Japan • architectuur

De Reis

B JPN3464De moderne Japanse architectuur kan niet los gezien worden van de traditie. Om de architectonische concepten te begrijpen is het daarom noodzakelijk ook naar traditionele huizen te kijken. Het Japanse woonhuis biedt een goede basis om de architectuur te begrijpen. We onderzoeken de geschiedenis van de Japanse architectuur, waarbij de nadruk op de architectuur van het woonhuis ligt. We zullen verschillende stijlen leren kennen: die van adellijke paleizen, gewone huizen en de machiya, het typische stadshuis in Kyoto.
Vervolgens ontdekken we traditionele ontwerpprincipes in de moderne architectuur. Ook de ontwerpen van openbare gebouwen zijn vaak op traditionele ontwerpconcepten terug te voeren.
We bezoeken Kyoto en Tokyo, maar ook de pittoreske Kiso-vallei met zijn traditionele dorpen. Daarnaast is een keur aan musea opgenomen, waaronder die op de wereldberoemde Benesse Art Site alsmede de belangrijkste architectonische en toeristische hoogtepunten op onze route.

Programma

dag 1, ma 28-10

Directe lijnvlucht Amsterdam-Osaka.

dag 2, di 29-10

Aankomst in Osaka en transfer per privé-touringcar naar Kyoto, waar we drie nachten verblijven. Na de lunch eerste kennismaking met Kyoto tijdens een wandeling naar het luisterrijke Nijo-kasteel, waar bezoek. Terug in het hotel een introductie op de thema’s van deze reis en gezamenlijk diner.

dag 3, wo 30-10

Kyoto. 's Ochtends bezoeken we te voet en met het uitstekende openbaar vervoer twee traditionele stadshuizen, de machiya's. In de middag proberen we een reservering te krijgen voor de Katsura Villa. Dit is een voormalig keizerlijk paleis in Shinden-stijl met een bijbehorende grote tuin. Het is een van de mooiste voorbeelden van de traditionele Sukiya-stijl, waarbij aan elk detail aandacht werd besteed.

dag 4, do 31-10

We kiezen vandaag voor een privé-touringcar. 's Ochtends genieten we van twee beroemde bezienswaardigheden: de Ryoan-ji en het Gouden Paviljoen. Daarna rijden we naar Daitokuchi-mae, waar twee weinig bezochte tempels liggen die onze aandacht vragen omdat de traditionele architectuur ook hier mooi te zien is, de Daisen-in en de Daitoku-ji. Er liggen vijftien tempels in dit gebied, dus er wordt ook vrije tijd gegeven om de andere tempels te bekijken. We sluiten de dag af met een wandeling in het park van de Kyoto Imperial Villa en thee in het moderne theehuis Toraya Karyo van de architect Kiroshi Naito.

dag 5, vr 01-11

Het Kawai Kanjiro huismuseum geeft ons een mooi sfeerbeeld van de Japanse wijze van wonen. In het Kyoto Nationaal Museum besteden we in het bijzonder aandacht aan de nieuwe vleugel van architect Yoshio Taniguchi. We ronden ons bezoek in Kyoto af met de Garden of Fine Arts van Tadao Ando. In de avond rijden we in een uur per hogesnelheidstrein naar Okayama, waar we driemaal overnachten.

dag 6, za 02-11

Per trein reizen we naar het havenstadje Uno. Van hieruit brengt een veerdienst ons naar het eiland Naoshima. Per elektrische fiets verkennen we het eiland en de wereldberoemde musea van de Benesse Art Site van Tadao Ando. Voor wie niet wil fietsen zijn er zeer beperkt taxi’s beschikbaar (zie onder het kopje ‘vervoer en verblijf’).

dag 7, zo 03-11

Vanuit de haven van Uno nemen we ditmaal een privéboot naar het piepkleine eilandje Inujima voor een bezoek aan het Seirensho kunstmuseum. Hier werd een koper-raffinaderij tot een prachtig museum herontwikkeld naar een ontwerp van architect Hiroshi Sambuichi. Via het Art House Project met onder andere ontwerpen van SAANA lopen we terug naar de haven. We varen door naar het eiland Teshima voor het gelijknamige kunstmuseum. Dit museum is van de hand van de kunstenaar Rei Naito, in samenwerking met de architect Ryue Nishizawa. Ook hier kunnen we waarschijnlijk nog een Art House Project zien, het Yokoo House.

dag 8, ma 04-11

We reizen per hogesnelheidstrein van Okayama naar Nagoya en met een lokale trein verder naar het plaatsje Tsumago in de Kiso-vallei. De Kiso-vallei is onderdeel van een prachtige, alpiene streek met veel bossen. Door de vallei liep traditioneel een postweg tussen Kyoto en Edo. De pittoreske dorpen met hun architectuur uit de tijd van de Edo-periode ademen de sfeer van weleer. In het Nagiso-Machi Museum, dat we in de middag nog bezoeken, wordt de geschiedenis van deze streek belicht. In het voormalige postplaatsje Magome logeren we tweemaal in een traditionele ryokan.

dag 9, di 05-11

We dwalen vandaag grotendeels te voet door de Kiso-vallei. In de ochtend verkennen we onze pleisterplaats Magome, In de middag volgen we de oude postroute door de vallei van Magome naar Tsumago. De wandeling is goed te doen voor mensen met een gemiddelde conditie, doordat de route iets bergafwaarts loopt.

dag 10, wo 06-11

De trein brengt ons via Nagoya naar Japan's hoofdstad Tokyo, waar we in de loop van de middag aankomen. In de wijk Asakusa bekijken we het moderne informatiecentrum voor toeristen, ontworpen door Kengo Kuma, en uiteraard de Senso-ji tempel.

