Malta en Gozo • Unieke prehistorische opgravingen en ridderlijk erfgoed

De Reis

A MLT0708Wist u dat zich op de Maltese eilanden tempels bevinden die de oudste vrijstaande gebouwen ter wereld zijn? Ze dateren al vanaf 3600 vóór Christus. En dat de naam Malta rond 1000 vóór Christus is gegeven door de Feniciërs, die er een goede 'ankerplaats' of malet aantroffen? En dat de Romeinen na hun verovering aangetrokken werden door de honing, en het eiland dus Melita, 'honingplaats', noemden? Of dat Paulus in 59 na Christus er na een schipbreuk belandde en vervolgens de meest vereerde heilige van Malta werd? Is het bekend dat de wereldbefaamde schilder Caravaggio zijn meesterwerk, de Onthoofding van Johannnes de Doper, voor de kathedraal van de hoofdstad heeft vervaardigd? Dit gebeurde in de bloeitijd van de ridders van Sint-Jan. Keizer Karel V had hun in 1530 het eiland in bruikleen gegeven voor de symbolische huur van één valk per jaar. De ridders hebben toen het grootste hospitaal van Europa gesticht, de Sacra Infermeria.
De geschiedenis van Malta en Gozo is met bloed geschreven. Het dieptepunt vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog: geen eiland heeft zoveel onder het oorlogsgeweld geleden. Koning George VI van Engeland schonk toen het George Cross, dat nog altijd trots de nationale vlag siert. Kortom, de Maltese archipel heeft tal van verrassingen. Het bezoek aan deze cultureel en landschappelijk zo rijke eilanden is een belevenis die lang zal heugen.

De reis wordt geleid door drs. Hein L. van Dolen. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

Programma

dag 1, ma 22-10

Directe lijnvlucht Amsterdam-Malta. We bekijken het presidentieel paleis en begeven ons naar het hotel, waar we gedurende de hele reis verblijven.

dag 2, di 23-10

’s Ochtends staan de tempels van Tarxien en het hypogeum in Hal Saflieni, ’s werelds enige prehistorische ondergrondse tempel, op het programma. U heeft wat vrije tijd op de markt van het charmante plaatsje Marsaxlokk. Vervolgens gaan we aan boord van een kleine Maltese boot voor een vaartocht langs de Grote Haven om de Drie Steden en Valletta vanaf het water te bekijken. Per touringcar begeven we ons door de prachtige toegangspoort naar Vittoriosa. Hier wordt de stad verkend met een korte wandeling.

dag 3, wo 24-10

Deze ochtend staat in het teken van de hoofdstad Valletta, het hoofdkwartier van de ridders. We beginnen met een bezichtiging van de lage Barrakka-tuinen. Vervolgens bezoeken we de Malta Experience, een audiovisuele presentatie over de geschiedenis van Malta. Na een tussenstop in het levendige Rabat en een afdaling in de Agatha-catacomben daar, bezoeken we de magische stad Mdina, ook wel de Stille Stad genoemd. Lange tijd was het de hoofdstad van het eiland. De kathedraal is gewijd aan Sint-Paulus, de patroonheilige van Malta. Ook het bijbehorende museum bezichtigen we. Rit terug naar ons hotel, waarbij onderweg halt wordt gehouden bij de Buskett-tuinen en de Dingli Cliffs met uitzicht op de Middellandse Zee.

dag 4, do 25-10

We bekijken de koepelkerk Mosta Dome en rijden via Bingemma en de Gouden Baai naar het dorpje Zurrieq. Daar genieten we van de typisch Maltese pastizzi, hartige bladerdeeghapjes. We maken een boottocht langs de Blauwe Grot, eigenlijk een reeks natuurlijke grotten op zeeniveau, waar het water verschillende kleuren blauw vertoont. De dag wordt afgesloten met de tempels van Hagar Qim, gelegen boven een steile kust.

dag 5, vr 26-10

De hoofdstad Valletta staat in haar geheel op de Werelderfgoedlijst. Vanaf de hooggelegen Barrakka-tuinen hebben we een prachtig uitzicht op de haven en de Drie Steden, waar de ridders zich aanvankelijk vestigden. Na het Paleis van de Grootmeesters bezoeken we het Nationaal Archeologisch Museum, met een fraaie verzameling zeldzame objecten uit de neolithische, de prehistorische, de Punische en de Romeinse tijd. Vrouwenbeeldjes als de Venus van Malta en de Slapende Dame van Malta zijn enkele hoogtepunten. Na de lunch is er tijd voor de beroemde kathedraal van Sint-Jan, gewijd aan de patroonheilige van de johannieters. Ook het achttiende-eeuwse Manoel Theater en de barokke Sint-Pauluskerk mogen niet ontbreken.

dag 6, za 27-10

De boot vaart ons naar Malta’s lieflijke zustereiland Gozo. Het is drie keer zo klein als het hoofdeiland van de archipel en veel groener en ruiger. Het is gericht op landbouw en visserij. We bekijken het indrukwekkende, prehistorische tempelcomplex van Ggantija en de stenen Cirkel van Xaghra, een ondergrondse graftombe. We nemen ook een kijkje bij de mythische Grot van Kalypso. Na de lunch rijden we naar de hoofdstad Rabat, ook wel Victoria genaamd. De hooggelegen citadel is vanuit bijna elke hoek van het eiland te zien. In de namiddag brengt de ferryboot ons terug naar Malta voor het laatste diner, dat in het sfeervolle Mdina plaatsvindt.

dag 7, zo 28-10

Vroeg vertrek en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Malta en vice versa per Air Malta.
De vluchttijden zijn:
22-10-2018: Amsterdam - Malta, 11.50 - 14.50 uur
28-10-2018: Malta - Amsterdam, 07.20 - 10.40 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis op Malta wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Ook zijn er twee vaartochten en twee bootovertochten (Malta - Gozo v.v.) in de reis opgenomen.

Hotel en maaltijden

Tijdens de reis verblijft u in een comfortabel viersterrenhotel. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. Het hotel beschikt over een spa.
De diners vinden plaats in het hotel; alleen de laatste avond wordt gedineerd in een restaurant in Mdina. De maaltijden bestaan uit typische gerechten van de eilanden. In de Maltese keuken zijn veel invloeden uit de Siciliaanse keuken te ontdekken. Uiteraard is vis een belangrijk ingrediënt, gezien de ligging in de Middellandse Zee.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er zijn geen inentingen verplicht. Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Om deze te voorkomen, kunt u water uit flessen nuttigen.

Weer

In oktober mogen we rekenen op aangenaam najaarsweer met een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er is kans op een regenbui. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Malta maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotos-vertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond.