Cern • unieke lezersreis New Scientist

De Reis

CernDeze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Breng samen met New Scientist een bezoek aan het internationaal vermaarde natuurkundelaboratorium Cern, dé heilige plek van de natuurkunde nabij Genève.
 
Honderd meter onder de grond bevindt zich daar de Large Hadron Collider, de deeltjesversneller die onder meer het higgsdeeltje vond en tegenwoordig jacht maakt op de resterende geheimen van de werkelijkheid.
 
Als deelnemer aan de reis kunt u afdalen tot bij de versneller en de indrukwekkende, gigantische detectoren ATLAS en CMS bezoeken die nauwkeurig de brokstukken van op elkaar gebotste deeltjes uitpluizen (onder voorbehoud). Bovendien krijgt u als bezoeker lezingen van de beste deeltjesfysici van Nederland en België, goed gezelschap van medegeïnteresseerden en een comfortable reis, inclusief vluchten, vervoer, goede hotelkamers en geheel verzorgde diners. 

Hoogtepunten:
• Aanwezigheid en lezing van de bekende sterrenkundige Vincent Icke
• Exclusieve rondleidingen door, en lezingen van toponderzoekers Jorgen D’Hondt, Freya Blekman, Gerjan Bobbink en Tristan DuPree.
• Ondergronds bezoek aan de twee belangrijkste experimenten van de Large Hadron Collider: het ATLAS en CMS-experiment (onder voorbehoud van werkzaamheden)
• Bezoek aan donkere materie-experiment AMS, de controlekamer van de LHC en de synchrocyclotron, de eerste versneller op Cern.
• Kom op plekken en zie dingen die je als gewone bezoeker niet zult meemaken
• Begeleiding door New Scientist hoofredacteur Jim Jansen en senior redacteur George van Hal

Foto's: Willie Kerkhof en New Scientist

Programma

Op Schiphol wordt u namens New Scientist verwelkomd door George van Hal en Jim Jansen. Van Hal (senior redacteur bij New Scientist en auteur van verschillende populairwetenschappelijke boeken) en Jansen (hoofdredacteur van New Scientist en wetenschapscoördinator van Het Parool) waren beiden al tweemaal eerder op Cern. ‘De overweldigende experimenten ATLAS en CMS van dichtbij zien, was een waanzinnig mooie ervaring’, zegt Van Hal. ‘Je staat oog in oog met levende wetenschapsgeschiedenis en dat vergeet je nooit meer.’ Jansen vult aan: ‘Je wandelt niet alleen langs de meest tot de verbeelding sprekende wetenschappelijke detectoren; deelnemers kunnen ook van gedachten wisselen met de allerbeste onderzoekers ter wereld. De twee Cern-reizen zie ik als een absoluut hoogtepunt in mijn tijd als hoofdredacteur van New Scientist.’ Van Hal en Jansen zullen samen met een logistiek reisleider van reisbureau Labrys de reis in goede banen leiden.
 
Speciale gast: Vincent Icke
 
Deze reis kent bovendien een zeer speciale gast. Gedurende de gehele reis zal de bekende sterrenkundige Vincent Icke, van wie onlangs het boek Reisbureau Einstein verscheen, aanwezig zijn. Icke verzorgt een lezing voor de deelnemers, beantwoordt desgewenst uw vragen en bezoekt samen met ons alle experimenten.
 
Rondleidingen door topfysici 
 
Op deze reis zijn deeltjesfysici aanwezig die onze bezoeken begeleiden aan de twee grootste experimenten verbonden met de LHC: de ATLAS-detector, waaraan Nederlandse onderzoekers meewerken, en de CMS-detector, waaraan Belgische onderzoekers meewerken. Met deze twee detectoren werd in 2012 het higgsdeeltje gevonden. Deze detectoren kun je normaal niet bezoeken, omdat ze gesloten zijn wanneer de LHC draait. Dat maakt deze reis een unieke, once-in-a-lifetime kans.
 
We zorgen voor een bomvol natuurkundeprogramma, waaraan op dit moment de laatste hand wordt gelegd. Enkele hoogtepunten:

dag 1, ma 26-02

Vlucht naar Genève (vanaf Amsterdam met KLM) en inchecken bij het goede hotel. Middag- en avondprogramma wordt later bekend.

dag 2, di 27-02

Bezoek aan het CMS-experiment. We maken kennis met deeltjesfysicus Jorgen D’Hondt, hoofd van het CMS-experiment en deeltjesfysica Freya Blekman, onderzoekster bij het CMS-experiment en verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Blekman zal een introducerend college geven. We gaan de controlekamer in en dalen af naar beneden. Dit gebeurt onder begeleiding van beide wetenschappers. ’s Avonds schuiven zij bovendien met ons aan voor het diner.

dag 3, wo 28-02

Vandaag worden we verwelkomd door deeltjesfyisicus en New Scientist-blogger Tristan Du Pree, onderzoeker aan het Nederlandse fysica-instituut Nikhef. Hij neemt ons waarschijnlijk mee naar de Alpha Magnetic Spectrometer, het experiment dat bij Cern jacht maakt op de mysterieuze donkere materie, een van de grootste raadsels van de kosmos. Daarna volgt een bezoek aan de synchrocyclotron, de eerste deeltjesversneller op Cern (en tegenwoordig een spectaculair museumstuk) en de controlekamer van de gehele Large Hadron Collider (onder voorbehoud van wijzigingen).

