Java in historisch perspectief • i.s.m. Historisch Nieuwsblad

De Reis

Java nieuwIn 1619 legden VOC-militairen de Javaanse stad Jacatra in de as. Op de sintels ervan stichtte Jan Pieterszoon Coen Batavia: de stad die symbool zou komen te staan voor de gedeelde, omstreden geschiedenis van Nederland en Indonesië. Met harde hand vestigde en verdedigde de VOC zijn handelsmonopolie in Indië. De betrekkingen zouden eeuwenlang voortduren. Daarmee is Java voor velen een intrigerende, bijna mythische bestemming. Het eiland zit als een begrip in ons collectieve geheugen verankerd. Tijdens deze bijzondere reis onder leiding van diverse experts van naam maakt u kennis met het Nederlandse verleden in Indonesië en de invloed die het kolonialisme aldaar heeft gehad. Na afloop van de reis zal Java voor u misschien niet minder mythisch zijn, maar wel veel meer inhoud hebben gekregen. We beginnen met het oudste stenen fort nabij Jakarta en eindigen de reis in Soerabaya, waar de Nederlandse vlag werd verscheurd. We horen over de curieuze geschiedenis van het Bahasa Indonesia en merken dat er van de Nederlandse periode veel in de archieven wordt bewaard. Het paleis van Bogor bezoeken we van binnen. Bandung, Semarang en de trein daartussen krijgen kleur door de begeleiders. Dit geldt ook voor Yogya, met vrije tijd voor uw eigen favorieten daar. We logeren in uitstekende hotels en op een sfeervolle plantage. Sommige hotels voegen zelf iets toe aan de reis, zoals Salak in Bogor, Sidji in Pekalongan en het fameuze Majapahit in Soerabaya. We worden tijdens de reis begeleid door niemand minder dan Monique Soesman.

Onder meer de volgende specialisten zullen Monique Soesman terzijde staan, sommigen in het Engels:

dag 2: Drs. Marrik Bellen studeerde Indonesisch aan de Universiteit van Leiden. Hij is directeur van het Koninklijk Instituut van Taal Land en Volkenkunde te Jakarta en permanent representant van de Universiteit van Leiden in Indonesië.

dag 3: Mevrouw Catrini Pratihari Kubontubuh, MsC, is voorzitter van de Indonesian Heritage Trust, een netwerk van Indonesische Heritage organisaties. De leden van deze organisaties geloven dat behoud alleen succesvol kan zijn als dat breed gedragen wordt. Zijstreven dat na door jong en oud op een creatieve manier bij het erfgoed te betrekken.

dag 6: Mr. Dr. Didik Widyatmoko, M.Sc. is directeur van het Indonesian Institute of Sciences, Center for plant conservation van de Bogor Botanische Tuinen.

dag 6: Dr. Peter Carey is Fellow Emeritus of Trinity College, Oxford. Hij is visiting professor aan de Universiteit van Indonesië, Jakarta. Hij is gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Indonesië. Hij is auteur van de biografie van Prins Diponegoro en kan boeiend vertellen over het beroemde schilderij van Diponegoro.

dag 10: Eka Budianta is bijzonder raadslid van The Indonesian Heritage Trust, en zet zich met name in voor behoud van bomen en het treinwezen. Als journalist schreef hij vele artikelen over het treinwezen in Indonesië.

dag 12: Onder voorbehoud, nadere informatie volgt: Robbert van de Rijdt is directeur van de Nederlandse Oorlogsgraven Stichting voor Indonesië.
Mevrouw B. Tyas-Susanti, PhD, is lecturer aan de universiteit Soegiajapranata in Semarang. Zij is aan de universiteit van Bath gepromoveerd op Heritage and Conservation Management.

Programma

Indonesie Java kaartje2018

dag 1, zo 08-04

In de loop van de middag directe lijnvlucht Amsterdam - Jakarta. Omdat er geen tussenlanding wordt gemaakt biedt deze vlucht de kortst mogelijke reistijd.

dag 2, ma 09-04

Na aankomst in Jakarta rijden we naar Serang, waar we tweemaal overnachten in hotel Le Dian. Uw reisleidster verzorgt een inleiding over de reis en Marrik Bellen verzorgt een lezing over de geschiedenis van de taal, Bahasa Indonesia.

dag 3, di 10-04

Vandaag gaan we ver terug in de geschiedenis van de fortenbouw met een excursie naar Banten. In Banten kwam in 1595 Cornelis de Houtman aan, de eerste Nederlandse koopman die Indië bevoer. Fort Speelwijck is een van de eerste VOC-forten op Java. Het fort bestaat voor een gedeelte nog uit de oude stadswal die de stad Banten vroeger omgaf. Mevrouw Catrini Kubontubuh geeft er een rondleiding. Na bezoek betreden we de 200 jaar oude Chinese tempel tegenover het fort, waar reusachtige kaarsen maandenlang branden.

