Ecuador • Galápagos-cruise en Amazonewoud

De Reis

E ECU0652

Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

De wereldberoemde Galápagos-archipel is een nationaal park. Het populaire eilandhoppen doet de Galápagos beslist tekort. Een cruise met een speciaal voor dit doel uitgerust schip biedt veel meer mogelijkheden en comfort. Vijf dagen is voldoende voor een uitgekiend bezoek aan de interessantste plekken. Wij hebben de mooie noordwestelijke route met de MV Legend gereserveerd.
De vulkanische eilanden rijzen als kathedralen op uit de oceaan. We gaan met zodiacs (kleine motorboten) aan land om van dichtbij de bijzondere flora en de geheel niet schuwe dieren te bekijken. In het hooggebergte op het vasteland van Ecuador proeven we de bergwereld van het indiaanse Otavalo en bewonderen we de schitterende binnenstad van Quito. Het Amazone-oerwoud beleven we vanuit de uitstekende Sacha Lodge, die alles biedt om er zo veel mogelijk te zien en mee te maken.

De reis zal worden geleid door Liliane Close. In de hooglanden is er een lokale gids bij de groep, in de Sacha Lodge en aan boord van de Legend zijn er bovendien gespecialiseerde Engelstalige gidsen.

Vroeg boeken aan te raden

Voor cruises wordt wereldwijd lang van tevoren geboekt. Daarom publiceren wij deze reis ruim op tijd zodat er een goede kans is dat er nog plaats vrij is. Indien u boekt vóór 21 augustus 2018 profiteert u, indien er nog plaats is, van de vroegboekkorting. Wanneer u nog niet kunt boeken maar wel belangstelling heeft, adviseren wij u om ons dat vrijblijvend te laten weten. Wij zullen u dan op de hoogte houden van de beschikbaarheid.

Programma

dag 1, wo 6-11

Directe lijnvlucht per KLM van Amsterdam naar Quito, waar we dezelfde middag arriveren. Door groene valleien, over kale granietheuvels en langs weidse bergmeren rijden we naar Otavalo voor twee overnachtingen in de prachtige Hacienda Cusin. Otavalo ligt op 2500 meter hoogte.

dag 2, do 7-11

Otavalo ligt fraai in de heuvels rond de vulkaan Imbabura (4630 meter). In de heuvels liggen spiegelende meren, waaronder Cuicocha met rotsige toppen die uit het water omhoog steken. Elke dag is er de beroemde inheemse markt, met producten zoals alpaca-shawls. We verkennen de markt te voet en de omgeving met onze touringcar.

dag 3, vr 8-11

Vlucht naar Puerto Francisco de Orellana, een plaatsje aan de voet van de Andes, daar waar het uitgestrekte Amazone-oerwoud begint. We varen met grote motorkano’s in circa twee uur over de brede Rio Napo naar onze lodge. Vooral tijdens het eerste deel van de vaartocht zult u zien dat hier in de jungle olie opgepompt wordt. We laten de sporen van bedrijvigheid achter ons en meren aan. Dan volgt een wandeling van circa 800 meter over plankieren. Geroeide bootjes brengen ons over een stil meertje naar de Sacha lodge, waar we driemaal overnachten.

dag 4 en 5, za 9-11 en zo 10-11

Het programma wordt in overleg met de reisleiding vastgesteld. Onze lodge heeft allerlei faciliteiten. Er is een vlinderhuis met wonderlijke soorten en u kunt mee op korte treks door de jungle. Bij een prachtige canopy walk tussen de boomtoppen of vanaf het uitkijkpunt in een hoge kapokboom ziet u misschien apen en in elk geval vele kleurrijke vogels. U krijgt uitleg over de ecosystemen in het woud en over de planten en hun gebruik door de indianen. Met de kano’s worden excursies ondernomen door smalle kreken. U kunt ook zelf zwemmen, kanoën, vissen op piranha’s of vanuit een hangmat op uw balkon het oerwoud beleven. ’s Avonds worden in kleine groepjes nachtdieren als kaaimannen, apen en uilen opgespoord.

dag 6, ma 11-11

We varen terug en vliegen naar Quito's luchthaven, vanwaar we via het Mitad del Mundo-monument op de evenaar naar de oude stad rijden voor twee overnachtingen in hotel Patio Andaluz. In de gezellige oude stad is veel te zien en is het aangenaam wandelen.

dag 7, di 12-11

Quito. ‘s Morgens verkenning van het koloniale centrum van Quito, dat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst staat. Het bisschoppelijk paleis met zijn patio's is een mooi voorbeeld van Spaanse koloniale architectuur, net als ons hotel. ’s Middags bekijken we de indrukwekkende precolumbiaanse goudcollectie het Museum van de Centrale Bank.

