Grand Egyptian Tour • i.s.m. Huub Pragt Egyptoloog

De Reis

C EGY0077Van vrijdag 22 februari tot en met zondag 10 maart 2019 leidt egyptoloog Huub Pragt een bijzondere reis door Egypte. Tijdens deze zeventiendaagse rondreis maakt u kennis met de monumentale hoogtepunten van de Egyptische beschaving. Gedurende de eerste dagen van de reis staan de grafvelden van Gizeh, Aboesir, Sakkara en Dasjoer centraal. We maken een dagexcursie naar de in de Delta gelegen archeologische sites van Boebastis en Tanis. Vanuit Caïro maken we een binnenlandse vlucht naar Luxor. Daar bezoeken we Karnak, verscheidene dodentempels en privégraven en het Dal der Koningen met een bezoek aan KV9 van Ramses V/VI. Op onze weg naar het zuiden bezichtigen we de rotsgraven van El-Kab en de tempel van Horus te Edfoe. Vanuit Aswan maken we een cruise over het Nassermeer tot aan Aboe Simbel. Voor alle verplaatsingen over land staat ons een luxe touringcar ter beschikking.
Kleine wijzigingen zijn aan dit programma voorbehouden.

Nota bene
Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Huub Pragt Egyptoloog. Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte. De inhoudelijke expertise van Huub Pragt komt ook op deze reis goed tot uiting.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden (lunches en enkele diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Programma

Nota bene

Uit diverse bronnen hebben wij vernomen dat de opening van het Grand Egyptian Museum, die gepland was voor najaar 2018, met minimaal 2 jaar is vertraagd. Het programma is derhalve op dag  4 en dag 16 aangepast.

dag 1, vr 22-02

In de namiddag vliegen we rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Caïro met Egypt Air. Op het vliegveld van Caïro worden we opgewacht door de lokale agent. Hij heeft voor ons de visa geregeld. Per touringcar rijden we naar Sakkara Palm Club, waar we drie nachten verblijven.

dag 2, za 23-02

We beginnen onze reis met het oudste stenen bouwwerk ter wereld, de trappenpiramide van Djoser. Daarna bezoeken we het Serapeum en de mastaba van Ti. Na de lunch rijden we naar Dasjoer. Hier liet koning Snofroe twee piramiden bouwen. We beginnen met een wandeling langs de restanten van de processieweg. Deze leidt naar wat is overgebleven van de daltempel van de knikpiramide. We wandelen vervolgens rondom de knikpiramide en maken kennis met de bewaard gebleven satellietpiramide aan de zuidzijde. De rode piramide ligt een kilometer naar het noorden en zal aan de binnenkant worden bezichtigd.

dag 3, zo 24-02

In de ochtend bezoeken we het piramidenveld van Aboesir, waar we de piramiden van Sahoera, Nyoeserra en Neferirkara aan de buitenkant bezichtigen. In hun dodentempels is een groot aantal kostbare steensoorten gebruikt. Op het plateau ligt ook een bijzondere privégraf, de mastaba van Ptahsjepses. De meeste aandacht gaat echter uit naar de onvoltooide piramide van Neferefra. Na de lunch staat Gizeh op het programma, inclusief de mastaba van Meresanch III, de daltempel van Chafra en de sfinx.

dag 4, ma 25-02

In de ochtend bezoeken we het National Museum of Egyptian Civilization. In de middag bezoeken we het oude Islamitische stadsdeel van Caïro. Mohammed Ali regeerde tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw over Egypte en schonk zijn naam aan de moskee op de citadel. Het bouwwerk heeft een grote koepel met vier halve koepels er tegenaan. De minaretten zijn maar liefst tachtig meter hoog. De Sultan Hassan moskee is gebouwd aan de voet van de citadel en stamt uit de tweede helft van de veertiende eeuw. De wijk rondom de El-Azhar moskee en de bazaar Khan el-Khalili vormen het bruisende centrum van de stad. We verblijven twee nachten in het Le Meridien Hotel op de luchthaven van Caïro.

