Le Marche

De Reis

A ITA1524Deze heuvelachtige regio is nog niet ontdekt door de grote stroom toeristen, waardoor de sfeer authentiek is en kleinschaligheid de boventoon voert. We bezoeken schilderachtige middeleeuwse stadjes, waaronder San Leo. Hier maken we kennis met de rivaliserende families Montefeltro en Malatesta, die een historische rode draad vormen op onze reis. Een ander thema is de mysterieuze cultuur van de Piceni, die in het eerste millennium vóór Christus in Oost-Italië woonden. Verder wandelen we door de travertijnen stad Ascoli Piceno met haar prachtige pleinen, middeleeuwse huizen en kronkelstraatjes. We eindigen in Urbino, een juweel van de renaissancekunst. Tijdens deze reis genieten we volop van de heerlijke keuken van Le Marche.

Programma

dag 1, zo 12-05

Directe lijnvlucht Amsterdam-Bologna. Onderweg naar Fano bezichtigen we het sprookjesachtige kasteel van Gradara, waar de tragische romance van Paolo en Francesca centraal staat. Overnachting in Fano.

dag 2, ma 13-05

Tijdens een stadswandeling door Fano komen we langs de Poort van Augustus en de graven van de Malatesta. 's Middags gaan we naar het oude centrum van Pesaro, waar we de mooie mozaïekvloeren van de Dom bekijken. Overnachting in een bijzonder hotel te Sirolo, hoog op de klippenkust van de Conero gelegen.

dag 3, di 14-05

We beginnen bij het huisje van Maria in de bedevaartplaats Loreto. Gelegenheid te lunchen aan zee met zicht op de Monte Conero. Daarna staat een bijzonder operatheater in Macerata op het programma. Via een mooie route langs de Sibillijnse bergen rijden we naar Ascoli Piceno voor twee overnachtingen in een fraai palazzo.

dag 4, wo 15-05

Vandaag staat Ascoli Piceno centraal. We zien de Dom en het baptisterium. U heeft vervolgens de gehele middag de gelegenheid om zelf te genieten van dit middeleeuwse stadje. Diner in een toprestaurant met heerlijke gerechten.

dag 5, do 16-05

We rijden via een mooie route langs zee naar Ancona, waar wij de hooggelegen Duomo bezoeken en het Archeologisch Museum met een prachtige collectie Piceense kunst en de beroemde vergulde Romeinse paarden. Daarna volgen we een stukje van de Romeinse snelweg Via Flaminia, bezoeken een klein, maar bijzonder mooi museum in Fossombrone en wandelen we door de spectaculaire Furlo-kloof. Tot slot rijden we waar het prachtige Urbino, waar we drie nachten verblijven en 's avonds in het oude centrum dineren.

dag 6, vr 17-05

De hele dag brengen we door in de geboorteplaats van Rafaël. We genieten van de pittoreske doorkijkjes in deze renaissancestad. Een hoogtepunt vormt het paleis van Federico da Montefeltro, dat een bijzondere kunstcollectie herbergt. De middag is ter vrije besteding. Diner met specialiteiten uit Urbino.

dag 7, za 18-05

De ochtend kunt u vrij besteden in Urbino, waar een grote, gezellige markt plaatsvindt. Of u kunt het geboortehuis van Rafaël bezoeken. Na de lunch maken we een ontspannen rit door de Metauro-vallei naar Sant'Angelo in Vado. Hier zien we een Romeinse villa met schitterende mozaïeken. Na een wijnproeverij in de agriturismo van Inge en Rolf bezoeken we tegen de avond Urbania, waar we een wandelingetje maken en dineren in een van de beste traditionele restaurants van Italië.

dag 8, zo 19-05

In de benedenstad van San Leo bekijken we de kerk van de heilige Leo en bij voldoende tijd het spectaculaire fort dat boven de stad gelegen is. Na de gezamenlijke lunch rit naar de luchthaven van Bologna voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Bologna per KLM. De vluchttijden zijn:
12-05-2019: Amsterdam - Bologna, 10.40 - 12.30 uur
19-05-2019: Bologna - Amsterdam, 17.25 - 19.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van KLM.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl. Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Le Marche wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De af te leggen afstanden zijn vrijwel nooit groot, zodat lange busritten tot een minimum worden beperkt. Tijdens de ritten kunt u genieten van de mooie landschappen die de regio biedt.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in plezierige en comfortabele drie- en viersterrenhotels. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege hun mooie locatie of vanwege de strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden. Zo logeert u bijvoorbeeld in Ascoli Piceno op loopafstand van het historisch centrum en heeft u vanuit uw hotel in Sirolo een schitterend panorama op het heuvellandschap en de Adriatische zee. Het hotel in Urbino ligt buiten het centrum, omdat dat onbereikbaar is voor bussen. Het hotel ligt in een rustige en ontspannende omgeving. De touringcar brengt en haalt u op in Urbino. De meeste diners zullen plaatsvinden in lokale restaurants.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Het landschap van Le Marche is heuvelachtig en zo ook de te bezoeken steden en dorpen. Houdt u dus rekening met omhoog- en omlaaglopende straatjes. Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Le Marche. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; we mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze zich hebben gevestigd en een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië geleid. Rolf Smit is classicus en leidt de reizen inhoudelijk. Zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling van de reis.