Natuurhistorische reis door het Heilige Land

De Reis

B ISR4367

Israël en de Palestijnse Gebieden zijn gelegen op het snijvlak van drie continenten. De streek kent een grote variëteit aan klimaten en biotopen en is daardoor een buitengewoon rijk aan wilde planten- en diersoorten. Het is bovendien een van de hoofdroutes van de vogeltrek, waardoor we tijdens ons verblijf een groot aantal bijzondere trekvogels kunnen zien.
Het gebied kent ook een lange en rijke menselijke geschiedenis. De Oude Egyptenaren, Babyloniërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen - ze waren er allemaal. Tijdens onze rondreis is er uiteraard ook aandacht voor de archeologische opgravingen en de monumenten die dit rijke verleden illustreren.

Gedurende de reis is er een lokale, Nederlandstalige organisatorisch begeleider en gids bij de groep.

Foto gevlekt parelhoen: Dubi Shapiro

Programma

dag 1, di 29-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Tel Aviv en transfer naar ons hotel, waar één overnachting.

dag 2, wo 30-10

Een afwisselende dag. De krokodillen en de nijlpaarden zijn inmiddels uit het moerasgebied van de Nahal Tanimim verdwenen, maar vogels zijn er nog in overvloed. We bekijken ze vanuit een vogelobservatiepost in de kibboets Ma’agan Michael. De weelderige dennenbossen van het Carmel-gebergte vormen een sanctuarium voor diersoorten als wilde zwijnen, de Palestijnse gazelle en het bedreigde Mesopotamische damhert. We besluiten de dag met een kort bezoek aan Caesarea, door koning Herodes ter ere van keizer Augustus gebouwd als hoofdstad van de provincie Judea. Vervolgens rijden we naar ons kibboets-hotel aan het meer van Galilea, waar we drie nachten verblijven.

dag 3, do 31-10

Na een boottocht over het meer gaan we naar de Berg van de Zaligsprekingen, waar Jezus de Bergrede heeft uitgesproken. Op de zandgronden hier groeit de indrukwekkende pistacia atlantica. Via Kafarnaüm, ooit een drukke handelsstad en de plaats waar Jezus zijn eerste volgelingen riep, gaan we naar Nazareth. We wandelen door het oude gedeelte, met de Sint-Jozefkerk, de Bron van Maria, en de Basiliek van de Annunciatie, de kerk van de aankondiging van Jezus’ geboorte. Volgens de overlevering stond hier ooit het huis van de Heilige Familie.

dag 4, vr 01-11

In Tel Dan ontspringt aan de voet van een grote grot, waar ooit Baäl werd vereerd, de Nahr Banias. Het is een van de drie bronnen van de Jordaan. Vervolgens gaan we naar het in de Hula-vallei gelegen Agamon-meer. Het gebied is zeer waterrijk en vruchtbaar, met veel visvijvers, fruitboomgaarden en katoenvelden. Tijdens de vogeltrek komen hier tienduizenden kraanvogels bij elkaar in de moerassen en de velden. Ook zeldzame roofvogels als de visarend en de vale gier kunnen hier worden waargenomen.

dag 5, za 02-11

In de Beth She’an-vallei vinden we dadelpalmen, uitgestrekte bananenplantages en velden vol groenten. In het moerasland rond de rivier de Jordaan komen wel driehonderd vogelsoorten voor, zoals pelikanen, ooievaars en roofvogels als de bastaardarend, visarend, zwarte wouw en steppenkiekendief. In de loop van de middag rijden we door naar Jeruzalem voor drie overnachtingen.

dag 6, zo 03-11

De dag begint met een bezoek aan het vogelobservatorium van Jeruzalem, waar het nationale vogelringstation gevestigd is. We leren er meer over de vogelmigratie in Israël. Een wandeling vanaf de Olijfberg voert langs Joodse begraafplaatsen naar de Kerk van Alle Volkeren en, via een kruisweg, naar het hof van Gethsemane. Onderweg hebben we een onvergetelijke blik op de oude stad. We betreden deze via de Leeuwen- of Stephanuspoort en lopen over de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk.

