Moderne kunst in Lille en omstreken • rustig

De Reis

A FRA2832

De Noord-Franse stad Lille heeft zich de laatste decennia ontpopt tot een kleurrijke metropool met fraaie musea en een keur aan culturele activiteiten. De mooie oude binnenstad met haar rijk versierde zeventiende-eeuwse gevels en gezellige, smalle straatjes is prachtig gerestaureerd. De stationswijk werd op een spannende manier vernieuwd en kenmerkt zich door een mix van nieuwe gebouwen.
De mijn- en textielindustrie, die lang zo belangrijk waren voor stad en ommelanden, vormen een rode draad op deze reis. Dankzij rijke industriebaronnen is de moderne kunst goed vertegenwoordigd in Lille en omstreken. Zo is het LaM een van de belangrijkste moderne kunstverzamelingen van Frankrijk. Met initiatieven als het Louvre Lens, La Piscine in Roubaix en vernieuwingen van bestaande musea heeft de regio in het nieuwe millennium het economische verval een halt kunnen toeroepen en zichzelf op de culturele kaart gezet.

Programma

dag 1, di 14-05

We vertrekken per touringcar vanuit Utrecht en rijden naar de Borinage, de voormalige mijnstreek in Wallonië. Hier heeft Vincent van Gogh bijna twee jaar doorgebracht als evangelist onder de mijnwerkers. Na een zware strijd besloot hij er kunstenaar te worden. Na een lunch op eigen gelegenheid in het aardige stadje Bergen bezoeken we een van de huizen waar Van Gogh verbleef, net buiten de stad. Een overnachting in Bergen.

dag 2, wo 15-05

In Le Cateau-Cambrésis, de geboorteplaats van Henri Matisse, bekijken we het aan hem gewijde museum, met een prachtige collectie werken van Matisse en verwante kunstenaars. We zien er hoe de rijke textieltraditie van het noorden van Frankrijk veel invloed gehad heeft op het kleurenpalet van de kunstenaar. Na een gezamenlijke lunch reizen we door naar de Villa Cavrois, een fraai voorbeeld van modernisme in de architectuur. Ze werd omstreeks 1930 gebouwd voor een rijke textielindustrieel uit de streek. Aansluitend rijden we naar het nabijgelegen Lille, waar we de rest van reis verblijven in het voormalige Hermitage Gantois, nu een fraai vijfsterrenhotel.

dag 3, do 16-05

Het Museum voor Schone Kunsten is na het Louvre in Parijs het belangrijkste museum van Frankrijk op het gebied van kunst uit de zeventiende en de achttiende eeuw. Het imposante negentiende-eeuwse gebouw bevat werken vanaf de middeleeuwen tot en met de impressionisten van het einde van de negentiende eeuw. Met als rode draad ‘meesters van de kleur’ bekijken we werken van onder anderen Rubens, Goya, Delacroix en Manet. Na de rondleiding krijgt u voldoende tijd om het museum op eigen gelegenheid verder te bekijken. 's Middags maken we een stadswandeling door het fraaie historisch centrum van Lille. In Vieux Lille staan bijzondere gebouwen met veelal zeventiende-eeuwse gevels, zoals La Vieille Bourse, Palais Rihour en de Chambre de Commerce et d'Industrie.

dag 4, vr 17-05

’s Ochtends rijden we naar de in 2012 geopende dependance van het Louvre in Lens. Midden in het voormalige mijngebied – met de hoogste steenkoolbergen van Europa – bouwde het Japanse architectenbureau SANAA een nieuw museum. De Galerie du Temps biedt een overzicht van 3500 vóór Christus tot halverwege de negentiende eeuw. Na de rondleiding krijgt u tijd de collectie verder op eigen gelegenheid te bezichtigen. We keren terug naar Lille, waar de rest van de middag ter vrije besteding is.

dag 5, za 18-05

Vanochtend gaan we naar het enkele jaren geleden vernieuwde Musée d'Art Moderne Lille-Métropole, kortweg het LaM, gelegen in Villeneuve-d’Ascq, een voorstad van Lille. Met werken van Braque, Calder, Léger, Miró, Modigliani en Picasso en een belangrijke collectie Art Brut is dit museum een bezoek meer dan waard. Een gids van het museum leidt ons rond op de tentoonstelling over Alberto Giacometti, die hier in het voorjaar van 2019 plaats vindt. Aansluitend neemt uw reisleidster u mee langs enkele toonaangevende werken uit de vaste collectie. Daarna is er voldoende tijd om de vaste collectie verder te bekijken en te lunchen in het museumrestaurant. ’s Middags staat het fraaie Musée La Piscine in Roubaix op het programma. In het prachtige decor van een art-deco-zwembad is schilder- en beeldhouwkunst uit de negentiende en de twintigste eeuw te zien, naast keramiek, textiel en design.

dag 6, zo 19-05

We besluiten onze reis met een rondrit door de stationswijk van Lille, voltooid in de jaren negentig. De futuristische torens van Rem Koolhaas, Jean Nouvel en Claude Vasconi herbergen het nieuwe economische hart van de stad. We zien ook het station, het congrescentrum Le Grand Palais en het winkelcentrum Euralille. We werpen tot slot een blik op de fraai gedecoreerde metrohalte van het station. Na vrije tijd voor de lunch rijden we terug naar Utrecht, waar we vroeg in de avond arriveren.

Vervoer en verblijf

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (Moreelse Park) en Breda (P+R Prinsenbeek). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

Hotels en maaltijden

We verblijven in Bergen in een comfortabel, praktisch gelegen viersterrenhotel. In Lille verblijven we in het aan de rand van het centrum gelegen voormalige Hermitage Gantois, nu een fraai vijfsterrenhotel. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.
De maaltijden vinden plaats in het hotel of een nabijgelegen restaurant.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens een groot deel van deze reis wordt gebruik gemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u deze tijdens de rondleidingen overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. De wandelingen tijdens deze rustige reis zijn niet al te lang en in een rustig tempo, met voldoende pauzes.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Medio mei is zeer geschikt voor een culturele reis naar de Lille en omgeving. De temperatuur is doorgaans aangenaam, maar niet te warm. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ˚C. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

België en Frankrijk maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Marian van Caspel-van Til

drs. Marian van Caspel-van Til

Kunsthistorica. Vanuit haar bedrijf Kunst in Verbinding geeft ze lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst, waarbij ze graag het een met het ander verbindt.

drs. Raphaël Rijntjes

drs. Raphaël Rijntjes

Architectuur- en bouwhistoricus. Geeft lezingen, cursussen en rondleidingen over kunst en architectuur van de middeleeuwen. Hij ziet het als een uitdaging om deze periode, met een ons onbekend wereldbeeld, begrijpelijk te maken.