Madagaskar en Mauritius

De Reis

C MDG3466Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Vreemd gevormde baobabs pronken in het licht van de ondergaande zon. Vertederende lemuren buitelen door takken met lange stekels. Kleurige hagedissen sieren het struikgewas. Madagaskar wordt wel het eiland-continent genoemd. Het ligt zo geïsoleerd dat de evolutie er een geheel eigen weg kon inslaan met als gevolg bijzondere en soms bizarre vormen van flora en fauna, die in nationale parken en reservaten worden beschermd. De voorouderverering van de Malagassiërs uit zich in opmerkelijke tomben, die per volk verschillen. Tot besluit verkennen we het eiland Mauritius vanuit een resort aan een met palmen omzoomd strand.

 

De groep wordt altijd vergezeld door lokale gidsen.

Programma

Madagaskar reisroute 2019

dag 1, do 31-10

Indirecte lijnvlucht van Amsterdam via Parijs naar de Malagassische hoofdstad Antananarivo, kortweg Tana. Twee overnachtingen.

dag 2, vr 01-11

De Colline Royale d'Ambohimanga, niet ver van Tana, is een ware vesting. Het was het zomerverblijf van de Merina-vorsten en vormt het belangrijkste symbool van de Merina-cultuur. Nog altijd heerst er een gewijde sfeer en worden er offers geplengd. ‘s Middags rondrit door de stad met haar bloeiende jacaranda's; bezoek aan het kleine Musée d'Art et d'Archéologie en de Rova, het door een Schot ontworpen koninklijk paleis van de Merina-koninginnen. Er liggen veel vorsten begraven. We dineren in het Café de la Gare, het bezienswaardige oude spoorwegstation van Tana.

dag 3, za 02-11

Onderweg van Tana naar Antsirabe bevinden zich diverse tomben van het Merina-volk. Antsirabe is bekend om zijn kundige handwerkslieden, van edelsmeden tot wevers. We ervaren een vleugje kolonialisme bij het zien van het enorme Hôtel des Thermes en bekijken het monument voor achttien volken. Overnachting in Le Royal Palace.

dag 4, zo 03-11

Op weg naar Ranomafana wisselen heuvels, mango- en perzikbomen, decoratieve granietrotsen, rijstvelden en eucalyptusbossen elkaar af. In de rozenstad Ambositra wordt fraai traditioneel houtsnijwerk vervaardigd en toegepast in de veranda´s van huizen. We bekijken een van de vele ateliers. Twee overnachtingen in Ranomafana.

dag 5, ma 04-11

Een gespecialiseerde gids wandelt met ons mee door het nationale park Ranomafana op zoek naar enkele van de twaalf soorten lemuren die hier leven. De bekendste is de gouden bamboelemuur, die hier in 1987 ontdekt is. Ook bezoeken we het Centre ValBio, waar door een Amerikaanse universiteit uitgebreid natuuronderzoek wordt verricht. ’s Avonds maken we een wandeling in het donker op zoek naar muismaki’s, kameleons en bijzondere kikkers.

dag 6, di 05-11

Zuidwaarts rijdend via de universiteitsstad Fianarantsoa doorkruisen we een plateau met granieten heuvels en het gebied van het Bara-volk met hun grote kudden zeboes. We stoppen bij het Anja-reservaat, bekend om zijn ringstaartmaki’s. Twee overnachtingen in de Satrana Lodge bij het nationale park Isalo.

dag 7, wo 06-11

We maken een langere wandeling door het nationale park Isalo. Het bestaat uit grasvlakten, dramatisch gevormde zandsteenformaties en weelderig begroeide kloven met koel stromend water. We zien ringstaarten, bruine lemuren en kleinere dieren. Ook liggen er opmerkelijke graven van het Bara- en het Sakalava-volk. Op sommige plekken heerst een microklimaat met een bijbehorende flora, zoals de satranapalm, aloë’s en de hier prachtig ontwikkelde pachypodium of olifantsvoet.

dag 8, do 07-11

We bereiken vandaag ons zuidelijkste punt: Ifaty bij Toliara, voor twee overnachtingen. Onderweg schenken we aandacht aan het nationale park Zombitse-Vohibasia. Dit vormt het laatste stuk oorspronkelijke natuur in de overgangszone tussen de hoogvlakte en het zuiden. Hier blijkt hoe ingrijpend het landschap is veranderd. Richting de kust bekijken we intrigerende graftomben van de Mahafaky, Sakalava en Bara alsmede de indrukwekkende tombe van de legendarische koning Baba. Deze ligt in een doornig struweel van didierea. Deze plant met haar lange stekels is hier endemisch. Tot slot wandelen we door het arboretum met zijn zeldzame boomsoorten.

