Fondsenwervingsreis Maria van Gelre • Sporen in het landschap

De Reis

A DEU4487Deze reis is georganiseerd naar aanleiding van de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre, die tot en met 6 januari 2019 is te zien in Museum Het Valkhof te Nijmegen. Deze eerste grote expositie over Maria van Gelre vertelt het levensverhaal van deze moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin en ‘powervrouw’.

Van de wereld waarin Maria van Gelre leefde is veel verloren gegaan. Tijdens deze reis gaan we op zoek naar de sporen die nog aanwezig zijn van Maria’s Gelre en Gulik. We richten ons op het gebied tussen Nijmegen, de Duitse Eifel en Keulen. De resten van een slotgracht, de restanten van een klooster waar voor Maria werd gebeden, een imposante gotische kerk: ze vertellen het verhaal van Maria's sporen in het landschap. U bezoekt unieke plekken en door minicolleges van Johan Oosterman gaat het verhaal van Maria voor u leven. Hij wordt onderweg bijgestaan door een kundige organisatorische begeleidster.

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van Maria van Gelre, 1380-1429. Sporen in het landschap van de hand van de reisleider, prof. dr. Johan Oosterman. U ontvangt het boek zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Nota bene

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Radboud Universiteit. Aangezien de reis in opdracht van de Radboud Universiteit wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de universiteit.
Wilt u meer informatie inzake bovenstaande of de fondsenwerving t.b.v. verder onderzoek naar Maria van Gelre en haar boek, neem gerust per telefoon (024 3611424) of e-mail contact op met Lisette Pals van het Bureau Fondsenwerving en Relatieontwikkeling van de Radboud Universiteit.

Programma

Maria van Gelre reisroute

dag 1, vr 05-04

Vertrek vanuit Nijmegen. Via het Overkwartier rijden we naar Geldern, voor een bezoek aan het archief. Aansluitend rijden we naar Kasteel Montfort, rond 1260 gebouwd door Hendrik van Gelre en uitgebreid door zijn nazaten. Een rondleiding door de laat-romaanse Munsterkerk van Roermond besluit deze dag. Diner en overnachting in een goed viersterrenhotel in het centrum van Roermond.

dag 2, za 06-04

We reizen via het stadje Kaster en ontdekken daarna de in het groen verborgen ruïnes van het oude klooster Schwarzenbroich. In de middag reizen we naar Bad Münstereifel en maken een wandeling door het centrum met haar fraaie vakwerkhuizen. Diner en overnachting in een charmant driesterren-hotel in Bad Münstereifel.

dag 3, zo 07-04

Door het Nationalpark Eifel rijden we naar Heimbach met de machtige burcht Hengebach. Vandaar gaan we naar het stadje Nideggen met zijn romaanse kerk en indrukwekkende burcht, hoog boven het dal van de Roer. Vervolgens rijden we naar Keulen, waar we de laatste twee nachten verblijven in een aangenaam, centraal gelegen viersterrenhotel. De namiddag en avond zijn ter vrije besteding.

dag 4, ma 08-04

Stadswandeling met o.m. bezichtiging van Sankt Ursula en de Glockengasse. Rondleiding door de dom. Bezoek aan het Kolomba Museum. Diner in een lokaal restaurant.

dag 5, di 09-04

Vertrek uit Keulen. Via Bödingen rijden we naar Altenberg. We bezoeken er de abdijkerk met haar goed bewaarde gotische glas-in-lood-ramen, gesticht door een van de hertogen van Berg. Na een gezamenlijke lunch keren we terug naar Nijmegen. 

Vervoer en verblijf

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
De touringcar vertrekt vanaf een centraal punt in Nijmegen. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informati over de opstapplek.

Hotels en maaltijden

Het verblijf in Roermond en Keulen zal plaatsvinden in twee comfortabele, centraal gelegen viersterrenhotels. In Bad Münstereifel verblijven we in o.i. beste hotel ter plaatse, dat drie sterren heeft. De kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. We dineren tweemaal in de hotels. Een lunch en een diner vinden plaats in een lokaal restaurant.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Het oude klooster Schwarzenbroich ligt in een bos en is deels overwoekerd, wat ons bezoek enigszins avontuurlijk maakt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Begin april is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Nederland en Duitsland. Het is niet te warm, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt net als Nederland deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen en rondleidingen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Reisleiding

prof. dr. Johan Oosterman

prof. dr. Johan Oosterman

Mediëvist, hoogleraar aan de Radboud Universiteit en gastconservator van de tentoonstelling 'Ik, Maria van Gelre' in Museum Het Valkhof.

Samenwerking

Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof

In dit museum vindt u een grote en belangrijke verzameling Romeinse archeologie samen onder een dak met een bijzondere collectie oude en moderne kunst. Zie de website van het museum voor meer informatie.