Mexico en Guatemala • De Maya-beschaving

De Reis

E MEX4126’De Grieken van de Nieuwe Wereld’, díe omschrijving verwoordt raak de kwaliteiten van de bouwers van tempels, paleizen en piramiden met hun complexe decoraties in Yucatán en Guatemala. De ruïnen, vaak werelderfgoed en diep in de jungle gelegen, vragen om superlatieven. Ze prikkelen de fantasie en vertellen een intrigerend verhaal. Dynastieën zijn geportretteerd, riten en ceremonies geregistreerd, goden in de gedaanten van mythologische wezens in steen en keramiek vastgelegd. Zo stond deze kunst in dienst van goden en hun afgezanten, de Maya-koningen.
Een van de bekendste aspecten is het wat mysterieuze balspel. Overal vinden we de daarvoor aangelegde velden. In Chichén Itzá en Copán doen die denken aan stadions met tribunen en vipplaatsen. Elders hebben ze alleen staanplaatsen. Het balspel was een serieus ritueel dat de overwinning van de godentweeling Hunahpú en Ixbalanqué op de goden van de onderwereld symboliseerde. Naast dit alles biedt deze reis een inkijkje in de Spaanse koloniale geschiedenis in dit deel van de wereld.

Programma

dag 1, za 16-03

Directe lijnvlucht per KLM van Amsterdam naar Mexico-Stad, waar we in de vroege avond arriveren en overnachten in de historische binnenstad.

dag 2, zo 17-03 

Mexico-Stad werd in 1521 gebouwd op de ruïnen van de Azteken-stad Tenochtitlán. Dat was een soort Venetië, omgeven door rivieren en kanalen. Volgens de geschiedschrijver Bernal Díaz del Castillo, die met Cortés meereisde in 1521, was de stad van een ongekende schoonheid. Vlak bij ons hotel bezichtigen we de Zócalo, het historisch hart van de stad. Hier torent de kathedraal, die we van binnen bekijken. Het Nationaal Paleis is gebouwd op de fundamenten van het Paleis van Moctezuma en de Templo Mayor. Indien het open is, kunnen we er de beroemde schilderingen van Diego Rivera zien. Daarna bezoeken we de echte must see: het Nationaal Museum voor Antropologie. Dit heeft uitgebreide en bijzondere collecties over de Mexicaanse culturen van vóór de overheersing door de Spanjaarden, die op een fantastische manier worden belicht. Aan het eind van de middag vliegen we rechtstreeks naar Cancún en rijden we naar ons hotel aan de Riviera Maya, waar we tweemaal overnachten in luxe safaritenten, voorzien van alle gemakken, zwembad en strand.

dag 3, ma 18-03

Rustige dag. In de ochtend krijgen we in Tulum een voorproefje van de Maya-architectuur. Het is een zogenaamde post-klassieke stad, de enige die geheel ommuurd was en direct aan de oceaan lag. De kasteelpiramide op haar hoge klif biedt een prachtig uitzicht op het witte koraalzandstrand en de blauwe oceaan in het zonlicht. In de middag is er geen programma zodat u kunt genieten van de faciliteiten van uw luxe kamp.

dag 4, di 19-03

We rijden naar Valladolid voor de overnachting. Nog vóór de lunch bezichtigen we de kerk San Bernardino en het naastgelegen convent, door de Franciscanen in de zestiende eeuw boven op een eerdere Maya-nederzetting gebouwd. In de middag verkennen we Ek Balam, een deels goed bewaarde archeologische zone met alle kenmerken van een Maya-stad, waaronder een balspelplaats, tempels, paleizen en een fraaie toegangspoort. De sculptuur is opmerkelijk goed bewaard. Er zijn mooie gevleugelde figuren, sommige in een meditatieve positie. De ingang naar de onderwereld wordt gesymboliseerd door de muil van een monster.

dag 5, wo 20-03

Uitvoerige bezichtiging van Chichén Itzá, wellicht de beste Maya-zone van Yucatán, dicht bij Valladolid. De jongste van de drie zones, de Tolteekse, is de bekendste. Daar vinden we de grandioze vierkante getrapte piramide van Kukulcán als blikvanger, de imposante balspeelplaats met haar hoge, in reliëf bewerkte zijmuren en het paleis van de krijgers met een mysterieus Chak Mool-beeld. Maar het oude, pure Maya-gedeelte en de offercenote, een kalksteenput, zijn zeker zo interessant, terwijl het oudste deel, een kilometer verder in het woud, zijn eigen romantische charme heeft. Na de lunch rijden we door het typische landschap van Yucatán naar Mérida, de hoofdstad van Yucatán, voor twee overnachtingen. Daar volgt een stadsrondrit. De Paseo de Montejo is een elegante boulevard met luisterrijke gebouwen. Mérida heeft de oudste kathedraal van Latijns-Amerika, grotendeels door Maya-arbeiders geconstrueerd met materiaal van de tempel die op deze plek stond. De ontmoeting tussen de Spaanse kolonisator De Montejo en Maya-koning Tutul Xiu wordt uitgebeeld; de strenge kathedraal lijkt vooral bedoeld om indruk te maken.