dag 7, ma 04-11

Het Israël Museum is het grootste culturele instituut van het land. We bezichtigen de archeologische afdeling, met prachtige mozaïeken uit antieke kerken en synagogen. Natuurlijk bezoeken we ook het Schrijn van het Boek, waar de Dode Zeerollen worden getoond. Na afloop van de rondleiding kan ieder naar eigen interesse een de van tijdelijke of permanente exposities bekijken.
’s Middags rijden we langs het Knesseth, waar we stoppen voor een blik op de Menorah, de zevenarmige kandelaar, naar Latrun. Hier staat een radar die de vogelmigratie binnen een straal van 100 kilometer bijhoudt, van het aantal vogels tot de vliegroute en -hoogte. We besluiten de dag met een bezoek aan Yad Vashem, het Nationale Holocaustmuseum en tevens herinneringsmonument.

dag 8, di 05-11

We rijden richting de Dode Zee voor een bezoek aan Qumran, de vindplaats van de Dode Zeerollen. Vervolgens rijden we naar Ein Gedi. Het natuurreservaat hier bestaat uit twee kloven met waterbronnen en watervallen, die zorgen voor een aangename verkoeling in de hete woestijn en een rijke flora en fauna. Er komen veel geiten en klipdassen voor, maar ook wolven, jakhalzen en vossen. Het laatste wilde Arabische luipaard werd hier in 2006 gespot, maar is er inmiddels waarschijnlijk uitgestorven.
De botanische tuinen van Ein Gedi zijn een lust voor het oog. Het unieke klimaat hier zorgt ervoor dat niet alleen endemische soorten, maar ook tropische planten uit Madagaskar, woestijnplanten uit Australië en palmbomen uit diverse streken hier goed gedijen.
Vervolgens gaan we naar de Dode Zee, waar u kunt ervaren hoe het is om te drijven op het zeer zoute water - voor wie er nooit is geweest zéker een aanrader! Eén overnachting in een kibboets-hotel aan de Dode Zee.

dag 9, wo 06-11

We beginnen de dag met een bezoek aan de rotsvesting Massada, het voormalige paleis en vesting van Herodes de Grote. Het was oorspronkelijk uitsluitend toegankelijk via een smal pad, maar wij nemen de kabelbaan. Vervolgens rijden we door de heuvelachtige Negev-woestijn naar Sde Boker, waar David Ben Gurion zich in 1953 vestigde. We bezichtigen het bezoekerscentrum en het graf van eerste minister-president van de staat Israël. De witte kalkstenen kloof van Ein Avdat werd uitgesleten door het water van meerdere bronnen die aan de zuidkant van de kloof ontspringen in diepe poelen. We krijgen uitleg in het bezoekerscentrum bij Mitzpe Ramon en maken een wandeling. Hopelijk zien we vandaag ook enkele van de soms schitteren woestijnvogels, zoals het sahelzandhoen, de woestijntapuit en de oostelijke kraagtrap. Twee overnachtingen in Mitzpe Ramon.

dag 10, do 07-11

De dag begint met een spectaculair uitzicht over de Maktesh Ramon. Daarna rijden we naar Nitzana in de westelijke Negev-woestijn. Hier leren we over het belang van het behoud van he kwetsbare woestijnecologie. Na terugkeer in ons hotel is er vrije tijd.

dag 11, vr 08-11

We vertrekken naar Yotvata Hai-Bar in de Arava-vallei, een reservaat dat speciaal is opgericht voor beschermde woestijndieren als de wolf, de luipaard en andere katachtigen. Dieren als antilopen en ezels komen hier nog in het wild voor. We maken een prachtige tocht door het Timna-park, waar in de Egyptische tijd koper werd gewonnen. Op de Slavenheuvel liggen nog de resten van smeltovens; ertegenover, aan de voet van de Zuilen van Salomo, de ruïnen van een Egyptische tempel. Daarna rijden we naar het vogelreservaat Lotan, waar we in een kibboets-hotel overnachten.

dag 12, za 09-11

Vroeg in de ochtend worden we gewekt door vogelgezang en vertrekken we naar het vogelobservatorium Eilat North Beach. Hier ontmoeten we het onderzoeksteam dat de vogels ringt en registreert. U mag wellicht assisteren. In het bijbehorende natuurgebied krijgen we een rondleiding met uitleg over de rijke flora en fauna en het belang van de ecologische projecten alhier. Afsluitend bezoeken we twee zoutpannen, een waar paradijs voor flamingo’s, sternen, meeuwen en steltlopers. Eén overnachting in Eilat.

