Ierland

De Reis

A IRL2020Ierland, gelegen in het uiterste westen van Europa, herbergt ruige natuur en resten van duizenden jaren cultuur. Er zijn prehistorische grafheuvels, dolmens en steencirkels van meer dan vijfduizend jaar oud. De Kelten arriveerden rond 300 vóór Christus en lieten ringforten, sieraden en gebruiksvoorwerpen na. Na de kerstening in de vijfde eeuw verschenen er kloosters met gebedshuizen, ronde torens, hoge kruisen en fraai versierde miskelken. De Vikingen, die vanaf de tiende eeuw voet aan land zetten, bouwden steden. Van de Anglo-Normandiërs, die aan het eind van de twaalfde eeuw arriveerden, vinden we versterkte burchten. Bij iedere oude steen in Ierland hoort wel een verhaal, over helden en druïden, over het 'andere volk’ of over monniken en heiligen. Tegenwoordig biedt het land alle comfort, mede dankzij de vele bezoekerscentra bij de bezienswaardigheden. Desondanks heeft het zijn magie niet verloren, zoals we tijdens deze reis zullen merken.

Programma

dag 1, vr 14-06

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Dublin, waar we drie nachten verblijven. Eerste kennismaking met de Ierse hoofdstad.

dag 2, za 15-06

We nemen de hele dag om Dublin te verkennen. In het National Museum of Ireland bevinden zich de belangrijkste schatten uit de Keltische en vroegchristelijke periode. Fraai bewerkte gouden sieraden, zoals de Tara-fibula, maar ook de beroemde miskelk uit Ardagh en de schat van Derrynaflan staan hier letterlijk te schitteren. In de bibliotheek van het Trinity College bekijken we het Book of Kells, een van de mooiste voorbeelden van Ierse boekverluchtiging. De middag is ter vrije besteding.

dag 3, zo 16-06

Deze dag is bestemd voor de Boyne Valley, een vruchtbaar gebied in het noordoosten van Ierland, dat al heel vroeg werd bewoond. In het archeologisch complex Brú na Bóinne gaan we naar de prehistorische grafheuvel van Newgrange. Na de lunch bekijken we een van de best bewaarde hoge kruisen in Monasterboice, het tiende-eeuwse Muiredach-kruis, ook wel het Zuidkruis genoemd. Het Westkruis, eveneens in Monasterboice, is met zeven meter het hoogste kruis in heel Ierland. Het nabijgelegen cisterciënzer kloostercomplex Mellifont Abbey werd gesticht in 1142 door Sint-Malachias, de aartsbisschop van Armagh en een vriend van Bernardus van Clairvaux.

dag 4, ma 17-06

Een mooie rit brengt ons de Wicklow Mountains in, waar we een bezoek brengen aan de overblijfselen van een Iers klooster in Glendalough. Dit klooster werd gesticht in de zesde eeuw door de kluizenaar Sint-Kevin. De meeste restanten zijn echter van de negende tot de twaalfde eeuw. Glendalough betekent ‘vallei tussen twee meren’ en het is een prachtige plek, die uitnodigt tot een wandeling. In de middag verlaten we de Wicklow Mountains en passeren we het hoge kruis van Moone. We overnachten in het middeleeuwse stadje Kilkenny, de hoofdstad van het gelijknamige graafschap.

dag 5, di 18-06

De reis gaat vandaag dwars door Ierland naar Killarney in het zuidwesten, waar we de laatste drie nachten verblijven. Onderweg bezoeken we de Rock of Cashel, al van verre zichtbaar in het zacht glooiende landschap. In de Keltische tijd was hier de zetel van de koningen van Munster en in de middeleeuwen een centrum van kerkelijke macht. Op deze markante rots bezichtigen we de resten van een abdij, een ronde toren en een fraaie romaanse kapel.

dag 6, wo 19-06

Dingle, het noordelijkste schiereiland van het graafschap Kerry, behoort tot het Iers-Gaelisch sprekende deel van Ierland, de Gaeltacht. Het Gallarus Oratory is een gebedshuis uit de zesde eeuw. Het bestaat uit gestapelde stenen zonder cement. In het landschap vinden we bijenkorf-hutten en ruïnen van forten. De heilige Brandaan van Clonfert vertrok van hier op zoek naar het Land van de Eeuwige Jeugd. We pauzeren in het levendige vissersplaatsje Dingle en maken bij mooi weer een wandeling over het strand bij Inch.

dag 7, do 20-06

Door een prachtig landschap rijden we naar Bantry Bay. We bezoeken het Bantry House, een landhuis dat sinds 1739 wordt bewoond door de familie White, de vroegere graven van Bantry. Er is een fraaie collectie meubelen en kunstvoorwerpen te bezichtigen, maar ook de tuin is zeer de moeite waard. ‘s Middags gaan we naar Garnish Island. De zakenman Annan Bryce kocht dit kleine eiland en liet er in 1910 een subtropische tuin aanleggen door de Britse landschapsarchitect Harold Peto. De warme golfstroom en de veengrond zorgen voor een bijzondere vegetatie. De tuin wordt opgeluisterd door enkele neoklassieke folly’s.

dag 8, vr 21-06

We sluiten de reis af in het gezellige Cork. De rivier de Lee deelt de stad in tweeën. Verrassend is de Crawford Art Gallery, waar negentiende- en twintigste-eeuwse werken te zien zijn alsook tentoonstellingen van hedendaagse kunst. ’s Middags directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Dublin en van Cork naar Amsterdam per Aer Lingus.
De vluchttijden zijn:
14-06-2019: Amsterdam - Dublin, 13.40 - 14.25 uur
21-06-2019: Cork - Amsterdam, 17.25 - 20.10 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Ierland is het één uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Ierland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De af te leggen afstanden zijn vrijwel nooit groot, zodat lange busritten tot een minimum worden beperkt. Tijdens de ritten kunt u genieten van de mooie landschappen die de regio biedt.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in drie plezierige en comfortabele viersterrenhotels. Alledrie de hotels beschikken over een lift en alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege een mooie ligging of vanwege de strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden. Zo logeert u in Dublin in het centrum zodat de stad zelf te voet bezichtigd kan worden. De diners zullen wisselend plaatsvinden in het restaurant van het hotel of in een restaurant in de stad.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u in de reisleidster overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Juni is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Ierland. Het is een van de warmste maanden van Ierland met de grootste kans op mooi weer. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Ierland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Roos Fokkema

drs. Roos Fokkema

Studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en heeft zich gespecialiseerd in Keltische kunst en cultuur en in vroegchristelijke Ierse kunst. Ze heeft zich toegelegd op het geven van lessen en lezingen en het leiden van kunstreizen en excursies.