 

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We gaan uit van een directe lijndienst Amsterdam - Genève v.v. per KLM met de volgende vluchttijden (o.v.v. beschikbaarheid en wijzigingen):
26-02-2018: Amsterdam - Genève, 12.25 - 13.55 uur
01-03-2018: Genève - Amsterdam , 17.30 - 19.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Het is op aanvraag ook mogelijk om vanaf een andere luchthaven te vliegen, zoals Brussel Zaventem. Neemt u gerust contact met ons op voor nader overleg hierover.
Indien u met eigen vervoer naar Genève wenst te reizen, kunt u zich op eigen gelegenheid melden bij het hotel. De niet genoten vluchten worden in dit geval in mindering gebracht op de reissom.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

We gaan uit van het goede viersterrenhotel Crowne Plaza aan de Avenue Louis Casai 75-77. Dit hotel is gunstig gelegen tussen het centrum van Genève en het CERN-complex. U kunt vanaf hier prima per bus reizen naar de wijk Paquis en het centrum van de stad; het hotel verstrekt aan zijn gasten een gratis ov-kaart. Voor meer informatie zie: www.cpgva.ch/en/
We dineren driemaal in goede lokale restaurants. Drankje zij voor eigen rekening. De lunches vinden plaats in een van de restaurants van CERN. Deze bieden een uitgebreid en goedgeprijsd buffet met voor elk wat wils. De lunches zijn voor eigen rekening.

Praktisch

Reisleiding

De reis wordt geleid door twee medewerkers van New Scientist en een organisatorisch begeleid(st)er, die zorgdraagt voor een soepel verloop van de logistieke kant van de reis.

Colleges en rondleidingen

De rondleidingen ter plaatse worden waar mogelijk door Nederlandstalige onderzoekers van Cern gegeven. Het is echter mogelijk dat enkele rondleidingen in het Engels zijn. De colleges zijn allemaal in het Nederlands.

Bezoeken aan Cern

NB Hoewel de LHC dit jaar niet continu draait, kunnen wij en Cern niet garanderen dat de ondergrondse bezoeken daadwerkelijk plaatsvinden. De deeltjesversneller wordt verbouwd en moet af en toe worden aangezet om dingen te testen. Wanneer de deeltjesversneller aanstaat, is het onmogelijk om de ondergrondse tunnelbuis te bezoeken. De planning van de bouwwerkzaamheden kan tot op de dag zelf nog wijzigen. Wij hebben met Cern bovenstaande bezoeken afgesproken, maar die kunnen dus op het laatste moment worden afgeblazen als het nodig is om de LHC aan te zetten.
Omdat Cern een onderzoeksinstituut is, heeft onderzoek en de daaraan gerelateerde verbouwing altijd voorrang op ons bezoek.
Er wordt tijdens de excursies veel gestaan en gelopen. Bovendien moet u bij de ondergrondse bezoeken enkele steile trappen op en af. Er zijn geen liften. De excursies zijn dan ook minder geschikt voor bezoekers die slecht ter been zijn. De rest van ons programma met de colleges is wél voor iedereen geschikt.
Zwangere dames kunnen niet overal mee naar binnen. Dat is formeel verboden in zgn. gecontroleerde stralingszones (ook al is in deze zones geen straling van betekenis). Ook mensen met pacemakers en vergelijkbare electronische implantaten, maar ook metalen implantaten zoals een ghoorapparaat, insulinepomp e.d., mogen niet overal naar binnen. Kinderen onder de 16 jaar mogen Cern helemaal niet bezoeken.

Verder willen we u alvast wijzen op het volgende:
- i.v.m. het oversteken van de Zwitsers/Franse grens dient u een geldig paspoort of identiteitskaart bij u te hebben;
- dicht schoeisel met een platte zool en goed profiel is vereist;
- fotograferen en filmen mag overal;
- op een aantal plaatsen wordt de groep gesplitst. Overal zijn voldoende gidsen geregeld, dus iedereen krijg hetzelfde te zien en te horen.

CERN is een publieke non-profit organisatie en werkt zonder winstoogmerk mee aan de totstandkoming van deze reis. Zie ook http://visit.cern

Weer

Eind februari is het in Genève doorgaans koud, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 5 ºC. ‘s Nachts kan het afkoelen tot rond het vriespunt. Er kan een (sneeuw)buitje vallen. We hebben de beschikking over onze eigen touringcar voor het vervoer ter plaatse en zijn in het CERN-complex grotendeels binnen, dus u zou weinig last moeten hebben van de lage temperaturen.
Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Zwitsersland hanteert men de Zwitserse frank als betaalmiddel. Ook euro’s worden overal geaccepteerd. U kunt ter plaatse met uw bankpas bij de Zwitserse bankautomaten geld opnemen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op pagina 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Vervolgens ontvangt u van ons een boekingsbevestiging en een factuur waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden 8 dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

George van Hal

George van Hal

Is wetenschapsjournalist en redacteur bij de Nederlandstalige editie van het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Daarnaast schrijft en spreekt hij graag over de wetenschap die schuilt achter de spannendste sciencefictionfilms. Ook organiseert hij activiteiten, zoals Science & Cinema voor het Leiden International Film Festival en de New Scientist: Live-avonden voor New Scientist.

Jim Jansen

Jim Jansen

Is hoofdredacteur van New Scientist en gefascineerd door de wereld die Cern heet. Hij was twee keer eerder in Geneve en maakte in dat kader kennis met een groot aantal Belgische en Nederlandse wetenschappers. Voor New Scientist interviewde bij onder andere Jorgen DHondt, Tristan Du Pree en Ivo van Vulpen. Hij was de bedenker van New Scientist Live: Cern.

Samenwerking

New Scientist

New Scientist

Verwondert en verandert je kijk op de wereld met fascinerende ideeën uit de wetenschap. New Scientist is hét internationaal toonaangevende magazine over wetenschap en technologie. Dankzij de focus op ‘ideeën die de wereld veranderen’ en de balans tussen diepgang en toegankelijkheid, is New Scientist populair bij een breed publiek. Zie de website van het magazine voor meer informatie.