Met Herodotos op pad door Griekenland • i.s.m. HOVO Amsterdam

De Reis

A GRC0380Herodotos is terecht befaamd geworden vanwege zijn onpartijdigheid en zijn onbevooroordeelde beschrijving van de lotgevallen en de zeden van vreemde volkeren. Toch blijkt uit tal van plaatsen in zijn Historiën dat hij maar wat trots was op zijn Griekse afkomst. 'Grieken zijn gewoon een stuk slimmer dan de barbaren', schreef hij zonder reserve en 'Griekenland heeft het best denkbare klimaat'. Dankzij deze 'vader der geschiedschrijving' zijn we tot in details op de hoogte van het wel en wee van de belangrijkste Griekse steden in de oudheid. Hij verstrekt ons een schat aan interessante gegevens en anekdotes. Het loont dus de moeite om aan de hand van zijn grootse geschiedwerk tal van plaatsen in Griekenland te bezoeken waaraan Herodotos uitvoerige aandacht heeft besteed en die hij zo boeiend heeft beschreven. We doorkruisen het land van Sparta tot Artemision en staan lang stil bij locaties die voor het vervolg van de Europese historie van zo'n grote betekenis zijn geweest.
Het programma van de reis sluit aan bij de cursus 'Herodotos' Historiën' van de HOVO Amsterdam. Deelname aan de cursus is niet noodzakelijk voor deelname aan de reis.

Programma

Kaartje Herodotos

dag 1, ma 07-05

We beginnen met Athene, 'waaraan de redding van Griekenland te danken is geweest'. Na de directe lijnvlucht Amsterdam - Athene maken we een verkennende wandeling. Herodotos heeft in deze stad vele jaren gewoond en was er bevriend met de belangrijkste figuren, zoals de staatsman Perikles en vooral de tragedieschrijver Sophokles. Overnachting in Athene.

dag 2, di 08-05

Op het programma staan plaatsen die aan de orde komen in de Historiën, zoals de Griekse Agora, de Aresheuvel of Areiopaag, de Akropolis en vooral de Pnyx, waar de volksvergaderingen gehouden werden en waar indrukwekkende redevoeringen zijn gehouden, door Herodotos genoteerd en bewerkt. Met een bezoek aan het wereldberoemde Akropolismuseum wordt de dag besloten. Overnachting in Athene.

dag 3, wo 09-05

We verlaten Athene en varen naar het eilandje Salamis. Daar is een klein archeologisch museum, maar Salamis verdient zijn faam vooral vanwege de zeeslag in de zomer van het jaar 480 vóór Christus, toen de Grieken, en dan met name de Atheners, een ongelooflijke prestatie leverden door de enorme Perzische vloot te verslaan. En dat nog wel onder het oog van de grote koning Xerxes! Hierna gaat de tocht naar Isthmia, waar de Grieken een muur hebben gebouwd om zich te beschermen tegen de Perzische vijanden. Daar zijn de site en het archeologisch museum te bezichtigen. Aan Oud-Korinthe en de Diolkos, ofwel overtoom, wordt de rest van de dag besteed. Herodotos vertelt ons aangrijpende verhalen over het Korinthische koningshuis. Overnachting in Nafplio.

dag 4, do 10-05

Sparta gold in de tijd van Herodotos als zeker zo belangrijk als Athene en de historicus doet ons zeer uitgebreid verslag van de geschiedenis en de soms merkwaardige gewoonten van de Spartanen. Vooral de wederwaardigheden van de koningen kregen volop zijn aandacht. We bezoeken de schaarse resten van de ooit zo vermaarde stad en het kleine archeologische museum. Via Tegea, in de oudheid zeker geen onbelangrijke stad met zelfbewuste inwoners – Herodotos beschrijft dat met humor – gaat de reis terug naar Nafplio, waar weer wordt overnacht.

dag 5, vr 11-05

Argos was ooit de oudste stad van Griekenland, aldus Herodotos; de invloed was groot. Tirannen hebben er geregeerd en de Argiven verleenden verschillende keren hun steun aan strijdende partijen, men fluisterde zelfs aan de Perzische vijand. In Argos loont het de moeite om het theater te bezoeken en het Heraion, de tempel van de godin Hera, waar zich een aangrijpend incident heeft afgespeeld. De touringcar brengt ons naar Delphi, het orakelcentrum van de oudheid. Herodotos was ervan overtuigd dat de goden mede de loop der gebeurtenissen bepaalden en vermeldt niet minder dan honderd orakels. Vooral de antwoorden en het gedrag van de priesteressen, pythia's geheten, worden door hem besproken. Voor vandaag staat de wandeling op de hoofdopgraving van Delphi geprogrammeerd. Overnachting in Delphi.

