Ladakh • hoge valleien in de Himalaya

De Reis

B IND4212Deze reis naar de fascinerende valleien van de Himalaya begint met een ontspannen verblijf in de befaamde houseboats op het Dal-meer bij Srinagar. Dit ligt op 1600 meter hoogte en bereidt ons ongemerkt al voor op de hoogte van Ladakh. De houseboats zijn van alle gemakken voorzien. Het is er heerlijk toeven op het ruime dek, met zicht op het leven op het water. Vanaf onze boten verkennen we het stille meer en de groene omgeving.
Ladakh, het land van de hoge passen, ligt langs de bovenloop van rivieren, waaronder de magistrale Indus. De valleien worden begrensd door lange hellingen met steenslag en rotsen. Deze rijzen op tot de ruim 7000 meter hoge, besneeuwde bergtoppen rondom. Langs de waterlopen is de grond in cultuur gebracht door bevloeiing, maar hogerop heerst de droge, koude woestijn.
Het accent ligt op natuur en cultuur. In dit gebied werd ooit India met het Euraziatische continent verenigd. Dit is nog duidelijk aanwijsbaar in de gesteenten. In de hoofdstad Leh is het moderne leven volop doorgedrongen, maar buiten de stad zijn de aloude tradities springlevend.
Zeker in de afgelegen Nubra-vallei, die we tijdens een meerdaagse excursie bezoeken, eindigend bij een letterlijk schitterend bergmeer tegen de grens met Tibet.
De culturele en religieuze invloed van Tibet is onmiskenbaar. Boeddhistische monniken met hun kloosters spelen daarbij een grote rol.
Wie deze reis heeft gemaakt, zal haar niet snel vergeten.

Programma

Ladakh reisroute

dag 1, za 03-08

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar New Delhi, waar we dicht bij de luchthaven overnachten.

dag 2, zo 04-08

Het was laat gisteravond dus we gebruiken pas in de loop van de ochtend een brunch. Korte lijnvlucht naar Srinagar. Na aankomst rijden we naar het Dal-meer en varen we met elegante punters, shikara’s, naar de houseboats. Dit zijn de vermaarde houten hotelboten in victoriaanse stijl. Er worden aan boord snacks geserveerd en u kunt op het balkon van de namiddag genieten tot aan het diner.

dag 3, ma 05-08

Bij zonsopkomst varen we met de shikara’s over het stille meer en bezoeken we er de drijvende bloemenmarkt. Na het ontbijt varen we nogmaals uit naar de drijvende tuinen. Het gebied is rijk aan vogels, waaronder buulbuuls, drie soorten ijsvogels en zwarte wouwen. 's Middags bezoeken we de Shankaracharya-tempel. Vanaf zijn heuvel is er een mooi uitzicht over Srinagar. De huidige tempel is gewijd aan Shiva, maar er was vermoedelijk eerder al eeuwenlang een boeddhistisch heiligdom. Het is tegenwoordig moeilijk voorstelbaar, maar in die tijd was dit een belangrijk boeddhistisch gebied. Ook bezoeken we de Grote Moskee. De islamitische mogolkeizers, die onder meer de Taj Mahal bouwden, trokken zich in de zomer terug uit het hete Delhi en bouwden hier lustoorden. De bekendste zijn Nishat Bagh en Shalimar Bagh. Beide tuinen werden rond 1630 aangelegd door keizer Jehangir. Van hem is de beroemde uitspraak over Kashmir: 'Als er een paradijs op aarde is, is het hier, is het hier.'

dag 4, di 06-08

We vertrekken uit Srinagar en beleven onze eerste spectaculaire bergrit, die leidt naar Kargil. Deze route werd al vóór onze jaartelling gevolgd door pelgrims en handelaren. Voorbij Kangan begint de weg te klimmen en wordt het landschap bergachtig. Dichte naaldbossen bedekken de flanken van bergen die tot ver boven de 5000 meter hoogte reiken. In Sonamarg maken we een lunchstop. Dit plaatsje ligt op 2800 meter hoogte, omringd door alpiene weiden, bossen en bergen met glinsterende gletsjers. Na Sonamarg begint de klim naar de Zoji-La, de pas op ruim 3500 meter hoogte in de Himalaya-keten die toegang geeft tot de regio Ladakh. Deze pas is weliswaar lager dan de passen die u nog in Ladakh zult oversteken, maar de bergen zijn hier erg steil. De weg is uitgehakt in de rotswand, hoog boven het dal, en deze passage zal u zeker bijblijven.
In de loop van de middag bereiken we Kargil, de districtshoofdstad van westelijk Ladakh. De mensen zijn sterk verwant met de Tibetaanse oosterburen en spreken een eigen dialect van het Tibetaans. In deze streek is men voornamelijk moslim. Overnachting in Hotel The Kargil.

