Java in historisch perspectief

De Reis

B IDN3984

De eeuwenlange geschiedenis die Nederland en Indonesië delen, is nergens zo tastbaar als op Java. Hier stichtte Jan Pieterszoon Coen exact vierhonderd jaar geleden Batavia: de stad die het centrum zou worden van Nederlands-Indië en die symbool zou komen te staan voor ons koloniale verleden in Indonesië.
 
Wij nemen u mee naar Java, waar u deze geschiedenis met eigen ogen kunt zien. We beginnen bij een van de oudste stenen forten, ten oosten van Jakarta en eindigen de reis in Soerabaja. In 1945 ontaardde hier een geïmproviseerd tribunaal tegen gearresteerde Nederlanders in een bloedbad. U maakt kennis met de curieuze geschiedenis van het Bahasa Indonesia en u ontdekt dat er van de Nederlandse periode veel in de archieven wordt bewaard.

In Bogor horen we meer over de geschiedenis van de huidige republiek aan de hand van de opeenvolgende presidenten en wandelen we door de Botanische tuin. We ervaren het platteland op een theeplantage ten zuiden van Bandung. In Bandung en Semarang maken we kennis met de gouden jaren van de Nederlandse architectuur. Een mooie treinreis voert ons via Tegal naar Pekalongan, waar we meer horen over de batikkunst. De Borobudur, wel het bekendste monument van Java, ontbreekt uiteraard niet in ons programma. We besluiten de reis met een verblijf in het aangename Soerabaja, met vrije tijd voor uw eigen favorieten daar.

In meerdere plaatsen verblijven we in heritage hotels, zoals het fameuze Majapahit in Soerabaja, die zelf iets toevoegen aan de reis. We worden tijdens de reis begeleid door niemand minder dan Monique Soesman.

Nota bene

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Historisch Nieuwsblad. Historisch Nieuwsblad werpt nieuw licht op grote gebeurtenissen uit het verleden en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding en een bijzonder programma.

Lokale experts

De reis wordt geleid door Monique Soesman. Onder meer de volgende specialisten zullen haar terzijde staan, sommigen in het Engels. Daarnaast is er tijdens de reis steeds een Engelstalige organisatorisch begeleider en gids bij de groep.

dag 3 Onder voorbehoud: mevrouw Catrini Pratihari Kubontubuh, MsC, is voorzitter van de Indonesian Heritage Trust, een netwerk van Indonesische Heritage organisaties. De leden van deze organisaties geloven dat behoud alleen succesvol kan zijn als dat breed gedragen wordt. Zij streven dat na door jong en oud op een creatieve manier bij het erfgoed te betrekken.

dag 4 en 6 Dr. Peter Carey is Fellow Emeritus of Trinity College, Oxford. Hij is visiting professor aan de Universiteit van Indonesië, Jakarta. Hij is gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Indonesië. Hij is auteur van de biografie van Prins Diponegoro en kan boeiend vertellen over het beroemde schilderij van Diponegoro.

dag 7 Eka Budianta is bijzonder raadslid van The Indonesian Heritage Trust, en zet zich met name in voor behoud van bomen en het treinwezen. Hij is daarnaast actief bij de Boscha vereniging en weet veel van deze ‘heer van de thee’.

dag 8 en 9 De heer Pak Amor. Bandung Trails richt zich sinds 2003 op het documenteren en onderzoeken van het culturele en natuurlijke erfgoed van Bandung. Om dit erfgoed bekender te maken bij het grote publiek organiseren ze zowel educatieve als toeristische activiteiten.

dag 11 De heer Zahir Widadi is momenteel decaan van de Batik Faculteit van de Universiteit van Pekalongan. Hij ontving zijn Masters Degree in Archaeology van de Universiteit van Indonesia, Jakarta in 2010. Hij was Directeur van het Pekalongan Batik Museum van 2006 tot 2011. Hij is nationaal en internationaal bekend vanwege zijn pasievolle inzet voor behoud van batik als erfgoed. Zijn motto: batik moet een blijvende rol hebben in het leven van Indonesiërs.

dag 12 Onder voorbehoud: Robbert van de Rijdt is directeur van de Nederlandse Oorlogsgraven Stichting voor Indonesië.

dag 12 Mevrouw B. Tyas-Susanti, PhD, is lecturer aan de universiteit Soegiajapranata in Semarang. Zij is aan de universiteit van Bath gepromoveerd op Heritage and Conservation Management.

dag 12 De heer Tjahyono, nadere informatie volgt.

