Churchill en de Tweede Wereldoorlog

De Reis

A GBR4094

Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Wanneer we denken aan Groot-Brittannië en de Tweede Wereldoorlog springt één naam gelijk naar voren: die van Sir Winston Churchill. Geen enkele Brit speelde zo’n grote rol als deze staatsman. Als Minister van Marine volgde hij in mei 1940 Neville Chamberlain op als de nieuwe premier die het land veilig door de oorlog moest loodsen. Beroemd zijn zijn toespraken aan het Britse volk, waarmee hij de moraal probeerde hoog te houden. Wie kent niet zijn uitspraak “I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat” uit zijn eerste toespraak tot het Britse Lagerhuis?
Tijdens deze reis naar Londen en Zuidoost-Engeland duiken we dieper in de rol van Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog, en in het bijzonder de rol van Churchill hierin. We bezoeken bijzondere plekken uit deze roerige periode en horen verhalen over heldenmoed en contraspionage, over onderduiken en uitlokken. Historici Willem Melching en Maarten van Rossem nemen u met hun verhalen mee naar deze turbulente tijd.

Nota bene

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Historisch Nieuwsblad. Historisch Nieuwsblad werpt nieuw licht op grote gebeurtenissen uit het verleden en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding en een bijzonder programma.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Programma

dag 1, zo 06-10

We nemen al vroeg de trein vanaf Amsterdam Centraal om via Brussel naar de Engelse hoofdstad Londen te reizen. Ons hotel ligt op loopafstand van St. Pancras Station. Per OV reizen we verder naar het centrum voor een bezoek aan de National Portrait Gallery. Eind 2017 werden nieuwe zalen geopend gewijd aan de Eerste Wereldoorlog, het Interbellum, de Tweede Wereldoorlog en het naoorlogs herstel. Aan de hand van de portretten van staatsmannen als Neville Chamberlain en natuurlijk Sir Winston Churchill schetsen we het kader voor de rest van de reis. ’s Avonds een welkomstdiner in een lokaal restaurant.

dag 2, ma 07-10

Vandaag richten we ons op 2 locaties van het Imperial War Museum. In het hoofdgebouw bezoeken we de expositie ‘Turning Points: 1934-1945’. Levensverhalen en alledaagse voorwerpen vertellen over belangrijke momenten in de aanloop naar de oorlog en tijdens de oorlog zelf. In de Churchill War Rooms wordt met persoonlijke items en voorwerpen het leven van deze bijzondere staatsman in beeld gebracht. Uiteraard mogen de Cabinet War Rooms zelf niet ontbreken. Vanaf 1939 werd Groot-Brittannië vanuit deze ondergrondse bunkers geregeerd, om zo het personeel maar vooral de staatsgeheimen te beschermen tegen een luchtaanval.

dag 3, di 08-10

Per touringcar verlaten we de stad en rijden zuidwaarts. In Kent ligt het landhuis van de familie Churchill: Chartwell. Churchill kocht Chartwell in 1922. Hij kon daar tot rust komen met zijn hobby’s schilderen en metselen, maar was er ook uiterst actief. Hij schreef er veel – hij was een van de best betaalde schrijvers van zijn tijd – en ontving er honderden eminente gasten. Die informeerden hem deels clandestien over de staatszaken toen hij in de jaren dertig politiek buitenspel stond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest hij het huis echter tijdelijk verlaten; het lag te dicht bij het door Duitsland bezette Frankrijk en was daardoor kwetsbaar voor aanvallen. Na een rondleiding door het huis kan men op eigen gelegenheid door de tuinen wandelen. In de middag rit naar Dover voor één overnachting.

dag 4, wo 09-10

Het kasteel van Dover stamt al uit de middeleeuwse tijd, maar zou ook tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol spelen. De ondergrondse gangen, die al in de dertiende eeuw werden uitgegraven, bleken een goede schuilplaats en zouden later bekend worden onder de naam Secret Wartime Tunnels. Er werd een militair commandocentrum in opgericht alsmede een ondergronds ziekenhuis. In 1940 werd van hieruit operatie Dynamo opgezet: de evacuatie van Franse en Engelse soldaten vanuit Duinkerke. In de middag terug naar Londen voor de laatste overnachting.

