Leonardo da Vinci en de renaissance • 8-daagse vliegreis van Milaan naar Florence

De Reis

A ITA2300Leonardo da Vinci, de ultieme uomo universale. Tijdens deze reis maken we kennis met deze veelzijdige figuur en de wereld die hem vormde.
We beginnen onze reis in Milaan, de stad van de families Visconti en Sforza, en befaamd vanwege de Dom, de prachtige kunstcollecties en uiteraard het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Wandelend door het elegante Parma van de huizen Farnese en Bourbon-Parma leren we meer over de vormentaal van de renaissance. In het statige Florence werd de renaissance vooral zichtbaar onder het mecenaat van de familie De’ Medici.
Onderweg wordt steeds duidelijker hoe de hofcultuur Leonardo en zijn tijdgenoten vormde. Dat deze vorming veel meer dan alleen de schone kunsten betrof, zien we in Vinci, waar we kennismaken met Leonardo als onderzoeker en wetenschapper.

Nota bene 1

Deze reis is georganiseerd in samenwerking met Teylers Museum. In het najaar van 2018 is hier een once in a lifetime tentoonstelling te zien met 32 originele tekeningen van Leonardo da Vinci. Zie de website van het museum voor meer informatie over de tentoonstelling.

Nota bene 2

Van 13 t/m 19 mei 2019 is een 7-daagse reis georganiseerd (met een overnachting minder in Parma). De reis in mei is gebaseerd op driesterrenhotels in Milaan en Florence; de 8-daagse reis in maart is gebaseerd op viersterrenhotels in Milaan en Florence. Meer informatie over de reis in mei vindt u hier.

Programma

dag 1, za 23-03

Directe lijnvlucht Amsterdam-Milaan. Na aankomst rijden we naar de Sant’Ambrogio, een indrukwekkende romaanse kerk, waar de beroemde bisschop Ambrosius begraven ligt. Hij preekte in de vierde eeuw te Milaan. Aansluitend transfer naar ons hotel, waar we twee nachten verblijven. We maken een verkennende stadswandeling en brengen een bezoek aan de Dom en de doopkapel eronder, waar Augustinus werd gedoopt door Ambrosius.

dag 2, zo 24-03

We beginnen in de Pinacoteca di Brera met beroemde schilderijen van onder anderen Piero della Francesca, Andrea Mantegna en Rafaël. ’s Middags gaan we naar het Castello Sforzesco, nu een museumcomplex, waar onder meer de Pietà Rondanini van Michelangelo te zien is. Leonardo da Vinci was werkzaam in het kasteel als militair en burgerlijk ingenieur, en schilderde ook de gewelven van de Sala delle Asse. Tot slot gaan we met de tram naar de Santa Maria delle Grazie om het Laatste Avondmaal van Leonardo te zien*.

dag 3, ma 25-03

We rijden naar Sabbioneta, città ideale van Vespasiano Gonzaga. Aan de bouw van dit renaissancestadje begon hij in 1554. We wandelen door de beeldengalerij, die versierd is met fresco’s, en bezoeken het Teatro Olimpico van architect Scamozzi en de Joodse synagoge. Aangekomen in Parma staan het schitterende romaanse baptisterium, de San Giovanni Evangelista en de kathedraal op het programma. Twee overnachtingen in Parma.

dag 4, di 26-03

In een oud klooster zien we de Camera di San Paolo met het vroegste werk van Correggio – de eerste kennismaking van de stad met de humanistische beeldtaal. Nadat de familie Farnese uit Rome was vertrokken, werd Parma haar stad. We maken tijd voor het hertogelijk paleis met daarin het Teatro Farnese en de Galleria Nazionale. Hier komen we de twee grote schilders van Parma tegen: Correggio en Parmigianino. Ook Leonardo da Vinci’s La Scapigliata, een intiem portretje in sepia, hangt hier. We besluiten de dag met een bezoek aan de Santa Maria della Steccata, de kerk van de familie Bourbon-Parma. Parmigianino voorzag de gewelven van dit renaissancepareltje van fraaie vrouwenfiguren.

