De existentialisten in Parijs • In de voetsporen van Sartre en De Beauvoir

De Reis

Filosofie Parijs

Parijs net na de Tweede Wereldoorlog: in de cafés, restaurants en jazzkelders van Saint-Germain-des-Prés gonst het van de bohemiens, kunstenaars en schrijvers die niet uitgepraat raken over een nieuw thema: de menselijke vrijheid. Hun onbetwiste idolen zijn Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir, die in openbare plaatsen als Café de Flore en Les Deux Magots hun belangrijkste filosofische werken schreven. Met hun radicale overtuigingen stonden zij aan de wieg van het existentialisme, een filosofische stroming die de jaren veertig en vijftig van de 20e eeuw domineerde en waarin werd onderzocht wat het betekent om mens te zijn. Tijdens deze 4-daagse reis treden we in de voetsporen van Sarte en De Beauvoir. Diverse stadswandelingen voeren ons door de verschillende wijken van de Rive Gauche, waar we onder meer Montparnasse, studentenwijk Quartier Latin en andere plaatsen verkennen die het toneel vormden van het leven van de existentialisten.

Nota bene

Filosofie Magazine staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding en een bijzonder programma. Zie ook de website van Filosofie Magazine.

De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. Zo worden meerdere colleges gegeven in een zaal nabij het hotel, zijn niet alle diners inbegrepen en zijn de fooien exclusief. In samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te lunchen of dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

 

Programma

dag 1, zo 02-06

In de late ochtend vertrekken we met de Thalys vanaf Amsterdam Centraal naar de Franse hoofdstad Parijs. Na aankomst reizen we per OV verder naar de bruisende wijk Saint-Germain-des-Prés, waar ons hotel zich bevindt. Na het inchecken is er enige vrije tijd om op eigen gelegenheid de directe omgeving van het hotel te verkennen.
In de vroege avond kennismaking met reisleider Alec van der Horst. Tijdens een wandeling door de wijk zal hij een inleiding geven op het thema van de reis. Natuurlijk passeren we hierbij beroemde cafés als Les Deux Magots en Café de Flore, waar Sartre en De Beauvoir vele dagen en nachten al drinkend, flirtend en filosoferend doorbrachten.
Aansluitend gezamenlijk welkomstdiner in een lokaal restaurant.

dag 2, ma 03-06

’s Ochtends college in een conferentiezaal nabij het hotel. Vandaag staat in het teken van filosoof Jean-Paul Sartre en van de bronnen van het existentialisme. Na het college brengen we een bezoek aan de Église Saint-Germain-des-Prés, één van de oudste kerken van Parijs, waarin zich tevens de graftombe van filosoof René Descartes bevindt. De wandeling voert verder langs de statige tuinen van Jardin du Luxembourg. Onderweg passeren we het voormalig woonhuis van Sartre aan de Rue Bonaparte. In de middag verkennen we de historische studentenwijk Quartier Latin, die zich kenmerkt door haar kronkelende straatjes en vele boekwinkels en antiquariaten. We lopen langs de Sorbonne, de universiteit waar Sartre en De Beauvoir elkaar in 1929 leerden kennen tijdens een filosofielezing. Aansluitend bezoeken we het Panthéon, waar een permanente tentoonstelling gewijd is aan de levens van filosofen Voltaire en Rousseau, wiens tombes eveneens in het Panthéon te vinden zijn.

dag 3, di 04-06

Vanochtend bespreken we het leven van Simone de Beauvoir. Met haar essay La Deuxième Sexe dat in 1949 verscheen, wist zij veel los te maken bij haar tijdgenoten. De onorthodoxe overtuigingen van De Beauvoir sloegen in als een bom en zouden ten grondslag liggen aan de feministische revolutie in de jaren ’60 en ’70. Overigens paste ze haar feministische principes in haar eigen leven niet altijd toe, wat haar op veel kritiek kwam te staan van latere feministes.
We beginnen de dag met een stadswandeling door Montparnasse, de wijk die in de vroege 20e eeuw een verzamelplaats was voor avant-gardekunstenaars, intellectuelen en schijvers. We wandelen langs het voormalig woonhuis van De Beauvoir aan de Rue Victor Schoelcher en bezoeken Cimetière du Montparnasse, waar Sartre en De Beauvoir naast elkaar begraven zijn. De middag is ter vrije besteding.

dag 4, wo 05-06

Onze laatste ochtend beginnen we met een afsluitend college waarin we de stad Parijs bespreken als de hoofdstad van het existentialisme. Ook komen tijdgenoten van Sartre en De Beauvoir uit de kunst en filosofie aan bod. We bezoeken aansluitend het Musée Picasso, dat gelegen is op de rechteroever van de Seine. Picasso was in zijn leven en werk een levende illustratie van het existentialistische vrijheidsideaal. Hij veranderde om de zoveel jaar van stijl en ook in zijn persoonlijk leven hield hij niet op zichzelf te vernieuwen (meestal deed hij dat door van vrouw te veranderen). Het museum bezit een uitzonderlijke collectie schilderijen, sculpturen, gravures en tekeningen van Picasso’s hand, maar daarnaast vinden we hier ook werken van tijdgenoten als Giacometti, Man Ray en Brassaï.
Aansluitend gezamenlijke afscheidslunch in een lokaal restaurant, gevolgd door een laatste stadswandeling die ons langs de Opéra Garnier, Café de la Paix en de Bibliothèque nationale de Richelieu voert.
In de avond per Thalys terug naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar Parijs en vice versa per Thalys.
De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
02-06-2019: Amsterdam - Parijs, 11.15 - 14.38 uur
05-06-2019: Parijs - Amsterdam, 19.25 - 22.44 uur
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden.
NB 2 U kunt ook opstappen in Rotterdam. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het traject Amsterdam-Rotterdam v.v.

Vervoer ter plaatse

Op de eerste en laatste dag in Parijs zal met het openbaar vervoer gereisd worden. Daartoe zal voor iedere reiziger een OV-ticket danwel dagkaart ter beschikking staan. De rest van het programma is te voet.

Hotels en maaltijden

We verblijven in Parijs in het comfortabele viersterrenhotel Belloy in de historische wijk Saint-Germain-des-Prés. Het hotel ligt op loopafstand van Jardin du Luxemborg en de Notre-Dame en van verschillende metrohaltes, waardoor vrijwel de hele binnenstad gemakkelijk te bereiken is per OV.
Het welkomstdiner en de afscheidslunch zullen in een lokaal restaurant plaatsvinden.

Praktisch

Audiosysteem

In Parijs wordt gebruik gemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u in deze stad de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Begin juni is een zeer geschikte periode voor een culturele reis naar Parijs.
De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 ˚C (bron: www.klimaatinfo.nl) en er kan af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Alec van der Horst

drs. Alec van der Horst

Filosoof en Parijskenner. Zijn interesse voor filosofie begon met een fascinatie voor het existentialisme. Hij studeerde Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1995 afstudeerde op een scriptie over melancholie. Sinds 1998 woont hij in Parijs, waar hij werkt als gids. Hij publiceerde artikelen over Sartre en De Beauvoir in Filosofie Magazine.

Samenwerking

Filosofie Magazine

Filosofie Magazine

Informeert op toegankelijke wijze over de laatste ontwikkelingen in de filosofie. Het stelt vragen over moraal, opvoeding, mens, werk en leven, actualiteit en politiek, en reikt bouwstenen aan om eigen antwoorden te formuleren. Zie de website van Filosofie Magazine voor meer informatie.