dag 4, wo 11-04

Vroeg in de morgen vertrekken we naar Jakarta en bezoeken het oudste, noordelijke deel van de stad. Te voet verkennen we de oude haven Sunda Kelapa, de Uitkijk en Bastion Culemborg. In het Nationaal Museum worden we rondgeleid door een lid van de Indonesian Heritage Society. We eten in het Tugu Kunstkring Paleis, waar u meer hoort over de lokale keuken. Overnachting in hotel Santika Premiere.

dag 5, do 12-04

's Morgens krijgen we toegang tot de Nationale Archieven met de grootste verzameling VOC-stukken. We rijden over de tolweg en via het Geospatiale Instituut met boeiende oude landkaarten naar Bogor. Daar wandelen we in de namiddag onder leiding van een staflid van het bestuur door de beroemde botanische tuin. De tuin werd in 1817 gesticht en is dus ruim 200 jaar oud. Overnachting in hotel Salak The Heritage tegenover het paleis. Het oudste gebouw van dit hotel was oorspronkelijk de Villa Bellevue Dibbets.

dag 6, vr 13-04

In de ochtend bezoeken we het paleis van Bogor, het voormalige Buitenzorg. We worden begeleid door prof. Peter Carey. We gebruiken de lunch in de Botanische tuin, waarbij de directeur ons over de geschiedenis vertelt.
In de middag rijden we oostwaarts naar de plantage Malabar in de bergachtige Preanger, waar we twee nachten logeren in het guesthouse van de plantage.

dag 7, za 14-04

Rustige dag op deze historische plantage. We maken een wandeling door de theetuinen en brengen een bezoek aan een theefabriek. De geschiedenis van deze en andere plantages in de omgeving was aanleiding voor Hella Haasse om het beroemde boek 'Heren van de Thee’ te schrijven. We bezoeken het graf van de heer Bosscha, een van de heren en stichter van deze plantage. 's Avonds bespreken we dit boek.

dag 8, zo 15-04

We rijden naar Bandung, waar we logeren in hotel Prama Grand Preanger. In de middag maken we een fietstochtje langs historisch erfgoed begeleid door Bandung Trails, zie onder.

dag 9, ma 16-04

Tijdens een wandeling door het oude Bandung staan het gebouw van de sociëteit Concordia, het postkantoor en de bioscoop Majestic op ons programma. We gaan verder per touringcar en rijden langs de vele andere historische gebouwen die Bandung rijk is zoals de Javasche Bank, de Bethel-kerk en de Petrus-kathedraal. Na een Sundanese lunch in het hypermoderne Sunaryo Art Space zien we dat architect Schoemaker tevens een moskee ontwierp. Ook de aula van de Technische Hogeschool, nu de ITB en het Gedung Saté, de zetel van de gouverneur, verdienen onze aandacht.

dag 10, di 17-04

Per expressetrein vertrekken we van Bandung naar Tegal aan de noordkust, waar we tegen het middaguur arriveren. We worden tijdens de treinreis vergezeld door Eka Budianta, die ons vertelt over de Indonesische spoorwegen. In Tegal bekijken we het hoofdkantoor van de Semarang-Cheribon Stoomtram Maatschappij en een gebouw van de universiteit. Met onze bus rijden we verder naar het kuststadje Pekalongan, beroemd vanwege de batikkerij, rond 1850 begonnen door Elisa Van Zuylen. Overnachting in The Sidji Hotel. Het hoofdgebouw stamt uit de jaren twintig.

dag 11, wo 18-04

In de ochtend gaan we naar het Museum Batik in het voormalige kantoor van een suikersyndicaat. Ook bekijken we enkele andere architectonisch interessante gebouwen in de stad. 's Middags rijden we via een landelijke route en via de Curug Sewu-waterval naar Semarang. De natuur is hier overdadig tropisch. We logeren in Novotel Semarang.

dag 12, do 19-04

Semarang is rijk bedeeld met historische monumenten. Bij het ereveld Kalibanteng worden we opgewacht door Robbert van de Rijdt of een vervanger. Hij geeft een inleiding en wandelt met ons over het ereveld. We maken vervolgens een stadsrondrit, vergezeld door mevrouw Tyas Susanti, PhD. We zien het in oriëntaalse stijl opgetrokken kantoor van de Nederlandsch-Indische Spoorwegmaatschappij en rijden verder langs het Tawang-treinstation, het gebouw van de Nillmij, de opulente Villa Liem en het Volkstheater Sobokartti. Na de lunch in de oude pastorie van de Koepelkerk gaan we naar de H.B.S. en de hervormde kerk in Candi Baru.

dag 13, vr 20-04

In de ochtend bekijken we het gerestaureerde ‘Gebouw met de duizend deuren’, het in oriëntaalse stijl opgetrokken kantoor van de Nederlandsch-Indische Spoorwegmaatschappij, thans Lawang Sewu geheten. Daarna rijden we naar ons hotel Manohara, naast de Borobudur. Onderweg maken we enkele stops.

