Oud en nieuw in Istrië

De Reis

A HRV4164Het was een lang gekoesterde droom van de Habsburgse heersers: een vrije doorgang naar zee. Eeuwenlang hadden ze moeten toezien hoe de Venetianen daar heer en meester waren. In de achttiende eeuw veranderden de verhoudingen en zagen de Oostenrijkers hun kans schoon. Rijeka werd hun nieuwe haven en rond de stad, in de luwte van de berg Ucka, kwam de Weense Rivièra tot bloei. Adellijke families bouwden hier hun buitenverblijven. Er verrezen prachtige hotels en parken vol exotische planten waar ze in Wenen alleen maar van konden dromen. Het is in deze entourage dat we de jaarwisseling vieren. Het programma bestaat uit lezingen, museumbezoeken en rondleidingen langs de culturele bezienswaardigheden van de streek. En uiteraard vieren we de jaarwisseling in Habsburgse stijl, met een oudejaarsconcert in het prachtige theater van Rijeka en een diner dansant in de balzaal van Franz Joseph.

Programma

dag 1, vr 28-12

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana. We rijden in goed 2 uur naar Opatija, het centrum van de Weense Rivièra van weleer. Het stadje ademt nog volop de sfeer uit die jaren. Na een lichte lunch maken we een kleine wandeling door de parken van Opatija en over de lungomare. In het museum leren we over de geschiedenis van Opatija, die begon met de aanleg van de spoorweg uit Wenen eind negentiende eeuw. Opatija werd al snel een internationale ontmoetingsplek voor politici, intellectuelen en koninklijke families van Europa. Vóór het diner geeft uw reisleider een inleidende lezing. Gezamenlijk diner.

dag 2, za 29-12

Het thema van vandaag is de bloei van de Venetiaanse handelsroute in de oostelijke Middellandse zee en de kolonisatie van de Kroatische kust die voor dit succes zo cruciaal was. Verkenning met een lokale goed onderlegde gids van twee fraaie Venetiaanse steden: Rovinj en Porec. In Rovinj zien we authentieke, kleurrijke straatjes en uiteraard de Eufemiakerk. De lunch is in het Lim-fjord. Porec is een havenstadje met drie middeleeuwse torens die behoren tot het oude hart van de stad; aan de oostkant bevindt zich het nieuwere deel dat in de tweede helft van de negentiende eeuw is ontstaan. De Euphrasius-basiliek staat op de UNESCO-lijst en is gebouwd in Byzantijnse stijl in de zesde eeuw. Het diner vandaag is vrij.

dag 3, zo 30-12

In de ochtend een lezing over de Venetiaans-Habsburgse betrekkingen en aansluitend vertrek richting Rijeka, de voornaamste havenstad van Kroatië en de Europese culturele hoofdstad van 2020. Bezoek aan de markt en het Maritiem Museum en aansluitend lunch. Na de lunch een mooie stadswandeling langs de stadstoren en de Sint-Vituskerk. Even terug naar Opatija om wat op te frissen. Gezamenlijk diner in Rijeka en in de prachtige concertzaal van het theater van Ivan Zajc (waar we van tevoren al een kijkje mogen nemen achter de schermen) wonen we een oudejaarsconcert bij.

dag 4, ma 31-12

Vandaag is het thema de Oostenrijkse zeeroutes en worden de steden Pula en Labin bekeken. In Pula gaat de gids tijdens de stadstour in op de marine geschiedenis van Oostenrijk. Uiteraard lopen we ook langs het prachtig bewaarde amfitheater. In Labin vertelt uw reisleider over de geschiedenis van de mijnen en de rol van Istrië in het nieuw gevormde Joegoslavië. In 1921 was hier een mijnwerkersstaking tegen de Italiaanse overheersing en werd kortstondig de republiek Labin uitgeroepen. We besluiten de dag met een gezellige en luxe oudejaarsavond in het naastgelegen hotel.

dag 5, di 01-01

Rustige ochtend en uitgebreide brunch in een traditionele konoba op een klein stukje rijden van Opatija. In de middag rondrit met lokale gids door wat authentieke stadjes in de binnenlanden van Istrië. Vrij diner.

dag 6, wo 02-01

Na het ontbijt pakken we in alle rust de koffers voor de rit terug naar Ljubljana. Gezamenlijke lunch in Ljubljana op de Neboticnik-toren met prachtig uitzicht op de oude stad en wat vrije tijd om even door te stad te wandelen. Directe lijnvlucht Ljubljana-Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Ljubljana v.v. per Adria Airways. De vluchttijden zijn:
28-12-2018: Amsterdam - Ljubljana, 09.00 - 10.50 uur
02-01-2019: Ljubljana - Amsterdam, 16.35 - 18.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De ritten worden uitgevoerd met een gekeurde, moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Naar de lokale standaard is dit een uitstekende touringcar.

Hotel en maaltijden

We verblijven in het prachtige vijfsterrenhotel Sveti Jacov in Opatija.
De meeste maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; het oudejaarsdiner vindt plaats in een naburig hotel.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor Kroatië zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aangebode: vaccinatie tegen DTP en tegen hepatitis A. Overleg met uw huisarts voor persoonlijk advies.

Weer

We mogen rekenen op een gemiddelde temperatuur van 3 tot 10 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl), met kans op een heerlijk winters zonnetje.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Kroatië betaalt men met de kuna. Deze kan in Nederland reeds worden ingekocht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen Kroatië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet.
Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Ruud Peeten

drs. Ruud Peeten

Antropoloog. Onderzocht de desintegratie van de zuidwestelijke Balkan. Bestudeerde de regio vanuit historisch, cultureel en politiek-economisch perspectief. Als geen ander kan hij u wegwijs maken in deze lappendeken van volken. Leidde al vele groepen op tochten door de Balkan met een niet aflatend enthousiasme en een gedegen kennis.