Extremadura

De Reis

A ESP0871Ver weg van het massatoerisme, tussen Madrid en Portugal, verschuilt zich de ongerepte regio Extremadura. In een van de laatste steppelandschappen van West-Europa en de heuvelachtige dehesa met steen- en kurkeiken regeren rust en ruimte. Niet voor niets is dit het thuis van het wilde zwijn en zeldzame volgelsoorten als de zwarte ooievaar, de keizerarend en de monniksgier. In het Romeinse Mérida, het prehistorische Cáceres en Trujillo, de stad van de conquistadores, pronken paleizen en kastelen. En in het klooster van de bedevaartplaats Guadalupe straalt de Zwarte Madonna. Tijdens een wandeling door de kronkelstraatjes is de sfeer van weleer daar nog duidelijk voelbaar.

Programma

Spanje Extremadura kaartje

dag 1, di 16-10

Directe lijnvlucht Amsterdam-Madrid en transfer naar het hotel in Torrejón el Rubio, waar we drie nachten verblijven.

dag 2, wo 17-10

We bezoeken het vlakbij gelegen nationale park Monfragüe met zijn imposante populatie vale gieren en monniksgieren. Wandeling omhoog naar een Moorse kasteelruïne met een onvergetelijk uitzicht over de steeneikbossen. Op de hellingen treffen we een bijzondere vegetatie aan, zoals de aardbeiboom, de wintergroene sneeuwbal en metershoge struikheide. De lunch kunt u gebruiken in Villareal de San Carlos. ’s Middags speuren we bij de machtige rots Salto del Gitano aan de Taag naar arenden en gieren.

dag 3, do 18-10

Schitterende wandeling door parkachtige steeneikbossen, de dehesas in de buurt van Talaván. Aansluitend rijden we door de eindeloze vlakten tussen Trujillo en Cáceres, waar bijzondere steppevogels leven. Als het weer goed is, picknicken we op een mooie plek in het veld. Zo niet, dan eten we tapas in een restaurantje in Santa Marta de Magasca. ’s Middags verkenning van de historische stad Trujillo, de geboorteplaats van de veroveraar Francisco Pizarro. Er zijn naast goed bewaarde paleizen en originele stadsmuren ook Moorse overblijfselen.

dag 4, vr 19-10

We reizen van Torrejón zuidwaarts naar Cáceres. De indrukwekkende historische binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst. Na de lunch korte wandeling door het indrukwekkende natuurmonument Barruecos. Aan het eind van de middag brengt de touringcar ons naar een door steen- en kurkeiken omgeven landgoed ten noorden van Cáceres, waar we twee nachten verblijven.

dag 5, za 20-10

’s Ochtends lopen we door het interessante centrum van Alcántara met de beroemde Romeinse brug over de Taag. Aansluitend eten we tapas en maken we een wandeling op ‘ons’ landgoed. Zwarte varkentjes en waarschijnlijk ook kraanvogels genieten van de eikels onder de bomen. Vlakbij bewonderen we een aantal graven van de West-Goten, uitgehouwen in graniet.

dag 6, zo 21-10

Vandaag rijden we naar het op bijna 1000 meter hoogte gelegen dorp Montanchez, waar we de fijnste jamón ibérico proeven. Het is de moeite waard om te klimmen naar het ‘balkon van Extremadura’, een kasteel uit de dertiende eeuw, want dat biedt schitterende panorama’s over de vlakte. ’s Middags gaat de reis naar Mérida, waar we de binnenstad bekijken, die ook op de Werelderfgoedlijst staat. Hier treffen we tal van monumenten uit de Romeinse tijd aan, zoals het theater, het amfitheater, de antieke brug en het aquaduct. Onze laatste bestemming is Guadalupe, waar we twee nachten in het gastenverblijf van het beroemde Monasterio verblijven.

dag 7, ma 22-10

Deze laatste dag brengen we door in het bijzondere pelgrimsoord. Bezoek aan het Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe en busrit door het fascinerende berggebied van deze streek. Onderweg maken we een korte wandeling.

dag 8, di 23-10

Transfer naar Madrid en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Madrid v.v. per KLM.
De vluchttijden zijn:
16-10-2018: Amsterdam - Madrid, 09.30 - 12.05 uur
23-10-2018: Madrid - Amsterdam, 17.10 - 19.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, (bij vluchten met KLM) gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van KLM.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Extremadura wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

Het hotel in Torrejón el Rubio is een eenvoudig, gezellig en toegewijd familiehotel. Het tweede hotel, ten noorden van Cáceres, is gevestigd in een sfeervol gebouw op een oud landgoed. Als laatste verblijft u in het gastenverblijf van het beroemde klooster van Guadalupe. Wij gebruiken de diners in de hotels. Men serveert er gerechten en wijnen uit de streek. Onderweg proeven we de beroemde ham en tapas en we gebruiken een picknicklunch. U moet er bij reizen naar Spanje rekening mee houden dat het diner naar onze begrippen laat wordt geserveerd.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. We maken diverse lichte en korte wandelingen door de natuur en door enkele (kleinere) binnensteden. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Half oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Extremadura.We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Reisleiding

dr. Manuela Seifert

dr. Manuela Seifert

Heeft in Zürich zoölogie en botanie gestudeerd. Gaf cursussen aan leraren en veldornithologen en ontdekte al vroeg haar passie om als reisleidster actief te zijn. Na haar studie was ze directeur van een bezoekers- en natuurstudiecentrum in de Extremadura. De liefde voor deze regio komt tot uitdrukking in diverse publicaties van haar hand en zeker ook tijdens de door haar geleide reis