dag 6, za 12-05

Met het rijk voorziene archeologisch museum van Delphi wordt de dag begonnen. Vervolgens gaan we in het spoor van Herodotos naar Plataiai om rond te lopen op het historische slagveld waar in het voorjaar van 479 vóór Christus het gigantische Perzische landleger door de Grieken, en vooral de Spartanen, werd verslagen. In Thebe wordt het gerestaureerde archeologisch museum bezocht en worden de passages over deze stad gelezen. Herodotos had maar weinig waardering voor de Thebanen, in zijn ogen laffe collaborateurs. Des te lovender laat hij zich uit over de heldendaden van de Spartanen bij de pas van Thermopylai. Het beeld van de grote Spartaanse koning en generaal Leonidas herinnert nog altijd hieraan. De tragische geschiedenis van het verraad die tot de heldendood van de driehonderd Spartanen leidde, geldt nog steeds als een hoogtepunt van vertelkunst. Met de boot wordt in de namiddag gevaren naar Noord-Euboia, waar bij Pefki wordt overnacht.

dag 7, zo 13-05

Bij Artemision is veel te melden over de Griekse en de Perzische vloot. Ook daar heeft een zeeslag plaatsgevonden en Herodotos illustreert dat op zijn eigen wijze met het geven van bijzonderheden. Tijdens de lange bustocht over het eiland Euboia is er gelegenheid te lezen en beluisteren van passages uit de Historiën. In Chalkis wordt het archeologisch museum bezocht evenals dat van Eretria. Beide steden hebben een dramatische rol gespeeld tijdens de Perzische oorlogen, die ertoe heeft geleid dat na de verwoesting de gehele bevolking naar Perzië werd gedeporteerd. Na de oversteek naar Attika vindt de overnachting weer plaats in Athene.

dag 8, ma 14-05

Opnieuw een boottocht, nu naar het eiland Aigina, dat in de zesde en de vijfde eeuw zo vaak in de clinch heeft gelegen met Athene. Het kreeg als gevolg daarvan de benaming het 'strontje in het oog van de Piraeus'. Een verbitterde concurrentiestrijd tussen het afgunstige Athene en de machtige handelsstad is de rode draad die door deze tijd loopt. Aigina is nu vooral een bezoek waard vanwege de tempel van Athena Aphaia, waar ooit de snebben van veroverde schepen werden opgehangen, aldus Herodotos. Terug in Attika houden we een stop bij de roemruchte tempel van Poseidon op kaap Sounion; ter ere van de god vond hier jaarlijks een festival plaats, schrijft Herodotos. Overnachting in Athene.

dag 9, di 15-05

Marathon kan op deze Herodotos-reis natuurlijk niet worden overgeslagen. De antieke Atheners raakten er niet over uitgesproken en noemden dit het hoogtepunt in hun lange geschiedenis. Herodotos doet over dit huzarenstuk zeer uitgebreid verslag en we kunnen ter plekke nog goed zien hoe de tienduizend heldhaftige voetsoldaten onder leiding van generaal Miltiades in september van 490 vóór Christus het onmogelijke hebben gepresteerd door op het vele malen talrijker Perzische leger dat er aan land ging, de overwinning te behalen. Brauron, met de tempel van Artemis en het interessante museum, vormt het besluit van onze tocht met het boek van Herodotos als gids. Na een directe lijnvlucht landen we op Schiphol.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Athene v.v. met KLM. De vluchttijden zijn:
07-05-2018    Amsterdam - Athene    12.15 - 16.30 uur
15-05-2018    Athene - Amsterdam    17.15 - 19.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij verwijzen we u naar www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De reis door Griekenland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op enkele dagen zult u wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Dan is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen. De volgende boottochten zijn ook in de reis opgenomen: Perama - Salamis v.v., Arkitsa – Aidipsos, Eretria - Skala Oropou, Piraeus Aigina v.v.  

Hotels en diners

Het verblijf gedurende deze reis zal voornamelijk plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. Bij Pefki in Noord-Euboia maken we gebruik van een driesterrenhotel. In Athene ligt het hotel op loopafstand van de Akropolis. De hotels buiten Athene zijn gekozen vanwege hun strategische ligging. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. Sommige hotels beschikken over een zwembad. Op enkele avonden dineren we in het hotel. De overige diners vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

De maand mei is zeer geschikt voor een culturele reis door Griekenland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een maximumtemperatuur rond 25 ˚C (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. In kleinere winkels en restaurants kunt u alleen contant betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. In Griekenland hebben personen boven 65 jaar recht op korting bij de meeste musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 52,-.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op pagina 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Vervolgens ontvangt u van ons een boekingsbevestiging en een factuur waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden 8 dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotos-vertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond.

Samenwerking

HOVO

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. Zie de website van HOVO Nederland voor meer informatie.