Duister Duitsland • i.s.m. Historisch Nieuwsblad

De Reis

duister duitslandDeze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

In het Zuid-Duitse Beieren kwam de partij van Hitler tot bloei, maar zag ze ook haar ondergang. Deze zesdaagse reis geeft ons een beeld van het leven van Hitler en de opkomst van de nazi’s. Ook het erfgoed en de strafprocessen in Nürnberg komen aan bod.
Zoals gewoon geworden op hun reizen, gebruiken Willem Melching en Maarten van Rossem de bus als rijdende collegezaal. Films, beeldfragmenten en toelichtingen brengen de nodige verdieping bij de bezienswaardigheden.

Nota bene
Het betreft een reis die in samenwerking met Historisch Nieuwsblad georganiseerd wordt. Derhalve verschilt deze reis in sommige opzichten van onze andere reizen. Let u hierbij op datgene wat voor deze reis in- danwel exclusief is, zoals in de reisgegevens vermeld. Graag wijzen wij u er specifiek op dat de fooien en entreekosten niet zijn inbegrepen.

Programma

Zuid Duitsland kaartje

dag 1, vr 18-05

Vroege, directe lijnvlucht van Amsterdam naar Nürnberg. Ons bezoek aan deze stad staat voor een groot deel in het teken van de partijrituelen van de nationaalsocialisten. De Reichsparteigelände was het terrein waar de NSDAP haar partijdagen hield. Tijdens deze meerdaagse, propagandistische manifestaties etaleerden de nazi’s zich met grote optochten, toespraken en sportwedstrijden. Onder leiding van een lokale gids maken we een uitgebreide tour over het terrein. Het Zeppelinfeld was het paradeterrein van de Wehrmacht en de SA en bood plaats aan maar liefst 320.000 mensen. In de tribunes zien we ook de Goldener Saal, met goudkleurige mozaïeken. In de onvoltooide Kongresshalle is tegenwoordig een documentatiecentrum gevestigd. Willem Melching geeft toelichting over het nazisme als politieke religie. In de middag brengen we eveneens een bezoek aan de tentoonstelling van het Memorium Nürnberger Prozesse, de stafprocessen na afloop van de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden kozen juist deze stad voor de strafprocessen vanwege de historische betekenis van de stad voor de NSDAP. Maarten van Rossem geeft een toelichting op de processen en de Siegerjustiz van de Amerikanen en Russen. Overnachting en welkomstdiner in Nürnberg.

dag 2, za 19-05

Tijdens de rit naar München bekijken we de film 'Triumph des Willens' van Leni Riefenstahl. De propagandafilm over de Reichsparteitag van 1934 heeft nog altijd invloed op de manier waarop vandaag de dag films en reclamespots worden gemaakt. In München maken we een lange stadswandeling met als thema Hauptstadt der Bewegung. We zien onder meer de Odeonsplatz en de Feldherrnhalle, de plek van de Putsch van 1923. De Führerbau – tegenwoordig de Hochschule für Musik und Theater – was het persoonlijke kantoor van Hitler en de locatie van de conferenties van München. Via de Briennerstrasse bereiken we de Königsplatz, het monumentale eindpunt van de nazi-optochten en plek van de inmiddels verdwenen Ehrentempel. Daarnaast zullen we ook minder monumentale plekken aandoen, zoals de studentenbuurt met de fotowinkel waar de partij begon, de uitgeverij van Mein Kampf en een van de vele woonhuizen van Hitler.
’s Avonds gezamenlijk diner in het Hofbräuhaus, waar Hitler destijds zijn partijprogramma presenteerde. Maarten van Rossem luistert het diner op met een korte toelichting over partijen en partijprogramma’s. Overnachtig in München.

dag 3, zo 20-05

We gaan vroeg op weg naar Berchtesgaden, waarbij onderweg in de bus kleurenfilmpjes van Eva Braun worden vertoond. In de jaren twintig vestigde Hitler zich op de Obersalzberg. Nadat da nazi’s de macht hadden gegrepen, maakte hij van de berg een nazicomplex. Ook Göring, Bormann en Speer hadden er een huis, er waren tuinen en kassen voor zelfredzaamheid, en verdedigingswerken en luchtafweergeschut ter bescherming. Het Documentatiecentrum is deels aangelegd in de tunnels die de gebouwen ondergronds met elkaar verbonden. Op de top van de nabijgelegen berg Kehlstein werd een theehuis gebouwd, dat Hitler op zijn vijftigste verjaardag in 1939 cadeau kreeg van de NSDAP. Hitler zelf verbleef er maar af en toe, vanwege zijn hoogtevrees en claustrofobie, maar Eva Braun verbleef er wel regelmatig met haar vriendinnen. We krijgen er een rondleiding en maken een ritje met de gouden lift, die voor Hitler van alle comfort werd voorzien. Aan het eind van de middag rit naar Füssen. Overnachting en diner in het hotel aldaar.

