India, de zuidelijke Deccan • Ellora, Ajanta, Badami en Hampi

De Reis

B IND3866Vier afgelegen maar beroemde sites in één reis. De tempels in Ellora werden compleet met binnenkamers en minutieus bewerkte beelden uit een rotswand gehouwen. De grottempels van Ajanta hebben wanden met de meest verfijnde boeddhistische schilderingen en sculptuur. In Badami liggen majestueuze grotten en nissen onwaarschijnlijk fraai boven een meer. Van de legendarische stad Hampi resteren overblijfselen die qua grandeur Angkor in Cambodja naar de kroon steken. Ze liggen in een sfeervol rivierlandschap tussen huizenhoge keien. Al deze bezienswaardigheden horen tot het beste wat India te bieden heeft.
Er is echter méér: de hoogtepunten liggen vrijwel zonder uitzondering in interessante landschappen of kleine dorpen, die unieke inkijkjes in het plattelandsleven bieden. Soms zal ons gezelschap het enige zijn of wordt die indruk gewekt, omdat de sites zo uitgestrekt zijn. De route is met zorg ontworpen om alles zonder tussentijds vliegen te kunnen combineren.

Op 15 augustus werd 'De Boeddhistische Blik: Van Dis en de Dalai Lama' uitgezonden. Adriaan van Dis interviewde hierin onder andere onze reisleider Paul van der Velde. De uitzending kunt u hier bekijken.

Programma

India ON

dag 1, do 27-12

Directe lijnvlucht naar Mumbai, waar twee overnachtingen zijn in Colaba, het interessantste deel van zuidelijk Mumbai.

dag 2, vr 28-12 Laat ontbijt.

We gaan met riksja's langs de Gateway of India naar Fort Area, waar u het Prince of Wales Museum bezoekt of een wandeling van ruim een uur maakt onder leiding van een lokale gids. Aan weerszijden van de grote maidan, een uitgestrekte grasvlakte waar altijd wordt gesport, bekijken we neo-klassieke, modernistische en art-décogevels. Het gaat ons hier om de totaalindruk van deze zo fraai opgezette straten. Terug bij de Gateway of India nemen we een privéboot naar Elephanta, het eilandje in de baai, waar Mumbai's eerste bezienswaardigheid prijkt: een enorme driehoofdige god Shiva, uitgebeeld in zijn drie gedaanten.

dag 3, za 29-12

Via de Sealink, een bijna 4 km lange brug over zee om een druk stadsdeel te vermijden, rijden we naar Noord-Mumbai en daarna de stad uit. Kanheri ligt in Sanjay Gandhi National Park. In door de natuur gevormde grotten, die waarschijnlijk werden bewoond, treffen we veel sculptuur. Het beeldhouwwerk is geordend tot een soort spiritueel leerboek.
We bezichtigen de belangrijkste twee grotten als voorproefje van wat komen gaat en vervolgen onze weg naar de stad Nasik, waar we overnachten in het moderne hotel Taj Gateway.

dag 4, zo 30-12

Dicht bij ons hotel zijn ook hier grotten en nissen mooi in een bergwand uitgehouwen. Ze kwamen rond het begin van onze jaartelling tot stand en dienden boeddhistische monniken tot kloosters. We lopen over een goed pad naar boven, bezoeken de drie fraaiste en kunnen genieten van het mooie uitzicht over het vlakke land, met hier en daar een berg. In de omgeving van Nasik bloeit een wijncultuur op. We krijgen een rondleiding op een mooi wijngoed, waar we ook lunchen. Na de lunch rijden we naar het centrum van Nasik. De nog vrij prille Godavari-rivier stroomt daar door een serie aangelegde bassins, die omzoomd worden door oude huizen met mooie gevels en allerlei tempels. Hier zijn veel hindoepelgrims druk met hun rituele wassingen. Het bijna middeleeuwse geheel maakt een onuitwisbare indruk.