dag 11, do 07-11

In de ochtend tijd voor het Nationale Museum, inclusief de afdeling gewijd aan de schatten van de Horyu-ji tempel te Nara. Dit prachtige museum is van de hand van architect Yoshio Taniguchi, die bekend werd door zijn uitbreiding van het Museum of Modern Art in New York. Het Nationale Museum voor Westerse Kunst is het enige gebouw in Japan van de hand van Le Corbusier. Het indrukwekkende Sumida Hokusai Museum, met de beroemde blokdrukkunst van Hokusai, is ontworpen door Sejima Kazuya van het architectenbureau SANAA.

dag 12, vr 08-11

We beginnen met wederom een creatie van Kengo Kuma: het Nezu-museum met zijn magnifieke tuin. Het ontwerp is gebaseerd op het in Japan zo centrale concept van wa, ofwel harmonie en loyaliteit. Na een bezoek aan het National Art Centre van de architect Kurokawalopen we langs de 21_21 Design Sight van Tadao Ando en volgen de chique Omotesando naar het Meiji schrijn. Onderweg naar Japans bekendste heiligdom zien we prachtige staaltjes van moderne architectuur. Naast het heiligdom ligt ook het Yoyogi-stadion, dat werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1964. Architect Kenzo Tange gaf het stadion een golvend dak mee, dat doet denken aan tempeldaken of schelpen.

dag 13, za 09-11

De wijk Ginza is een van de duurste wijken van de stad, met veel exclusieve winkels en restaurants. Na de Grote Kanto aardbeving werd de wijk in 1923 geheel opnieuw opgebouwd. Tussen de vele uithangborden is een schat aan moderne architectuur te vinden. We eindigen bij het spectaculaire nieuwe winkelcentrum G SIX van architect Taniguchi. De middag is ter vrije bestedingen. We sluiten ’s avonds de reis af met een gezamenlijk diner.

dag 14, 20-11

Privé-transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht Tokyo-Amsterdam, waar aankomst in de namiddag.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Osaka en van Tokyo naar Amsterdam per KLM.
De vluchttijden zijn:
28-10-2019: Amsterdam - Osaka, 14.25 - 09.15 uur (de volgende dag)
10-11-2019: Tokyo - Amsterdam, 11.25 - 15.30 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Japan is het acht uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Op de dagen 2 (transfer), 3 (middag), 4, 5, 11, 12 en 14 (transfer) gebruiken we een eigen touringcar voor de excursies. De overige dagen reizen we met het uitstekende, schone en veilige openbaar vervoer.
Japan is groot, dus de hogesnelheidstreinen zijn een uitkomst. De grote bagage wordt, zoals in Japan gebruikelijk is, afzonderlijk per koerier van Kyoto naar Okayama, en van Okayama naar Tokyo gebracht. U heeft in de Kiso-vallei (2 nachten) alleen de beschikking over uw handbagage. Dit werkt uitstekend.
Op Naoshima staan elektrische fietsen ter beschikking. Er zijn zeer beperkt taxi’s beschikbaar op het eiland en deze dienen bij voorkeur vooraf gereserveerd te worden. Mocht u absoluut niet willen fietsen, neemt u dan alstublieft contact op met ons.

Hotels en maaltijden

De hotellerie in Japan is zonder meer schoon, functioneel en in orde. Houdt u er wel rekening mee dat in Japan de kamers vaak kleiner zijn dan in Europese hotels. In Kyoto, Okayama en Tokyo logeren we in uitstekende, centraal gelegen hotels. In de Kiso-vallei kozen we een ryokan. Hier wordt traditioneel op matrasjes op de grond geslapen. Het sanitair wordt gedeeld (mannen en vrouwen apart). De deelnemers ontvangen hierover meer informatie.
Wij zijn in Japan en zullen dus voornamelijk voor de zeer gevarieerde Japanse keuken kiezen. Vegetarische maaltijden zijn verkrijgbaar.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Sommige bezienswaardigheden worden met het openbaar vervoer (zie Vervoer ter plaatse) en al wandelend door de stad of via parken en lanen bereikt. Het is wezenlijk dat u een goede conditie heeft en een normaal wandeltempo kunt aanhouden. Taxi’s in Japan zijn prima en betrouwbaar en wie bijvoorbeeld eerder of later dan de groep terug wil naar het hotel kan een taxi nemen.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Japan is een zeer modern land met een lage criminaliteit en goede faciliteiten, voorbeeldige hygiëne en een goed comfort. Vaccinaties e.d. zijn niet nodig.

Weer

In oktober en november is het volgens de statistieken prima najaarsweer en zouden de bomen volop in herfsttooi moeten zijn. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ºC. Een regenbui valt nooit uit te sluiten. Ook in Japan komen afwijkingen van de statistische waarden voor het weer voor.

Grensdocumenten

Voor reizen naar Japan dient uw paspoort geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. Een visum is niet nodig.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Japan is de munteenheid de yen (JPY). U heeft geld nodig voor negen lunches, drie diners, drankjes en overige privé-uitgaven. Wij adviseren u te rekenen met € 20,- à € 40,- per dag.
U kunt cash euro's wisselen in de hotels. Pinnen kan met MasterCard en Visacard. De grote creditcards zijn bekend.
De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. ing. Birgit Jürgenhake

dr. ing. Birgit Jürgenhake

Is architect, docent en onderzoeker. Na voor verschillende gerenommeerde architectuurbureaus te hebben gewerkt, begon ze in 2004 als assistent professor aan de Universiteit te Delft bij de faculteit architectuur. Ze deed onderzoek naar de machiya, een traditioneel stadshuis in Kyoto. Haar passie voor Japan brengt haar steeds weer terug naar dit land.