Costa Rica

De Reis

E CRI2743Costa Rica, de Rijke Kust, draagt zijn naam terecht: het is een eldorado voor natuurliefhebbers met meer vogelsoorten dan er in Europa voorkomen. We bezoeken goed ontsloten nationale parken. Die lopen uiteen van waterrijke tropische laaglanden, zoals rond Tortuguero, tot de nevelwouden van Monteverde en het berggebied Savegre. Een prachtige route voert langs vulkanen, een archeologische vindplaats en stranden. We maken boottochten door moerassen en op de Grote Oceaan. Costa Rica is anderhalve keer zo groot als Nederland en de afstanden zijn beperkt. Het land heeft een redelijk goede toeristische infrastructuur en we verblijven in comfortabele hotels, veelal met zwembad.

Programma

Costa Rica 2018dag 1, di 27-11

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar de hoofdstad San José voor de overnachting.

dag 2, wo 28-11

We rijden naar Caño Blanco en gaan per boot naar het nationale park Tortuguero, waar we tweemaal vlak aan zee overnachten. De tocht gaat door kalme kanalen en lagunen omzoomd door regenwoud. Dit laaggelegen gebied kent een grote dichtheid aan wild. Met enig geluk vertonen zich luiaards, bootsnavelreigers, ijsvogels, papegaaien en slangenhalsvogels. Wie weet spotten we zelfs reuzenotters, zeekoeien en krokodillen. ’s Middags verkenning van het dorp en tijd voor de hangmat.

dag 3, do 29-11

Bij het ochtendgloren glijden we per kano door smalle, stille waterlopen. Groene leguanen, blauwe vlinders, slinger-, brul- en kapucijnapen laten zich doorgaans zien of horen. Er zijn wandelpaden uitgezet. Als we later op de ochtend door het dichte woud dwalen, springen gifrode kikkertjes zo groot als speldenknoppen voor onze voeten weg. In de middag is er een tweede boottocht.

dag 4, vr 30-11

Per boot en per touringcar reizen we langs suikerriet- en bananenplantages en slaperige dorpjes naar de Sarapiquí-rivier, waar we het archeologisch park Alma Ata bezoeken. In 1999 is hier een precolumbiaans grafveld gevonden. In het Museum voor Inheemse Culturen zijn maskers, juwelen, wapens, schilderingen en geneeskundige voorwerpen tentoongesteld. In de namiddag bereiken we onze lodge, die als enige in het nationale park Volcán Arenal ligt. Het uitzicht op de vulkanen is schitterend.

dag 5, za 01-12

Vroege wandeling door de grote, vogelrijke tuinen van het hotel. Na het ontbijt trekken we eropuit in het park. De Arenal heeft drie kraters, waarvan er een actief is. We verkennen onder meer plaatsen waar in 1968 de lava vloeide en aanschouwen van nabij het regeneratieproces. In het park leeft een keur aan dieren, waaronder de zeldzaam wordende tapir en de brulaap.

dag 6 en 7, zo 02 en ma 03-12

We steken per veerboot het Arenal-meer over en rijden richting Monteverde voor twee overnachtingen. Via voetpaden en vanaf hangbruggen tussen de boomkruinen verkennen we dit reservaat. Met zijn sprookjesachtige nevelwouden is het niet voor niets beroemd. De bomen zijn zwaar behangen met bromelia’s, varens, mossen en orchideeën. Vogelaars komen van heinde en verre hierheen. Dit is het gebied van de quetzal, de heilige vogel van de Azteken. De keiharde klanken die door het woud galmen, zijn van de klokvogel. Groene bergtoekans, kolibries, tangara’s, motmots en mannequins – het kan niet op. Het aangrenzende reservaat Santa Elena is minder vochtig. Er zijn uitzonderlijke insecten te zien.

dag 8, di 04-12

We dalen af naar de kust van de Grote Oceaan. Daar maken we een interessante boottocht over de Tárcoles-rivier met zijn vele krokodillen. ’s Middags geen programma. Er zijn diverse activiteiten mogelijk vanuit ons hotel, dat aan het strand ligt.

dag 9, wo 05-12

Het nationale park Carara ligt op de grens van het regenwoud en het drogere klimaat ten noorden daarvan en is daarom wellicht de meest soortenrijke plek in Costa Rica, zowel qua flora als qua fauna. ’s Middags geen programma.

