Villa's en tuinen in Latium en Rome

De Reis

A ITA1648Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Latium nodigt uit tot het maken van vaak verrassende omwegen. Het gaat dan vooral om tochten langs minder bekende oorden, waar Romeinse adellijke families als de Orsini en de Farnese hun buitenverblijven hadden. Gelukkig gaan er tegenwoordig voor geïnteresseerde bezoekers veel deuren open, zodat we met volle teugen kunnen genieten van de weelderige vertrekken en de schitterende tuinen waar de renaissancevorsten hun dagen konden doorbrengen in een dolce far niente. Gedurende acht dagen brengen we u in de waan in die tijd te leven en op bezoek te gaan bij vreemde heersers en strenge kardinalen alsmede enige van hun antieke voorgangers en hun twintigste-eeuwse navolgers. We zullen zodoende vooral de zonnige kanten van de oorden waar zij vertoefden ervaren.

Programma

dag 1, zo 13-10

Directe lijnvlucht Amsterdam-Rome. Na aankomst bezoek aan de Villa Lante in Bagnaia die beschikt over een rijke tuin vol beelden en betekenisvolle fonteinen. Onderweg naar Viterbo, waar we drie nachten verblijven, bezoeken we de kerk Madonna della Quercia.

dag 2, ma 14-10

Vandaag staat een rustige stadswandeling in het middeleeuwse centrum van Viterbo op het programma. We bezoeken o.a. de middeleeuwse wijk San Pellegrino, de Dom en de Romaanse basiliek San Sisto. In het wonderlijke park van Bomarzo vinden we mysterieuze beelden met raadselachtige betekenissen.

dag 3, di 15-10

In Caprarola bekijken we het vijfhoekige Farnese-paleis vol fresco’s, alsook de mooie renaissancetuin. Na de lunch in Tuscania bezoeken we aldaar twee Romaanse kerken: de Santa Maria Maggiore en de San Pietro. De kunstenares Niki de Saint Phalle werd bekend door haar wulpse en vrolijk gekleurde vrouwenbeelden. De door haar ontworpen Tarottuin in de buurt van Capalbio is aan de hand van 22 tarotkaarten opgezet.

dag 4, wo 16-10

Vandaag bezichtigen we het kasteel van Vignanello met de oudste Italiaanse renaissancetuin. Onderweg naar de ruïnen en tuinen van Ninfa is er gelegenheid om te lunchen in het schilderachtige dorpje Sermoneta. De Giardino di Ninfa is aan het begin van de negentiende eeuw te midden van middeleeuwse ruïnen aangelegd en kan met recht een paradijselijke tuin worden genoemd dat in elk seizoen prachtige panorama’s biedt. Overnachting nabij Tivoli.

dag 5, do 17-10

We beginnen de dag met de indrukwekkende ruïnen van de Villa van Hadrianus te Tivoli. Deze keizer liet zich inspireren door architectonische hoogtepunten uit de antieke wereld. In de middag bewonderen we de fraaie Villa d’Este met haar ontelbare fonteinen. Hier wordt andermaal bewezen dat het leven in villa’s in de natuur, de villeggiatura, een Romeinse uitvinding was. Drie overnachtingen in Rome.

dag 6, vr 18-10

We starten ons bezoek aan Rome met een bezichtiging van de Domus Romane. De restanten van deze twee Romeinse huizen worden dankzij multimedia en een virtuele constructie prachtig belicht. Het Palazzo Colonna is een van de grootste paleizen in Rome en nog altijd in privébezit.

dag 7, za 19-10

Onderweg naar het Palazzo Doria-Pamphilj maken we een mooie stadswandeling door het centrum van Rome. De middag is ter vrije besteding. Facultatief kunt u onder leiding van een gids een bezoek brengen aan het complex van de door keizer Nero gebouwde Domus Aurea met o.a. bijzonder geslaagde virtual reality reconstructies.

dag 8, zo 20-10

De laatste ochtend bewonderen we de rijke collectie beelden en schilderijen van de grootste namen uit de renaissance en de barok in de Galleria Borghese. Aansluitend transfer naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht Rome - Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome per Alitalia. De vluchttijden zijn:
13-10-2019: Amsterdam - Rome, 12.05 - 14.15 uur
20-10-2019: Rome - Amsterdam, 14.10 - 16.40 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Latium wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in drie plezierige en comfortabele drie- of viersterrenhotels. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege een mooie ligging of vanwege de strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden. Het hotel in Rome is centraal gelegen. In Viterbo en Tivoli logeren we in hotels net buiten de stad. In Rome vinden de diners in een sfeervol lokaal restaurant plaats; in Viterbo en in Tivoli wordt in de hotels gedineerd.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u in de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Het spreekt vanzelf dat de weersomstandigheden voor een tuinenreis erg belangrijk zijn. De temperatuur is doorgaans aangenaam; u kunt rekenen op zo'n 16 à 21˚C. In oktober zijn de diverse tuinen al in prachtige herfstkleuren gehuld.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Erik Jan Bakker

drs. Erik Jan Bakker

Locatiedirecteur bij een scholengemeenschap, classicus en begenadigd spreker. Kenner en hartstochtelijk liefhebber van Engeland en Italië. Al jarenlang verzorgt hij lezingen over klassieke thema’s en inleidingen op opera’s en leidt hij culturele reizen.