dag 8, wo 13-11

Van Quito rijden we in anderhalf uur naar resort en spa Termas de Papallacta op de oostelijke nevelwoudhellingen, met een spectaculair uitzicht op de witte top van de Antisana vulkaan (5700 meter). Daar is tijd voor de thermale baden en de spa. Ook kunt u wandelingen boeken van een uurtje tot vijf uren. Op het eigen terrein van 200 hectare ziet u kolibries in soorten en maten en er is onder meer kans op het spotten van condors.

dag 9, do 14-11

We vliegen naar de Galápagos op 1000 kilometer uit de kust. Het vliegveld is op Baltra, een klein eiland vlak boven Santa Cruz, dat we aan het eind van de cruise bezoeken. We schepen voor vier nachten in op de MV Legend en varen naar Mosquera, een klein zanderig eilandje tussen Noord- en Zuid-Seymour. Dit is het thuis van zeeleeuwen en vogels waaronder de zeldzame lavameeuw. Wie gaat snorkelen heeft kans goedaardige haaien, roggen en barracuda's te spotten.

dag 10, vr 15-11

Afgelopen nacht voer de Legend naar het eiland Santiago, waar we aanlanden op het zwarte vulkanische zand van Egas. Dit is het domein van pelsrobben, de kleurige lavahagedissen en de galápagoshavik. Ook is er een verlaten zoutmijn. We varen door naar Rábida. Op het rode zandstrand wandelt u tussen zeeleeuwen en bruine pelikanen. Achter het strand ziet u onder meer spotvogels, vliegenvangers en vinken in de lotusbomen. Vanachter de snorkelbril zijn er scholen schildpadden en vissen te bewonderen.

dag 11, za 16-11

Terwijl u sliep, heeft de Legend het grootste eiland, Isabela, gerond en ons verste punt bereikt, de Urbina Baai. Gemakkelijke wandeling naar een vreemd fenomeen: hier zijn in 1954 grote brokken koraal naar boven getild. Ze zijn blootgesteld aan zon en wind. In de buurt van de Alcedo-vulkaan huizen grote landleguanen en misschien een enorme schildpad. We varen een stukje naar het noorden, naar de zogenaamde Tagus Cove, ooit een ankerplaats voor piraten, maar ook voor Charles Darwin. Prachtige wandeling langs het Darwinmeer voor uitzicht op het onwerkelijke vulkaanlandschap van Noord-Isabela. Terug aan zee ziet u de blauwvoetjan-van-gent en de grote, zeldzame aalscholver, met vleugels die niet geschikt zijn om te vliegen. U kunt wandelen maar ook kajakken of snorkelen langs vertikale rotswanden, of een stukje meevaren met de zodiacs van ons schip.

dag 12, zo 17-11

Het jongste en maagdelijkste eiland van de archipel is Fernandina. Tussen de schilderachtige lavaformaties treft u de zeldzame lavacactus, maar het is vooral dé plek om de merkwaardige zeeleguanen te bekijken, zowel te land als onder water. Ze delen het voedsel in de zee met de genoemde aalscholvers, schildpadden en de zeldzame galápagospinguins. Met een portie geluk zien we in het 'kanaal' tussen de eilanden ook nog walvissen. We varen terug naar Isabela, waar bij Vicente Roca koud, voedselrijk water vanuit de diepte omhoog komt. Per zodiac ontdekken we in inhammen en grotten van de steile kliffen vele soorten vogels waaronder nascajan-van-genten, die afkomen op de visrijke wateren hier. Natuurlijk kunt u ook hier snorkelen.

dag 13, ma 18-11

's Nachts varen we terug naar Santa Cruz om daar 's ochtends een laatste wandeling te maken. Deze voert door de hooglanden, waar we de bekende reuzenschildpadden in de graslanden zullen zien. In de scalesiabossen leven verschillende soorten vinken. We rijden naar de luchthaven nabij Baltra en vliegen terug naar Ecuadors eerste havenstad Guayaquil. We bekijken daar de boulevard en Las Peñas, een zestiende-eeuwse buurt die tot cultureel erfgoed is verklaard. Na het diner vertrek per directe KLM-vlucht naar Nederland.

dag 14, di 19-11

Aankomst in Amsterdam om 13.30 uur.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele, rechtstreekse lijnvluchten van Amsterdam naar Quito en van Guayaquil naar Amsterdam per KLM. De vluchttijden zijn:
06-11-2019: Amsterdam - Quito, 10.15 - 16.15 uur
18-11-2019: Guayaquil - Amsterdam, 20.10 - 13.35 uur (de volgende dag)
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Ecuador is het zes uur vroeger dan in Nederland; op de Galápagos zeven uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

Van Quito naar Coca v.v. gebruiken we een lijnvlucht, voor de vluchten naar de Galápagos v.v. een speciale charter. In de regio Otavalo-Quito maken we gebruik van een airconditioned touringcar met ruim voldoende zitplaatsen. In het Aamazonewoud gebruiken we gemotoriseerde boten en geroeide kano's. Vanaf het cruiseschip gebruiken we stevige gemotoriseerde rubberboten voor de aanlandingen.

