Grote Spaanse meesters en musea • Bilbao, Toledo en Madrid

De Reis

A ESP0304El Greco, Picasso, Velázquez, Goya… Dit zijn slechts enkele van de grote Spaanse meesters die tijdens deze reis de revue passeren! We vliegen naar Bilbao voor een kennismaking met het boeiende Baskenland en een uitgebreid bezoek aan het Guggenheim Museum. Vervolgens reizen we naar de Rioja-streek voor de indrukwekkende bodega’s van de hand van Santiago Calatrava en Frank Gehry. In Madrid staan toonaangevende musea op het programma als het Reina Sofía, het Prado en het Museum Thyssen-Bornemisza. En in Toledo treden we in de voetsporen van El Greco. Dit alles onder de zeer deskundige en bezielende leiding van Yvette de Groot.

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Amsterdam. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit aan bij de cursus 'Spanje in beeld: grote Spaanse meesters en musea'. Deelname aan de cursus is niet noodzakelijk voor deelname aan deze reis.

Programma

Spanje Spaanse meersters kaartje

dag 1, ma 14-05

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar het door Calatrava ontworpen vliegveld van Bilbao. Transfer naar het hotel in Bilbao, waar we twee nachten verblijven. Korte stadwandeling door het historisch centrum.

dag 2, di 15-05

Rit door het binnenland naar het Baskisch Parlement in de oude stad Gernika, 80 jaar geleden in opdracht van Franco gebombardeerd. Later op deze reis zien we in Madrid deze gebeurtenis terug in Picasso’s Guernica. ’s Middags uitvoerige bezichtiging van het Guggenheim Museum.

dag 3, wo 16-05

We reizen naar wijnstreek La Rioja. Hier bezoeken we twee wel heel bijzondere bodega’s: Ysios, ontworpen door Calatrava, en Marqués de Riscal van Gehry, de architect van het Guggenheim. Na de rondleiding wacht ons een wijnproeverij en een exclusieve lunch. We vervolgen onze reis naar Madrid, waar viermaal wordt overnacht in het centrum.

dag 4, do 17-05

Per touringcar rit naar het Koninklijk Paleis, met schitterend werk van Goya, gevolgd door een bezoek aan de belendende Almudena-kathedraal. Op de Plaza Mayor heeft u de gelegenheid om te lunchen. In de middag wandelen we naar de 'gouden driehoek' om in het Reina Sofía Picasso’s Guernica te bewonderen.

dag 5, vr 18-05

Dagexcursie naar Spanje’s voormalige hoofdstad Toledo, waar in de middeleeuwen drie geloofsgemeenschappen vreedzaam naast elkaar leefden. Hieraan herinneren de voormalige moskee Ermita del Cristo de la Luz, de joodse Sinagoga del Tránsito en het Monasterio de San Juan de los Reyes. We volgen echter vooral het spoor van El Greco en zien het museum bij zijn voormalige woonhuis, zijn beroemde wandschildering in de Iglesia de Santo Tomé, en zijn schilderijen in de kathedraal.

dag 6, za 19-05

We gaan per touringcar naar het Sorolla Museum. Aansluitend rit naar het Museum Thyssen-Bornemisza en het kunstencentrum Círculo de Bellas Artes voor een spectaculair panorama over de stad. Wandeling naar het hotel via het stadspark El Retiro.

dag 7, zo 20-05

Als kers op de taart een bezoek aan het omvangrijke Prado Museum, met meesterwerken van Jeroen Bosch, Velázquez en Goya. Op weg naar de luchthaven bekijken we nog de Real Ermita de San Antonio de la Florida, met fresco’s van Goya. De kunstenaar ligt zelf onder de koepel van de kerk begraven. Aansluitend directe lijnvlucht van Madrid naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Bilbao en van Madrid naar Amsterdam per KLM.
De vluchttijden zijn:
14-05-2018: Amsterdam - Bilbao, 14.20 -16.25 uur
20-05-2018: Madrid - Amsterdam, 17.10 – 19.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Spanje wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

Het verblijf vindt plaats in goede, gunstig gelegen viersterrenhotels in Bilbao en Madrid. Een exclusieve lunch bij Marqués de Riscal en 3 diners zijn bij de reissom inbegrepen. De diners vinden plaats in goede restaurants met Spaanse keuken.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u tijdens de reis de reisleidster overal goed verstaan.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet lekker. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.
Voor een reis naar Spanje zijn geen inentingen verplicht en worden ook niet aangeraden.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

In mei mogen we rekenen op aangenaam weer met een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC in Bilbao en 22 ºC in Madrid (bron: klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. Yvette de Groot

dr. Yvette de Groot

Kunsthistorica en voormalig adjunct-directeur van Museum Flehite te Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam is ze door HOVO gevraagd om als museumdocent toptentoonstellingen in binnen- en buitenland toe te lichten. Heeft haar eigen bedrijf, Museumtopics.

Samenwerking

HOVO

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. Zie de website van HOVO Nederland voor meer informatie.