Colombia • stedenschoon, archeologie en goud

De Reis

E COL2287De speciale sfeer van de tropische laaglanden, spectaculaire vondsten in de Hoge Andes en mooie koloniale plaatsen staan garant voor een zeer afwisselende reis. Hoogtepunten zijn de archeologische parken rond San Agustín, met hun grafheuvels en megalithische beelden, maar ook juweeltjes van koloniale steden, zoals Popayán en Cartagena, met hun pleinen, kerken en kloosters. Zo’n tweeduizend jaar voordat de Spanjaarden hier voet aan land zetten, maakte de Indiaanse bevolking al de schitterendste gouden sieraden, die nu in musea worden bewaard. Onze reisleider geeft u een uniek inkijkje in de geschiedenis en de psyche van Colombia.

Programma

Colombia reisroute

dag 1, za 10-08

Directe lijnvlucht naar de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Hier overnachten we tweemaal in het oude centrum. Bogotá ligt op 2600 meter hoogte en is daarmee ook de hoogste overnachtingsplaats op deze reis. Na aankomst een eerste oriëntatie op en verkenning van dit historische stadscentrum; één groot historisch, architectonisch en cultureel monument. De kasseiwegen en de koloniale architectuur van La Candelaria brengen de bezoeker even terug in de tijd. Het is een levendige wijk met veel culturele instellingen en horeca. De Catedral Primada stamt deels uit de zestiende eeuw. De Capilla del Sagrario heeft een barokke gevel en het interieur is een pareltje van religieuze architectuur. Het imposante , neoclassicistische Capitolio Nacional is het thuis van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

dag 2, zo 11-08

We vervolgens onze stadswandeling lang het Palacio Liévano, in Franse stijl, met een mooie bogengalerij, en het elegante Teatro de Cristóbal Colón richting Museo Botero. Dit beschikt over werken van Sisley, Renoir, Corot, Monet, Picasso, Chagall, Miró, Bacon en Kees van Dongen. Aansluitend gaan we naar het Casa Bolívar, om wat te leren over de onafhankelijkheidsstrijd. Nergens zijn zoveel gouden sieraden, kunst en gebruiksvoorwerpen uit de precolumbiaanse tijd bij elkaar gebracht als in het fantastische Goudmuseum. We zien er dodenmaskers en sierlijke dansers, jaguar- en poemasymbolen en verfijnde muziekinstrumenten. Verder is er aandacht voor de fascinerende wereld van transmutaties - vogelvrouwen, slangen- en vampiermannen - en natuurlijk El Dorado: de met goudstof bedekte hoofdman, die de scheppende kracht van de zon personifieert. De heuvel Monserrate ten slotte biedt een fenomenaal uitzicht over de stad. Al ruim drie en een halve eeuw is deze plek voor katholieken in Colombia de belangrijkste pelgrimsbestemming. We dineren in een trendy middenklassewijk en genieten van de levendigheid die het weekend met zich meebrengt.

dag 3, ma 12-08

Vrije tijd tot ons vertrek naar de luchthaven en onze vlucht naar Neiva. Een prachtige rit van circa vier uur voert ons door de bergen naar het afgelegen San Agustín. Hier liggen in een schitterend bergland met beekjes en watervallen de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Colombia, die wel worden vergeleken met die van Paaseiland. We overnachten tweemaal in een prettig chalet-achtig hotel met mooie veranda’s en terrassen vol bloemen.

dag 4, di 13-08

We hebben een volle dag voor San Agustín en omgeving, ruim voldoende voor een rustig bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden. Eerst gaan we naar het Archeologisch Park, dat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst staat. De grafheuvels en megalithische beelden geven ons inzicht in de cultuur, het dagelijkse leven en in het bijzonder de begrafenisrituelen van de volkeren die hier in het eerste millennium van onze jaartelling leefden. In het illustratieve museum zien we hoe goden en mythische dieren werden uitgebeeld tussen de eerste en de achtste eeuw; soms abstract, soms heel realistisch. We bezichtigen de mooiste grafheuvels met bijzondere sculpturen en schilderingen en bezoeken het Beeldenbos en de Fuente de Lavapatas, een bron waar waarschijnlijk de goden van water, vruchtbaarheid en voorspoed werden aanbeden. Na de lunch bezoeken we nog twee archeologische zones in de omgeving: La Chaquira en Alto de los Ídolos.