dag 14, za 21-04

Nog vóór het ontbijt kunnen we in alle rust de Borobudur bewonderen en, bij helder weer, getuige zijn van een adembenemende zonsopgang. De Borobudur is wel het bekendste monument van Java. We nemen de interessante geschiedenis van dit boeddhistisch complex uitgebreid samen door met Pak Fatah, een zeer kundige lokale gids. Na het ontbijt rijden we naar Yogyakarta en bezoeken daar Fort Vredenburg Museum. De middag is vrij. U kunt bijvoorbeeld naar het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan of in een fietstaxi door de stad rijden. In de avond wordt een inleiding over de Javaanse muziek aangeboden. We logeren in hotel Grand Inna Malioboro.

dag 15, zo 22-04

Stadsbezichtiging van Yogya: we zien naast klassieke hoogtepunten als de kraton en het waterkasteel ook de moskee, de Javasche Bank en de bijzondere Ganjuran-kerk, gebouwd door Van Oyen in de stijl van het beroemde oude koninkrijk Majapahit.
In de namiddag maken we een korte vlucht van Yogya naar Soerabaya waar we overnachten in het eerbiedwaardige hotel Majapahit.

dag 16, ma 23-04

Te Soerabaya. De lange relatie met Nederland werd hier in september 1945 bezegeld door de symbolische daad van het afscheuren van een reep van de Nederlandse vlag, waardoor deze de Indonesische kleuren had. We bezichtigen het Sampoerna-museum en worden door de stad rondgeleid door een medewerker van dat museum. We zien onder meer de haven met zijn traditionele schepen, het raadhuis in de stijl van de Amsterdamse School en het voormalige gouverneurskantoor in de stijl van Dudok, het gebouw van de Handels Vereeniging Amsterdam en een villa van de Javasche Bank. Afscheidsmaaltijd in een karakteristiek restaurant.

dag 17, di 24-04

's Morgens is er tijd om uit te slapen. We maken eventueel ons programma af, er is tijd om wat te winkelen. Na de lunch vliegen we van Soerabaya via Jakarta naar Amsterdam.

dag 18, wo 25-04

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van non-stop lijnvluchten van Garuda. De vluchttijden zijn:
08-04-2018: Amsterdam – Jakarta, 16.45 - 11.40 uur (de volgende dag)
24-04-2018: Jakarta- Amsterdam, 22.10 - 07.20 uur (de volgende dag)
Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Java is het vijf uur later dan in Nederland.
NB 1 Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Binnenlandse vluchten per Garuda. De vluchttijden zijn:
22-04-2018: Yogyakarta-Surabaya, 16.40 - 18.00 uur
24-04-2018: Surabaya-Jakarta, 18.40 - 20.15 uur
NB 1 Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Voor de treinrit van Bandung naar Tegal maken we gebruik van de Ciremai Ekspres, Eksekutif klasse. De rest van de ritten wordt uitgevoerd met een moderne airconditioned bus met ruim voldoende zitplaatsen.

Hotels en maaltijden

We hebben de genoemde hotels gereserveerd. Sommige hotels dragen zelf bij aan de reis, zoals het Salak The Heritage in Bogor, het gasthuis van de plantage Malabar, het Sidji Hotel in Pekalongan en het Majapahit in Soerabaja. Het hotel Manohara is het enige hotel dat pal naast de Borobudur ligt. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.
De maaltijden zullen over het algemeen Indonesisch/Javaans zijn, en we zullen tijdens een der maaltijden ook de geschiedenis van de Javaanse keuken behandelen.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Vanzelfsprekend dienen de reizigers te beschikken over een redelijk goede conditie. U dient een normaal, zij het rustig wandeltempo bij te kunnen houden. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel, bijvoorbeeld een wandeling, over te slaan. Indien u eraan twijfelt of een bepaalde reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer en kleding

De maximum temperaturen zijn tussen de 25°C (Bogor) en 32°C overdag. Het koelt 's nachts wat af. U moet rekening houden met nu en dan een tropische bui. De zon zal veel schijnen, maar wordt ook getemperd door wolken. De deelnemers ontvangen meer informatie.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient ten minste geldig te zijn t/m 24 oktober 2018.
De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Java is geen visum vereist.

Geld

In Indonesië is de munteenheid de rupiah. U heeft geld nodig voor overige maaltijden, persoonlijke uitgaven zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 15,- à € 25,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op pagina 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Vervolgens ontvangt u van ons een boekingsbevestiging/factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden 20 dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Monique Soesman

drs. Monique Soesman

Studeerde Talen en Culturen van Zuidoost-Azië in Leiden. Zij heeft lange tijd voor het KITLV gewerkt en reisgidsen over Indonesië voor de uitgeverij de Geus en voor de ANWB geschreven. Zij heeft anderhalf jaar op de Nederlandse ambassade in Jakarta gewerkt op de afdeling pers en cultuur en de erfgoednota geschreven. Zij is momenteel interim directeur van een Indonesisch kantoor van de Rutgers Stichting in Nederland.

Samenwerking

Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende, absurde en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende. Zie de website van het magazine voor meer informatie.