dag 5, ma 31-12

In de ochtend rijden we via een nieuwe weg naar een 2 km lange rotswand op de oude handelsroute naar het zuiden, de dakshinapatha. Dit is de wereldberoemde site Ellora, waar we de middag doorbrengen. In de rotswand werden tussen de zevende en de elfde eeuw hele tempels, kapellen en kloosters uitgehakt door boeddhistische monniken, hindoes en jaïns. De centrale Kailasha-tempel met zijn verfijnde details is overweldigend. Hij representeert de berg Kailash, het thuis van Shiva. De oppervlakte is bijna tweemaal die van het Parthenon te Athene. Het is schier onvoorstelbaar hoe men deze enorme tempel met de hand tot stand heeft kunnen brengen, want er moesten honderdduizenden tonnen steen voor worden verwijderd. Twee overnachtingen in Aurangabad. Vanavond is het oudejaarsavond, waar we wel wat van zullen merken in ons hotel.

dag 6, di 01-01

Niet al te vroeg begint onze dagexcursie naar de wereldberoemde boeddhistische grotten en nissen van Ajanta, gegroepeerd in een schilderachtige landschap rond een bocht in de rivier. Ze dateren van 200 vóór onze jaartelling tot 650 daarna. We bezoeken de belangrijkste, waarvan de wanden zijn bedekt met de fraaiste temperaschilderingen van boeddhistische thema´s. Indien de tijd het toelaat, bekijken we de strenge trekken van het fort Daulatabad, eens een sterkte van hindoekoningen maar later uitgebreid door de islamitische mogols.

dag 7, wo 02-01

We maken een lange rit zuidwaarts van Aurangabad naar Sholapur, waar we in een uitstekend, modern opgezet hotel met zwembad overnachten. Na het diner kunnen de liefhebbers mee om te zien hoe de fonkelende verlichting van de moderne Siddheswara-tempel wordt weerkaatst in zijn eigen meertje.

dag 8, do 03-01

We vervolgen onze weg naar het zuiden. De stad Bijapur wordt vanwege zijn vele monumenten uit de Mogoltijd wel het Agra van het Zuiden genoemd. We bekijken de twee mooiste bouwwerken. De tombe Ibrahim Adil Shah Rauza (1627) is een schitterend voorbeeld van wat de Perzische architect Malik vermocht en straalt een trots zelfvertrouwen uit. De massieve Gol Gumbaz heeft bedrieglijk grote afmetingen. Zijn koepel met een doorsnede van 38 meter zou de op een na grootste ter wereld zijn. Aan het eind van de middag bereiken we Badami.

dag 9, vr 04-01

We zijn in het gebied van de machtige Chalukya-koninkrijken, die tussen de zesde en de achtste eeuw tot grote bloei kwamen en waarvan de nalatenschap nu deels werelderfgoed is. Aan de zuidkant van het Agasthya-meertje beginnen we met onze laatste rotswanden, uit een prachtig rode zandstenen klif uitgehouwen. Ze zijn iconografisch interessant, maar ook vanwege de merkwaardige vormen en het prachtige uitzicht. Daarna wandelen we om het meer naar het kleine, mooie museum en de vrij op de oever staande Bhutanatha-tempel.

dag 10, za 05-01

Dagexcursie in de omgeving van Badami. Binnen de muren van de in gebruik zijnde Banashankari-tempel staan enkele enorme dipa sthamba's, stenen olielamphouders. Veel zuilen uit vroegere tempels ondersteunen hier de arcaden. In een prachtig gebied aan een riviertje ligt Pattadakal. Hier kroonden de Chalukya's hun koningen. Op de luisterrijk gebeeldhouwde tempelmuren prijken onder meer scènes uit het Mahabharata- en Ramayana-epos. In de middag dwalen we iets verderop door Aihole, een slaperig plaatsje vol oude tempels.

dag 11, zo 06-01

Vanmorgen brengen we nog een bezoek aan Mahakuta met allerlei gebouwtjes en zijn centrale tank, een waterbekken waar de jeugd enthousiast in rondzwemt. In de middag rijden we naar Hampi, waar een prettig hotel met een mooie tuin onze uitvalsbasis vormt voor de komende dagen.

