Op cultuurhistorische ontdekkingstocht in Litouwen en Letland • i.s.m. HOVO Utrecht en HOVO Nijmegen

De Reis

A LTU4074De Baltische landen kennen een boeiende, maar ook uiterst gecompliceerde geschiedenis. Eeuwenlang is deze regio de speelbal geweest van de omringende mogendheden en pas sinds 1991 lijken ze definitief onafhankelijk te blijven. Deze ontdekkingsreis zal zich vooral richten op de cultuurhistorische ontwikkelingen in de negentiende en de twintigste eeuw, inclusief de gevolgen van de toenmalige (Sovjet) Russische bezetting voor deze landen.
We concentreren ons op de twee zuidelijke hoofdsteden in de regio: het Litouwse Vilnius met zijn verrassend levendige binnenstad met vele barokke kerken, en Riga met zijn negentiende-eeuwse boulevards en prachtige art-nouveauarchitectuur. Het verblijf in deze hoofdsteden wordt afgewisseld met korte bezoekjes aan omliggende plaatsen die eveneens een belangrijke rol innemen in de contemporaine geschiedenis van deze regio. Afhankelijk van het programma wordt er ook tijd in geruimd voor concertbezoek. Kortom, een reis waarin contemporaine geschiedenis, architectuur en kunst ruimschoots aan bod komen.

Nota Bene

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Utrecht en HOVO Nijmegen. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit naadloos aan bij de cursus ‘Op culturele rondreis door het Balticum’ in het voorjaar van 2019 aan de HOVO Utrecht en bij de reeds afgelopen cursus 'Het Baltische wonder' aan de HOVO Nijmegen. Deelname aan een van de cursussen is niet noodzakelijk voor deelname aan de reis.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- dan wel exclusief is.

Programma

dag 1, vr 17-05

Directe lijnvlucht naar Vilnius, waar we vijf nachten verblijven. De Litouwse hoofdstad ademt een negentiende-eeuwse Midden-Europese sfeer. We lopen door schilderachtige straten langs de vele barokke kerken, de universiteit met haar historische bibliotheekzalen en het astronomisch observatorium. Ook bezoeken we het Barnsteenmuseum.

dag 2, za 18-05

We maken een stadswandeling onder het motto ‘Jeruzalem van het Noorden’. Tot de Tweede Wereldoorlog kende Litouwen veruit de grootste Joodse gemeenschap van noordelijk Europa. De Nazi-bezetting in 1941 maakte hieraan een abrupt einde. We brengen een bezoek aan de voormalige Joodse wijk en het Joodse museum dat is gewijd aan de Holocaust. ’s Middags rijden we met de bus naar de rand van de stad om een bezoek te brengen aan de St. Peter en Paul-kerk (barokke interieur), de Antakalnis-begraafplaats (meest indrukwekkende begraafplaats van Midden-Europa) en de 326 meter hoge Televisietoren (bekend vanwege opstand tegen de Sovjets in januari 1991), vanwaar we een mooi uitzicht over de stad en de wijde omgeving hebben.

dag 3, zo 19-05

Vandaag bezoeken we Kaunas, de tweede stad van Litouwen die tijdens het interbellum als hoofdstad functioneerde. We bezoeken daar onder meer het indrukwekkende museum van de Litouwse nationale componist en kunstenaar Ciurlionis. Onderweg maken we ook nog een tussenstop bij de idyllische bakstenen waterburcht Trakai.

dag 4, ma 20-05

In de ochtend doen we kort het parlement aan waar een kleine herdenkingsplek is ingericht inclusief voorwerpen ter herinnering aan de Litouwse opstand tegen de Sovjet-Unie in 1991. Vervolgens bezoeken we het indrukwekkende Museum van de Genocideslachtoffers dat is gevestigd in het voormalige KGB-hoofdkwartier en dat vertelt over de gevolgen van de communistische bezetting voor de Litouwse bevolking. ’s Middags brengen we een bezoek aan Europos Parkas, een beeldenpark voor internationale, hedendaagse beeldhouw in Joneikiskes.