dag 5, di 26-02

Vroeg in de ochtend vertrekken we naar de in de Delta gelegen cultusplaats Boebastis. Hier werd de katgodin Bastet vereerd. We rijden door naar San el-Haggar, het oude Tanis. Hier lag vanaf 1070 vóór Christus de officiële hoofdstad van Egypte. Voor de bouw van de tempels van Amon, Moet en Chonsoe zijn vele blokken van bouwwerken uit het vroegere Pi-Ramessoe gebruikt. Zelfs complete obelisken en beelden zijn uit de Deltastad van Sethy I en Ramses II weggehaald en over een lengte van 20 kilometer naar het noorden versleept. De aandacht gaat uit naar de vele beelden, brokstukken van obelisken en andere bouwelementen die zijn hergebruikt om de tempels van Tanis te bouwen.

dag 6, wo 27-02

We maken een ochtendvlucht naar Luxor. Aan het eind van de ochtend bezichtigen we daar de tempel van Karnak. Het is het grootste tempelcomplex van Egypte. Aan het aan de god Amon-Ra gewijde heiligdom hebben vrijwel alle grote farao's bouwwerken toegevoegd. Zo liet Hatsjepsoet een pyloon verrijzen en richtte ze er twee enorme obelisken uit graniet op. De bouw van de indrukwekkende Hypostyle Hal is begonnen onder Sethy I en werd voltooid door zijn zoon Ramses II. We brengen ook een bezoek aan de Ach-menoe tempel van Thoetmoses III, waar zich de voorstellingen van de 'botanische tuin' bevinden. In de namiddag bekijken we de Luxortempel. Speciale aandacht gaat uit naar de voorstellingen die het Thebaanse Opetfestival belichten. Ook worden de interessante voorstellingen van de goddelijke geboorte van Amenhotep III besproken. We verblijven drie nachten in het Luxor Steigenberger hotel.

dag 7, do 28-02

Vandaag brengen we de dag door op de Thebaanse westoever. Als eerste gaan we naar Qoernet Moerai voor het graf van Amenhotep-Hoey. Hij was de onderkoning van Koesj tijdens de regering van Toetanchamon. We brengen vervolgens een bezoek aan het arbeidersdorp Deir el-Medina. Hier bekijken we de schitterend gedecoreerde graven van Sennedjem en Inherchaoe. Binnen de muren van het tempelcomplex van Medinet Haboe wordt deze ochtend speciale aandacht besteed aan de Thebaanse religieuze festivals die in de tempel hebben plaatsgevonden. Na de lunch is er aandacht voor de graven van Nacht, Menna en Amenemope (TT41). In het Dal der Koningen worden vier koningsgraven bezocht inclusief KV9 van Ramses V/VI.

dag 8, vr 01-03

Deze ochtend gaan we naar Deir el-Bahri, waar zich de dodentempel van Hatsjepsoet bevindt. Op het eerste terras is het verschepen en oprichten van de twee gigantische obelisken te zien die Hatsjepsoet heeft laten opstellen in Karnak. Op het tweede terras bekijken we de expeditie naar Poent en de reliëfs met de goddelijke geboorte van Hatsjepsoet. Later in de ochtend gaan we naar het grote graf van Pabasa (TT279). Hij was een majordomus van de Godsvrouw van Amon Nitokris uit de 26e dynastie. Ook Anchhor (TT414) was een maiordomus van de Godsvrouw van Amon uit de 26e dynastie. Na de lunch zien we in Dra Aboe el-Naga de bijzondere graven van Roy (TT255), Sjoeroy (TT13), Amenemope (TT148), Kampp 150 en Kampp 161. Tot slot brengen we een bezoek aan de Qoernatempel van Sethy I.

dag 9, za 02-03

In de ochtend reizen we naar het zuiden, naar de rotsgraven van de gouwvorst Paheri, de priester Setaoe, de admiraal Ahmose en de burgemeester Renni. We rijden door naar Edfoe voor de beroemde tempel van de valkgod Horus. Op de binnenwanden van de grote omheiningsmuur staat de mythologische strijd tussen Horus en Seth weergegeven. We steken de rivier over en bekijken te Kom Ombo de dubbele tempel die is gewijd aan de goden Sobek met de krokodillenkop en Harweris met de valkenkop. Hier is ook een bijzondere voorstelling te zien van chirurgische instrumenten. We verblijven twee nachten in Mövenpick Resort in Aswan.