dag 5, wo 07-08

Na Kargil bereiken we al snel boeddhistisch gebied. Dit wordt gemarkeerd door een grote, in de rotsen uitgehouwen boeddha Maitreya. Allengs krijgen we een steeds betere indruk van het fascinerende landschap van Ladakh. Het ene moment rijden we over een woestijnachtig plateau zonder enig teken van leven, met kleurrijke maar onbegroeide bergen op de achtergrond; het volgende moment passeren we enclaves van witgekalkte huizen te midden van diepgroene gerstvelden. Na twee hoge passen bereiken we de gompa Lamayuru, een van de oudste en mooist gelegen boeddhistische kloosters van Ladakh. Het ligt boven een dal en lijkt geïntegreerd in het omringende maanlandschap. De lichtgele löss stamt uit de tijd dat het dal nog gevuld was met water van de Thetis-zee, die circa 50 miljoen jaar geleden tussen India en het Aziatische continent lag. Lamayuru is een prachtig voorbeeld van de Tibetaanse bouwkunst, die kenmerkend is voor de kloosters van Ladakh en die door de reisleider zal worden toegelicht tijdens onze bezichtiging. Vervolgens kiezen we voor de oude weg, die via een serie duizelingwekkende haarspeldbochten naar de Indusvallei leidt. We worden beloond met fenomenale uitzichten op de vallei en de kleurrijke bergen van de Ladakh-keten. In de namiddag bereiken we Nurla, waar we twee nachten logeren in het Apricot Tree Hotel met een fraai uitzicht op de kloof van de Indus, die er onderlangs stroomt. Het dorp ligt iets lager dan de hoofdstad Leh, zodat we gemakkelijker aan de hoogte wennen.

dag 6, do 08-08

We zijn in het Sham-gebied, een van de mooiste delen van Ladakh met een uitnodigende natuur. We maken een wandeling van ongeveer twee uur tussen pittoreske dorpen. Wie liever niet loopt, kan toch de dorpen bezichtigen en per auto naar de lunchplek gaan, waar we ook de inrichting van een traditioneel huis bekijken. ’s Middags ontmoeten we een natuurgids die voor de Snow Leopard Conservancy werkt. Tijdens een korte wandeling rondom zijn dorp zal hij ons meer vertellen over zijn werk en over het leven van de uiterst zeldzame en ernstig bedreigde sneeuwluipaarden.

dag 7, vr 09-08

Op weg naar de hoofdstad Leh volgen we het dal van de Indus. De rivier ontspringt bij de berg Kailash in Tibet en vormt voor hindoes en Tibetanen het middelpunt van de kosmos. Aan de Indus heeft India zijn naam te danken. Onderweg bezoeken we de gompa's Ridzong en Alchi. Ridzong ligt verscholen in abrikozenboomgaarden. Het is gerelateerd aan de geelkappensekte, waarvan de dalai lama het hoofd is. De subsekte hier onderscheidt zich door een strikte invulling van de soberheidsgelofte van de monniken. Die hebben in principe geen bezittingen. Maar ook hier veranderen de tijden. U zult jonge monniken zien die rondlopen met een mobieltje dat ze hebben gekregen van hun familie. Nadat we de samenvloeiing van de Indus en de Zanskar zijn gepasseerd, bezoeken we het kloostercomplex Alchi. Het zal u opvallen dat de beelden, fresco’s en ook de architectuur meer doen denken aan hindoekunst, anders dan de Tibetaans-boeddhistische kunst die we eerder zagen, maar die hier nog niet bestond toen Alchi werd gesticht. In de loop van de middag bereiken we Leh, waar we tweemaal overnachten in The Grand Dragon en later in de reis nog eens tweemaal. De namiddag kunt u gebruiken om te rusten of alvast een kijkje te nemen in de bazaar. Onze auto's zijn steeds beschikbaar.

dag 8, za 10-08

’s Ochtends bezoeken we de markant gelegen stoepa Shanti, waar we een panoramisch beeld krijgen van de stad en de imposante Zanskar-bergketen aan de overkant van de Indus-vallei. Ook dwalen we door de smalle steegjes van Sankar, een pittoresk dorpje even buiten Leh. We zien er een fraai oud kloostertje en bezoeken het piepkleine geologisch museum. Leh heeft een zeer lange historie als handelsstadje op de zijderoute voor
karavanen tussen Noord-India en China. We maken een rondwandeling door het hoge deel van de oude binnenstad, dat relatief goed bewaard is ten opzicht van de rest van de stad, die recent sterk uitgebreid is. U kunt de middag in de tuin van ons hotel doorbrengen of naar eigen inzicht in Leh besteden. Uw reisleider zal u enkele tips geven over wat er zoal te zien en te doen is.

