Japan • een zomerreis

De Reis

B JPN1915Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Een rustige zomerreis, waarbij wandelingen in de koele bergachtige natuur worden afgewisseld met bezoeken aan de belangrijkste bezienswaardigheden op onze route. U bezoekt een bergstation op de flanken van de Fuji, wandelt door de Japanse Alpen en langs de leuke dorpen langs de oude postweg. De belangrijkste musea worden niet vergeten. Bijzonder is het verblijf in twee ryokans, typisch Japanse hotels, zoals dat van het Enryakuji-tempelcomplex. Er is voldoende vrije tijd om bezienswaardigheden die uw speciale belangstelling hebben te bekijken of te genieten van de Japanse sfeer en tafereeltjes, waarbij de reisleiding uiteraard suggesties kan doen.

Programma

dag 1, di 16-07

Directe lijnvlucht per KLM van Amsterdam naar Tokyo.

dag 2, wo 17-07

Aankomst in Tokyo, waar we lunchen en daarna voor de komende drie nachten onze kamer betrekken in het Gate Hotel Kaminarimon in de gezellige, traditionele wijk Asakusa. In de namiddag maken we een wandeling door een nabijgelegen park langs de Sumida-rivier. Hier staat ook de Skytree, de hoogste toren van Japan. Optioneel kunt u vanaf het glazen uitzichtpunt op 450 meter boven Tokyo mijmeren over het fenomeen 'moderne metropool'.

dag 3, do 18-07

In de museumwijk Ueno ligt het Tokyo Nationaal Museum. Het heeft de belangrijkste collectie schilderijen, beeldhouwwerken, kalligrafieën, zwaarden en kimono's van Japan. U kunt daarna ook naar een van de andere musea vlakbij. In de middag gaan we naar de uitgaanswijk Ginza met zijn bezienswaardige winkels, showrooms en galerieën. Het diner gebruiken we aan boord van een traditioneel vormgegeven rivierschip, terwijl het langzaam donker wordt en omliggende gebouwen mooi verlicht worden.

dag 4, vr 19-07

Vrije dag in Tokyo. U kunt er op eigen gelegenheid op uit en een keuze maken uit de vele bezienswaardig-heden, waarbij de reisleiding u graag op weg helpt. We organiseren vandaag een optionele dagtocht met eigen bus naar de pelgrimsplaats Nikko, mooi gelegen in de groene bergen op 150 km. ten noorden van de stad. Nikko heeft zijn roem te danken aan het Tokugawa-shogunaat, dat hier het schitterend gedecoreerde Toshogu-schrijn stichtte. De Futarasan-jinja is het oudste schrijn en beschermt de stad. Per kabelbaan gaan we naar een beroemde waterval. Een beroemd gezegde luidt: 'Zeg niet "mooi" voor je Nikko hebt gezien'.

dag 5, za 20-07

Alvorens de Japanse Alpen in te trekken bezoeken we op een flank van de iconische, witbesneeuwde Fuji het vijfde bergstation, op 2300 meter hoogte. Het bijzonder vormgegeven Itchiku Kubota Art Museum toont ons het werk van deze international vermaarde kunstenaar met als bonus een panoramisch uitzicht op de Fuji. Dichtbij is ook het schrijn gewijd aan de verdwenen berg Komitake. Wij rijden door naar de bergplaats Matsumoto, waar we tweemaal overnachten in Alpico Plaza.

dag 6, zo 21-07

We verkennen Matsumoto, dat beroemd is door zijn kasteel. Dit kasteel is het oudste van Japan en een National Treasure. We maken een wandeling door de gezellige straten in het oude centrum. In het museum van de familie Sakai vinden we een grote verzameling traditionele houten blokdrukken in de meest prachtige kleuren. Ook het museum voor moderne kunst met werken van Yayoi Kusama is de moeite waard.

dag 7, ma 22-07

Langs beboste hellingen rijden we naar Kamikochi. In deze mooie vallei vol lariks en berk maken we een wandeling van zo'n twee uur met uitzicht op toppen van ruim 3000 meter. Daarna gaan we door naar Takayama, waar we driemaal overnachten in het Oan Hotel.

dag 8, di 23-07

Takayama heeft een goed behouden en gezellig historisch centrum met interessante houten koopmanshuizen. We bezoeken een der ochtendmarkten en Takayama Jinya, het oude bestuurscomplex. De middag is vrij, want er is hier veel te zien. De reisleiding doet suggesties, helpt u op weg en zal ook zelf een bestemming begeleiden.

dag 9, wo 24-07

Vanuit Takayama excursie naar de valleien Shirakawago en Gokayama, met karakteristieke huizen waarvan het Wada-huis een typisch voorbeeld is. Het Shiroyama Observatorium biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. In Gokayama Washinosato wordt het typische washi-papier gemaakt uit de bast van een boom van de moerbei-familie.

dag 10, do 25-07

We rijden zuidwaarts naar het plaatsje Tsumago. De valleien maken deel uit van een beboste, alpiene streek. Tijdens een wandeling hier kunt u ervaren wat de drukbezette, stedelijke Japanners shinrin-yoku noemen: de genezende werking van een 'bad in het woud'. De pittoreske dorpen langs de oude postweg tussen Kyoto en Edo (nu Tokyo), met hun architectuur uit de tijd van de Edo-periode, ademen de sfeer van weleer. In het Nagiso-Machi Museum wordt de geschiedenis van de streek belicht. Twee overnachtingen in het Enakyo Grand hotel in de Enakyo-vallei.

dag 11, vr 26-07

Vrije dag in de Enakyo vallei. U kunt bijvoorbeeld een boottocht maken over de rivier, de ruïnes van een kasteel of een dorpje in de omgeving bezoeken (niet inbegrepen). Het hotel in Japanse stijl heeft goede wellness-faciliteiten inclusief met bronwater gevulde baden, zowel overdekt als in de openlucht, die mooie uitzichten over de omgeving bieden.

