Japan, hofreis naar Edo • i.s.m. Historisch Nieuwsblad

De Reis

B JPN2660Elk jaar moest het opperhoofd van de Hollandse handelspost in Nagasaki op audiëntie bij de shogun, de feitelijke heerser over Japan. Die woonde op een afstand van 1200 kilometer in Edo, het huidige Tokyo. Deze hofreis duurde twee maanden. Met modern vervoer reizen we het opperhoofd na, waarbij onderweg uw reisleidster en specialisten de geschiedenis toelichten. Natuurlijk slaan wij de andere highlights onderweg niet over.
Tijdens de reis zal ook aandacht worden besteed aan 400 jaar relaties tussen Holland en Kyushu. De ambassadeur van Japan schreef een verhaal over de vieringen: https://www.facebook.com/notes/ministerie-van-buitenlandse-zaken/reconstructie-deshima-symbool-voor-400-jaar-handelsrelatie/1664727100504623

Programma

dag 1, di 09-05

Rond het middaguur indirecte lijnvlucht Amsterdam-Fukuoka op het zuidelijke eiland Kyushu.

dag 2, wo 10-05

Na de landing in Fukuoka rijden we naar het havenstadje Hirado, waar we in de middag een korte rondrit maken en tweemaal overnachten.

dag 3, do 11-05

De Hollandse VOC-kooplieden hadden op het eilandje Hirado hun eerste basis. Onder leiding van expert Yamashita Noboru volgen we diverse sporen van de kooplui, waaronder een nieuw opgebouwd pakhuis, het Hirado-kasteel en een prachtige residentie.

dag 4, vr 12-05

We ronden ons bezoek aan Hirado af. Onderweg naar Nagasaki bekijken we de pottenbakkerij in Arita, waar de VOC vanaf 1653 porselein inkocht. De pottenbakkerij is nog steeds in handen van dezelfde familie. Drie overnachtingen in Nagasaki.

dag 5, za 13-05

Tussen 1641 en 1854 had de VOC haar handelspost op een kunstmatig eilandje, Deshima. De restauratie van de houten huizen, omwalling en poorten is grotendeels afgerond. Er zijn meer Hollandse overblijfselen, zoals de aflopende straatjes, bekend als de Dutch Slope, en de begraafplaats, die worden toegelicht door Yamashita Noboru. Ook andere Europeanen hebben hun sporen nagelaten. Nagasaki was altijd een culturele smeltkroes.

dag 6, zo 14-05

Ons bezoek aan het Peace Memorial Park en het belendende museum ligt voor de hand. In de middag gaan we terug naar de VOC-tijd met het museum dat gewijd is aan de Duitse VOC-arts, bioloog en onderzoeker Philipp von Siebold.

dag 7, ma 15-05

Snelle trein naar Fukuyama. Na een korte busrit bereiken we het leuke plaatsje Onomichi aan de Japanse Binnenzee. Het VOC-opperhoofd legde dit traject af per schip. De middag is vrij voor verkenning van het gezellige stadje.

dag 8, di 16-05

Boottocht over de Binnenzee langs VOC-pleisterplaatsen op diverse eilandjes. Deze tocht onder leiding van prof. dr. Carolin Funck is speciaal voor ons ontworpen.

dag 9, wo 17-05

Rit naar Kyoto. Deze oude keizerlijke hoofdstad is in de Tweede Wereldoorlog gespaard gebleven van Amerikaanse bommen en daardoor rijk aan historische gebouwen. We bezichtigen de Ryoan-ji met zijn befaamde rotstuin en het indrukwekkende Gouden Paviljoen. Ons diner in de wijk Gion wordt opgeluisterd door een leerling geisha, een maiko.

dag 10, do 18-05

We zien twee tempels die de Japanners terecht in hun hart sluiten. De Sanjusangendo stemt tot inkeer. Fushimi Inari Taisha is een vrolijke en aardse tegenpool. Duizenden knalrode torii slingeren hier de heilige berg Inari op. Ook gaan we naar een schitterend traditioneel huis met een verzameling over de VOC. Prof. dr. Matsuda Kiyoshi leert ons daar over de Nederlandkunde, die de westerse wetenschap naar Japan bracht.

dag 11, vr 19-05

We bezoeken in Kyoto nog het imposante Nijo-kasteel met zijn kostbare kamerschermen, plafondschilderingen en tuin. ’s Middags rijden we per snelle trein in een kleine drie uur naar Tokyo, waar we driemaal overnachten.

