In de voetsporen van Emo

De Reis

A ITA3285Tijdens deze reis door Frankrijk en Italië treden we in de voetsporen van de Fries-Groningse abt Emo van Wittewierum. Dick de Boer, emeritus hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, beschrijft in een schitterend boek de reis die Emo in 1212 maakte van zijn premonstratenzer kloostertje bij Appingedam naar Rome en terug. We volgen Emo op zijn tocht van Lyon naar Milaan en bezoeken de plaatsen waar hij logeerde. Deze liggen deels langs de beroemde Via Francigena. De reis gaat langs talrijke pareltjes van kunst en architectuur die een verrassend beeld geven van het Europa aan het begin van de dertiende eeuw.

Programma

dag 1, zo 16-06

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Lyon en transfer naar ons hotel, waar we één nacht verblijven. In Vieux Lyon gaan we naar het Gallo-Romeins Museum en het Romeinse theater. Ook zien we de middeleeuwse kathedraal met de romaanse Manécanterie, de koorschool. Tot slot bezoeken we de eveneens romaanse abdijkerk van Saint-Martin d’Ainay op het Presqu'île.

dag 2, ma 17-06

Bij Château Fallavier horen we over de ontwikkeling van de macht van de graven van Savoye. We rijden verder naar Chambéry voor de romaans-gotische Saint-Pierre de Lémenc, een van de oudste kerken van Savoye en de laatste rustplaats van de heilige Conchobar. De gotische Tour du Prince is het oudste bewaard gebleven deel van de bijbehorende abdij. In de middag rijden we langs enkele pareltjes als het kerkportaal van La Chambre naar de oude bisschopsstad Saint-Jean-de-Maurienne. De sobere kathedraal is gewijd aan Johannes de Doper sinds de heilige Thecla enkele van zijn vingers meebracht uit Alexandrië. Overnachting in de Val Cenis.

dag 3, di 18-06

Een fraaie route voert ons over de Col du Mont-Cenis naar het benedictijnenklooster van Novalesa. De romaanse schilderingen in de kapel van Santi Eldrado e Nicola zijn zeer goed bewaard. We dalen af naar Susa. ’s Middags gaan we naar de hooggelegen Sacra di San Michele. De romaanse crypte heeft byzantijnse invloeden en zou zijn gebouwd in opdracht – en met hulp – van de aartsengel Michaël. Het cisterciënzer Lucedio-klooster in de Povlakte is iets jonger. We leren over de belangrijke rol die het klooster heeft gespeeld bij de opkomst van de rijstteelt in Italië. Overnachting in Casale Monferrato.

dag 4, wo 19-06

Wandeling naar de kathedraal van Sant’Evasio, een van de belangrijkste romaans-Lombardische kerken in Piemonte. De abdij van Breme werd gesticht door monniken van Novalesa die vluchtten voor de Saracenen. De Santa Maria Maggiore met het belendende baptisterium in Lomello en de verstilde Pieve van Velazzo zijn vroege, sobere voorbeelden van de romaans-Lombardische stijl. In tegenstelling tot de Sant’Evasio zijn ze volledig uit baksteen opgetrokken.
Het Certosa di Pavia is een van de grootste kloosters van Italië. De uitbundige architectuur en de rijkdom aan kunstschatten lijken in strijd met de sobere levensstijl die de kartuizer orde doorgaans nastreeft. De gotische kerk diende tevens als mausoleum voor de familie Visconti, de stichters en eigenaren van het land waarop het klooster verrees. Rit naar ons hotel in het nabijgelegen Pavia, waar we tweemaal overnachten.

dag 5, do 20-06

Tijdens een stadswandeling door het aangename centrum van Pavia zien we schitterende kerken, de eeuwenoude universiteit en het kasteel van de familie Visconti. In Piacenza bezichtigen we de San Savino met een zeldzaam romaans vloermozaïek, en de Sant’Antonio met haar Paradijspoort. Rit naar de abdij van Chiaravalle della Colomba, die in de twaalfde eeuw werd gesticht door monniken uit Clairvaux. De fraaie bakstenen gebouwen stammen deels uit de dertiende eeuw, nadat de abdij door soldaten van Frederik II was verwoest.

dag 6, vr 21-06

Via de San Bassiano in Lodi Vecchio, een van de oudste kerken in de streek, en Lodi zelf gaan we naar Milaan. Het middeleeuwse Milaan beleven we het best bij de vierde-eeuwse Sant’Ambrogio.’s Middags gaan we naar de abdij van Chiaravalle Milanese. Deze werd gesticht door Bernard van Clairvaux, die in deze streken ook het gebruik van irrigatiekanalen introduceerde, een belangrijke innovatie. De kerk van de veel intiemere abdij te Viboldone heeft warme schilderingen in de stijl van Giotto. De laatste nacht verblijven we in Milaan.

dag 7, za 22-06

Rit naar Como aan het gelijknamige meer. Tijdens onze stadswandeling bekijken we onder meer een typisch Lombardische broletto en de Dom van San Fedele. Gezamenlijke afscheidslunch en daarna transfer naar Milaan voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Nota bene

Bij slecht weer volgen we op dag 3 een alternatieve route naar Susa, met een lichte aanpassing van het programma.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Lyon en van Milaan naar Amsterdam per KLM. De vluchttijden zijn:
16-06-2019: Amsterdam - Lyon, 11.45 - 13.20 uur
22-06-2019: Milaan - Amsterdam, 17.20 - 19.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Zuid-Frankrijk en Noord-Italië wordt uitgevoerd met moderne, comfortabele touringcars voorzien van airconditioning. De dagritten zijn soms groot, maar worden geregeld onderbroken met een bezoek. Tijdens de ritten kunt u genieten van de mooie landschappen.

Hotels en maaltijden

In Lyon wordt verbleven in een gunstig gelegen viersterrenhotel. In de Val Cenis verblijven we in een eenvoudig, maar charmant tweesterrenhotel. In Casale Monferrato maken we gebruik van een driesterrenhotel. In Pavia en Milaan wordt verbleven in centraal gelegen viersterrenhotels.
In de Val Cenis dineren we in het hotel; de overige diners vinden plaats in lokale restaurants of trattoria’s.

Praktisch

Boek Emo’s reis

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van het boek Emo’s reis van de hand van de reisleider, prof. dr. Dick E.H. de Boer. U ontvangt het boek zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u de reisleiding overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel en een goede conditie zijn vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Het programma is intensief. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Juni is qua temperatuur een uiterst geschikte maand voor een culturele reis door Frankrijk en Noord-Italië. De temperatuur is over het algemeen al aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23ºC in Lyon tot 26ºC in Milaan. In de hoger gelegen gebieden kan het frisser zijn. Een regen- of onweersbui is niet uit te sluiten. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk en Italië maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

prof. dr. Dick E.H. de Boer

prof. dr. Dick E.H. de Boer

Studeerde geschiedenis en Nederlands in Leiden. In 1992 werd hij hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bij zijn afscheidscollege in 2011 presenteerde hij het boek Emo’s reis. Zijn publicaties bestrijken een breed terrein, van Hanzegeschiedenis tot mirakelverhalen en loterijgeschiedenis.

drs. Marian van Caspel-van Til

drs. Marian van Caspel-van Til

Kunsthistorica. Vanuit haar bedrijf Kunst in Verbinding geeft ze lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst, waarbij ze graag het een met het ander verbindt.