dag 6, do 21-03

Ochtendexcursie naar Uxmal. Met haar harmonieuze, lage paleizen van zachtgele zandsteen en de schitterende reliëfbewerking in de friezen geldt deze eertijds belangrijke Maya-stad als hèt voorbeeld voor de zogenaamde Puuc-stijl. In de middag leidt een museumgids ons rond door het voorbeeldige Gran Museo del Mundo Maya, met onder meer stukken uit Ek Balam en Chichén Itzá.

dag 7, vr 22-03

Van Mérida rijden we 's morgens naar Campeche aan de Golf van Mexico. Hier landden de Spanjaarden voor het eerst. Binnen de imposante ommuring met haar vele baluartes of bastions ligt de karakteristieke historische stad, met veel blauw en geel tegelwerk. Een en ander wordt goed onderhouden en er heerst een aangename sfeer. We bezoeken er een der forten en enkele bastions. Zo heeft het Fuerte de San Miguel unieke beeldjes van het necropolis-eiland Jaina, grafgiften in goud en jaden maskers uit de opgraving van Calakmul. Een hoogtepunt vormt de gevel van de Ex-Templo de San José.

dag 8, za 23-03

Rit van ongeveer zes uur zuidwaarts door het moerassige tropische laagland van Tabasco, met grote vogelpopulaties, naar Palenque. Lunch en route. We komen op tijd aan om te kunnen genieten van ons prettige hotel, de tuin en het zwembad. In 1981 is dit gebied tot nationaal park gemaakt om verdere aantasting van het regenwoud te voorkomen.

dag 9, zo 24-03

Palenque vertegenwoordigt een van de westelijkste centra van de Maya-beschaving en beleefde zijn bloei tussen 600 en 800. Zowel qua ligging als qua architectuur is het een van de mooiste archeologische vindplaatsen van Mexico. Tegen een met weelderig oerwoud begroeide heuvelrij liggen in een parkachtige omgeving verfijnde bouwwerken verspreid uit de klassieke Maya-tijd. Heel bijzonder is het koningsgraf dat in 1952 werd aangetroffen in de grote zogenaamde Tempel van de Inscripties. In de loop van de middag zijn we terug in ons hotel, maar wie wil kan op eigen gelegenheid terug om een wandeling te maken naar de cascaden in de rivier.

dag 10, ma 25-03

We rijden naar het afgelegen Bonampak ter bezichtiging van de best bewaarde wandschilderingen over het dagelijkse leven van de Maya's, inclusief hun oorlogen en mythen. Vanaf het nabijgelegen Corozal varen we in een klein uur over de grensrivier naar Bethel en vervolgen in Guatemala onze – aan het begin hobbelige – weg naar de aardige plaats Flores. Twee overnachtingen aan de rand van het meer.

dag 11, di 26-03

Dagexcursie naar Tikal, het onbetwiste hoogtepunt van de Maya-architectuur. We bezoeken naast het centrale gedeelte rond de plaza mayor met de indrukwekkende, steil oprijzende tempelpiramiden en stèles ook de rest van de oude uitgestrekte megapolis. Nog lang niet alles is opgegraven. Ook deze opgraving ligt midden in een groot nationaal park en het is op zich al boeiend hier door de natuur te wandelen. In het museum zijn kostbaarheden bijeengebracht, onder meer uit de priesterkoningsgraven.

dag 12, wo 27-03

's Ochtends rijden we door het oerwoud van de Petén-regio zuidwaarts. Hier komt nog steeds hardhout vandaan en er wordt chicle gewonnen voor de kauwgumindustrie. We overnachten in Río Dulce, bij het Meer van Izabal en niet ver van de Caraïbische kust. Deze streek kent veel bananenplantages. 's Middags geen programma. Het hotel heeft een fraaie tuin met zwembad en terras aan het meer.

dag 13, do 28-03

De Maya-zone in Quiriguá is vooral bekend geworden vanwege haar enorm hoge en fraai bewerkte stèles. De hoogste meet maar liefst ruim tien meter. Na ons bezoek en een picknicklunch rijden we door naar Copán, net over de grens in Honduras.

dag 14, vr 29-03

We bezoeken het museum en de archeologische zone van Copán, prachtig gelegen in het parklandschap van een klein rivierdal. Copán vormt met Tikal een van de hoogtepunten van de klassieke architectuur in Centraal-Amerika. Naast de bijzondere piramide met een beeldverhaal in 2500 reliëfs op de traptreden en andere bouwwerken, treffen we hier een groot aantal beelden van heersers met alle gegevens in reliëf achterop. Nu en dan worden hier vondsten gedaan die nieuwe gezichtspunten opleveren in de geschiedenis van de Maya's. We rijden in de middag door bergland en via een riviervallei naar Antigua, weer in Guatemala, voor onze laatste overnachtingen.