dag 10, do 06-12

Met de oceaan aan onze rechterhand rit naar Manuel Antonio. Dit is een druk bezocht, maar klein park dat naast land ook voor een groot deel zee beslaat. In de middag wandeling in mangrovemoerassen achter het strand. Zwarte leguanen rennen over het hete zand. Hier komen grote aantallen doodshoofdaapjes voor, naast gordeldieren en opossums.

dag 11, vr 07-12

Verder zuidoostelijk steekt het enorme schiereiland Osa in zee. Bij Palmar verbazen we ons over de Diquís-ballen: mysterieuze kogelronde stenen. Iets verderop schepen we in voor een vaartocht door het woud en over zee naar de Drake-baai.

dag 12, za 08-12

U kunt kiezen uit twee excursies per boot over zee: naar het nationale park Corcovado, het meest ongerepte oerwoud van het land, of naar het biologisch eilandreservaat Isla del Caño.

dag 13, zo 09-12

We varen terug, verlaten de kust en trekken het bergland in met als doel San Gerardo de Dota. Overnachting op ruim 2000 meter hoogte tussen toppen van ruim 3000 meter in een koel nevelwoud. Na het diner is er nog een korte nachtwandeling.

dag 14, ma 10-12

De lodge heeft diverse faciliteiten, waaronder observatieplaatsen en een spa. We zijn nu in een heel andere habitat, met onder meer zware eiken en dus ook met een andere dierenwereld. Deze plek is met zijn vele kolibries een eldorado voor vogelliefhebbers. Ook is er een redelijke kans op het spotten van de hoofdprijs: de quetzal.

dag 15, di 11-12

Na de lunch vertrek naar San José. Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

dag 16, wo 12-12

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar San José v.v. per KLM. De vluchttijden zijn:
27-11-2018: Amsterdam - San José, 15.25 - 20.05 uur
11-12-2018: San José - Amsterdam, 22.05 - 15.10 uur (de volgende dag)
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Costa Rica is het zeven uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

Voor de rondreis maken we gebruik van een airconditioned touringcar met ruim voldoende zitplaatsen.

Hotels en maaltijden

De hotellerie in Costa Rica is ingesteld op Amerikaanse gasten en is dus in het algemeen goed op orde. Wij kozen voor hotels met drie à vier sterren. Verschillende hotels hebben grote, mooi aangelegde tuinen en zwembaden.
De keuken is internationaal georiënteerd met salades en fruit en daarnaast typisch Midden-Amerikaanse specialiteiten met rijst, mais, kip of vis, bijvoorbeeld in limoensaus, en bonenschotels. De vegetarische keuken is niet onbekend.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Er wordt regelmatig een stukje gewandeld; de paden zijn redelijk tot goed begaanbaar.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor reizigers uit West-Europa zijn geen vaccinaties verplicht, maar een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A worden aangeraden. Er is in het te bereizen gebied een zeer gering malariarisico. De gebruikelijke maatregelen tegen muggenbeten zijn echter raadzaam, ook met het oog op andere ziekten die muggen kunnen overbrengen. Raadpleegt u over deze zaken ook uw huisarts. Deelnemers ontvangen meer informatie.

Weer

U mag eind november overdag in Costa Rica aan de kust temperaturen rond de 30 °C verwachten. In de hogere delen van het binnenland is dat enkele graden lager; in Savegre op 2200 meter is het veel koeler. In de nevelwouden is het uiteraard vochtig. Niet goed te voorspellen in dit tropische land met een grote bergrug is regen, als regel geldt dat er 's middags meer kans is op regen dan in de ochtend. Er zijn tegenwoordig forse afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Costa Rica is geen visum nodig. Uw paspoort moet tenminste geldig zijn tot zes maanden na vertrek uit het land, dus t/m 12 juni 2019.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De munt is de Costaricaanse colon (CRC). De bekende creditcards en pinpassen met het Maestro/Cirrus-logo worden bij de meeste geldautomaten geaccepteerd. Buiten de grote steden kunt u dollars of euro’s wisselen voor colones. U heeft onderweg geld nodig voor drankjes bij de maaltijden en persoonlijke uitgaven zoals kledingwasserij, souvenirs en aan u persoonlijk geleverde diensten. Reken op € 10,- à € 15,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Reisleiding

Liliane Close

Liliane Close

Woonde vele jaren in Latijns-Amerika en legde zich daar toe op de opvang van gestrande dierlijke kustbewoners. De afgelopen jaren leidde ze met veel succes onze reizen naar onder meer Patagonië, Costa Rica en Spitsbergen.