Programma

dag 1, za 31-08

In de loop van de middag directe lijnvlucht Amsterdam - Jakarta. Omdat er geen tussenlanding wordt gemaakt biedt deze vlucht de kortst mogelijke reistijd.

dag 2, zo 01-09

Na aankomst in Jakarta rijden we richting Cilegon, waar we tweemaal overnachten in het aangename hotel Le Dian. Uw reisleidster verzorgt een inleiding op de reis en vertelt over de geschiedenis van de taal, Bahasa Indonesia.

dag 3, ma 02-09

Vandaag gaan we ver terug in de geschiedenis van de fortenbouw met een excursie naar Banten. In Banten kwam in 1595 Cornelis de Houtman aan, de eerste Nederlandse koopman die Indië bevoer. Fort Speelwijck is een van de oudste forten op Java. Het fort bestaat voor een gedeelte nog uit de oude stadswal die de stad Banten vroeger omgaf. We hopen een rondleiding te krijgen van mevrouw Catrini Pratihari Kubontubuh of een van haar collega’s van de National Heritage Trust. Na ons bezoek betreden we de 200 jaar oude Chinese tempel tegenover het fort, waar reusachtige kaarsen maandenlang branden.

dag 4, di 03-09

Vroeg in de morgen vertrekken we naar Jakarta, waar we eenmaal overnachten in het gunstig gelegen, aangename hotel Borobudur. We bezoeken eerst het oudste, noordelijke deel van de stad. Te voet verkennen we de oude haven Sunda Kelapa met prachtige schoeners. Liefhebbers kunnen een kort boottochtje maken.
Vervolgens rijden we naar de wijk Kota, het oude centrum van Batavia. Na de lunch leidt prof. Peter Carey ons rond door het oude stadhuis aan het Fatahillah-plein, nu een museum. We bezichtigen ook een prachtig gerestaureerd straatje aan een van de oude Hollandse kanalen.
We dineren ’s avonds in het Tugu Kunstkring Paleis, waar u meer hoort over de lokale keuken.

dag 5, wo 04-09

’s Morgens bezoeken we het Nationaal Museum waar we worden rondgeleid door een lid van de Indonesian Heritage Society. Na de lunch krijgen we toegang tot de Nationale Archieven met de grootste verzameling VOC-stukken en oude kaarten. We rijden over de tolweg naar Bogor, het voormalige Buitenzorg. Overnachting in Hotel Salak The Heritage tegenover het paleis. Het oudste gebouw van dit hotel was oorspronkelijk de Villa Bellevue Dibbets. We dineren vanavond in een nabij het hotel gelegen restaurant, gevestigd in een fraai oud-Hollands gebouw.

dag 6, do 05-09

’s Ochtends wandelen door de Botanische tuin en krijgen uitgebreide uitleg van een staflid. De tuin werd in 1817 gesticht en is dus ruim 200 jaar oud. Vanaf het monument van Lady Raffles kunnen we het paleis van Bogor goed zien liggen, dat tegenwoordig dienst doet als presidentieel paleis en in de regel niet toegankelijk is. Peter Carey voegt zich bij ons voor de gezamenlijke lunch in de Botanische tuin. Aansluitend bezoeken we onder zijn leiding het recent geopende Museum Kepresidenan Balai Kirti. De namiddag is ter vrije besteding.

dag 7, vr 06-09

Matineus vertrek voor lange maar fraaie rit oostwaarts naar de plantage Malabar in de bergachtige Preanger, waar we logeren in het eenvoudige guesthouse van de plantage. Na aankomst brengen een bezoek aan het graf van Boscha, een van de heren en stichter van deze plantage.

