgaans aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. Momenteel wordt het reizen naar Montenegro met een identiteitskaart gedoogd.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Montenegro betaalt men gewoon met de euro. In de grote plaatsen zijn pinautomaten aanwezig. Creditcards zijn algemeen geaccepteerd.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Ruud Peeten

drs. Ruud Peeten

Antropoloog. Onderzocht de desintegratie van de zuidwestelijke Balkan. Bestudeerde de regio vanuit historisch, cultureel en politiek-economisch perspectief. Als geen ander kan hij u wegwijs maken in deze lappendeken van volken. Leidde al vele groepen op tochten door de Balkan met een niet aflatend enthousiasme en een gedegen kennis.