dag 9, zo 11-08

Bijtijds beginnen we vandaag aan onze meerdaagse excursie naar Nubra en het Pangong-meer. Het gebied ten noordoosten van de Indus-vallei wordt nog steeds weinig bezocht. We klimmen naar de Khardung La, die met zijn 5450 meter een van de hoogste autopassen ter wereld is. De weg biedt imposante vergezichten over Leh en de Indus-vallei met zijn diepgroene gerstvelden. De afdaling voert over hooggelegen weiden waar jaks grazen en langs kleine enclaves met boerderijen waar de mensen leven van het land en het vee. De schitterende ligging van de dorpjes hier is onvergetelijk. Voor een late lunch arriveren we in Tegar, waar we tweemaal overnachten in Lchang Nang Retreat. De rest van de dag bekijken we de directe omgeving.

dag 10, ma 12-08

Verkenning van enkele fraaie en sfeervolle kloosters in de Nubra-vallei, zoals dat van Diskit, vanwaar u uitkijkt over de weidse vallei. De gompa Sumur is vooral bekend om de prachtige mandala’s. Dit zijn ingewikkelde tekeningen van gekleurd zand, die door de monniken worden gemaakt met meditatie als doel. Wie wil kan hier in alle rust wandelen, onder meer naar verscholen gompa’s in de buurt. Deze wandelingen variëren van licht tot zwaarder. U kunt ook een rit per kameel door duinen van verstoven rivierzand maken. Deze kamelen zijn afstammelingen van dieren die vroeger gebruikt werden voor de Trans-Karakoram-handelskaravanen, die tot in de jaren zestig van de vorige eeuw tussen Yarkand in Chinees Turkmenistan en Leh reisden.

dag 11, di 13-08

Vandaag vertrekken we vroeg voor wat wellicht de indrukwekkendste en afwisselendste autorit van deze reis is. We volgen de woeste Nubra-rivier door een breed dal langs kleine dorpjes, over zandduinen en wellicht een enkele keer dwars door een kleine zijrivier. Een prachtige en weinig bereisde route! Uiteindelijk bereiken we een andere oude karavaanroute, die van Leh naar Lhasa in Tibet. Deze volgen we nog anderhalf uur over een hooggelegen plateau naar het kobaltblauwe Pangong Tso. Dit grootste zoutmeer op aarde ligt op 4400 meter hoogte op de grens tussen China en India. We picknicken aan de oever van het wonderschone meer en overnachten in een kampement met grote permanente tenten.

dag 12, wo 14-08

Via de Chang La, de laatste hoge pas, rijden we terug naar de bewoonde wereld van de Indus-vallei. De afdaling biedt fantastische uitzichten op de diepgroene oasen met imposante, fortachtige huizen. Na een bezoek aan het markante, op een heuveltop gelegen klooster Chemre rijden we terug naar Leh. We arriveren er aan het eind van de middag voor twee overnachtingen.

dag 13, do 15-08

Vandaag kunt u mee naar de fantastisch boven de akkertjes gelegen gompa Thikse. Of u trekt uw eigen plan, waarbij de reisleiding graag suggesties doet. U kunt bijvoorbeeld eens een Tibetaanse kruidendokter consulteren. De auto's staan tot onze beschikking.

dag 14, vr 16-08

In de loop van de ochtend nemen we afscheid van Ladakh en vliegen we van Leh naar Delhi. Bij helder weer biedt deze vlucht een spectaculair uitzicht op de enorme bergketens. In Delhi staan voor alle deelnemers kamers ter beschikking tot aan ons vertrek naar de luchthaven. Het hotel heeft een zwembad.

dag 15, za 17-08

Directe lijnvlucht van New Delhi naar Amsterdam, waar we in de ochtend aankomen.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Delhi v.v. met Jet Airways en van Delhi naar Srinagar en terug vanuit Leh met Go Air. Beide zijn gerenommeerde maatschappijen. De vluchttijden zijn:
03-08-2019: Amsterdam - Delhi, 11.40 - 23.25 uur
04-08-2019: Delhi - Srinagar, 13.35 - 14.10 uur
16-08-2019: Leh - Delhi, 10.25 - 11.55 uur
17-08-2019: Delhi - Amsterdam, 02.10 - 07.40 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In India is het 3,5 uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Vervoer ter plaatse

In Delhi en op dag 4 en 5 gebruiken we een touringcar. Alle andere dagen gebruiken we terreinwagens: Toyota Innova's met voor ieder een raamplaats. De wegen in het gebergte zijn matig van kwaliteit. Wij hebben in het programma hiermee zo goed mogelijk rekening gehouden.

