Kroatië • rustig • van Split naar Dubrovnik

De Reis

A HVR2421Het decor van deze reis: een sliert langgerekte groene eilanden in een strakblauwe zee met daarachter de immense grijze rotsen van de Dinarische Alpen. Op de smalle strook vlak land tussen het water en de bergen liggen prachtige steden, in terracotta uitgevoerd. Welkom aan Europa’s fraaiste kustlijn!
De regio die we op deze reis verkennen, heet Dalmatië. Dalmatië was nooit een land. Tegenwoordig is het een onderdeel van Kroatië, vroeger van Joegoslavië. Ooit was het Habsburgs, Venetiaans, Byzantijns en Illyrisch. Toch heeft de streek een historische constante, de Dalmatische ziel.
Vanuit het charmante vestingstadje Trogir maken we een excursie naar Sibenik en Split. Per boot varen we door het nationale park Krka met zijn talloze watervallen. Ook is er een boottocht die ons van Trogir via Hvar naar Korcula brengt. De reis eindigt met een bezoek aan de vesting van Mali Ston en Dubrovnik.

NB Deze reis valt in de categorie ‘rustig reizen’. Die onderscheidt zich binnen het aanbod van Labrys Reizen door de kalme dagprogramma's, het geringe aantal hotelwisselingen, een afgewogen selectie uit de veelheid van bezienswaardigheden en de beperkte wandelafstanden.
Zie ook www.labrysreizen.nl/rustigreizen.

Programma

 Kroatie kaartje 2018

dag 1, wo 16-05

Directe lijnvlucht van Rotterdam naar Split en transfer naar Trogir, waar we drie nachten verblijven.

dag 2, do 17-05

In Sibenik bezichtigen we de prachtige kathedraal, het levenswerk van de fameuze Kroatische beeldhouwer Juraj Dalmatinac, en maken we een korte stadswandeling. Per touringcar begeven we ons naar Skradin, waar we inschepen voor een mooie tocht naar het nationale park Krka met zijn mooie watervallen. U heeft de mogelijkheid een rondje van circa 2,5 km te wandelen over de bruggen. Wie dat liever overslaat, kan plaatsnemen op het terras aan de grote waterval.

dag 3, vr 18-05

We gaan naar Split, de grootste en belangrijkste stad van Dalmatië. Hier bekijken we het immense paleis van keizer Diocletianus, waarvan de muren tegenwoordig de stadsmuren vormen rond het oude centrum. Na de lunch rijden we terug naar Trogir met onderweg een bezoek aan de Romeinse stad Solin. We zien de resten van het amfitheater, de stadsmuur en een vijfde-eeuwse kathedraal. Na het diner in Trogir heeft u de gelegenheid een korte stadswandeling door het historisch centrum te maken.

dag 4, za 19-05

We verlaten Trogir en schepen in voor een cruise van een dag. De tocht gaat naar Hvar, een mondaine Dalmatische stad met een Venetiaans uiterlijk. Het fraaie plein loopt af naar de haven en boven de stad torent het Venetiaanse fort uit. In de middag varen we verder naar Korcula. Het diner vindt aan boord plaats. Overnachting in Korcula in een hotel aan de aanlegkade.

dag 5, zo 20-05

Korcula, de geboorteplaats van Marco Polo, is gebouwd op een rots in zee. Om die reden hoefde de stad nooit ommuurd te worden. Het centrum is gebouwd volgens het visgraatmotief. Korcula is uniek gelegen bij de bijna 1000 meter hoge Monte Vipero, de Adderberg. Korte overtocht naar Orebic en aansluitend rit naar Mlini voor de laatste twee overnachtingen. Onderweg een korte bezichtiging van Ston. Dit fraaie stadje was al in de Romeinse tijd bekend vanwege de zoutwinning in de gelijknamige baai. Ook kent het een rijke gastronomische traditie. In de wateren worden oesters en mosselen gewonnen.

dag 6, ma 21-05

De ochtend is vrij. 's Middags gaan we naar Dubrovnik, een stad van handelaren. Door de eeuwen heen vergaarden de inwoners van deze vrijstaat bergen goud door te fungeren als handelsplaats voor de Venetianen. Vanaf Dubrovnik voerde een traject over land naar Constantinopel. Voor de Venetianen was dit een veelgebruikt alternatief voor de scheepsroute, vooral toen de Osmanen steeds meer Griekse eilanden innamen.

dag 7, di 22-05

Transfer naar het vliegveld van Dubrovnik voor de directe lijnvlucht naar Rotterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Rotterdam naar Split en van Dubrovnik naar Rotterdam per Transavia.
De vluchttijden zijn:
16-05-2018: Rotterdam - Split,17.50 - 19.50 uur
22-05-2018: Dubrovnik - Rotterdam,10.05 - 12.30 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De ritten op het vasteland door Kroatië worden uitgevoerd met een gekeurde, moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Naar lokale standaard is dit een uitstekende touringcar. Voor de boottochten worden plaatselijke boten gebruikt. De minicruise op dag 4 wordt uitgevoerd door de MS Polaris.

Voorbehoud

Veiligheid en comfort van de deelnemers staan voor een schipper altijd voorop. Er zijn omstandigheden denkbaar die het varen van een bepaalde route onwenselijk maken. In dit geval wordt het programma door de reisleider in samenspraak met de schipper aangepast. Het kan zijn dat er onderdelen van het programma daardoor komen te vervallen. De reisleiding zal in dat geval alles in het werk stellen om een waardig alternatief te bieden.

Hotels en maaltijden

We maken gebruik van goede en gunstig gelegen viersterrenhotels. De maaltijden in het programma zullen voornamelijk in lokale restaurants plaatsvinden. Eén diner wordt in het hotel geserveerd en één diner aan boord van het cruiseschip. De inbegrepen maaltijden bestaan vaak uit meerdere kleine, plaatselijke gerechten: een aantal salades en verschillende soorten vlees of vis van de grill.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de dagen in Kroatië wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor Kroatië zijn geen vaccinaties verplicht. Wel wordt de volgende vaccinatie aanbevolen: vaccinatie tegen DTP. Overleg met uw huisarts voor een persoonlijk advies.

Weer

Half mei is een geschikte periode voor een cultuurreis door Kroatië. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 18 en 22 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden. Voor het verblijf op de boot kan een windjack wenselijk zijn.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Kroatische munteenheid is de Kroatische kuna. Eén kuna is ongeveer € 0,13 (november 2017). Pinautomaten zijn in Kroatië in een groot aantal plaatsen aanwezig; uw reisleider kan u adviseren bij het op te nemen bedrag. Op enkele plekken kunt u in Kroatië ook met Euro’s betalen, vaak echter niet tegen de gunstigste wisselkoersen. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Kroatië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet.
Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Ruud Peeten

drs. Ruud Peeten

Antropoloog. Onderzocht de desintegratie van de zuidwestelijke Balkan. Bestudeerde de regio vanuit historisch, cultureel en politiek-economisch perspectief. Als geen ander kan hij u wegwijs maken in deze lappendeken van volken. Leidde al vele groepen op tochten door de Balkan met een niet aflatend enthousiasme en een gedegen kennis.