Kroatië • van Split naar Dubrovnik

De Reis

A HVR2421Het decor van deze reis: een sliert langgerekte groene eilanden in een strakblauwe zee met daarachter de immense grijze rotsen van de Dinarische Alpen. Op de smalle strook land tussen het water en de bergen liggen prachtige steden, in terracotta uitgevoerd. Welkom in Dalmatië, Europa’s fraaiste kustlijn!
Dalmatië behoorde door de eeuwen heen tot de Illyrische, Romeinse, Byzantijnse, Venetiaanse en Habsburgse wereld, tot het in de vroege twintigste eeuw onderdeel werd van Joegoslavië en later van het onafhankelijke Kroatië. Hoewel het nooit een soeverein gebied was, heerste er altijd – en nog steeds – de Dalmatische ziel. Vanuit het charmante vestingstadje Trogir maken we excursies waarbij geschiedenis en natuur elkaar afwisselen. We zien onder meer Sibenik, Knin, Split en de prachtige watervallen van Krka. Hierna trekken we per privéboot zuidwaarts. We bezoeken in drie volle dagen de eilanden Brac, Hvar en Korcula om uiteindelijk Dubrovnik te bereiken. Op deze zeer complete reis wisselen prettige hotels, smakelijke diners, diepgravende lezingen en boeiende excursies elkaar af.

Programma

dag 1, za 12-10

Directe lijnvlucht van Rotterdam naar Split en korte transfer naar Trogir. Ons hotel ligt vlak bij het oude centrum op het eiland Ciovo. De eerste vier nachten komen we tot rust in het smaakvol ontworpen en comfortabele hotel Brown Beach. Omdat de keuken van hoog niveau is, dineren we hier elke avond. Een variëteit aan seafood, vlees en vegetarische gerechten passeert de revue. Vanuit Trogir verkennen we al het moois in de omgeving.

dag 2, zo 13-10

De Romeinse geschiedenis is nergens beter tastbaar dan in en om Split. Eerst bekijken we het oude Salona of wat daarvan over is. Een groot deel van de Romeinse stad ligt nog onder de bebouwing. In de middag tijd voor het Archeologisch Museum van Split en natuurlijk het oude centrum.

dag 3, ma 14-10

In Sibenik maken we een stadswandeling en bezichtigen we de prachtige kathedraal, waar de lokale steenmeester Juraj Dalmatinac zich van zijn beste kant heeft laten zien. Na de lunch rijden we terug via Primosten, waar u vrije tijd heeft. Vóór het diner een lezing over de Venetiaanse periode in Kroatië.

dag 4, di 15-10

We rijden landinwaarts en horen onderweg meer over de moderne geschiedenis van Kroatië: hoe de republiek worstelde met zijn positie binnen Joegoslavië en er zo mede voor zorgde dat het land afgleed naar een vreselijke oorlog. In Knin staat het fort waar Franjo Tudjman in de zomer van 1995 de Kroatische vlag hees ter markering van het einde van operatie Storm, waarin een half miljoen Serviërs uit Kroatië werden verdreven. Aansluitend iets luchtigers: de watervallen in het nationale park Krka, waar we een wandeling maken van 2 km over houten paden.

dag 5, wo 16-10

Rit per taxi naar de haven van Trogir, waar we inschepen op de boot van kapitein Dinko. Deze boot dient de komende twee dagen als vervoermiddel, restaurant en lezingenzaal. Op het eiland Brac maken we een rondtocht met busjes en bezoeken we het schilderachtige Pucisca. We bekijken een olijfpers en lunchen op een bijzondere locatie. Een lokale archeoloog geeft een lezing over het vroege christendom in Kroatië. Vanuit Milna varen we verder naar het eiland Hvar. Het diner wordt aan boord geserveerd. We slapen één nacht in Hvar.

dag 6 , do 17-10

De ochtend benutten we om de stad Hvar en het franciscaner klooster te verkennen. Tegen lunchtijd varen we verder naar Korcula. Hier verblijven we in een hotel niet ver van de oude stad. Voorafgaand aan het diner is er een lezing over de Venetiaanse periode in Dalmatië.

dag 7, vr 18-10

Wandeling met een lokale gids door Korcula-stad. Na de koffie rit per touringcar zuidwaarts naar Dubrovnik, onze laatste halteplaats. Onderweg horen we het verhaal over de eens zo florerende republiek Ragusa. Lunch in Ston, waar we ook de zoutwerken bezoeken. Wie wil kan de stadswal beklimmen. Tegen het einde van de middag arriveren we in ons hotel in Dubrovnik.

dag 8, za 19-10

Vanochtend stadswandeling met een lokale gids. De rest van de dag is ter vrije besteding. Een transfer naar de oude stad is inbegrepen; de terugrit is op eigen gelegenheid. We sluiten de reis af met een lezing en een prachtig diner.

dag 9, zo 20-10

Directe lijnvlucht van Dubrovnik naar Rotterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Rotterdam naar Split en van Dubrovnik naar Rotterdam per Transavia. De vluchttijden zijn:
12-10-2019: Rotterdam - Split, 12.45 - 14.45 uur
20-10-2019: Dubrovnik - Rotterdam, 09.50 - 12.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De ritten op het vasteland door Kroatië worden uitgevoerd met een gekeurde, moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Naar lokale standaard is dit een uitstekende touringcar.
Voor de privé-boottocht wordt een goede, plaatselijke boot gebruikt.

Voorbehoud

Veiligheid en comfort van de deelnemers staan voor een schipper altijd voorop. Er zijn omstandigheden denkbaar die het varen van een bepaalde route onwenselijk maken. In dit geval wordt het programma door de reisleider in samenspraak met de schipper aangepast. Het kan zijn dat er onderdelen van het programma daardoor komen te vervallen. De reisleiding zal in dat geval alles in het werk stellen om een waardig alternatief te bieden.

Hotels en maaltijden

We maken gebruik van goede en gunstig gelegen drie- en viersterrenhotels.
De maaltijden in het programma zullen in het hotel, op de privé-boot en in lokale restaurants plaatsvinden. De inbegrepen maaltijden bestaan vaak uit meerdere kleine, plaatselijke gerechten: een aantal salades en verschillende soorten vlees of vis van de grill.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de dagen in Kroatië wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor Kroatië zijn geen vaccinaties verplicht. Wel wordt de volgende vaccinatie aanbevolen: vaccinatie tegen DTP. Overleg met uw huisarts voor een persoonlijk advies.

Weer

Half oktober is een zeer geschikte periode voor een reis door Kroatië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; we mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Kroatische munteenheid is de Kroatische kuna. Eén kuna is ongeveer € 0,13 (November 2018). Pinautomaten zijn in Kroatië in een groot aantal plaatsen aanwezig; uw reisleider kan u adviseren bij het op te nemen bedrag. Op enkele plekken kunt u in Kroatië ook met Euro’s betalen, vaak echter niet tegen de gunstigste wisselkoersen. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Kroatië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Ruud Peeten

drs. Ruud Peeten

Antropoloog. Onderzocht de desintegratie van de zuidwestelijke Balkan. Bestudeerde de regio vanuit historisch, cultureel en politiek-economisch perspectief. Als geen ander kan hij u wegwijs maken in deze lappendeken van volken. Leidde al vele groepen op tochten door de Balkan met een niet aflatend enthousiasme en een gedegen kennis.