Jeruzalem • i.s.m. HOVO Amsterdam

De Reis

B ISR3595Jeruzalem, de stad waar het jodendom, het christendom en de islam samenkomen, is een van de meest veelzijdige en boeiende plaatsen ter wereld. Het is een stad van uitersten, van conflicten en van een zeer bewogen geschiedenis. Nog steeds kent de stad een enorme diversiteit: joden en moslims, seculieren en orthodoxen, vertegenwoordigers van alle mogelijke christelijke stromingen, ieder met haar eigen gewoonten, feestdagen en tradities rondom de heilige plaatsen.
Tijdens deze reis leren we over de geschiedenis en de verhalen onder het oppervlak van de beroemde monumenten in de oude stad en haar omgeving. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan het Israël Museum met zijn indrukwekkende afdelingen met archeologische vondsten en kunst.

Nota bene

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Amsterdam. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit naadloos aan bij de cursus ‘Geschiedenis van Jeruzalem', die reeds is afgelopen. Deelname aan de cursus is niet noodzakelijk voor deelname aan de reis.

Programma

dag 1, 24-03

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Tel Aviv. Na aankomst transfer naar Jeruzalem en eerste kennismaking met deze stad.

dag 2, 25-03

Vandaag verkennen we de oude stad van Jeruzalem en met name de Joodse wijk. We beginnen bij de Jaffa-poort en lopen via de soek en de Romeinse cardo naar de opgravingen van de Herodiaanse wijk. Vervolgens gaan we naar het Jerusalem Archeological Park (Davidson Center) bij de Tempelberg, waar de meest recente opgravingen te zien zijn. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan de Klaagmuur.

dag 3, 26-03

Het Israël Museum is het grootste culturele instituut van het land. We bezichtigen de archeologische afdeling, met vondsten van opgravingen te Jeruzalem en elder in het hele land, inclusief prachtige mozaïeken uit antieke kerken en synagogen. Natuurlijk bezoeken we de Schrijn van het Boek, waar de Dode Zeerollen worden getoond. Na afloop van de rondleiding kan ieder naar eigen interesse een van de tijdelijke of permanente exposities bekijken. U kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid de stad verder verkennen.

dag 4, 27-03

's Ochtends bezoeken we de Tempelberg. Na de lunch gaan we naar de Heilig Grafkerk. Indien de tijd het toelaat, besluiten we de dag met een bezichtiging van het complex van de Zionberg en de Ontslapeniskerk. Al deze plaatsen zijn heilige sites; decente kleding is op deze dag verplicht.

dag 5, 28-03

Vandaag nemen we afscheid van de stad. We rijden tijdig naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Tel Aviv v.v. per El Al. De vluchttijden zijn:
24-03-2019: Amsterdam - Tel Aviv, 11.35 - 17.10 uur
28-03-2019: Tel Aviv - Amsterdam, 16.10 - 20.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Israël is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer in Jeruzalem wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Uiteraard doen we ook veel te voet.

Hotels en maaltijden

We overnachten gedurende de reis in een aangenaam, in het groen gelegen viersterrenhotel aan de rand van de stad, maar niet al te ver van het centrum (circa 5 km). Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. Er zijn diverse soorten stopcontacten in gebruik; we adviseren daarom een wereldstekker mee te nemen.
We dineren 's avonds in het hotel. De lunches zijn exclusief. Het eten is koosjer, d.w.z. dat het voldoet aan de Joodse spijswetten. Zo moeten dieren volgens vaste regels geslacht worden en is varkensvlees verboden.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u de spreker overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. We streven ernaar onze bezichtigingen van de musea/sites elke ochtend stipt bij openingstijd (in de regel 10.00 uur) te laten beginnen, zodat we onze tijd optimaal kunnen benutten.
Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, mede omdat de oude straatjes in de stad wat onregelmatig geplaveid zijn, met her en der trappetjes.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen zijn er wellicht vaccinaties nodig. De meeste vaccinaties dienen vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details; wij houden ons uitdrukkelijk niet verantwoordelijk voor de juiste ziektepreventie.
Het water in Israël is over het algemeen goed drinkbaar, maar kan een chloorachtige bijsmaak hebben. Flessen mineraalwater zijn ruimschoots verkrijgbaar. We raden u aan voldoende te drinken en overdag steeds een flesje mineraalwater bij u te hebben.

Weer

Eind maart is een zeer geschikte periode voor een bezoek aan Jeruzalem. We mogen rekenen op aangename voorjaarstemperaturen, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ºC. 's Nachts koelt het behoorlijk af. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Kleding

U kunt volstaan met voorjaarskleding en een warme vest of trui. Denk ook om een wind- en waterdicht jack. In kerken en andere religieuze plaatsen dient u decent gekleed te gaan, met bedekte armen en benen. Vrouwen kunnen een hoofddoekje meenemen voor in de kerken, maar dit is niet verplicht.

Grensdocumenten

Voor reizen naar Israël is een paspoort vereist. Dit dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Israël, dus t/m 28 september 2019.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Nederlanders krijgen bij aankomst op de luchthaven gratis een bezoekersvisum voor de reisperiode.

Geld

De Israëlische munteenheid is de Nieuwe Israëlische Shekel (NIS), die bestaat uit 100 agorot. Op verschillende plaatsen zijn geldautomaten aanwezig. Ook kunt u euro’s en Amerikaanse dollars inwisselen bij hotels en bij banken. In Israël is de creditcard een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Euro’s en dollars worden op sommige plaatsen geaccepteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Israël. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. Diklah Zohar

dr. Diklah Zohar

Is afkomstig uit Israël en heeft kunstgeschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit en de Universiteit Leiden gestudeerd. Ze is gepromoveerd op laatantieke mozaïekkunst in kerken en synagogen in Israël en omgeving. Met een vleugje accent en veel enthousiasme laat ze u kennis maken met een land rijk aan geschiedenis en conflicten, maar ook aan adembenemende monumenten, uitzicht en kunst.

Samenwerking

HOVO

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. Zie de website van HOVO Nederland voor meer informatie.