dag 5, do 10-10

Op onze laatste dag bezoeken we de voormalige luchthaven van Duxford. Het was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke luchtmachtbasis voor zowel de Engelsen als de Amerikanen. Nu is Duxford het grootste luchtvaartmuseum van Engeland, met een werkelijk fenomenale collectie. Er is een speciale hal gewijd aan de Battle of Britain, met zowel de beroemde Spitfire als de minstens even belangrijke Hurricane, maar ook een neergestorte Messerschmidt 109. Over de RAF-piloten in die eerste luchtoorlog uit de geschiedenis zei Churchill: “Never, in the field of human conflict, was so much owed by so many to so few”. Aansluitend terug naar Londen voor de directe trein naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar Londen en vice versa.
De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
06-10-2019: Amsterdam - Brussel, 08.22 - 11.15 uur en Brussel - Londen, 11.56 - 12.57 uur
10-10-2019: Londen - Amsterdam, 17.16 - 22.11 uur
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Engeland is het één uur vroeger dan in Nederland en België.
NB 2 U kunt ook opstappen in Rotterdam. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het traject Amsterdam-Rotterdam v.v.

Vervoer ter plaatse

De eerste twee dagen zal in Londen met het uitstekende openbaar vervoer gereisd worden. Daartoe zal voor iedereen steeds een dagkaart ter beschikking staan, zodat men na afloop van het programma nog op eigen gelegenheid de stad in kan.
Op de laatste drie dagen staat voor de excursies buiten Londen een comfortabele touringcar ter beschikking.

Hotels en maaltijden

In Londen verblijven we in het comfortabele viersterrenhotel Ambassadors in de wijk Bloomsbury. Het ligt op loopafstand van het internationale treinstation St. Pancras en eveneens zeer dicht bij het station Euston, waardoor vrijwel de hele binnenstad gemakkelijk te bereiken is per OV.
In Dover logeren we eenmaal in het driesterrenhotel Premier Inn. Het ligt aan de rand van de binnenstad en aan het water. De beroemde krijtrotsen liggen op ca. 1,5 km van het hotel.
Voor iedereen staat een kamer met eigen badkamer ter beschikking. Alleenreizenden krijgen een tweepersoonskamer voor alleengebruik.
Het diner op de eerste avond zal in een lokaal restaurant plaatsvinden.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Oktober is een geschikte periode voor een cultuurreis door Engeland. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 15 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Zoals in Engeland gebruikelijk dienen we rekening te houden met een bui. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Britse munteenheid is de Britse pond. Pinautomaten zijn in Engeland in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Engeland. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. Willem Melching

dr. Willem Melching

Is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context. In het kader van zijn werkzaamheden begeleidt hij geregeld reizen en geeft hij in de media commentaar op actuele ontwikkelingen in ons buurland. Recentelijk verschenen van zijn hand een geschiedenis van de DDR en een veelgeprezen Hitler-biografie. Ook publiceerde hij Ooggetuigen van het Derde Rijk en maakte hij een bloemlezing uit de dagboeken van Joseph Goebbels. Willem Melching schrijft voor Historisch Nieuwsblad.

Prof. dr. Maarten van Rossem

Prof. dr. Maarten van Rossem

Studeerde geschiedenis en promoveerde in 1983 op een studie van Joodse intellectuelen in de Verenigde Staten. Vanaf 1996 was hij bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hem door de KNAW de Eureka Prijs toegekend vanwege zijn verdiensten voor de popularisering van de wetenschap. Van Rossem geeft regelmatig commentaar op politieke en culturele kwesties op radio en televisie. Hij publiceerde talloze boeken waaronder Drie Oorlogen. Een kleine geschiedenis van de 20e eeuw. Maarten van Rossem schrijft voor Historisch Nieuwsblad en heeft een eigen blad: Maarten!. Maarten van Rossem geeft op deze reis enkele lezingen.

Samenwerking

Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende, absurde en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende. Zie de website van het magazine voor meer informatie.