dag 5, di 21-05

In de ochtend bezoeken we het Sovjet-openluchtmuseum nabij Druskininkai waar een groot aantal beelden en andere sociaal-realistische kunst is te vinden uit de tijd dat Litouwen nog bij de Sovjet-Unie hoorde. Vervolgens bezoeken we het spastadje Druskinkai zelf. De namiddag is ter vrije besteding in Vilnius.

dag 6, wo 22-05

Vertrek naar Letland. Onderweg naar Riga stoppen we bij de Kruizenberg nabij Siauliai, een bedevaartsoort waar zich vele duizenden kruizen bevinden en dat onder de Sovjets meerdere keren met de grond gelijk is gemaakt. Ook zien we het paleis Rundale, het vroegere zomerverblijf van de aan de Russische tsarenfamilie gelieerde hertogen van Koerland, met de omliggende formele tuinen. Dit barokke paleis is gebouwd door Rastrelli, die ook het Winterpaleis in Sint-Petersburg ontworpen heeft. Vier overnachtingen in Riga.

dag 7, do 23-05

Een wandeling door de oude binnenstad van Riga, waar het Duitse Hanzeverleden nog overal merkbaar is. We zien onder meer de gotische Sint-Petruskerk en het schitterend herbouwde Schwarzhäupterhaus, maar ook de art-nouveausynagoge. Tijdens het middaguur wonen we een orgelconcert bij in de Dom met het beroemde orgel. ’s Middags brengen we een bezoek aan het Latvian Peoples Front Museum over de Letse opstand tegen de Sovjets in 1991. We eindigen de dag met de centrale markthallen van Riga, waarschijnlijk de grootste levensmiddelenmarkt van Europa, gevestigd in oude Zeppelin-hangars.

dag 8, vrij 24-05

We bewonderen de art-nouveauarchitectuur tijdens een excursie per touringcar en te voet, waarbij we ook het Art Nouveau Museum bezoeken. Hier krijgen we een indruk van hoe de burgerij rond 1900 woonde toen Letland onderdeel was van het Russische Rijk. Vervolgens rijden we naar Jurmala, de uitgestrekte badplaats met vele houten villa’s en een mooi strand. Terug in Riga is de rest van de middag vrij.

dag 9, za 25-05

Bezoek aan het Bezettingsmuseum van Letland dat op een indrukwekkende manier toont hoe de Baltische landen klem zaten tussen twee totalitaire grootmachten. ‘s Middags bezoeken we een geheim Sovjetbunkercomplex luisterend naar de codenaam Pension in Ligatne, dat er nog precies zo uitziet als toen deze nog in gebruik was. We beginnen de excursie met een lunch in Sovjetstijl in een Sovjetkantine in de bunker.

dag 10, zo 26-05

Bezoek aan het indrukwekkende National Museum of Art, een prachtig negentiende-eeuws neoclassicistisch gebouw vol Letse schilderkunst. In de middag directe vlucht van Riga naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van lijnvluchten per Air Baltic. De vluchttijden zijn:       
17-05-2019: Amsterdam - Vilnius, 10.20 - 13.40 uur
26-05-2019: Riga - Amsterdam, 16.25 - 17.50 uur
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In de Baltische landen is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 3 Voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van Air Baltic verwijzen we u naar: https://www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De reis door de Baltische landen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning. De chauffeurs zijn zeer ervaren en bekend met de route.

Hotels en maaltijden

Het verblijf zal plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. Alle kamers beschikken over douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege hun comfort en/of hun strategische ligging. De diners vinden afwisselend plaats in de hotels en in goede plaatselijke restaurants.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programma-onderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Eind mei is qua temperatuur zeer geschikt voor een culturele reis door de Baltische landen. We mogen rekenen een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden.

Grensdocumenten

Voor reizen naar de Baltische landen dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In alle Baltische landen hanteert men de euro. Pinnen kunt u overal bij de talrijke geldautomaten met pinpassen voorzien van het cirrus- en/of maestro-logo.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Karel Onwijn

drs. Karel Onwijn

Historicus en publicist. Hij reist al sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent. Geeft ook colleges en interculturele trainingen over deze landen. Hij schreef diverse boeken, waaronder Standplaats Moskou en de Dominicus-reisgidsen Georgië en Armenië, Rusland en Oekraïne.

Samenwerking

HOVO

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. Zie de website van HOVO Nederland voor meer informatie.