dag 9, vr 08-11

's Morgens excursie door het natuurreservaat Reniala. Het heeft doornstruweel, een flesvormige baobabsoort, en vele vogels. We maken er een wandeling. De middag is vrij. Ons hotel ligt aan het strand.

dag 10, za 09-11

Van Toliara vliegen we rechtstreeks naar Tana terug. We passen vandaag ons programma aan de vluchttijden aan.

dag 11, zo 10-11

In enkele uren dalen we van de hoogvlakte af naar het nationale park Andasibe Mantadia. We bezoeken het deel dat vroeger Périnet heette. Dit park beschermt regenwoud op de hellingen richting de Indische Oceaan. In de namiddag gaan we tijdens een korte wandeling op zoek naar lemuren en andere bijzondere nachtdieren. Twee overnachtingen bij het park.

dag 12, ma 11-11

We zetten onze tocht door het park voort. Hier wordt de indri beschermd, de grootste halfaap, die we tijdens onze wandeling in de vroege morgen ongetwijfeld horen en zien. Later op de dag ontdekken we, wandelend in de weelderige plantenwereld, sifaka’s, bruine lemuren en een keur aan vogels. We bezoeken de orchideeëntuin en bekijken tijdens een avondwandeling het Mitsinjo amfibieën-project.

dag 13, di 12-11

Terugrit naar Tana, vanwaar we aan het eind van de middag naar Mauritius vliegen. Drie overnachting in een resort aan het strand.

dag 14, wo 13-11

Op vogelrijk Mauritius verheft zich middenin de plaats Curepipe de grillige, hoge kraterrand van de Trou aux Cerfs, waar we een kijkje nemen. Bij La Flotte Ltee vervaardigt men verbazend nauwkeurige schaalmodellen van historische schepen. Mauritius heeft een grote hindoegemeenschap. Grand Bassin is een voor de hindoes heilig kratermeer. Te midden van een aantal tempels rijst aan de rand van het meer een enorm beeld van Shiva, de Mangal Mahadev, op. Het is het grootste beeld van de godheid op het eiland. We maken een fotostop bij het nationale park Rivière Noire en bezoeken in de jungle van Chamarel het wonderlijke fenomeen van de zeven verschillende kleuren aarde.

dag 15, do 14-11

Vanmorgen verkennen we de hoofdstad Port Louis met haar koloniale villa's en kleurrijke bazaar. Het Blue Penny Museum heeft kostbare collecties die de geschiedenis van het eiland belichten. De dodo was de legendarische vogelsoort die zijn vermogen tot vliegen had verloren, omdat dat op dit eiland niet zinvol was. De dodo was terug-geëvolueerd tot loopvogel. Het was daarmee een gemakkelijke prooi voor de kolonisten in de zeventiende eeuw. We bekijken het enige nog bestaande exemplaar, een reconstructie. In de 300 jaar oude botanische tuin van Pamplemousses zien we onder meer de Talipotpalm die slechts eenmaal in zijn leven bloeit. ’s Middags is er geen programma en kunt u genieten van de faciliteiten van ons resort.

dag 16, vr 15-11

In de loop van de morgen vertrek van onze rechtstreekse lijnvlucht per KLM naar Amsterdam, waar wet tegen de avond aankomen.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

KLM heeft onlangs de rechtstreekse vlucht Mauritius - Amsterdam uit het winterschema gehaald. Dat betekent dat er geen rechtstreekse vlucht meer is. We maken nu gebruik van het best mogelijke alternatief, via Parijs. Uw bagage wordt net als op de heenweg doorgelabeld, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
31-10-2019: Amsterdam - Parijs, 08.10 - 09.35 uur
31-10-2019: Parijs - Antananarivo, 10.50 - 23.35 uur
15-11-2019: Mauritius - Parijs, 21.00 - 05.50 uur
16-11-2019: Parijs - Amsterdam, 07.10 - 08.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Madagaskar is het twee uur later en op Mauritius is het drie uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Vervoer ter plaatse

We gebruiken goede Toyota Coasters met airconditioning en koelbox.
Op dag 10 en 13 maken we gebruik van een lokale vlucht per Air Madagascar resp. Air Mauritius. De exacte vluchttijden volgen in de praktische reisgegevens die deelnemers circa een maand voor vertrek ontvangen.

