Van Malawi naar Tanzania • het warme hart van Afrika

De Reis

C MWI4485Na het succes van het afgelopen jaar staat weer een reis naar het echte Afrika op het programma.
De reis begint met Malawi's beroemdste nationale park Liwonde ten zuiden van het enorme Malawi-meer en besluit met het afgelegen en ongerepte nationale park Ruaha in Midden-Tanzania. We zijn veel buiten, reizen door boeiende landschappen en beleven geweldige safari’s, zowel op het land als op het water. In Malawi, het ‘warme hart van Afrika’, bezoeken we vriendelijke dorpen tussen de baobabs en enkele kleine maar interessante musea. Vanuit Liwonde varen we per boot over de Shire-rivier nar het meer. In Tanzania verblijven we eerst aan de rand van de Grote Slenk op een koffieplantage. Daarna maken we safari's in de woeste wildernis van het nationale park Ruaha, dat een overvloed en grote diversiteit aan wild kent. De brede kennis van Joep Wensing wordt verrijkt met de specialistische knowhow van lokale gidsen. Dit is Afrika in optima forma!

Programma

Malawi Tanzania reisroute 2019

dag 1, vr 23-08

Indirecte lijnvlucht via Nairobi naar de hoofdstad van Malawi, Lilongwe, waar twee overnachtingen zijn.

dag 2, za 24-08

Rond onze Kumbali Country Lodge is veel te doen. Er is een heerlijke, vogelrijke tuin met zwembad. Ook zijn er een grote ecologische proeftuin en een klein openluchtmuseum dat een overzicht biedt van de bouwstijlen van het land. 's Middags inleiding op de reis.

dag 3, zo 25-08

We vertrekken naar het belangrijkste nationale park van Malawi, Liwonde. Onderweg maken we een stop in Dedza, beroemd om zijn pottenbakkers, en voor een picknicklunch. In Liwonde overnachten we tweemaal in de chalets van het Mvuu Camp. De ligging aan de Shire-rivier wordt terecht geroemd. We besluiten onze eerste game drive met een sundowner.

dag 4, ma 26-08

We ontdekken het rijke dierenleven op en in de Shire met kleine bootjes. Een vaartochtje hier geldt als een van de aantrekkelijkste van Afrika. De rivier wemelt van de nijlpaarden, krokodillen en vissen; het vogelleven is er ongekend rijk. Ook maken we een safari in het park met een grote kans op olifanten, sabelantilopen, impala's en andere hoefdieren. Misschien krijgen we zelfs de inmiddels geherintroduceerde jachtluipaarden en leeuwen te zien. Na zonsondergang maken we nogmaals een safari, waarbij we uitzien naar grazende nijlpaarden, civetkatten en tal van andere nachtdieren. Op de brede, zandige rivieroever wordt stilgehouden om sterren te kijken. De stilte wordt geaccentueerd door het gesnurk en geproest van de nijlpaarden niet ver weg.

dag 5, di 27-08

We nemen node afscheid van deze geweldige plek om met ons speciaal gecharterde schip de Shire op te varen. Na tien kilometer verbreedt de rivier zich tot een meer, om verderop weer haar oude breedte aan te nemen. Tenslotte opent zich voor ons het weidse Malawi-meer als een prachtig blauwe, rustige zee. We meren aan op het strand van onze lodge, schitterend gelegen in grote tuinen vol palmen en bomen.

dag 6, wo 28-08

Bijtijds vertrekken we naar het noorden. Het museum van de Mua-missie toont aspecten van de Chewa-, Ngoni- en Yao-culturen en heeft een prachtige verzameling Gule Wamkulu-maskers. Na een stop voor een picknicklunch bereiken we tegen het eind van de middag de Ngala Beach Lodge. Twee overnachtingen.

dag 7, do 29-08

Rustige dag. Een wandeling door het dorp Ngala geeft een representatieve indruk van de lokale dorpssamenleving. De lodge heeft een zwembad. Optioneel kunt ook paardrijden, varen of duiken.

dag 8, vr 30-08

Het moeilijk toegankelijke, hooggelegen nationale park Nyika ofwel ‘de plaats waar het water vandaan komt’ doet zijn naam eer aan. Langs de rand van dit park steken we in een heerlijke natuur diverse stroompjes over en rijden naar onze noordelijkste pleisterplaats in Malawi, de Mikoma Lodge.

dag 9, za 31-08

We bezoeken het bescheiden museum, dat een ruim 9 meter lange replica heeft van de hier gevonden malawisaurus. Daarnaast worden prehistorische artefacten getoond die wijzen op menselijke activiteit in deze streek en is er aandacht voor de recente geschiedenis van Malawi. Na een rit van twee uur passeren we de grens met Tanzania en rijden richting Mbeya, waar tweemaal wordt overnacht. Onze comfortabele Utengule Coffee Lodge ligt op de hellingen van de Mbeya-bergketen en biedt vanaf een heerlijk terras uitzicht op de Grote Slenk.

dag 10, zo 01-09

We krijgen een rondleiding op de koffieplantage en verkennen de omliggende terreinen lenen om van de stille natuur en de vogels te genieten. Ook verkennen we te voet en per landrover het deels steile terrein waar dieren worden gehouden als hyena's en, in een bosperceel, antilopen.