dag 12, za 27-07

We rijden naar het Biwa-meer en bezoeken op de oever het Sagawa Museum. Het prachtige, lage gebouw heeft drie afdelingen met elk een eigen thema; nihonga of het verlangen naar vrede in schilderingen; gedichten in brons en een sectie hedendaags keramiek. Na bezoek kruisen we het meer. De Onjoji tempel is gerelateerd aan Enryakuji, onze bijzondere overnachtingsplaats. Dit complex op de berg Hiei is onderdeel van het Werelderfgoedgebied rondom Kyoto. De monnik Saicho introduceerde hier het mahayana-boeddhisme in Japan. De Tendai-school heeft er zijn hoofdklooster, dat dateert uit 788. Hier kwamen de oprichters van andere boeddhistische scholen om te studeren en te mediteren. We bekijken het oostelijk deel van het complex.

dag 13, zo 28-07

's Ochtends bezoeken we in Enryakuji het westelijk gebied met Sai-to en Yokawa.
Aan het einde van de ochtend rijden we de bergen uit naar Kyoto waar we driemaal overnachten in het centraal gelegen Kyoto Century Hotel. De rest van de dag is er geen programma.

dag 14, ma 29-07

Voor de liefhebbers bieden we optioneel een vroege ochtendexcursie naar het Fushimi Inari schrijn met zijn talloze rode poorten. Na het ontbijt in ons hotel bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden van Kyoto, waaronder het Gouden Paviljoen, het Ni-jo kasteel, het Filosofenpad en en het Heian Jingu-schrijn. We besluiten de dag in de wijk Gion, met een traditioneel Japans diner dat wordt opgeluisterd door een maiko, een leerling-geisha.

dag 15, di 30-07

Vrije dag in Kyoto. De reisleiding helpt u op weg als u op eigen gelegenheid een keuze wilt maken uit de talloze bezienswaardigheden die de stad biedt.

dag 16, wo 31-07

Rechtstreekse KLM-vlucht van Osaka naar Amsterdam, waar aankomst dezelfde dag.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele, rechtstreekse lijnvluchten per KLM van Amsterdam naar Tokio en van Osaka naar Amsterdam. De vluchttijden zijn:
16-07-2019: Amsterdam - Tokyo, 14.40 - 08.40 uur* (de volgende dag)
31-07-2019: Osaka - Amsterdam, 10.25 - 15.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Japan is het zeven uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

Dag 3 maken we gebruik van het efficiënte en veilige openbaar vervoer in Tokyo. Op dag 8 gaan we te voet. Voor de overige programmaonderdelen hebben we een eigen touringcar gereserveerd.

Hotels en maaltijden

U verblijft in prima hotels; zij zijn schoon, voorzien van alle gemakken en alles werkt naar behoren. Houdt u er wel rekening mee dat in Japan de kamers doorgaans wat kleiner zijn dan gebruikelijk in goede Europese hotels. Tweemaal logeren we in 'Japanse' ryokans. Die zijn uitgerust met zgn. futon's of lage matrassen op tatami-matten, die op de vloer liggen. Deze kamers zijn doorgaans fraai uitgerust. Mocht het lage bed een probleem zijn, neemt u dan even contact met ons op. De ryokan in Enakyo biedt mooie welnessfaciliteiten en de luxe ryokan in Enryakuji heeft een heel bijzondere ambiance. Behalve in Enryakuji na verblijven we overal twee, maar vaker drie nachten.
Veelal bieden we diners in restaurants die heel dicht bij ons hotel liggen. De lunches worden eveneens in restaurants gebruikt, maar ook wordt tweemaal een fraaie lunchbox geboden. Wij zijn in Japan en zullen dus voornamelijk voor afwisselende gerechten uit de Japanse keuken kiezen.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Er zijn wandelingen opgenomen van één tot zo'n drie uur, met pauze onderweg.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Japan is een zeer modern, veilig land met goede faciliteiten, voorbeeldige hygiëne en goed comfort. Vaccinaties zijn niet nodig.

Weer

Het is zomer en in de steden zal het warm zijn, met maximumtemperaturen rond de 30 graden en 's nachts circa 20 à 22 °C. In de bergen is het een paar graden koeler. Er kan een bui vallen. Overigens heeft men in alle hotels en restaurants en touringcars airconditioning.
Deze temperaturen zijn globale waarden en ook in deze regio komen tegenwoordig aanzienlijke afwijkingen voor.

Kleding

Sportieve vrijetijdskleding. Japanners houden ervan om bij diners netjes gekleed te gaan; heren kunnen denken aan een licht zomerjasje. De deelnemers ontvangen meer informatie.

Grensdocumenten

Voor Japan is voor Nederlanders geen visum nodig. Uw paspoort moet tenminste geldig zijn tot 31 juli 2019 en een lege bladzijde bevatten.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Japan is de yen het betaalmiddel. U heeft onderweg geld nodig voor de niet-inbegrepen maaltijden, drankjes bij maaltijden en overige privé-uitgaven. Reken op € 15 à 40 per dag. U kunt cash euro's wisselen in de hotels. Pinnen is mogelijk. Deelnemers ontvangen meer informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Maaike Ono-Boots

drs. Maaike Ono-Boots

Studeerde in Leiden talen en culturen van Japan. Woonde en werkte 10 jaar in Japan en richt zich met haar bureau Flexbase Japan onder meer op educatieve diensten rond Japan. Sinds 2005 leidt zij thema- en studiereizen naar Japan, waaronder met groot enthousiasme ook voor Labrys Reizen.