Hotels en maaltijden

We logeren niet in de stad Antananarivo, maar in de buurt van het nabije vliegveld in een comfortabel hotel met zwembad. Andere hotels hebben ook vaak een zwembad en zijn met hun circa drie sterren en relatief grote kamers bepaald goed begaanbaar. De hotels in Ranomafana en Ifaty zijn het eenvoudigst maar o.i. de beste keus. De lodge in Isalo heeft vier sterren. Op Mauritius logeren we in een luxe vijfsterrenresort met diverse faciliteiten.
Het ontbijt in Madagaskar is doorgaans vrij eenvoudig (denk aan Frankrijk). De warme maaltijden zijn smakelijk bereid en gevarieerd, met rijst, frites, vele soorten groenten, vis en vlees, en verrijkt met o.a. gember en kokos. De invloed van voormalige kolonisator Frankrijk is nog voelbaar in gerechten als canard au vanille. Vegetarisch eten is tegenwoordig niet onbekend. Mineraalwater, vruchtensap, limonades, bier en Malagassische wijn zijn gebruikelijke dranken, koffie en thee zijn niet noodzakelijkerwijs onderdeel van de maaltijd en moeten soms apart worden besteld. Ook limonades, water en spiritualiën zijn overal verkrijgbaar. Vaak worden de diners als een vast menu aangeboden.
De Mauritiaanse keuken is een samensmelting van oost en west, met invloeden uit de Indiase, Afrikaanse, Chinese en Franse keuken. Het eiland brengt een keur aan verse groenten en fruit voort, zowel inheems als geïntroduceerd door zeelui van elders. De Hollanders brachten rum naar het eiland, de Fransen introduceerden de patisserie.
Vaak worden de diners als buffetmaaltijden aangeboden, waardoor een ruime keuze mogelijk is.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Madagaskar heeft niet heel veel toerisme en is weinig ontwikkeld. De hoofdwegen zijn er goed. Secundaire wegen zijn matig tot slecht, maar die berijden we zo min mogelijk. De wandelingen zijn over het algemeen kort. Speciale vermelding verdienen Ranomafana en Isalo. In Ranomafana loopt u over bospaden, waar het nat en vrij steil kan zijn. Een stevige wandeling in het park Isalo van circa zeven kilometer licht stijgen en dalen wordt beloond met een heerlijke lunch in de natuur. Geen enkele wandeling is ‘verplicht’! Mauritius wordt veel bezocht, voornamelijk door zonzoekers, en is daardoor toeristisch goed ontwikkeld.
Het is wezenlijk – in de eerste plaats in uw eigen belang – dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor reizigers uit West-Europa zijn geen vaccinaties verplicht, maar u kunt een (re-)vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Op Mauritius komt geen malaria voor. Op Madagaskar wel, maar voornamelijk aan de oostelijke en noordelijke natte kusten, waar deze reis u niet brengt. U kunt als malariaprofylaxe malarone overwegen. De deelnemers ontvangen meer informatie.
De meeste vaccinaties dienen vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details; wij houden ons uitdrukkelijk niet verantwoordelijk voor de juiste ziektepreventie.

Weer

De temperaturen verschillen met de plaats en hoogte. Het is 'voorjaar'. In Antananarivo zal het ruim 25 ˚C zijn met 10 ˚C afkoeling 's nachts. Er kan een bui vallen. Meer naar het zuiden is de luchtvochtigheid lager met dus meer verschil tussen dag- en nachttemperaturen. Op Mauritius is het rond de 25 ˚C met enige afkoeling 's nachts. Er is het hele jaar door kans op een bui, al is november hier de droogste maand (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn tegenwoordig behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na vertrek geldig te zijn, dus t/m 15 mei 2020, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Mauritius is geen visum nodig. Voor Madagaskar is een eenvoudig visum nodig, dat bij landing wordt afgegeven. Dit kost € 31,-, ter plekke te voldoen (november 2018). Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

Madagaskar is de munt de Malagassische ariary (MGA), in Mauritius hanteert men de Mauritiaanse roepie (MUR). U kunt ter plekke euro’s omwisselen of (op Madagaskar beperkt) pinnen.
U heeft onderweg geld nodig voor 1 lunch en 1 diner en persoonlijke uitgaven zoals drankjes, het laten wassen van kleding en eventueel souvenirs. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entrees en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Joep Wensing

drs. Joep Wensing

Bioloog. Heeft zich voor Burgers’ Zoo 38 jaar beziggehouden met de dierentuinbiologie. Zijn brede kennis past hij toe in talloze lezingen, colleges en opleidingen. Bereisde veel exotische natuurgebieden en begeleidt met grote toewijding reizen naar Afrika.