dag 8, za 07-09

‘s Ochtends maken we een wandeling door de theetuinen. De geschiedenis van deze en andere plantages in de omgeving was aanleiding voor Hella Haasse om het beroemde boek Heren van de Thee te schrijven. We bespreken dit boek in de huiskamer van Boscha. Na de lunch vertrekken we naar Bandung, waar we verblijven in het Prama Grand Preanger. Eerste kennismaking met Bandung Trails en rondleiding door het Schoemaker-museum, over de architect die meeste gebouwen in Bandung ontworpen heeft.

dag 9, zo 08-09

Onder leiding van Bandung Trails bekijken we het rijke historische erfgoed van Bandung te voet en per touringcar. We brengen een bezoek aan Gedung Saté, de zetel van de gouverneur en zien gebouwen als de Javasche Bank, sociëteit Concordia en het postkantoor. Ook de kerken en moskee die tijdens de gouden jaren ’20 en ’30 ontstonden krijgen onze aandacht. Indien de tijd het toelaat, wandelen we over het terrein van de Technische Hogeschool, nu de ITB. We gebruiken onderweg een typische Sundanese lunch. De avond is ter vrije besteding.

dag 10, ma 09-09

Per vroege expressetrein vertrekken we van Bandung naar Pekalongan, waar we vroeg in de middag arriveren. Het kuststadje Pekalongan werd vooral beroemd vanwege de batikkerijen. Na de lunch in ons hotel The Sidji, waarvan het hoofdgebouw stamt uit de jaren ’20, krijgen we een inleiding over de batik. We bezoeken we het Museum Batik in het voormalige kantoor van een suikersyndicaat en rijden langs enkele andere architectonisch interessante gebouwen in de stad.

dag 11, di 10-09

In de ochtend maken we een korte wandeling door een kampung naar een batik werkplaats. Daarna rijden we naar ons hotel Plataran Heritage, niet ver van de Borobudur. Onderweg stoppen we in Ambarawa het spoorwegmuseum en maken indien de tijd het toelaat een ritje per een rit per stoomtrein.

dag 12, wo 11-09

Nog vóór het ontbijt kunnen we in alle rust de Borobudur bewonderen en, bij helder weer, getuige zijn van een adembenemende zonsopgang. De Borobudur is wel een van de bekendste monumenten van Java. We nemen de interessante geschiedenis van dit boeddhistisch complex uitgebreid samen door met Pak Fatah, een zeer kundige lokale gids. Na het ontbijt rijden we naar Solo via een mooie route. Tijdens onze stadsbezichting zien we onder meer de best bewaarde kraton van Java: de Kraton Mangkunegaran. De rest van de dag is vrij. Wie wil kan mee wandelen door de kampung achter het hotel of gamelan spelen. Een overnachting in het Rumah Batu. Diner in een lokaal restaurant.

dag 13, do 12-09

Alvorens Solo te verlaten gaan we naar oude wijk bij de kraton, met een levendige markt en werkplaatsen, waar onder andere wajangpoppen worden vervaardigd. Eenmaal in Semarang bekijken we het gerestaureerde ‘Gebouw met de duizend deuren’, het in oriëntaalse stijl opgetrokken kantoor van de Nederlandsch-Indische Spoorwegmaatschappij, thans Lawang Sewu geheten. We logeren in Ashton Semarang.

dag 14, vr 13-09

Semarang is rijk bedeeld met historische monumenten. Bij het ereveld Kalibanteng worden we opgewacht door Robbert van de Rijdt van de Nederlandse oorlogsgravenstichting of een vervanger. Hij geeft een inleiding en wandelt met ons over het ereveld. We gaan vervolgens vergezeld door mevrouw Tyas Susanti, PhD, en Bapak Tjahyono van de Semarang Heritage Group naar het oude gerestaureerde gedeelte van de stad en bezoeken het gebouw Monod Diephuis, dat ooit bezit was van de suikermagnaat Oey Tiong Ham. Na de lunch in de oude pastorie van de Koepelkerk gaan we per betjak naar een Chinese tempel. De avond is ter vrije besteding.

dag 15, za 14-09

In de ochtend bezoeken we het Volkstheater Sobokarti en maken een laatste rondrit door de stad. Vervolgens is er wat vrije tijd tot ons vertrek naar de luchthaven van Semarang, vanwaar in de namiddag onze een korte vlucht van Semarang naar Soerabaja vertrekt. Drie overnachtingen in het eerbiedwaardige hotel Majapahit. Diner in een lokaal restaurant.