dag 10, zo 03-03

In de ochtend varen we in een feloeka door een gedeelte van de eerste cataract naar de rotsgraven van de gouwvorsten in Qoebet el-Hoewa op de westoever van de Nijl. Tijdens het Oude Rijk en het Middenrijk lieten de heersers van de eerste Opper-Egyptische Gouw zich hier bijzetten. Op de façade van zijn graf heeft Harchoef een opmerkelijke biografie achtergelaten. Hij maakt melding van een brief van de nog jonge koning Pepi II, die hij heeft ontvangen tijdens een van zijn expedities naar Nubië. De koning heeft vernomen dat Harchoef een dwerg heeft gevonden. De koning wil niets liever dan dat deze met spoed bij hem wordt gebracht. In de middag zien we op het eiland Elefantine de tempels van de ramgod Chnoem en zijn godinnen Satet en Anoeket. Op het eiland is ook een prachtige Nilometer te bewonderen.

dag 11, ma 04-03

In de ochtend bezichtigen we de Isistempel op het eiland Philae. Op hetzelfde eiland staat ook het 'bed van de farao', de beroemde kiosk van keizer Trajanus. Rond lunchtijd schepen we in voor vier nachten op het cruiseschip Prince Abbas.

dag 12, di 05-03

In de ochtend maken we tijd voor het eiland Kalabsja. Hier bevindt zich de verplaatste tempel uit Kalabsja, die is gewijd aan de Nubische god Mandoelis en dateert uit de Romeinse Tijd. Op hetzelfde eiland valt de kleine hemi-speos, een gedeeltelijk uit de rotsen gehakte tempel, uit Beit el-Wali te bewonderen. Hier is op voorstellingen te zien hoe Ramses II in zijn strijdwagen de Nubiërs te lijf gaat. In werkelijkheid voerde Paser I, de Onderkoning van Koesj, deze veldtocht uit. Ramses II liet in zijn 45e regeringsjaar een begin maken met de bouw van de aan de god Ptah gewijde tempel van Gerf Hoessein. In de middag varen we over het Nassermeer naar Wadi es-Seboea, waar drie tempels zijn wederopgebouwd. We zijn pas aan het begin van de avond op de plaats van bestemming. De tempels zullen we daarom pas morgenochtend bekijken.

dag 13, wo 06-03

De tempel van Wadi es-Seboea stamt uit de tijd van farao Ramses II. Voor de tempel ligt een mooie sfinxenallee. Ramses heeft ook hier de tempel uit de Nubische rotsen laten hakken. De tempel van Dakka, waarvan de pyloon goed bewaard is gebleven, is gewijd aan Thot, de god van het schrijven, en dateert uit de tijd van de Ptolemaeën. Tot slot bezoeken we de bescheiden resten van de tempel van Maharakka uit de Romeinse tijd, waarvan alleen de open hof en de unieke wenteltrap over zijn. Tijdens de lunch varen we naar de kleine maar goed bewaard gebleven tempel van Amada. Deze is door Franse ingenieurs in zijn geheel over een spoorbaan verplaatst. De tempel is gebouwd onder Thoetmoses III en diens opvolger Amenhotep II. Vlakbij is ook de tempel uit Derr wederopgebouwd. Deze dateert uit de tijd van Ramses II en toont niet alleen de bekende scènes van de farao tijdens zijn militaire campagnes; een schitterende reliëfvoorstelling toont de farao bij de isjedboom tegenover de goden Ptah en Sachmet. Het beschadigde rotsgraf van Pennoet, gouverneur onder Ramses VI, toont aan dat de begrafenisgebruiken in Nubië regelrecht uit Egypte zijn overgenomen.

dag 14, do 07-03

In de ochtend varen we naar de restanten van het fort van Kasr Ibrim. Vanaf het schip kijken we neer op wat de top van een berg is geweest. Ooit stond hier een belangrijk fort uit de Ottomaanse tijd op een strategische rotspunt. Nu is dit het enige stukje van het oude Nubië dat nog boven het water uitsteekt. Behalve de resten van het fort zien we de verdedigingswerken uit de Romeinse tijd en de indrukwekkende ruïne van een kathedraal. Na al varend te hebben geluncht, bereiken we de tempels van Aboe Simbel. 's Avonds wonen we daar het klank- en lichtspel bij.