dag 11, ma 02-09

Ochtendvlucht per privé-charter van Mbeya naar Msembe in het nationale park Ruaha, vanwaar we naar het Mwagusi Safari Camp worden gebracht. Deze bestemming is onze vier overnachtingen meer dan waard. Ruaha is na Serengeti het grootste nationale park van Tanzania, maar het ligt buiten de grote toeristenstroom. Zijn 13.000 vierkante kilometer werkelijk ongerepte ruigten maken deel uit van een nog veel groter beschermd gebied. De dramatisch fraaie landschappen liggen in de transitiezone waar Oost- en Zuid-Afrikaanse soorten flora en fauna samenkomen. Dit alleen al maakt het vogelleven uitermate rijk. Van alle soorten is de neushoorn de enige die we waarschijnlijk niet zien; de overigen zijn goed vertegenwoordigd, waaronder olifanten die de laatste jaren de vroegere stroperij duidelijk te boven komen. Ons safarikamp is comfortabel en adequaat. De permanente tenten staan elk afzonderlijk op een stenen vloer en koel onder een canvas overkapping. Ze zijn van alle gemakken voorzien en de veranda's kijken uit op de zandige rivier.

dag 12 t/m 14, di 03 t/m do 05-09

's Morgens en ‘s middag maken we verschillende safari’s, maar ook vanuit ons kamp is veel te bekijken. U kunt tegen een nominale, ter plaatse te voldoene vergoeding meedoen aan begeleide wandelsafari's en avondsafari's.

dag 15, vr 06-09

Van Ruaha vliegen we 's middags naar Dar es Salaam, waar enkele kamers ter beschikking staan om ons op te frissen. Na het diner verlaten we Afrika, misschien wat melancholiek gestemd, per directe lijnvlucht naar Amsterdam.

dag 16, za 07-09

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Lilongwe via Nairobi en van Dar es Salaam naar Amsterdam per KLM. Op de heenreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
De vluchttijden zijn:
23-08-2019: Amsterdam - Nairobi, 20.35 - 05.55 uur (de volgende dag)
24-08-2019: Nairobi - Lilongwe, 07.40 - 08.50 uur
06-09-2019: Dar es Salaam - Amsterdam, 23.20 - 07.35 uur (volgende dag)
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Malawi heeft dezelfde tijd als Nederland. In Tanzania is het een uur later.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Vervoer ter plaatse

De ritten over de weg worden uitgevoerd met een bus met ruim voldoende zitplaatsen. U moet rekening houden met een lage gemiddelde snelheid. De hoofdwegen die we voornamelijk volgen zijn heel behoorlijk maar de kleinere wegen zijn vrij slecht.
De game drives in Liwonde worden uitgevoerd met safari-auto’s en met een zgn. canter, een soort kleine vrachtwagen waar men hoog zit en een goed uitzicht rondom heeft. In Ruaha worden weer safari-auto's gebruikt. In de parken rijden we uiteraard over zandwegen en ruw terrein.

Hotels en maaltijden

De hotels zijn goed tot uitstekend. De lodges (op dag 3 en 4 en op dag 6 en 7) daartussen zijn eenvoudiger, maar in hun context heel goed te noemen en o.i. de beste ter plaatse. Eenvoudig maar de beste ter plaatse is de lodge op dag 8. De kamers/tenten hebben eigen faciliteiten zoals wc en douche.
Alle maaltijden zijn inbegrepen. Het ontbijt in Malawi is geënt op de Engelse traditie maar gevarieerd, ook met vruchten. Vaak worden de diners als buffetmaaltijden aangeboden, waardoor een ruime keuze mogelijk is. De maaltijden zijn soms internationaal maar hebben altijd Afrikaanse accenten. Enkele malen wordt - om praktische en logistieke redenen - een lunchpakket gebruikt.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Safari’s beginnen meestal vroeg op de dag. Na een ruime middagpauze gaan we er nogmaals op uit. Naast de safariritten worden enkele rustige wandelingen geboden. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, op dagen dat er geen transfers zijn.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er gelden geen verplichte inentingen voor reizigers die uit West-Europa arriveren, maar DTP en hepatitis-A zijn aan te raden, evenals een malariaprofylaxe en aanvullende maatregelen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Kleding

Er zijn geen speciale kledingvoorschriften. U kunt volstaan met sportieve vrijetijdskleding. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

Eind augustus, begin september is een zeer geschikte periode voor een natuurreis in deze streken. We zitten midden in het droge seizoen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperaturen van 25 à 28 ºC, in Ruaha en Dar es Salaam wat hoger. 's Nachts kan het behoorlijk afkoelen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 6 maart 2020, met minstens twee keer twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Malawi en Tanzania is een visum nodig. De exacte procedure en visumkosten zijn nogal eens aan verandering onderhevig. De visumkosten zijn daarom niet inbegrepen in de reissom. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

In Malawi is de munteenheid de kwacha (MWK); in Tanzania hanteert men de shilling (TZS). U heeft onderweg geld nodig voor drankjes en uitgaven van persoonlijke aard, zoals kledingwasserij en misschien souvenirs. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Niet inbegrepen zijn eventuele optionele activiteiten in Ngala en eventuele wandelsafari’s in Ruaha. De deelnemers ontvangen nadere informatie over de mogelijkheden.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Joep Wensing

drs. Joep Wensing

Bioloog. Heeft zich voor Burgers’ Zoo 38 jaar beziggehouden met de dierentuinbiologie. Zijn brede kennis past hij toe in talloze lezingen, colleges en opleidingen. Bereisde veel exotische natuurgebieden en begeleidt met grote toewijding reizen naar Afrika.