Marokko • Kashba's, bergen en woestijnen

De Reis

C MAR0575Marokko verrast door de eindeloze variatie. Het prachtige landschap van het Atlas-gebergte en de woestijnoasen wordt afgewisseld met historische steden vol verfijnde Moorse bouwwerken, vestingsteden en Berberdorpen.
Op deze buitengewone en afwisselende reis door zuidelijk Marokko besteden we veel aandacht aan de bijzondere cultuur en natuur van dit land. We bezoeken koningsstad Marrakech, steken de passen van het Atlas-gebergte over, rijden langs uitgestrekte dadelpalmplantages en zien de lemen kashba’s met hun typische versiering, en ervaren een zonsondergang in de zandduinen van Merzouga. De reis leidt tot in het hart van de Anti-Atlas: Tafraoute.

Programma

Marokko

dag 1, vr 16-03

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Marrakech en transfer naar ons hotel, waar we twee nachten verblijven.

dag 2, za 17-03

De gehele dag staat in het teken van de bijzondere monumenten en plaatsen in Marrakech. We beginnen bij het mausoleum van de Saadiërs en vervolgen onze weg naar het negentiende-eeuwse Bahia-paleis. We zien voorbeelden van de Marokkaanse kunstnijverheid en de koranschool van Ben Youssef. Na een wandeling door de uitgestrekte soeks komen we uit bij het middelpunt van de stad: het levendige plein Jemaa el-Fna. We eindigen de dag met een bezoek aan de bijzondere Majorelle-tuin.

dag 3, zo 18-03

Vandaag rijden we naar de Dadès-vallei. De weg over de Tichka-pas van het Hoge Atlas-gebergte is spectaculair. We rijden hier per fourwheeldrives over een schitterende weg langs Telouet, waar we de kashba bezoeken. Onderweg stoppen we nog bij het mooi gelegen dorp Aït Benhaddou. Zeven kashba’s vormen er een labyrint van straatjes, gangen en trappen. Het heeft al vaak als decor gediend voor filmopnamen. In Boumalne Dadès verblijven we twee nachten.

dag 4, ma 19-03

Boumalne Dadès is gesitueerd rond een kashba en het beginpunt van de Dadès-kloof. We rijden de kronkelende weg omhoog langs allerlei kashba’s – we bezoeken Aït Youl – en we aanschouwen bijzondere rotsformaties. Onderweg kunt u uitstappen om een middelzware wandeling van een half uur te maken.

dag 5, di 20-03

Vandaag rijden we richting de Tafilalt-oase over de noordelijke weg, de kashba-route, langs het Hoge Atlas-gebergte. We stoppen bij de Todra-kloof met haar indrukwekkende rotswanden. In het kleine Erfoud aan de rand van de Sahara verblijven we twee nachten.

dag 6, wo 21-03

In de ochtend wandelen we over de markt in Rissani en hebben we tijd om wat tot rust te komen. In de namiddag maken we een excursie met fourwheeldrives naar de zandduinen van Merzouga om daar de zonsondergang bij te wonen en te genieten van het weidse uitzicht.

dag 7, do 22-03

We verlaten Erfoud en nemen de zuidelijke route naar het westen. Na een prachtige tocht door de woestijn komen we aan in Ouarzazate, waar we één nacht verblijven.

dag 8, vr 23-03

We rijden over de hoogvlakte en de passen van de Anti-Atlas naar Tafraoute, gelegen in de Sous-vallei, die de bergen van de Hoge Atlas en de Anti-Atlas scheidt. We passeren het berggebied van de Jbel Siroua, waar nog enkele collectieve graanopslagplaatsen staan. Tafraoute ligt hoog verscholen tussen de roze granieten rotsen. In dit rustige Berber-stadje verblijven we drie nachten.

dag 9, za 24-03

De natuur rond Tafraoute is prachtig. Nabij ligt de Ammeln-vallei met een kleurenpracht van gele, rode en witte huizen tegen een decor van roodbruine bergen en een strakblauwe lucht. In een andere vallei heeft de Belgische kunstenaar Jean Vérame granietrotsen gekleurd met blauwe en rode verf, wat een bijzonder effect geeft. De middag is ter vrije besteding.

dag 10, zo 25-03

Een laatste keer trekken we eropuit per fourwheeldrive. We rijden zuidwaarts door de prachtige Ait Mansour-kloof, een van de hoogtepunten van Zuid-Marokko. Deze vruchtbare plek toont ons een oase van dadelpalmen en amandelbomen. Beneden gekomen is er tijd om thee te drinken en te lunchen. In Oukas, nabij Foum El Hisn, zien we - na een korte klauterpartij - bijzondere prehistorische rotstekeningen.

dag 11, ma 26-03

In het vestingplaatsje Tiznit maken we een rondwandeling langs de poorten en de soeks. We rijden door naar Agadir, waar we eenmaal overnachten in een hotel aan de kust.

dag 12, di 27-03

's Ochtends directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten per Transavia. Tijdens deze vluchten is alleen catering tegen betaling aan boord.
De vluchttijden zijn de volgende (onder voorbehoud van wijzigingen):
16-03-2018: Amsterdam - Marrakech, 14.30 - 17.20 uur
27-03-2018: Agadir - Amsterdam, 10.15 - 15.20 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage tot 20 kilo en handbagage tot 10 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Marokko is het in de één uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van Transavia verwijzen we u naar: https://www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Marokko wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning. De af te leggen afstanden zijn op sommige dagen groot, maar u kunt onderweg genieten van het prachtige, afwisselende landschap en er zullen voldoende pauzes worden ingelast. Op enkele dagen wordt er gebruik gemaakt van fourwheeldrives.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in comfortabele hotels. Houdt u er rekening mee dat de Marokkaanse standaard wat kan afwijken van de Nederlandse.
De diners vinden plaats in de hotels.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u de reisleidster overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt en u te maken krijgt met oneffen terrein. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor eventuele inentingen verzoeken we u contact op te nemen met de lokale GGD. Volgens de meest recente informatie die we tot onze beschikking hebben, worden inentingen tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Het wordt zeer aanbevolen om flessen mineraalwater te gebruiken als drinkwater en geen rauwe groenten te nuttigen.

Weer

De maand maart is zeker geschikt voor een culturele rondreis door zuidelijk Marokko. De temperatuur is normaliter al behoorlijk aangenaam en de natuur staat al flink in bloei. In de bergen zullen de temperaturen lager uitvallen dan in Marrakech en Agadir. De nachten zullen frisser zijn. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22˚C. Regen is niet uit te sluiten.

Geld

De Marokkaanse munteenheid is de dirham. 1 Marokkaanse dirham is ongeveer € 0,09 waard (juni 2017, wijzigingen voorbehouden). U dient pas in Marokko geld te wisselen of op te nemen, omdat de dirham niet in- of uitgevoerd mag worden. Voor terugkeer naar Nederland kunt op de luchthaven van Marrakech een teveel aan dirhams wisselen.
Pinautomaten zijn in Marokko tegenwoordig in een groot aantal plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.  
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Marokko. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Grensdocumenten

Voor reizen naar Marokko dient uw paspoort geldig te zijn tot drie maanden na terugkeer. Er is voor Marokko geen visumplicht.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op pagina 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Vervolgens ontvangt u van ons een boekingsbevestiging/factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden 8 dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Franca Wouters

drs. Franca Wouters

Studeerde in Nijmegen kunstgeschiedenis en heeft een jarenlange ervaring in het leiden van reizen. Laat zich graag meevoeren door het leven van alledag in Marokko. Ze heeft met groot succes al vele reizen voor ons geleid naar diverse bestemmingen.