dag 15, vr 08-03

De indrukwekkende façade van de grote tempel van Aboe Simbel toont overduidelijk de persoonsverheerlijking van Ramses II. De tempel is 63 meter diep in de rotsen uitgehakt. De wanden zijn voorzien van scènes waarbij de farao in het gezelschap verkeert van de belangrijkste goden van Egypte. Ook laat Ramses zich als machtig veldheer afbeelden met name in de slag bij Kadesj. In het allerheiligste van de tempel is de vergoddelijkte Ramses te zien, zittend tussen de goden Ra-Horachte, Amon-Ra en Ptah. De tweede tempel van Aboe Simbel is gewijd aan de godin Hathor. Hier zijn vooral scènes te bewonderen van koningin Nefertari. In de middag vliegen we van Aboe Simbel naar Caïro. We verblijven twee nachten in het Steigenberger Tahrir Hotel.

dag 16, za 09-03

Vandaag bezoeken we het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein. Hier besteden we natuurlijk aandacht aan het indrukwekkende dodenmasker van Toetanchamon. De middag is ter vrije besteding, bijvoorbeeld voor de laatste inkopen op de bazaar. Het afscheidsdiner vindt plaats in het Steigenberger Tahrir Hotel.

dag 17, zo 10-03

Rechtstreekse terugvlucht naar Amsterdam, waar we in de middag aankomen.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Caïro en vice versa per Egypt Air. De vluchttijden zijn (o.v.v. wijzigingen):
22-02-2019: Amsterdam - Caïro, 15.00 - 20.30 uur
27-02-2019: Caïro - Luxor, 10.35 - 11.45 uur
08-03-2019: Aboe Simbel - Caïro, 13.00 - 15.40 uur
10-03-2019: Caïro - Amsterdam, 10.00 - 14.00 uur
Voor elke deelnemer is 1 stuks ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Egypte is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

Het verblijf zal doorgaans plaatsvinden in comfortabele vier- en vijfsterrenhotels, waarvan diverse beschikken over een zwembad. De Sakkara Palm Club is wat eenvoudiger. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning.
In de Sakkara Palm Club en aan boord van het M/S Prince Abbas zijn de diners inbegrepen. Op de laatste avond is er een afscheidsdiner in het Steigenberger Tahrir Hotel.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. De tempels, graven en opgravingsterreinen kennen vaak een ongelijk terrein en trappen en nauwe doorgangen kunnen aanwezig zijn. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Egypte worden bepaalde vaccinaties sterk aangeraden. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details.

Weer

Februari/maart is qua temperatuur zeer geschikt voor een culturele rondreis door Egypte. Het is er dan aangenaam warm, maar we voorkomen de zomerhitte. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 20 ºC rond Caïro tot circa 30 ºC rond Aboe Simbel. ’s Nachts kan het afkoelen tot circa 10 ºC. De kans op neerslag is vrijwel nihil.

Grensdocumenten

Uw paspoort moet ten minste geldig zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer, dus tot en met 10 september 2019.
NB Een identiteitskaart is niet voldoende! Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Egypte is een visum nodig, dat verkrijgbaar is op de luchthaven van Caïro. Kosten hiervoor bedragen circa € 25,-. Een lokale vertegenwoordiger zal assisteren bij de douane- en visumformaliteiten.

Geld

De Egyptische munteenheid is de pond. Op dit moment (juni 2018) is 1 Egyptische pond ongeveer € 0,05 waard. Op de meeste plaatsen worden ook euro's geaccepteerd. In of bij de hotels zijn pinautomaten aanwezig. Ook kunt u euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques inwisselen bij banken.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Huub Pragt

drs. Huub Pragt

Studeerde egyptologie aan de Universiteit Leiden en was werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. In 2001 richtte hij zijn eigen scholingsinstituut Huub Pragt Egyptoloog op. Hij heeft twee romans op zijn naam staan. Tevens verzorgt hij cursussen en lezingen. Reisde vele malen naar Egypte.

Samenwerking

Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte. Zie ook zijn website egyptologie.nl