Matera en de Golf van Tarente • rustig

De Reis

A ITA3174Tijdens deze reis maken we kennis met de Grieks-Romeinse wereld rond de Golf van Tarente. In de oudheid was dit een rijk gebied door de ideale natuurlijke haven en de aanwezigheid van een diertje dat de grondstof leverde voor de kostbare purperkleur van toga's. Naast Griekse opgravingen en prachtige musea staat onze standplaats Matera centraal. Deze stad werd voorheen wel de 'schande van Italië' genoemd vanwege het feit dat men er tot de jaren vijftig van de vorige eeuw nog massaal in erbarmelijke omstandigheden in grotten leefde. Nu vormen die grotten een bron van toerisme en zijn de grotkerken en hun schilderingen beroemd. In 2019 is Matera culturele hoofdstad van Europa. Natuurlijk genieten we ook van de keuken van de 'hak van de laars'.

Nota bene

Deze reis valt in de categorie ‘rustig reizen’. Die onderscheidt zich binnen het aanbod van Labrys Reizen door de kalme dagprogramma's, het geringe aantal hotelwisselingen, een afgewogen selectie uit de veelheid van bezienswaardigheden en de beperkte wandelafstanden. Zie ook www.labrysreizen.nl/rustigreizen.

Programma

dag 1, zo 06-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Bari. Rit naar ons hotel in Matera, waar we de gehele reis verblijven. Verkennende stadswandeling.

dag 2, ma 07-10

Bezichtiging van het prachtige Santuario di Santa Maria di Anglona met zijn bijzondere fresco’s. Bij Metaponto zien we de resten van de tempel ter ere van Hera, de Tavole Palatine, en het Archeologisch Museum met lokale vondsten.

dag 3, di 08-10

We nemen uitgebreid de tijd voor Matera. We dwalen door de ondergrondse woningen en kerken, maar verkennen ook het moderne deel van de stad.

dag 4, wo 09-10

Vrije ochtend in Martina Franca, waar een typisch Pugliese markt wordt gehouden. Het centrum van dit charmante stadje wordt omringd door een stadsmuur met 24 torens en herbergt belangrijke monumenten uit de zeventiende en de achttiende eeuw. In de middag staat Alberobello met de kenmerkende witte trulli op het programma.

dag 5, do 10-10

Gravina was een favoriet jachtterrein van de dertiende-eeuwse keizer Frederik II en het kasteel hier was dan ook een jachtslot. In een oud palazzo zien we de archeologische collectie en eronder een rotskerk. In Altamura heeft Frederik II als gebaar naar de paus een speciale kathedraal laten bouwen.

dag 6, vr 11-10

In de oude Griekse kolonie Tarente maken we een wandeling via de tempel van Poseidon naar de Dom en de authentieke vismarkt. Ook bekijken we een van de hypogea, ondergrondse ruimten uit de Griekse tijd. De hele middag is gereserveerd voor de uitmuntende collectie van het Archeologisch Museum.

dag 7, za 12-10

We bezoeken de kathedraal van Trani, een van de mooiste Romaanse kerken van Zuid-Italië. Onder het transept bevindt zich een hypogeum ter ere van de heilige Leucio, de eerste bisschop van Brindisi. In de middag staat het mysterieuze Castel del Monte op het programma, gebouwd in opdracht van Frederik II.

dag 8, zo 13-10

Wandeling door het sfeervolle oude centrum van de belangrijke havenplaats Bari. De beschermheilige van de stad is Sint-Nicolaas, wiens stoffelijke resten zich in de crypte van de Basilica di San Nicola bevinden. Onder de Dom bezoeken we een bijzondere opgraving met zelfs een stukje Via Appia! Transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht van Bari naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Bari en vice versa per Transavia. De vluchttijden zijn:
06-10-2019: Amsterdam - Bari, 11.50 - 14.20 uur
13-10-2019: Bari - Amsterdam, 15.05 - 17.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De transfers en excursies ter plaatse worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotel en maaltijden

We verblijven in een comfortabel hotel in de omgeving van Matera. Alle diners vinden plaats in lokale restaurants, met zorg uitgezocht door Inge Smit.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Matera kent veel hoogteverschillen en trappetjes in het centrum; het is dan ook een vereiste dat u met gemak trappen op en af kunt lopen.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

In oktober mogen we in de omgeving van Matera rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 21 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een regenbui is zeker niet uit te sluiten. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze zich hebben gevestigd en een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië geleid. Rolf Smit is classicus en leidt de reizen inhoudelijk. Zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling van de reis.