dag 5, wo 14-08

Nabij Isnos gaan we bij voldoende tijd naar een panela-fabriekje. Panela is het Colombiaanse alternatief voor suiker. Duizenden mensen verdienen hier hun brood met de productie van de caramelachtige tabletten. Een prachtige rit van circa vier uur voert ons door de bergen naar Popayán. De weg is mogelijk nog niet geheel verhard en voert deels door het natuurreservaat Puracé op zo’n 3000 meter hoogte. De heuvels zijn begroeid met het voor het hoogland typische paramo. Hier leeft de bedreigde Andes-tapir, die tunnels maakt in de begroeiing. Te Popayán nemen we onze intrek in een oud klooster, thans het beste hotel van de stad en een bezienswaardigheid op zichzelf. Korte wandeling over het plein en uitleg over de betekenis van deze witte universiteitsstad, die gesticht werd in de zestiende eeuw.

dag 6, do 15-08

Popayán is een juweel en maakt een schone en verzorgde indruk. We bezoeken de wijk rond het park Caldas met de klokkentoren en de historische brug voor pelgrims die op hun knieën naar El Callejón wilden. We bekijken het barokket Panteón, waar beroemde inwoners van de stad hun laatste rustplaats kregen, en het huismuseum van één van hen. Een bezoek aan de mooie Franciscuskerk staat mag vanzelfsprekend niet ontbreken. De precolumbiaanse piramide Morro de Tulcán is het belangrijkste archeologische object en biedt een mooi uitzicht over de stad. U kunt vanmiddag op eigen gelegenheid verder door het koloniale centrum dwalen of het leven vanaf een terrasje gadeslaan. Ook het museum voor religieuze kunst is een bezoek waard.

dag 7, vr 16-08

Een wederom prachtige rit brengt ons naar Cali, onze volgende overnachtingsplaats. Terwijl de bergen lager worden, zorgen de wisselingen in hoogteverschil voor steeds veranderende landschappen. We rijden uiteindelijk de vallei van de Río Magdalena binnen, waar suikerriet het belangrijkste gewas is en de bevolking steeds donkerder wordt.

dag 8, za 17-08

Cali, na Bogóta en Medellín de grootste stad van Colombia, is een levendige, weinig toeristische stad. Het centrum heeft genoeg te bieden, met het witte klooster van La Merced, de neogotische Capilla la Ermita en het Goudmuseum, dat focust op de kunstnijverheid van de Calima. Vanavond wonen we een salsa-voorstelling bij in deze salsastad pur sang.

dag 9, zo 18-08

Rit naar de koffiegebieden met hun iconische waspalmen, die als ranke sprieten tot 60 meter hoog het landschap domineren. Er worden ook andere tropische gewassen, zoals bananen geteeld. Na een koffieproeverij op een hacienda bekijken we Salento, volgens velen het mooiste plaatsje van de streek. Twee overnachtingen in een fraai gelegen ecolodge tussen de koffievelden.

dag 10, ma 19-08

Een rustige dag in de natuur. Optioneel kunt u onder leiding van een gids een wandeling maken in de prachtige Valle de Cocora.

dag 11, di 20-08

We rijden naar het Otún Quimbaya-reservaat, een fantastisch natuurgebied. Ontelbare beekjes stromen, soms onderbroken door stroomversnellingen en watervallen, naar de Río Otún. We dompelen ons onder in het overweldigende groen tijdens een niet al te lange wandeling. Hier leven de bergtapir, de poema en het bruine spieshert, en kleinere katachtigen als de ocelot en de jaguarundi. Met wat geluk horen we de rode brulaap. Aansluitend rit naar de luchthaven van Pereira en lijnvlucht naar het door bergen omringde Medellín, waar twee overnachtingen zijn.