dag 15, za 30-03

Antigua, gelegen op een koele 1500 meter hoogte en omsloten door diverse hoge vulkanen, is een monument. In 1543 gesticht zou Antigua uitgroeien tot de mooiste stad van Centraal-Amerika in de achttiende eeuw, met schilderachtige huizen en rijk versierde barokgebouwen. Aardbevingen hebben geleid tot dikke muren en vele restauraties, maar ook tot veel ruïnen, die als monument zijn gehandhaafd. De stad heeft nu een rustig levensritme gevonden, die de sfeer eens te meer ten goede komt.

dag 16, zo 31-03

In de loop van de middag vliegen we van Guatemala-Stad naar Mexico-Stad terug, waar de overstap plaatsvindt op de rechtstreeks KLM-vlucht naar Amsterdam.

dag 17, ma 01-04

Aankomst in Amsterdam om 14.40 uur.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele, rechtstreekse lijnvluchten per KLM van Amsterdam naar Mexico en vice versa. De vluchttijden zijn:
16-03-2019: Amsterdam - Mexico-Stad, 14.35 - 19.25 uur
31-03-2019: Mexico-Stad - Amsterdam, 20.05 - 14.40 uur (de volgende dag)
Lokaal maken we gebruik van twee vluchten. De vluchttijden zijn:
17-03-2019: Mexico-Stad - Cancún, 19.10 - 22.30 uur
31-03-2019: Guatemala-Stad - Mexico-Stad, 13.40 - 16.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Mexico en Guatemala is het zeven uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

Voor de ritten maken we gebruik van airconditioned touringcars. Er zijn enkele langere ritten van circa zes uur op dag 8, 13 en 14. Eenmaal varen we een klein uur over de grensrivier tussen Mexico en Guatemala met lanchas, smalle motorboten met twee overlangse houten banken en een zonnedak.

Hotels en maaltijden

We maken gebruik van gunstig gelegen vier- of vijfsterrenhotels met alle faciliteiten, in Guatemala tweemaal van een hotel met ruim drie sterren. Op dag 2 en 3 logeren we aan de kust in een nieuw luxe ecotentenkamp aan zee met spa en zwembad. De comfortabele safaritenten hebben normale bedden en een badkamer.
De keuken is merendeels internationaal georiënteerd met salades en fruit en daarnaast lokale specialiteiten. Vlees- en visloos eten is geen probleem, maar dierlijke producten in bouillon en dergelijke zijn vrijwel onontkoombaar. Zo wordt rijst vaak gekookt in een lichte bouillon.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Er zijn drie langere busritten opgenomen, waarbij onderweg wel eens gestopt zal worden. Binnensteden en archeologische zones worden te voet bezocht.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor reizigers uit West-Europa zijn geen vaccinaties verplicht, maar een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A worden aangeraden. Er is in het te bereizen gebied in de reisperiode een gering malariarisico. Deelnemers ontvangen meer informatie.

Weer

De temperatuur in Mexico-Stad ligt overdag rond de 20 à 22 °C; 's nachts kan het afkoelen tot zo'n 10 °C. Het is er droog.
In Yucatán is het vochtig, maar dit is de droge periode. Langs de kust beweegt het kwik zich rond 30 °C, 's nachts rond 20 °C.
In het binnenland moet u overdag rekenen op 25 à 32 °C, 's nachts circa 18 °C.
Deze temperaturen zijn globale waarden en ook in deze regio komen tegenwoordig aanzienlijke afwijkingen voor.

Kleding

U kunt volstaan met sportieve vrijetijdskleding. Deelnemers ontvangen meer informatie.

Grensdocumenten

Voor Mexico en Guatemala is voor Nederlanders geen visum nodig. Uw paspoort moet tenminste geldig zijn tot zes maanden na aankomst uit het land, dus t/m 16 september 2019.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Mexico is de peso het betaalmiddel, in Guatemala de quetzal. De bekende creditcards worden geaccepteerd. U heeft onderweg geld nodig voor 1 lunch en 6 diners, drankjes bij maaltijden en persoonlijke uitgaven als kledingwasserij, eventuele souvenirs en aan u persoonlijk geleverde diensten. Reken op € 10 à 20 per dag. Het is natuurlijk geen kunst om dit bedrag te overschrijden.

Entrees

De entreeprijzen en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Marcel Bayer

drs. Marcel Bayer

Sociaal geograaf, journalist en schrijver, onder meer van Het Colombia van Gabriel García Márquez en een aantal Dominicus-reisgidsen van Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Colombia en Mexico. Hij is docent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, leidde diverse reizen naar Colombia en Mexico, ook voor Labrys Reizen. Hij verzorgde verschillende studiereizen naar Mexico en bezocht het land de afgelopen 40 jaar vele malen, onder meer voor journalistieke producties en boeken.