Friuli-Venezia Giulia • Onbekende grensregio tussen de Alpen en de Adriatische Zee

De Reis

A ITA3917

Friuli-Venezia Giulia is een kleine autonome regio in het noordoosten van Italië, ingeklemd tussen de bergen en de zee. Dit gebied is vaak het toneel geweest van heftig natuurgeweld en menselijk wapengekletter, maar ook van vreedzame uitwisseling en vermenging van culturen. Zo vormt deze uithoek met zijn veelbewogen geschiedenis zowel geografisch als historisch een ‘Europa in het klein’. We bewonderen de Venetiaanse en de Weense façaden, maar ontdekken ook de oudere structuren daarachter. De meertalige landstreek vormde politiek en cultureel de verbinding tussen het gebied aan deze en aan gene zijde van de Alpen: tussen Italië en het Duitse Rijk, tussen paus en keizer, tussen Veneto-Byzantijnse, Lombardische en Duits-Oostenrijkse kunstvormen, die hier op unieke wijze samengaan.

Programma

dag 1, wo 13-06

Directe lijnvlucht Amsterdam-Venetië. Transfer naar Aquileia, waar we twee nachten verblijven. Onderweg stop bij het stadje Portogruaro. We bekijken het kleine centrum met de in Venetiaanse stijl gebouwde paleizen.

dag 2, do 14-06

Aquileia: Romeinse havenstad, antieke ‘koningin van de Adria’, hoofdstad van Venetia en Histria. De hele dag brengen we door in deze fascinerende plaats. We zien de basiliek met de beroemde vroegchristelijke vloermozaïeken, de nabijgelegen Romeinse huizen, de antieke rivierhaven, het Forum, de necropool, het mausoleum en ten slotte het Archeologisch Museum.

dag 3, vr 15-06

Rit door de lagune naar Grado, de stad die eerst het toevluchtsoord en daarna de concurrent van de patriarchen van Aquileia was. De kerkengroep van Grado laat de bouwperiode zien die in Aquileia ontbreekt: de spanne tussen de laatantieke verwoesting en de Karolingische herbouw. De bouwheer van de beide hoofdkerken is de patriarch Elias, die na de inval van de Longobarden de beschadigde bouwwerken uit de vijfde eeuw liet vernieuwen. Na de lunch vervolgen we onze weg naar het elegante Udine, waar we vijf nachten verblijven.

dag 4, za 16-06

De sfeer in Udine is een mix van Veneto en Alpengebied. De stad ligt immers tussen de zee en de bergen in. De belangrijkste kunstschatten van Udine mogen op deze dag niet ontbreken: de burcht met de Salone del Parlamento, de romaans-gotische Dom en het bisschoppelijk paleis, waar fresco’s van Giambattista Tiepolo te zien zijn. Aan het eind van de middag is het goed toeven op een van de prachtige pleinen.

dag 5, zo 17-06

Excursie naar het naburige stadje Cividale, een sfeervol middeleeuws stadje dat tevens het centrum is van het wijngebied Colli Orientali del Friuli. Deze oude hoofdstad van de Longobarden en de patriarchen ligt op de steile oever van de rivier de Natisone aan de oude handelsweg naar het Oosten. De Duivelsbrug over de rivier had vermoedelijk al een Romeinse voorganger. Uiteraard bekijken we ook het beroemdste gebouw uit de Longobardentijd, het Tempietto Longobardo.

dag 6, ma 18-06

Vandaag reizen we naar het noorden, richting de bergen, voor een bezoek aan twee handelsstadjes: Gemona del Friuli en Venzone. Dit waren de tolstations voor de handel over de Alpenpassen. Het gebied werd in 1976 getroffen door een zware aardbeving, maar is deels herbouwd. Gemona ligt aan de rand van het brede dal van de rivier de Tagliamento. Over de oude Romeinse weg rijden we naar het even verderop gelegen vestingstadje Venzone, waar de imposante dubbele muur met de torens en de toegangspoorten in het oog springt.

dag 7, di 19-06

Dagexcursie naar Gorizia aan de grens met Slovenië. In de negentiende eeuw was dit een populair zomerverblijf voor de adel. Via de Porta Leopoldina betreden we de middeleeuwse gravenburcht in de ommuurde bovenstad, de Borgo Castello. In de benedenstad bezichtigen we de Dom met kerkschatten uit Aquileia.

dag 8, wo 20-06

Op naar Triëst, onze eindbestemming. Onderweg bezoek aan het hoog boven de zee uittorende kasteel van Duino. Vanaf de torens is het uitzicht over de Adriatische Zee magnifiek. Via de kustweg rijden we Triëst binnen, de hoofdstad van de regio Friuli-Venezia Giulia en een havenstad met invloeden uit vele culturen. Na de lunch maken we tijdens een wandeling kennis met de verschillende architectuurstijlen. Twee overnachtingen in Triëst.

dag 9, do 21-06

Triëst. Tijdens een tweede wandeling leren we over het verleden van de stad. We komen bij het antieke theater, dat aan de voet van de heuvel San Giusto ligt. Het kasteel van San Giusto biedt een geweldig zicht op de stad en de Golf van Triëst. Ook is hier het Lapidario Tergestino gevestigd. De kathedraal is gebouwd op Romeinse fundamenten en is gewijd aan Sint-Justus, de plaatselijke patroonheilige. De middag is vrij, wellicht voor een kop koffie in een van de wereldberoemde koffiehuizen aan de Piazza Unità d’Italia.

dag 10, vr 22-06

We sluiten de reis af met het kasteel van Miramare, het witte sprookjesslot van de Habsburgse aartshertog Maximiliaan en de Belgische prinses Charlotte. Het ligt pittoresk aan zee op een landtong onder het Karstgebied en heeft een eigen haven en park. Aansluitend rit naar de luchthaven van Venetië voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Venetië v.v. per KLM. De vluchttijden zijn:
13-06-2018    Amsterdam - Venetië    09.10 - 10.50 uur
22-06-2018    Venetië - Amsterdam    17.00 - 19.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van KLM.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Friuli-Venezia Giulia wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in plezierige en comfortabele viersterrenhotels in Udine en Triëst en in een driesterrenhotel in Aquileia. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege een mooie ligging of vanwege de strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden. Zo logeert u bijvoorbeeld in Udine en Triëst in het historisch centrum en heeft u vanuit uw hotel in Aquileia zicht op de beroemde dom. De diners zullen afwisselend plaatsvinden in de hotels en lokale restaurants.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u haar overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Juni is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door het noordoosten van Italië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 25 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. Lia Couwenberg

dr. Lia Couwenberg

Kunsthistorica. Studeerde middeleeuwse en oosterse kunst in Utrecht en islamitische kunst in Edinburgh. Ze was docent aan de universiteiten van Utrecht en Leiden, maar geeft ook lezingen voor een algemeen publiek. Heeft eerder als reisleidster gewerkt en na haar promotie het reizen weer opgepakt.