dag 12, wo 21-08

Medellín, de stad van de eeuwige lente, staat bekend om haar aangename klimaat. Sinds de turbulente en gewelddadige periode ten tijde van Pablo Escobar heeft ze een wonderbaarlijke metamorfose ondergaan, waarbij kunst en cultuur een belangrijke rol spelen. In het oude centrum, net als veel andere Spaanse stichtingen aangelegd in een rasterpatroon, bezichtigen we de belangrijkste monumenten en pleinen. De internationaal vermaarde, uit Medellín afkomstige Botero schonk het Museo de Antioquia een fraai overzicht van zijn werken en een deel van zijn eigen kunstverzameling met gerenommeerde internationale meesters. Na een wandeling door de aangename botanische tuinen gaan we met de gondellift naar boven.

dag 13, do 22-08

We vliegen naar onze volgende pleisterplaats, het Caraïbische Santa Marta. Het centrum toont enkele fraaie voorbeelden van koloniale architectuur. In het oudste gebouw van stad én land huist het Museo del Oro Tairona, met hoogstaand goudsmeedwerk van de lokale Nahuange en Tairona-volkeren. We brengen een kort bezoek indien de tijd het toelaat.

dag 14, vr 23-08

We nemen een kijkje bij het mausoleum van Simón Bolívar. Vervolgens gaan we Barranquilla voor een lunch in het vermaarde Hotel Prado en een bezoek aan het Parque Cultural del Caribe. In het Museo del Caribe leren we over de Caraïbische natuur en cultuur. In de namiddag komen we aan in onze laatste overnachtingsplaats, Cartagena. ’s Avonds een eerste verkenning van de bijzondere sfeer in deze stad.

dag 15, za 24-08

Lange tijd was Cartagena Colombia’s belangrijkste haven aan de Caraïbische kust, het centrum van de slavenhandel en bestuur en de hoofdzetel van de inquisitie. Er huisden ook vele kloosterorden. Als een stuk gestold verleden bleef de oude stad met haar ommuring, elegante pleinen, monumentale woonhuizen en kloosters bewaard. Het is wellicht het meest complete en fraaie voorbeeld van een Latijns-Amerikaanse koloniale stad en staat dan ook terecht op de Werelderfgoedlijst. De Cerro de la Popa biedt een onvergetelijk uitzicht op stad en zee. Het Castillo, het grootste fort in de Nieuwe Wereld, geldt als het hoogtepunt van Spaanse vestingbouw. In het Goudmuseum zien we schitterende voorbeelden van de kunst van de Zenú, die hier al 2000 jaar woonden voor de komst van de Spanjaarden. Het doorleefde oude centrum ademt glorie en verval; iedere straathoek, elk plein en elk gebouw heeft zijn eigen verhaal. Het Casa del Marqués de Valdehoyos behoorde toe aan een schatrijke bewoner; de universiteit van Cartagena, waar de beroemde schrijver Gabriel García Márquez college volgde, huist in het oude San Agustín-klooster en is met haar binnenplaats in renaissance-stijl een van de mooiste van de stad. Tussendoor is het heerlijk om even uit te rusten onder de schaduwrijke, honderd jaar oude amandelbomen en koningspalmen. Tegen het eind van de middag en 's avonds is het ook heerlijk toeven op de stadsmuur met een sundowner.

dag 16, zo 25-08

Vandaag kunt u op eigen gelegenheid verder genieten van deze heerlijke, kleurrijke stad, of met uw reisleider op ontdekkingstocht langs verrassende en verborgen plekjes. In de vroege avond vertrek van onze rechtstreekse lijnvlucht naar Amsterdam.

dag 17, ma 26-08

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Bogotá heen en van Cartagena naar Amsterdam terug per KLM. De vluchttijden zijn:
10-08-2019: Amsterdam - Bogotá, 10.05 - 14.00 uur
25-08-2019: Cartagena - Amsterdam, 18.05 - 10.45 uur (de volgende dag)
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Colombia is het zeven uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Colombia wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In de grote steden zijn de wegen goed onderhouden; daarbuiten zijn ze van wisselende kwaliteit. We maken driemaal gebruik van een binnenlandse vlucht.

