Het koninklijke hart van Spanje

De Reis

A ESP1036De invasie van Spanje door de Moren in de achtste eeuw verdeelde het Iberisch Schiereiland in een islamitisch deel, al-Andalus, en de christelijke koninkrijken die weerstand boden. De Reconquista ging door tot het hele schiereiland was heroverd op de moslims in 1492. Ferdinand II van Aragón en Isabella I van Castilië kregen van paus Alexander VI de eretitel Katholieke Koningen als gevolg van de voltooiing van deze herovering en vanwege hun inzet om het katholieke geloof als het enige ware te handhaven in hun rijk. We reizen naar het hart van hun koninkrijk en herkennen de Moorse elementen en invloeden tussen alle koninklijke en christelijke parels die het gebied rijk is.

Programma

dag 1, ma 13-05

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Madrid. In het Prado Museum starten we deze koninklijke reis met Titiaans portret van Karel V te paard, de zestiende-eeuwse koning in de hoogtijdagen van het Spaanse Rijk. Ook zien we het portret van zijn opvolger Filips II. Drie overnachtingen in Segovia.

dag 2, di 14-05

Het Escorial is een kasteel, abdij en koninklijk mausoleum ineen. Het symboliseert de streng religieuze opvatting die Filips II van het koningschap had. We laten ons imponeren door de architectuur, de bibliotheek en de kunstverzameling met werken van Bosch, El Greco en vele Vlaamse primitieven. De middag brengen we door in Segovia. Het Alcázar is gebouwd in de vorm van de boeg van een schip. De bouw begon in de elfde eeuw onder koning Alfonso VI, vlak nadat de stad was heroverd op de Moren. We bezoeken het kasteel en bewonderen het vanuit de kerktoren van Vera Cruz, een merkwaardige twaalfhoekige tempelierskerk. Het Romeinse aquaduct aan de rand van het historisch centrum heeft een indrukwekkende constructie met twee rijen bogen.

dag 3, wo 15-05

De zestiende-eeuwse kathedraal van Segovia torent boven de stad uit. Ze werd gebouwd in laatgotische stijl, op een moment dat de gotiek elders in Europa uit de mode was. Ook het interieur heeft een opmerkelijke eenheid van laatgotische stijl met uitzondering van de grote koepel. We nemen ruim de tijd voor La Granja de San Ildefonso. Dit barokke koninklijk paleis ten zuidoosten van de stad werd gemodelleerd naar het paleis van Versailles. In de uitgestrekte tuinen in Franse stijl treffen we 26 fonteinen met voorstellingen uit de klassieke mythologie.

dag 4, do 16-05

In het Moorse Al-Andalus was Valladolid niet meer dan een dorpje. Pas na de herovering groeide het uit tot een stad van betekenis. Het huwelijk van de katholieke monarchen Isabella I en Ferdinand II werd hier in het geheim gevierd in het Palacio de los Vivero. Op de patio van dit paleis zien we een prachtige poort naar de trap in plateresco, een stijl die zich kenmerkt door verfijnde ornamenten in de architectuur. De kerk van San Pablo is gebouwd in Isabella-stijl, een versmelting van vormen en motieven uit de gotiek en de mudejarstijl. Deze mengvorm was kenmerkend voor de katholieke monarchen rond 1600. Het Colegio de San Gregorio met zijn stilistische gevel werd gesticht door de biechtvader van de katholieke koningen, Alonso de Burgos. ’s Middags bezoek aan het Santa Clara-klooster in Tordesillas, in de veertiende eeuw het paleis van koning Pedro I. Dit was de ‘gouden kooi’ waar Johanna de Waanzinnige meer dan vijftig jaar opgesloten zat. Twee overnachtingen nabij Salamanca.

dag 5, vr 17-05

Salamanca. Vanaf de overkant van de Tormes-rivier hebben we een schitterend uitzicht op de oude en de nieuwe kathedraal en de Romeinse brug. Beide kathedralen worden ook van binnen uitgebreid bekeken. De koninklijke gevel van de universiteit, de oudste van Spanje, is het allermooiste voorbeeld van plateresco. Een stadswandeling voert ons langs de Plaza Mayor en de Casa de las Conchas, waarvan de gevel versierd is met schelpen.

dag 6, za 18-05

Ávila wordt volledig omringd door een stadsmuur. We rijden eromheen en wandelen er ook een stukje overheen. De imposante kathedraal met Romaanse en gotische elementen was ooit bedoeld als fort en maakt onderdeel uit van de omwalling. Het klooster van Santo Tomás werd gesticht door de schatbewaarder van de katholieke koningen. We bezichtigen nog enkele van de vele kerken die de stad rijk is. Het uitzicht op Ávila vanaf Los Cuatro Postes is het fraaist in de middagzon. De laatste twee nachten verblijf in Toledo.

dag 7, zo 19-05

We brengen de dag door in Toledo met zijn vele bezienswaardigheden. Het klooster van San Juan de los Reyes werd gesticht ter nagedachtenis aan de geboorte van de zoon van de christelijke monarchen Ferdinand II en Isabella I én uit dankbaarheid voor een overwinning op Portugal. De gotische kathedraal van Toledo werd gebouwd op de plaats van een Moorse moskee. In de kerk van San Román is een museum gevestigd over de Visigotische periode.

dag 8, ma 20-05

's Ochtends vrije tijd in Madrid. Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Madrid v.v. per KLM.
De vluchttijden zijn:
13-05-2019: Amsterdam - Madrid, 09.30 - 12.05 uur
20-05-2019: Madrid - Amsterdam, 17.10 - 19.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, (bij vluchten met KLM) gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De transfers in Spanje worden uitgevoerd met moderne, comfortabele touringcars voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis vindt plaats in luxe en comfortabele viersterrenhotels of gelijkwaardig. Alle kamers zijn ruim en voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege hun mooie locatie of vanwege hun strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden. In Segovia verblijft u drie nachten in een vijfsterrenhotel in de historische ambiance van een voormalig klooster. Nabij Salamanca (20 km) verblijft u twee nachten geheel in koninklijke sferen in een mooi gelegen kasteel, waar tegenwoordig een uniek vijfsterrenhotel zetelt. In Toledo verblijft u de laatste twee nachten in een goed en zeer centraal gelegen driesterrenhotel, van waaruit u de stad gemakkelijk kunt verkennen. De diners vinden plaats in de hotels of in nabijgelegen restaurants in eerder genoemde steden.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u de reisleidster overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Weer

Halverwege mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door centraal Spanje. We mogen rekenen op aangenaam weer met een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 ºC in Madrid (bron: klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Tieleke Huijbers

drs. Tieleke Huijbers

Docent Kunstgeschiedenis en fanatiek reiziger. Afgestudeerd op Franse romaanse beeldhouwkunst. Heeft een bijzondere fascinatie voor de oude culturen rond het Middellandse Zeegebied. Angela Wubben-Huijbers, docent Spaans, is organisatorisch reisbegeleidster. Ze is op de eerste plaats vriendin, daarnaast ook collega en zus van Tieleke. Ook zij is een enthousiast kunst- en cultuurliefhebber en samen hebben ze al vele reizen geleid.