Israël en Jordanië • Ontdekkingstocht door de woestijn

De Reis

B JOR1864Israël en Jordanië kennen een lange, gedeelde geschiedenis. Egyptenaren, Babyloniërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen - ze waren er allemaal. De vele opgravingen en monumenten getuigen hiervan. We dwalen door het roomwitte Jeruzalem, met zijn schaduwrijke steegjes en talrijke heiligdommen, en het rozerode Petra, met zijn imposante, in de rotsen uitgehouwen graven. De Dode Zee en de prachtige woestijnen van Negev en Wadi Rum dragen flink bij aan de reiservaring.

Programma

dag 1, zo 19-04

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Tel Aviv. Aansluitend transfer naar Jeruzalem en eerste kennismaking met de stad. Twee overnachtingen.

dag 2, ma 20-04

De oude stad. We beginnen met de citadel, nu het stedelijk historisch museum. Wandeling vanaf de Jaffapoort via de soek naar de Heilig Grafkerk. We bekijken ook de Romeinse cardo en de opgravingen van de Herodiaanse wijk. Uiteraard slaan we de Klaagmuur niet over.

dag 3, di 21-04

Vroeg vertrek richting de Dode Zee om de rotsvesting Massada te bezichtigen, het voormalige paleis en de vesting van Herodes de Grote. Het was oorspronkelijk uitsluitend toegankelijk via een smal pad, maar wij nemen de kabelbaan. Door de heuvelachtige Negevwoestijn rijden we naar de Maktesh Ramon voor een spectaculair uitzicht. In de woestijn zijn de sterren op hun helderst. Het is vannacht een maanloze nacht. We genieten dus waarschijnlijk optimaal van de sterrenpracht!

dag 4, wo 22-04

We maken een prachtige tocht door het Timnapark, waar in de Egyptische tijd koper werd gewonnen. Op de Slavenheuvel liggen nog de resten van smeltovens; ertegenover, aan de voet van de Zuilen van Salomo, de ruïnen van een Egyptische tempel. Aansluitend rijden we door naar het Jordaanse Akaba aan de Rode Zee.

dag 5, do 23-04

Matineus vertrek, om in de Wadi Rum de Jordaanse woestijn in optima forma te beleven. Dit is de plek waar Lawrence of Arabia in 1917 en 1918 de Arabische opstand voorbereidde. Petra, de oude hoofdstad van de Nabateeërs, is gelegen tussen de rozerode rotsen en wordt bereikt via een smalle kloof, de siq. Aan het einde hiervan bevindt zich het bekendste monument: de ‘schatkamer’. Ook zien we het museum, het theater en imposante graven, die zeer tot de verbeelding spreken. In de centrale stad komen we overblijfselen tegen van wat ooit winkels, tempels en paleizen met schitterende tuinen waren. We leren ook meer over het bijzondere, uitgebreide waternetwerk. Een overnachting in Wadi Musa, het dorp aan de poorten van Petra.

dag 6, vr 24-04

Langs de Koningsweg, een schilderachtige oude handelsweg, reizen we noordwaarts naar Madaba. In de Sint-Joris-kerk aldaar zien we de mozaïekvloer met een van de oudste kaarten van het gebied. Vanaf de berg Nebo keek Mozes uit over het beloofde land. Aansluitend rijden we door naar ons hotel bij Amman.

dag 7, za 25-04

Naar het Meer van Galilea. In Tabgha zien we de Broodvermenigvuldigingskerk. Het gebouw verrees op de resten van een vijfde-eeuwse voorganger, waarvan de mozaïekvloer nog deels bewaard is. Iets verderop liggen de resten van het oude Kafarnaüm waar de kerk, ook bekend als ‘het huis van Petrus’, pal naast de synagoge staat. De vierde-eeuwse synagoge van Hammath-Tiberias heeft bijzondere mozaïeken.