Hotels en maaltijden

In Bogotá, Santa Marta en Cartagena verblijven we in aangename, centraal gelegen viersterrenhotels en in Popayan, Cali en Medellín in vijfsterrenhotels. Elders gebruiken we de ons inziens beste hotels. De hotels in Bogotá en Popayan zijn een bezienswaardigheid op zichzelf.
De Colombiaanse keuken wordt gekenmerkt door een mengeling van lokale en Europese tradities en wordt verder beïnvloed door de grote verscheidenheid aan klimatologische omstandigheden en de daar voorkomende gewassen en dieren. Zo staat aan de kust vaak vis op het menu, verwerkt in mild kruidige schotels met onder meer kokosnoot en tropische vruchten, terwijl men in de Andes meer rijst- of aardappelgerechten met maïs, pompoen en gegrild vlees serveert.

Praktisch

Boek Colombia

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van Colombia van de hand van de reisleider, drs. Marcel Bayer. U ontvangt het boek zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. La Chaquira bij San Agustín is alleen via stijle trappen bereikbaar. De wandeling in het Otún Quimbaya-reservaat is circa 1 kilometer lang en niet al te zwaar. De facultatieve wandeling op dag 10 is wel vrij pittig en duurt circa 2,5 uur.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Bogotá ligt op circa 2600 meter hoogte, de overige overnachtingsplaatsen liggen lager. Deze hoogte zou geen problemen moeten opleveren voor mensen met een normale gezondheid. Raadpleegt u bij twijfel eerst uw arts.
Vaccinaties zijn niet verplicht, maar DTP en hepatitis-A zijn aan te raden, evenals maatregelen tegen malaria. De meeste vaccinaties dienen vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details; wij houden ons uitdrukkelijk niet verantwoordelijk voor de juiste ziektepreventie.
Het water in Colombia is in de grote steden goed drinkbaar, maar kan een chloorachtige bijsmaak hebben. Flessen mineraalwater zijn ruimschoots verkrijgbaar. We raden u aan voldoende te drinken en overdag steeds een flesje mineraalwater bij u te hebben.

Weer

Colombia heeft heel verschillende klimaten. De reisperiode is mede gekozen omdat het klimaat dan aantrekkelijk is. In de hoger gelegen gebieden mogen we overdag rekenen op 18 (Bogotá) à 24 ºC. ‘s Nachts kan het met name in Bogotá behoorlijk afkoelen. In de lager gelegen gebieden zal het overdag zo’n 28 à 32 ºC zijn, met weinig afkoeling ’s nachts. Er kan af en toe een bui vallen. (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Kleding

Er zijn geen speciale kledingvoorschriften voor deze reis, maar u dient rekening te houden met verschillende klimaatzones en dus wisselende temperaturen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na vertrek geldig te zijn, dus t/m 25 februari 2020, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar. Een visum is niet nodig. Wel dient u in het vliegtuig een douane-verklaring in te vullen.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Colombiaanse munteenheid is de Colombiaanse Peso. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Pinautomaten zijn in de grote en middelgrote plaatsen aanwezig. In veel hotels, restaurants en winkelcentra worden creditcards geaccepteerd. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Marcel Bayer

drs. Marcel Bayer

Sociaal geograaf, journalist en schrijver, onder meer van Het Colombia van Gabriel García Márquez en een aantal Dominicus-reisgidsen van Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Colombia en Mexico. Hij is docent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, leidde diverse reizen naar Colombia en Mexico, ook voor Labrys Reizen. Hij verzorgde verschillende studiereizen naar Mexico en bezocht het land de afgelopen 40 jaar vele malen, onder meer voor journalistieke producties en boeken.