Hotels en maaltijden

Tijdens de ‘technische stop’ in New Delhi overnachten we vlak bij de luchthaven. In Srinagar logeren we op luxe houten houseboats. Deze boten hebben een groot balkon met uitzicht over het meer en elk enkele kamers daarachter. In de overige plaatsen maken we gebruik van de o.i. beste accommodaties. Bij het Pangong-meer overnachten we een nacht in een permanent tentenkamp met tenten waarin u kunt staan en met normale bedden. Alle kamers en de tenten zijn voorzien van privé douche en wc.
De maaltijden worden vaak in de accommodaties gebruikt. De ontbijten zijn vaak een mix van Engels en Indiaas. De warme maaltijden zijn meestal in buffetvorm, zodat u relatief ruim keus hebt, of er is een dagmenu (met meestal de keus uit vegetarisch of niet vegetarisch). Kip wordt veel geserveerd, rundvlees ziet u weinig, varkensvlees niet in Kashmir en ook beperkt in Ladakh, net als vis. De maaltijden zijn in het algemeen redelijk gevarieerd en qua scherpte aangepast aan de westerse smaak. Vegetarisme staat in India in hoog aanzien.

Praktisch

Zwaarte van de reis

De reis is ontworpen voor mensen die goed ter been zijn en een normale gezondheid hebben. We lopen hier en daar een paar honderd meter en overbruggen daarbij ook enig hoogteverschil. Wie dat wil heeft gelegenheid om (veel) langere wandelingen te maken. U moet bedacht zijn op stenige paden en in de kloosters zijn trapjes.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan wanneer u daaraan behoefte heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Srinagar ligt op ruim 1500 meter hoogte, Kargil op 2700 meter en Leh op een kleine 3500 meter. Eén nacht, bij Pangong Tso, verblijven we op 4400 meter hoogte. Wij doen het in Ladakh altijd kalm aan en komen bij veel bezienswaardigheden min of meer voor de deur. Als u twijfelt over deze hoogte, neem dan contact op met uw arts.
Er gelden geen verplichte inentingen en er is nauwelijks risico op malariabesmetting. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

Wij reizen in een voor Ladakh zeer aangename periode. Volgens de statistiek mag u overdag in Ladakh temperaturen rond de 18 à 25 ºC verwachten, ’s nachts 10 °C of minder. Dat geldt voor Leh en Nubra, maar op hoge passen en bij Pangong Tso kan het veel kouder zijn. Hier kunt u bij felle zon overdag toch temperaturen van 10 °C of lager verwachten met wellicht een straffe wind, en ’s nachts lichte vorst. Het zal doorgaans helder zijn, de neerslag op deze hoogten is gering. In Delhi is het met ruim 30 ºC overdag veel warmer en er kunnen buien vallen. In Srinagar is het overdag 25 à 30 ºC en ook daar kunnen buien ontstaan. Er zijn tegenwoordig behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Kleding

U kunt volstaan met sportieve vrijetijds- en ‘outdoor’ kleding. Het beste werkt u met laagjes; daarmee kunt u zich snel aanpassen aan de wisselende omstandigheden. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus tenminste t/m 17 februari 2020, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor India moet van tevoren een e-Tourist Visa worden aangevraagd. Labrys Reizen voorziet de reiziger hierbij van advies en assisteert desgewenst. De kosten voor het visum bedragen circa USD 80 (wijzigingen voorbehouden). De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

De munt is de Indiase rupee (INR). U heeft geld nodig voor vier lunches en een diner, drankjes en uitgaven van persoonlijke aard, zoals voor het laten wassen van kleding en voor souvenirs. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Jan Knaapen

drs. Jan Knaapen

Studeerde biologie in Utrecht met als specialisme arctische en alpiene natuur. Hij is reisorganisator, reisjournalist en fotograaf, afwisselend wonend in Ladakh en Noordoost-India. Hij maakte reisreportages en audiovisuele producties en publiceerde een reisgids over de Indiase Himalaya. Hij leidde vele groepsreizen in de Himalaya, waaronder in 2016 voor Labrys naar Bhutan en woonde anderhalf jaar in Bhutan.