Het expeditiecruiseschip Legend

Wie een reis als deze maakt, wil dat doorgaans goed doen. Wij hebben dan ook gekozen voor accommodatie die iets toevoegt aan de reis.
junior site galapagos 2019Het expeditiecruiseschip Legend kan 100 passagiers vervoeren in diverse huttypen met en zonder privébalkon. Er zijn zeven natuurgidsen aan boord. Het schip biedt een zonnedek, loungedek, dek voor diner en barbecue, openluchtzwembad, jacuzzi en hangmatten. Verder zijn er een restaurant, bibliotheek, auditorium, gymruimte, boetiek en eerstehulppost. Er zijn zes zodiacs (panga's) ofwel rubberen motorboten voor twintig passagiers elk, plus vijf kajaks en ruim voldoende snorkels. Over dit schip vindt u hier meer details.

Onze reissommen en toeslagen zijn gebaseerd op een junior suite van 15 m2, met ramen, op de Legend (zie de afbeelding).
Op aanvraag kunt u kiezen voor eenvoudiger cabines met of zonder patrijspoort of voor luxere cabines met balkon.

Hotels en maaltijden

De hotels in Otavalo, Quito, Papallacta en de Amazone behoren net als ons expeditiecruiseschip tot de beste ter plaatse. Meer informatie vindt u onder de links bij de programmabeschrijving. De keuken is internationaal georiënteerd met salades en fruit en daarnaast typisch lokale specialiteiten. Vegetarisch eten is geen probleem.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Er wordt regelmatig een stukje gewandeld; de paden zijn redelijk tot goed begaanbaar.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor reizigers uit West-Europa zijn geen vaccinaties verplicht, maar een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A worden aangeraden. Er is in het te bereizen gebied een zeer gering malariarisico. Deelnemers ontvangen meer informatie.

Weer

De temperatuur in de hooglanden zal rond de 20°C overdag liggen. 's Nachts koelt het behoorlijk af. In het oerwoud is het rond de 30°C en koelt het 's nachts weinig af. Op de eilanden ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden en de watertemperatuur op circa 22 graden. 's Morgens vroeg kan er de garrua zijn, een lichte mist. De eilanden liggen in een stormvrij gebied. Er zijn tegenwoordig forse afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Kleding

U kunt volstaan met sportieve vrijetijdskleding. Sacha Lodge stelt rubberlaarzen en poncho's gratis ter beschikking en aan boord is snorkeluitrusting gratis. Wetsuits zijn te huur. De deelnemers ontvangen meer informatie.

Grensdocumenten

Voor Ecuador is geen visum nodig. Uw paspoort moet tenminste geldig zijn tot zes maanden na vertrek uit het land, dus t/m 18 juni 2020.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Ecuador is de Amerikaanse dollar het betaalmiddel. De euro kan men wisselen. De bekende creditcards worden geaccepteerd. U heeft onderweg geld nodig voor 5 lunches, 1 diner, drankjes bij de maaltijden en persoonlijke uitgaven zoals kledingwasserij, souvenirs en aan u persoonlijk geleverde diensten. Reken op USD 10 à 20 per dag.

Entrees

De entreeprijzen en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Afwijkende betalings- en annuleringsvoorwaarden

- aanbetaling bij boeking: € 500,-
- tweede aanbetaling op 9 juli 2019: € 900,-
- restantbetaling uiterlijk 27 augustus 2019.
De annuleringskosten bedragen:
- bij annulering vanaf boekingsdatum tot en met 8 juli 2019: € 500,-
- bij annulering vanaf 9 juli tot en met 26 augustus 2019: € 1400
- bij annulering vanaf 27 augustus 2019: 100% van de reissom.
Uw annuleringsverzekering zal deze voorwaarden doorgaans accepteren.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

Liliane Close

Liliane Close

Woonde vele jaren in Latijns-Amerika en legde zich daar toe op de opvang van gestrande dierlijke kustbewoners. De afgelopen jaren leidde ze met veel succes onze reizen naar onder meer Patagonië, Costa Rica en Spitsbergen.