Gotische kathedralen

De Reis

A FRA2254

De opkomst van de gotiek betekende een vernieuwing in de bouwkunst. Er ontstond een streven naar verticaliteit en licht, waardoor zich een nieuwe ruimtelijkheid vormde. Tijdens deze reis bezoeken we vier beroemde Franse kathedralen, waarin de ontwikkeling van de gotische bouwstijl goed te volgen is. De kathedraal van Laon diende als voorbeeld voor die van Chartres en Reims. De kathedraal van Amiens stond op haar beurt model voor vele andere. Zij geldt als de meest gekopieerde kerk ter wereld. De wereldberoemde kathedraal van Chartres staat centraal. We nemen ruim de tijd om de prachtige architectuur, de gebrandschilderde ramen en de portalen te bezichtigen. Het vloerlabyrint is een van de zeldzame nog bestaande voorbeelden uit de middeleeuwen. Een dergelijk labyrint komen we ook in Amiens tegen. Reden genoeg om dieper in te gaan op de duizenden jaren oude symboliek ervan.

Programma

Frankrijk Gotiek kaartje

dag 1, wo 20-06

We vertrekken per touringcar vanuit Utrecht en Breda. Na aankomst in Amiens bezoeken we de kathedraal, de grootste van Frankrijk. Die is beroemd om haar harmonieuze verhoudingen en roosvensters met ingewikkelde geometrische structuren. De kerk diende als voorbeeld voor de Sint-Janskathedraal in ’s Hertogenbosch, de Dom van Keulen en St Patrick’s Cathedral in New York. Het vloerlabyrint is een negentiende-eeuwse kopie naar het middeleeuws origineel. Overnachting in Amiens. ’s Avonds laat is er voor wie wil een schitterende son et lumière die door middel van projectie de oorspronkelijke kleuren van de gevel van de kathedraal laat herleven. Overigens zijn er in Chartres en Reims ook dergelijke licht- en geluidshows te zien.

dag 2, do 21-06

We rijden door naar Chartres. De komende twee dagen zijn gewijd aan de kathedraal Notre-Dame de Chartres. Deze is gebouwd op de plek waar ooit een Keltisch heiligdom was. De huidige kathedraal verrees tussen 1194 en 1220. Ze dankt haar faam vooral aan de gebrandschilderde ramen, de sculpturen die de portalen sieren en het vloerlabyrint. In het ontwerp van kathedralen speelt de zogeheten Heilige Geometrie een belangrijke rol. De kathedraal van Chartres is gebouwd volgens een bijzondere maatvoering. Deze is niet alleen te vinden in het gebouw zelf, maar ook in de glas-in-loodramen. De vroeg twaalfde-eeuwse kathedraalschool van bisschop Fulbert had hier grote invloed op. Vandaag ligt onze focus op de buitenkant. We bekijken de façade, het westelijk en het noordelijk portaal.

dag 3, vr 22-06

’s Ochtends besteden we aandacht aan het zuidelijk portaal. Na de koffiepauze bekijken we een aantal twaalfde- en dertiende-eeuwse glas-in-loodramen. De middag is vrij. U heeft de mogelijkheid om het labyrint te lopen.

dag 4, za 23-06

We gaan verder naar Reims en beginnen met de abdijkerk van Saint-Remi. In deze romaanse kerk liggen de relieken van Saint-Remi, de bisschop van Reims, die rond het jaar 500 Clovis doopte, de koning van de Franken. Na de lunchpauze bezoeken we de kathedraal van Reims. Hier werden vanaf de twaalfde eeuw tot 1825 de Franse koningen gekroond. De kathedraal is verder beroemd vanwege haar beelden, waaronder de Lachende Engel, die het symbool geworden is van Reims, en de glas-in-loodramen van Marc Chagall. In een van deze ramen zijn de Franse koningen uitgebeeld, onder wie Clovis op het moment dat hij door Saint-Remi gedoopt wordt. In het aangrenzende Palais du Tau, het bisschoppelijk paleis, hielden de Franse koningen het feestbanket na de kroningsplechtigheid in de kerk. De laatste nacht verblijven we in Reims.

dag 5, zo 24-06

De reis wordt besloten met Laon, een prachtig op een heuvel gelegen stadje. Dat de kathedraal relatief vroeg gebouwd is, blijkt onder meer uit het grote aantal torens, passend binnen de romaanse traditie. Van de oorspronkelijke zeven zijn er nog vijf over. Vanaf de stadswallen is er een schitterend uitzicht over het omringende landschap. De Tempelierskapel herinnert aan de tijd dat de Tempeliers in Laon een belangrijke commanderie hadden. We reizen terug naar Utrecht, waar we aan het begin van de avond arriveren.

Vervoer en verblijf

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt. De touringcar vertrekt op de heenreis vanaf de Jaarbeurszijde bij het CS te Utrecht en maakt een tweede stop bij Breda P+R Prinsenbeek. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in comfortabele, centraal gelegen hotels. In Amiens betreft het een driesterrenhotel en in de overige plaatsen een viersterrenhotel. De kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. We dineren in de hotels.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem, m.u.v. dag 5. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg via uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.

Gratis lezing

Ter voorbereiding kunt u circa een maand voor vertrek een lezing bijwonen van Marian van Caspel en Swenne van Roosmalen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

De tweede helft van juni is zeer geschikt voor een culturele reis naar Frankrijk. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur rond de 20 ˚C. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Reisleiding

drs. Marian van Caspel-van Til

drs. Marian van Caspel-van Til

Kunsthistorica. Vanuit haar bedrijf Kunst in Verbinding geeft ze lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst, waarbij ze graag het een met het ander verbindt.

drs. Swenne van Roosmalen

drs. Swenne van Roosmalen

Studeerde geschiedenis in Utrecht, Cambridge en Rome. Thans is ze docente aan de lerarenopleiding geschiedenis. Leidde eerder samen met Marian van Caspel-van Til onze reis Gotische kathedralen.