dag 8, zo 26-04

Na een kort bezoek aan het Romeinse Caesarea rit naar Tel Aviv en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van een comfortabele lijnvlucht van Amsterdam naar Tel Aviv heen met El Al en van Tel Aviv naar Amsterdam terug met Transavia.
De vluchttijden zijn:
19-04-2020: Amsterdam - Tel Aviv, 11.25 - 16.55 uur
26-04-2020: Tel Aviv - Amsterdam, 12.50 - 16.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Israël en Jordanië is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door beide landen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Jeruzalem (2 nachten) – Mitzpe Ramon (1 nacht) - Akaba (1 nacht) - Petra (1 nacht) - Amman (1 nacht) - Nethanya (1 nacht)
Het verblijf vindt plaats in goede viersterrenhotels. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. Er zijn diverse soorten stopcontacten in gebruik, neemt u een wereldstekker mee.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in het hotel. De lunches zijn op eigen gelegenheid.
Het eten in Israël is kosjer, d.w.z. dat het voldoet aan de joodse spijswetten. Zo moeten dieren volgens vaste regels geslacht worden en is varkensvlees verboden. Israël kent enkele uitstekende wijnproducenten. De Jordaanse keuken is sterk beïnvloed door de Arabische. Er wordt naast rijst veel bereid met granen, linzen en kikkererwten. Deze worden gecombineerd met yoghurt, kaas, groenten, verse kruiden en (gedroogd) fruit. Lam en kip staan veel op het menu. Arak is de Jordaanse variant op van Raki.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens deze reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Goed schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt en de opgravingsterreinen een ongelijke ondergrond hebben. Ook zijn sommige plaatsen deels heuvelachtig, met kasseien, zoals Jeruzalem. Massada is ook bereikbaar via een stijl pad, maar wij nemen het kabelbaantje.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen zijn er wellicht vaccinaties nodig. De meeste vaccinaties dienen vanaf zes weken voor vertrek te geschieden. Raadpleegt u daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details; wij houden ons uitdrukkelijk niet verantwoordelijk voor de juiste ziektepreventie.
Het water in Israël is over het algemeen goed drinkbaar, maar kan een chloorachtige bijsmaak hebben. In Jordanië adviseren wij mineraal water te drinken.
Flessen mineraalwater zijn ruimschoots verkrijgbaar. We raden u aan voldoende te drinken en overdag steeds een flesje mineraalwater bij u te hebben.

Weer en kleding

De tweede helft van april is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Israël en Jordanië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 21 ºC in Jeruzalem en Amman, oplopend tot maxima van 30 ºC aan de Dode Zee en in de Negev. ’s Avonds koelt het af; met name in de woestijn zijn de nachten wat frisser. In de hogere gebieden in Jordanië kan het, vooral ‘s nachts, koud zijn. Er is amper kans op regen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.
Er gelden geen speciale kledingvoorschriften. Wel is het vanzelfsprekend raadzaam in kerken en andere religieuze plaatsen decent gekleed te gaan. Vrouwen kunnen een hoofddoekje meenemen voor in de kerken, maar dit is niet verplicht, behalve op de Tempelberg.

Grensdocumenten

Voor beide landen is een visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 26 december 2020, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Nederlanders krijgen bij aankomst op de luchthaven van Tel Aviv gratis een bezoekersvisum voor de reisperiode. Aangezien we over land naar Jordanië reizen is het verstandig om van tevoren in Nederland het visum aan te vragen. Bij de grens is dit namelijk niet altijd mogelijk. De visumkosten bedragen € 68 (september 2019, onder voorbehoud van wijzigingen). De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

De Israëlische munteenheid is de Nieuwe Israëlische Shekel (NIS), die bestaat uit 100 agorot. De Jordaanse munteenheid is de Jordaanse dinar (JOD). Eén dinar is 1000 fils.
Op verschillende plaatsen zijn geldautomaten aanwezig. In Israël is de creditcard een algemeen geaccepteerd betaalmiddel, in Jordanië wordt dikwijls alleen Visa geaccepteerd. Het is sterk aan te bevelen contante euro’s of dollars bij u te hebben, die u ter plekke kunt inwisselen bij hotel, wisselkantoor of bank. Euro’s en dollars worden op sommige plaatsen geaccepteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Israël en Jordanië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisleiding

dr. Diklah Zohar

dr. Diklah Zohar

Is afkomstig uit Israël en heeft kunstgeschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit en de Universiteit Leiden gestudeerd. Ze is gepromoveerd op laatantieke mozaïekkunst in kerken en synagogen in Israël en omgeving. Met een vleugje accent en veel enthousiasme laat ze u kennis maken met een land rijk aan geschiedenis en conflicten, maar ook aan adembenemende monumenten, uitzicht en kunst.