dag 16, zo 15-09

Te Soerabaja. De lange relatie met Nederland werd hier in september 1945 bezegeld door de symbolische daad van het afscheuren van een reep van de Nederlandse vlag, waardoor deze de Indonesische kleuren had. We bezichtigen het Sampoerna-museum, dat ons een indringend inkijkje geeft in de moderne Javaanse industrie. Tijdens een stadsrondrit zien onder meer het raadhuis in de stijl van de Amsterdamse School en het voormalige gouverneurskantoor in de stijl van Dudok, het gebouw van de Handels Vereeniging Amsterdam en een villa van de Javasche Bank. De avond is ter vrije besteding.

dag 17, ma 16-09

We maken ‘s morgens eventueel ons programma af. De rest van de dag is ter vrije besteding. Afscheidsmaaltijd in het hotel.

dag 18, di 17-09

's Morgens is er tijd om uit te slapen en om wat te winkelen. Na de lunch vliegen we van Soerabaja via Jakarta naar Amsterdam.

dag 19, wo 18-09

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten met Garuda Airlines. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
31-08-2019 Amsterdam - Jakarta 12.05 – 06.45 uur (de volgende dag)
14-09-2019 Semarang - Soerabaja 16.20 - 18.20 uur
17-09-2019 Soerabaja - Jakarta 15.50 - 17.25 uur
17-09-2019 Jakarta - Amsterdam 22.45 - 08.20 uur (de volgende dag)
Voor elke deelnemer is 30 kg ruimbagage inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Java is het vijf uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Voor de treinrit van Bandung naar Tegal maken we gebruik van de Ciremai Ekspres, Eksekutif klasse. De rest van de ritten wordt uitgevoerd met een moderne airconditioned bus met ruim voldoende zitplaatsen.

Hotels en maaltijden

We verblijven waar mogelijk in goede viersterrenhotels en elders in het o.i. beste hotel ter plaatse. In meerdere plaatsen verblijven we in heritage hotels, zoals het fameuze Majapahit in Soerabaja, die zelf iets toevoegen aan de reis.
Het guesthouse van de plantage Malabar, waar we één nacht verblijven, is erg simpel maar fraai gelegen. Hier ervaren we daadwerkelijk het Javaanse platteland. Naast kamers zijn er cottages, met elk twee kamers en gedeelde sanitaire voorzieningen. Indien u een badkamer moet delen met een andere reizig(st)er krijgt u € 50,- korting op de reissom. U ontvangt in dat geval bericht bij boeking. In de overige hotels zijn alle kamers voorzien van douche/bad en toilet.
De maaltijden zullen over het algemeen Indonesisch/Javaans zijn, en we zullen tijdens een der maaltijden ook de geschiedenis van de Javaanse keuken behandelen.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

De maximum temperaturen zijn tussen de 25°C (Bogor) en 33°C overdag. Het koelt 's nachts wat af. U moet rekening houden met nu en dan een tropische bui. De zon zal veel schijnen, maar wordt ook getemperd door wolken.
Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. De deelnemers ontvangen meer informatie.

Grensdocumenten

Een visum is niet vereist voor een bezoek van maximaal 30 dagen. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 17 maart 2020, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Indonesië is de munteenheid de rupiah. U heeft geld nodig voor overige maaltijden, persoonlijke uitgaven zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 15,- à € 25,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Monique Soesman

drs. Monique Soesman

Studeerde Talen en Culturen van Zuidoost-Azië in Leiden. Zij heeft lange tijd voor het KITLV gewerkt en reisgidsen over Indonesië voor de uitgeverij de Geus en voor de ANWB geschreven. Zij heeft anderhalf jaar op de Nederlandse ambassade in Jakarta gewerkt op de afdeling pers en cultuur en hield zich bezig met Nederlands erfgoed. Zij is momenteel interim directeur van een Indonesisch kantoor van de Leprastichting in Nederland.

Samenwerking

Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende, absurde en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende. Zie de website van het magazine voor meer informatie.