dag 12, ma 07-01

We zijn in de vallei langs de Tungabhadra-rivier met een verleden vol rijkdom en allure. Deze plek was het middelpunt van het bloeiende Vijayanagara-rijk, dat van de veertiende tot en met de zestiende eeuw onder diverse dynastieën een grote bloei kende. De bouwmeesters van dit rijk hadden grote opdrachten aan de vele schitterende tempels, paleizen en bijbehorende gebouwen, zoals olifantenstallen, bruggen, aquaducten en metershoge beelden van de god Ganesha. Het stille heuvelachtige terrein met her en der monumenten doet surrealistisch aan. Op sommige plaatsen is nog te zien hoe de bouwmaterialen uit de rotsen werden vrijgemaakt. Met elektrische wagentjes rijden we een kilometer langs de colonnades van de voormalige markt om de noordkant van het terrein te ontdekken. We steken de rivier over voor een vegetarische lunch en maken een middagrit langs de noordoever, waar de lieflijkheid van het groene landschap wordt geaccentueerd door ruwe, huizenhoge keien en rotsige heuvels.

dag 13, di 08-01

We trekken de gehele dag uit voor een verdere verkenning van Hampi. Tussen de middag houden we pauze en gebruiken we de lunch in ons hotel.

dag 14, wo 09-01

Na een laat ontbijt vertrekken we via Lakkundi met zijn mooie jaïn-tempel naar Hubli. We vliegen naar Bengaluru (Bangalore), waar we dineren en enkele kamers voor opfrissen beschikbaar zijn in een dichtbij gelegen hotel. Daarna transfer terug naar de luchthaven.

dag 15, do 10-01

Directe vlucht van Bengaluru naar Amsterdam met aankomst dezelfde ochtend.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Delhi en v.v. per Jet Airways. De vluchttijden zijn:
27-12-2018: Amsterdam - Mumbai, 11.20 - 00.20 uur
10-01-2019: Bengaluru - Amsterdam, 02.30 - 08.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In India is het vier-en-een-half uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken eenmaal gebruik van een lokale vlucht per Air India, van Hubli/Dharwad naar Bengaluru.
Over de weg reizen we per moderne touringcar voorzien van airconditioning. De belangrijkste wegen zijn de laatste jaren omgebouwd tot een soort snelwegen; recent bezoek leerde dat die eind 2018 grotendeels in gebruik genomen zijn. Op de overige wegen ligt de gemiddelde snelheid vrij laag. De meeste overnachtingsplaatsen liggen op enkele uren rijden van elkaar. De twee langste ritten zijn op dag 7 en 8, maar die laatste rit wordt uitvoerig onderbroken in Bijapur. Het alternatief met vliegen en rijden duurt even lang, maar we zouden dan Bijapur missen en minder zien van het land.

Hotels en maaltijden

Wij logeren overal in prima hotels met circa vier Indiase sterren; in Badami is het hotel eenvoudig, maar goed begaanbaar. We verblijven overal twee of drie nachten met uitzondering van Sholapur, waar we één nacht doorbrengen. Alle kamers hebben privétoilet en bad of douche. Diverse hotels hebben een zwembad.
De laatste avond in Bengaluru staan ons enkele kamers ter beschikking om op te kunnen frissen / om te kleden voor ons vertrek naar de luchthaven.
De maaltijden zijn veelal als buffet opgezet met een ruime keuze, doorgaans met Indiase en westerse gerechten. Eénmaal gebruiken we een meegebrachte picknick in een eenvoudig restaurant langs de weg.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. U dient een normaal, kalm wandeltempo te kunnen bijhouden. U dient er rekening mee te houden dat er op diverse plaatsen trappen naar de grotten en tempels zijn, soms kort, maar enkele malen langer. Ze zijn goed begaanbaar en breed genoeg.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor India zijn geen vaccinaties verplicht, maar u kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. In de steden is geen malaria; in sommige plattelandsgebieden bestaat er een gering risico. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

De temperaturen liggen overdag tussen 25 en 32° C in het gehele te bereizen gebied. In deze periode is regen zeer zeldzaam. Maar tegenwoordig zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 10 juli 2019.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor India moet van tevoren een e-Tourist Visa worden aangevraagd. Labrys Reizen voorziet de reiziger hierbij van advies en assisteert desgewenst. De kosten voor het visum bedragen circa USD 50 (wijzigingen voorbehouden). De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

De munt is de Indiase rupee (INR). Geld heeft u nodig voor drankjes bij de maaltijden en voor uitgaven van persoonlijke aard, zoals het laten wassen van kleding en fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten. Reken op € 10,- à € 15,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreegelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

prof. dr. Paul van der Velde

prof. dr. Paul van der Velde

Studeerde Indische talen in Utrecht. Is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Leidde vele reizen door het Aziatische cultuurgebied.