dag 4, ma 21-05

Nabij Füssen ligt het sprookjesachtige kasteel Neuschwanstein, gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw door de later krankzinnig verklaarde koning Ludwig II van Beieren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als opslagplaats voor in Frankrijk geroofde kunst. De kunstwerken werden netjes gefotografeerd en gecatalogiseerd in 35 fotoalbums. Ook de goudvoorraden van de Deutsche Reichsbank lagen hier opgeslagen. Enkele dagen voor de inval van de geallieerden verdwenen deze en tot op de dag van vandaag is het goud nog niet teruggevonden. We besteden ook aandacht aan de symboliek van het kasteel voor het nazisme en de relatie tussen Hitler en Wagner. Wagner werd door de nazi’s gepromoot als een van Hitlers favoriete componisten en nog steeds wordt Wagner door velen geassocieerd met de waarden van het Duits nationalisme. Het ontwerp van slot Neuschwanstein was gebaseerd op de middeleeuwse kastelen in Wagners werken, en met name op de Wartburg uit zijn 'Tannhäuser'. In de middag rijden we door naar Dachau. Onderweg maken we een stop in het plaatsje Landsberg am Lech, waar Hitler in de gevangenis een begin maakte met Mein Kampf. Willem Melching zal onderweg een toelichting geven over dit verboden werk. Overnachting in de oude stad van Dachau.

dag 5, di 22-05

Het concentratiekamp Dachau was het eerste grootschalige concentratiekamp van de SS in Duitsland. Het bleef de gehele twaalfjarige heerschappij van de nazi’s in gebruik en ontwikkelde zich als prototype voor nieuwe kampen. Het was geen vernietigingskamp zoals een aantal kampen in Polen. In dit kamp werden vooral politieke gevangenen vastgezet en vermoord. Het was ook het eerste kamp waar de commandant de absolute jurisdictie toebedeeld kreeg en daarmee volledig buiten de rechtsstaat om kon werken. Het kamp is vandaag de dag ingericht als herinneringscentrum. We krijgen er een rondleiding door een lokale gids. Daarnaast geven Willem en Maarten toelichting op thema’s als ‘De kampen en de Holocaust’, ‘Het Derde Rijk als onderdrukker’ en ’De SS/Gestapo’. In de middag rijden we naar München, waar we een laatste maal overnachten.

dag 6, wo 23-05

De laatste ochtend in München is ter vrije besteding. U kunt op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan een van de vele musea die de stad rijk is. Te denken valt aan de beroemde Pinakotheken – van oude tot moderne kunst – of het Deutsches Museum, een museum over de geschiedenis van de techniek en de natuurwetenschappen. Voor liefhebbers van auto’s is facultatief een bezoek aan BMW Welt mogelijk, het hypermoderne presentatiecentrum van BMW in München. Hier zijn in tentoonstellingsruimten de geschiedenis, de ontwikkeling en de toekomst van BMW te bewonderen. In de middag transfer naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht München-Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Nürnberg en van München naar Amsterdam per KLM.
De vluchttijden zijn (o.v.v. wijzigingen):
18-05-2018: Amsterdam - Nürnberg, 08.25 - 09.40 uur
23-05-2018: München - Amsterdam, 17.50 - 19.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Beieren wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Voor de rit omhoog naar het Kehlsteinhaus wordt gebruik gemaakt van speciale busjes van het uitzichtpunt.

Hotels

Het verblijf zal plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning. De hotels zijn gekozen vanwege hun comfort of hun strategische ligging.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Mei is een geschikte periode voor een cultuurreis door Beieren. De temperatuur is prettig voor stadsbezoeken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er kan af en toe een bui vallen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn niet bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Vervolgens ontvangt u van ons een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. Willem Melching

dr. Willem Melching

Is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context. In het kader van zijn werkzaamheden begeleidt hij geregeld reizen en geeft hij in de media commentaar op actuele ontwikkelingen in ons buurland. Recentelijk verschenen van zijn hand een geschiedenis van de DDR en een veelgeprezen Hitler-biografie. Ook publiceerde hij Ooggetuigen van het Derde Rijk en maakte hij een bloemlezing uit de dagboeken van Joseph Goebbels. Willem Melching is een medewerker van Historisch Nieuwsblad.

Prof. dr. Maarten van Rossem

Prof. dr. Maarten van Rossem

Studeerde geschiedenis en promoveerde in 1983 op een studie van Joodse intellectuelen in de Verenigde Staten. Vanaf 1996 was hij bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hem door de KNAW de Eureka Prijs toegekend vanwege zijn verdiensten voor de popularisering van de wetenschap. Van Rossem geeft regelmatig commentaar op politieke en culturele kwesties op radio en televisie. Hij publiceerde talloze boeken waaronder Drie Oorlogen. Een kleine geschiedenis van de 20e eeuw. Maarten van Rossem is een medewerker van Historisch Nieuwsblad en heeft een eigen blad: Maarten!.

Samenwerking

Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende, absurde en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende. Zie de website van het magazine voor meer informatie.