dag 13, zo 10-11

We rijden tijdig naar de luchthaven van Eilat voor de terugvlucht naar Amsterdam via Tel Aviv.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Tel Aviv v.v. per El Al. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
29-10-2019: Amsterdam - Tel Aviv, 11.35 - 17.10 uur
10-11-2019: Eilat - Tel Aviv, 10.00 - 10.50 uur
10-11-2019: Tel Aviv - Amsterdam, 16.10 - 20.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In het Heilige Land is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door het Heilige Land wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

We overnachten in Tel Aviv en Jeruzalem in een aangenaam, gunstig gelegen viersterrenhotel. Elders verblijven we in goede middenklasse-hotels, die zijn gekozen om hun gunstige ligging. Aan het Meer van Galilea, de Dode Zee en in Lotan betreft het een kibboets-hotel. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. Er zijn diverse soorten stopcontacten in gebruik, neemt u een wereldstekker mee. Meerdere hotels hebben een zwembad.
De meeste diners vinden in de hotels plaats. Een enkele keer dineren we in een lokaal restaurant. Het eten is kosjer, d.w.z. dat het voldoet aan de joodse spijswetten. Zo moeten dieren volgens vaste regels geslacht worden en is varkensvlees verboden.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist. De natuurgebieden en de opgravingsterreinen kennen een ongelijke, soms geaccidenteerde ondergrond. De oude straatjes in de steden zijn wat onregelmatig geplaveid, met her en der trappetjes. Ook in sommige kerken zijn trappen.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen zijn er wellicht vaccinaties nodig. De meeste vaccinaties dienen vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details; wij houden ons uitdrukkelijk niet verantwoordelijk voor de juiste ziektepreventie.
Het water in Israël is over het algemeen goed drinkbaar, maar kan een chloorachtige bijsmaak hebben. Flessen mineraalwater zijn ruimschoots verkrijgbaar. We raden u aan voldoende te drinken en overdag steeds een flesje mineraalwater bij u te hebben.

Weer

Eind oktober, begin november is een zeer geschikte periode voor een natuurhistorische rondreis door het Heilige Land, met een grote kans om bijzondere trekvogels te spotten. De temperatuur is doorgaans nog aangenaam, maar de zomerhitte is voorbij. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC in Jeruzalem tot 30 ºC aan de Dode Zee en in de Negev-woestijn. Daar is geen neerslag te verwachten; aan de kust en in het noorden kan wel een bui vallen. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen, zeker in de woestijngebieden (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Kleding

Er zijn geen speciale kledingvoorschriften voor deze reis, maar u dient rekening te houden met verschillende klimaatzones en dus wisselende temperaturen. Verder is het raadzaam in kerken en andere religieuze plaatsen decent gekleed te gaan. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Grensdocumenten

Voor reizen naar het Heilige Land is een paspoort vereist. Dit dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Israël, dus t/m 10 mei 2020.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Nederlanders krijgen bij aankomst op de luchthaven gratis een bezoekersvisum voor de reisperiode.

Geld

De munteenheid is de shekel, die bestaat uit 100 agorot. Op verschillende plaatsen zijn geldautomaten aanwezig. Ook kunt u euro’s en Amerikaanse dollars inwisselen bij hotels en bij banken. De creditcard (met pincode) is een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Euro’s en dollars worden op sommige plaatsen geaccepteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Israël. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entrees en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. Maarten Frankenhuis

dr. Maarten Frankenhuis

Oud-dierenarts te Blijdorp, hoogleraar aan de Faculteit Diergeneeskunde en bijna 14 jaar directeur van Artis. Hij is een boeiend verteller over het dierenleven en de flora en schreef onder meer een biologische reisgids voor Afrika. In 2017 verscheen van zijn hand het eBook Evolutie, partnerkeuze en familieleven in de dierenwereld bij 2010 Uitgevers.
Hij begeleidt, samen met zijn vrouw Liesbeth of een lokale gids, al ruim 15 jaar met grote inzet en op uitstekende wijze groepsreizen naar uiteenlopende natuurbestemmingen, waaronder Israël en Tanzania.