dag 5, wo 27-03

We rijden naar Vinci, waar we twee aan Leonardo gewijde musea bezoeken. We maken er kennis met diens geschriften en uitvindingen, inclusief modellen aan de hand van zijn ontwerpen. Aansluitend bezichtigen we zijn geboortehuis in het aangrenzende Anchiano. Vervolgens rijden we naar Florence, waar we de rest van de reis verblijven. We brengen een bezoek aan het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (NIKI) met ontvangst door Michael Kwakkelstein*.

dag 6, do 28-03

Vanochtend wandelen we langs de Dom naar de Piazza della Signoria en bezoeken we de schilderijencollectie van de Galleria degli Uffizi. De werken zijn chronologisch geordend, waardoor u een inzichtelijk beeld krijgt van de ontwikkeling van de Italiaanse schilderkunst. ’s Middags nemen we de tijd voor de Brancacci-kapel. De fresco’s van Masaccio in deze kapel worden gezien als het startpunt van de renaissanceschilderkunst. De Verjaging van Adam en Eva uit het Paradijs is ongeëvenaard. De Santo Spirito, het laatste werk van de befaamde Brunelleschi, wordt beschouwd als een van de puurste voorbeelden van vroege renaissancearchitectuur. In de zijkapellen vinden we schilderingen van meesters als Ghirlandaio en Filippino Lippi. In de sacristie hangt een vroege Crucifix van Michelangelo en in de refter zijn nog fragmenten van een Laatste Avondmaal ofwel Cenacolo door Orcagna.

dag 7, vr 29-03

Het Museo Nazionale del Bargello is gehuisvest in een van de mooiste gebouwen van Florence. In de sfeervolle zalen zien we beelden van onder anderen Donatello, Andrea del Verrocchio en Luca della Robbia.
Florence kent een lange traditie van Cenacoli, waarvan we er vandaag enkele bekijken. In de Santa Croce, een pantheon van grote Italianen en een samenvatting van de vroege renaissanceschilderkunst, bevindt zich ook het Cenacolo van Taddeo Gaddi. Deze leerling van Giotto gaf zijn figuren een majestueuze uitstraling. Het Laatste Avondmaal dat Andrea del Sarto bijna twee eeuwen later schilderde voor de San Salvi is met zijn sierlijke figuren typisch voor de hoge renaissance.

dag 8, za 30-03

We besluiten onze reis met twee Laatste Avondmalen: in de Sant’Apollonia vinden we Andrea del Castagno’s monumentale compositie in warme tinten, in het San Marco klooster realiseerde Ghirlandaio in aanvulling op Fra Angelico’s meditatieve voorstellingen een serene maaltijd. Daarna rijden we naar de luchthaven van Florence voor onze directe lijnvlucht naar Amsterdam.

* I.v.m. de drukte omtrent het vijfhonderdste sterfjaar van Leonardo da Vinci in 2019 zijn de bezoeken aan het Laatste Avondmaal in Milaan en de ontvangst door Michael Kwakkelstein op het NIKI in Florence onder voorbehoud.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Milaan en van Florence naar Amsterdam per KLM. De vluchttijden zijn:
23-03-2019: Amsterdam - Milaan, 08.55 - 10.30 uur
30-03-2019: Florence - Amsterdam, 12.45 - 15.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Italië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

In Milaan, Parma en Florence wordt verbleven in centraal gelegen viersterrenhotels, zodat een deel van de bezienswaardigheden te voet kunnen worden bereikt.
Het eerste en het laatste diner zijn bij de reissom inbegrepen, evenals de lunch op dag 3.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. We bezoeken grote steden en volgen een intensief programma. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Eind maart is een goede periode voor een culturele reis naar Italië, aangezien het hoogseizoen dan nog niet is begonnen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 à 15 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Cornelis Jonkman

drs. Cornelis Jonkman

Classicus die cursussen cultuurgeschiedenis geeft en de liefhebbers meeneemt naar de plekken die bij het verhaal horen. Zo heeft hij vele reizen geleid naar Rome, Florence, Venetië en al die plekken die Italië tot het cultuurland bij uitstek maken. Hij leidt wederom ook onze reis naar Iran.

Samenwerking

Teylers Museum

Teylers Museum

Het eerste en oudste museum van Nederland in Haarlem. Museum van verwondering over kunst, wetenschap en geschiedenis. Zie de website van het museum voor meer informatie.