dag 12, za 20-05

In Tokyo halen we herinneringen op aan de VOC en andere Hollandse aspecten. Expert drs. Isabel van Daalen brengt ons naar het Edo Tokyo Museum, de wijk Yaesu en het Keizerpaleis, het eindpunt van de hofreis. Tegelijkertijd snuiven we de sfeer van een van de grootste steden ter wereld op.

dag 13, zo 21-05

Geen programma. U kunt met uw reisleidster mee naar de serene Meiji-tempel in zijn grote park, de avant-gardewijk Harajuku met haar gezellige winkelstraatjes en het Nezu Museum met een mooie Japanse tuin.

dag 14, ma 22-05

We nemen afscheid van Japan. Indirecte lijnvlucht Tokyo-Amsterdam. Aankomst dezelfde middag.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Fukuoka en van Tokyo naar Amsterdam per Finnair. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
09-05-2016: Amsterdam - Helsinki, 11.55 - 15.15 uur
09-05-2016: Helsinki - Fukuoka, 16.30 - 08.00 uur (de volgende dag)
22-05-2016: Tokyo - Helsinki, 11.00 - 15.20 uur
22-05-2016: Helsinki - Amsterdam, 16.15 - 17.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Japan is het zeven uur later dan in Nederland, in Helsinki een uur later dan in Nederland.
NB 2 Voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij verwijzen we u naar: www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden.

Vervoer ter plaatse

Japan is groot en we overbruggen de langste trajecten met de snelle shinkansen-treinen. De reistijd is daardoor slechts enkele uren. De grote bagage wordt, zoals in Japan gebruikelijk is, afzonderlijk per koerier van Nagasaki naar Kyoto gebracht en vandaar naar Tokyo. U heeft in Onomichi voor twee nachten slechts de beschikking over uw handbagage.
Op de dagen 2, 3, 4, 9 (Kyoto-deel), 10, 11 (excursie Nijo-jo) en 14 hebben we een eigen touringcar. De overige dagen gebruiken we het uitstekende, schone en veilige openbaar vervoer voor enkele stadsexcursies.

Hotels en maaltijden

De hotellerie in Japan is zonder meer schoon, functioneel en in orde. Houdt u er wel rekening mee dat in Japan de kamers vaak kleiner zijn dan in Europese hotels. Wij zijn in Japan en zullen dus voornamelijk voor de Japanse keuken kiezen

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen.
Sommige bezienswaardigheden worden met het openbaar vervoer (zie Vervoer ter plaatse) en al wandelend door de stad of via parken en lanen bereikt. Het is wezenlijk dat u een goede conditie heeft en een normaal wandeltempo kunt aanhouden. Het is soms mogelijk een taxi te nemen terug naar het hotel en u kunt natuurlijk ook wel eens een programmaonderdeel overslaan. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Japan is een zeer modern land met een lage criminaliteit en goede faciliteiten, voorbeeldige hygiëne en een goed comfort. Vaccinaties e.d. zijn niet nodig.

Weer

In mei is het volgens de statistieken mooi voorjaarsweer. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC, in Tokyo iets lager (bron: www.klimaatinfo.nl). Een regenbui valt nooit uit te sluiten. Ook in Japan komen afwijkingen van de statistische waarden voor.

Grensdocumenten

Voor reizen naar Japan dient uw paspoort geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. Een visum is niet nodig.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Japan is de munteenheid de yen (JPY). U heeft geld nodig voor de lunches, één diner, drankjes en overige privé-uitgaven. Wij adviseren u te rekenen met € 20,- à € 40,- per dag.
U kunt cash euro's wisselen in de hotels. Pinnen kan met MasterCard en Visacard. De grote creditcards zijn bekend.
De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op pagina 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Vervolgens ontvangt u van ons een boekingsbevestiging/factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken voor vertrek. Circa vier weken voor vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen voor vertrek nog niet heeft ontvangen, neemt u dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. Judith Stalpers

dr. Judith Stalpers

Journalist. Judith woonde tot 2014 on and off in Japan, bij elkaar zo`n 20 jaar. Vanuit het Verre Oosten rapporteerde ze over politieke en economische actualiteiten, technische ontwikkelingen en - voor Historisch Nieuwsblad - de Japans-Nederlandse geschiedenis. Ze is coauteur van het Duitse boek Die 101 wichtigsten Fragen: Japan. Ze spreekt Japans.

Samenwerking

Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

brengt spannende, ontroerende, absurde en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici nemen we u mee naar het verleden, onthullen we feiten die u nog niet wist en leggen we verbanden die u nog niet kende.